• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

Свемирска истраживања

Чим је најављена мисија још прије неколико година очекивао сам да ће Тим да иде. Нарочито након што сам видио прву јавну понуду за пут, која је дата режисеру Дамјану Чазелу, постало је очигледно на какву врсту мисије циља Јапанац. Јесте да један дио мене осјећа отпор према овакој мејнстризацији високонаучног и високотехнолошког поља, ипак разумијем зашто се тако ради и сигурно је ово позитивна појава, а SpaceX и јесте једим дијелом дошао до овог нивоа захваљујући таквом маркетиншком приступу.

Ипак се надам да ће повести и неколико астронаута да одраде доста експеримената, пошто ће експеримената који не захтјевају интервенцију људског кадра сигурно бити, као и гомила медијски пропратног садржаја, жеља, разгледница, итд. Носивост машине свакако омогућава да се посада барем дуплира али пошто то захтјева до сада невиђене системе за одржање живота, не вјерујем да ће бити много бројнија.

Ех да, још један детаљ... на ово ће се вјероватно морати сачекати неких 10 година.

Први туриста у свемиру, Денис Тито је такође купио другу мисију овог типа, па је платио циркумлунарни лет за 12 особа, које предводе он и његова супруга Акико (ух ал' би' је мрк'о, маторка Јапанка).

Прије њих двојице, на Старшипу око Земље ће да лети Џаред Исак са вјероватно још неколико људи, који је већ ишао у свемир са ИнспирејшнФор мисијом. Биће још таквих мисија за њега на Драгону, док не пређе на Старшип. Укључујући и нови скафандер за свемирску шетњу.

Западни капиталисти показују знатно већи цивилизацијски ниво од арапских, руских, индијских, латиноамеричких или кинеских на примјер... мада ови задњи ће вјероватно да покажу напредак.

Hakuto-R лансирање прекосутра! Прва CLPS компанија стиже до лансирне рампе прије познатијих Astrobotic-a и Intuitive Machines-a.

Astrobotic је такође пред лансирањем, чим Vulcan буде склопљен и тестиран за пар мјесеци, креће.

Intuitive Machines би требао средином следеће године, по мојој процјени. NET March стоји али са таквом назнаком, вјерујем да ће се одужити мало.

Доста је тих технологија које обећавају велики напредак, једино што их декадентни капитализам храни на кашичицу и нарочито у 20-ом и 21-ом вијеку систематски омета развој науке.
Од тих технологија за вакуумске ракетне моторе који могу омогућити преваљивање великих удаљености за много мање времена, ово је најближе практичној примјени, треба је вјероватно очекивати у следећих 4 године.
Ракетни мотори са потиском ротирајућих детонација.

Мејнстрим пратиоци свемирских истраживања НИГДЈЕ не помињу ове моторе, најбројнији од њих, фанови СпејсЕкса нигдје нити једном нису поменули ове технологије, нарочито након што је Маск најавио да ће бити потребан нови мотор, кога компанија тек треба да представи и направи, да би се омогућио живот на Марсу. Сви причају о јонској и нуклеарној пропулзији, док сам ја увјерен да он говори о ротирајуће-детонирајућим моторима.
Са овим моторима ће се моћи стићи до Мјесеца за пола дана-дан, до Марса за мјесец-два, моћи ће се слати сонде до Меркура у директној трајекторији за свега неколико мјесеци, роботизоване мисије у спољни Сунчев систем које ће стизати за 2-3 године и до Урана и Нептуна чак.

Интересантна вијест али личи ми на 'откриће' фосфина у атмосфери Венере. Интригантно звучи али за потврду евентуалних биолошких трагова ће бити потребно поближе испитивање. Задњих година сам се доста више фокусирао на Сунчев систем, прецизније на унутрашњи С. систем. Углавном се бакћем Мјесецом, Венером и у мањој мјери Марсом и Меркуром. Мада свакако да су ми и те егзопланете фасцинантне, мораћу им поклонити више пажње.

In the other news... полети приватни лендер према Мјесецу.

Sumnjam da će biti bioloških tragova, ovo je više razvoj tehnolgoije i metoda u prikupljanju i analizi podataka. Zanimljivo mi je inače, da se ispod većine ovakvih istraživanja ipak podvlači nada ili barem ideja da se nađu vanzemaljci.

Одличан, одличан видео који врло приступачно објашњава вeома кофнузну причу око будуће кинеске супертешке ракете Long March 9 и уједно пуца врућ шамар глупим америчким интернет стручњацима које гледам како годинама лупају за све паре, не капирајући ни основне ствари везане за ово поље. Неинформисаност не би била проблем да није тог лупетања и сисања бајуна СпејсЕксу.
Знао сам да ће на крају бити 2 основне варијанте ове ракете (свака са подваријантама) - керозинско-водонична и метанска, и да првобитна није отказана! У овом клипу је присутно и доста видео материјала које су кинеске власти у међувремену поскидале са отвореног нета, има чак и пар секунди теста двокоморног, двомлазничног керозинског чудовишта YF-130! Богтејебо кад није извалио рампу из темеља, пршти све.

Препорука!

Распадају се Руси у свемиру... ово је ко зна који инцидент овог типа. Штета што их и NASA није одјебала па да се убрзано стрмоглаве, још прије 2024-те. Овако ћемо изгледа гледати мрцварење до 2030-те. Када Starliner полети, па још и Dreamchaser, и да обоје може бити лансирано на више ракета, биће ми јако драго ако NASA откачи Русе и да се напокон види колико су слаби.
Велики сам поштовалац совјетских постигнућа у свемиру, фасциниран сам њима више него америчким из тог времена и клањам се пред филозофијом и идеологијом совјетског приступа свемиру али ову модерну руску власт презирем, као и њихов приступ свим областима, укључујући и свемир. То је оно што домаћи кремљоиди, путинофили и 'Спутњик' дронови никако не могу да схвате, да данашња Русија није ни сјенка СССР-а и да нема никакво право на његово наслеђе у свемиру. Надам се да ће Русија имати прилику за нову шансу али гледајући глобални развој ствари, мислим да јој се не пише добро, никако. Грабеж ће доћи са стране са које се не очекује.

Подуваше га браћа Кинези са првом метанском али без обзира на то, ово је опет 'свемирска' вијест године. Успјети претећи све америчке пандане који су кренули годинама раније у првом орбиталном лансирању је огромна ствар. Сада ће слиједити убрзане припреме за друго лансирање. Starship и Vulcan сада опет имају шансу да буду први, стиме што је лансирање Старшипа много ризичније, Вулкан је релативно сигурна опклада у досезању орбите.

Стварно су Амери невјерованти са овим маркетингом, додуше јесте да имају "месо" око кога да га направе.

Видим да су све кинески аутори. Узнапредовало је оно што је било видљиво већ годинама уназад, да ће ускоро познавање мандаринског бити предуслов за праћење многих области.

Значајно истраживање. Ово ми је нарочито запало за око:
We probe the basis of thermoregulation in humans and pave the way for future translational studies from bench to bedside. With the growing passion for human spaceflight, our hypothermic monkey model is a milestone on the long path toward artificial hibernation.

Да не правим дупли пост, друга тема:

Занимљиво је што неколико произвођача аутомобила се гура у ово поље, често и потпуно невезано од владиног кеша. Значи све финансирају својим парама, очекујући да се углаве у неке капитал сфере интереса. Доста је претедената за возање по Мјесечевој површини, надам се да већина неће остати на powerpoint презентацијама. Неки модели роботизованих ровера су већ близу оперативе, па би у следећих неколико мјесеци требали да буду лансирани. Задовољство ми је гледати ове нове приватнике како сарађују и једни друге гурају у овом бизнису, налазе пословне шеме и слично.
Мање-више сви иду на SpaceX ракетама. Овако из невезуше, штета што Маск није дао Masten-у бесплатно лансирање, па да не пукне компанија.

Изузетно интересантне технологије, муњевит напредак, велика носивост нарочито за мали лансер и необично велики прилив капитала, што говори о добрим конекцијама. Једна од најинтересантнијих Њу Спејс компанија.

Back
Top Bottom