Igram sa klincem devojke Gears franšizu ovih dana. Ima 11 godina i nikada konzolu nije imao pa sam prebacio moj X360 (jedan od) kod njih. I razmišljam dok igram.
Gears 1 je baš loše ostario. Sećam se kada je Epic najavio UE3 i Locusti su bili u centar pažnje i sve na njima, tj cela igra je bila kao tech demo i pre najave da je to ustvari igra. Koliko je to tada izgledalo impresivno. Oni detalji na koži, i drugi kurci palci, baš baš bilo neverovatno dobro. Bio je Gears 1 do jaja i kada je izašao na X360, ali BAŠ ima problema sa fpsom. Opasno pada, nije ni čudo što su od njega napravili Ultimate Edition. Pored toga, strašno dobra igra. Nikada nisam igrao u Local Coopu i baš smo se dobro zabavili. Klinac zna engleski ali mu zanimljivije da mu pričam, tako da šta god da se dešava ja mu objašnjavam, a zanima ga 3D modelling i pričam mu stvari vezano za samu igru, te prezentacije, Epic šta je bio pre, Epic šta je postao kada Miki došao da im pravi milione.... Gears 1 sam igrao uvek solo, nikada u coopu, tako da, ponovo kažem, i pored frejma i clunky nišanjenja i svega ostalog, stvarno do jaja igra i dan danas. Baš sam imao jak nostalgia hit kada smo krenuli i prelazili redom. Kratka je igra pa smo prešli iz 5-6 sedenja, uvek pre njegovog spavanja uključimo i rastuži se kada mora u krevet

fun!
Gears 2 mi je bila prva igra kada sam kupio svoj X360. Sećam se da sam blejao sa likom sa kojim sam radio i kao, šta da igramo na PC-u, on mi kaže ajde G2ars 2, ja kao, nemam Xbox 360, on idi kupi

ja odem i uzmem to i Ninja Gaiden 2 koji do tada nikada nisam prešao jer nisam imao gde. To me tek polupalo jer kada sam uzeo Xbox 360, nisam imao HDTV nego onaj Samsung četvrtasti obični 4:3. Ali i tada sam se oduševio, još CRT pa nema aliasinga i ostalih sranja, sve pegla katodna cev lepo i slatko. Mada kada smo startovali, kvalitet baš baš neverovatno bolji nego kec. Detalji na nivoima je baš dobar, neke oblasti su odlično odrađene i dan danas super izgledaju. Neki delovi su me BAŠ oduševili. Pogotovo ono kada odeš u Laboratoriju, podsetilo me mislim na peticu, ima sličan nivo. Generalno od detalja na COG vojnike i Marcusa i Doma preko svega ostalog, i pucanje je baš baš kvalitetnije, oružja, sve... Još se klinac rastužio kada smo našli Mariju dole sjebanu totalno. Sećam se te scene, ali sam zaboravio šta se dešava u dvojci a šta u trojci, ta dva dela su mi mixed u glavi totalno, pa sam se sada podsetio. Generalno, i klincu i meni se mnogo više svideo od keca, ono head to head pošto igramo zaredom. Oduševio se on, oduševio se ja ponovo. Baš baš dobra igra. Primetno je duža od keca tako da nam je trebalo više vremena, ali akcija je nonstop i neki set pieces su baš nenormalno dobro odrađeni. Baš mi prolazilo kroz glavu kako je MS sa Gearsima odradio šta je Sony sa Unchartedom, po pitanju akcije i kvaliteta igre, jump sa U1 na U2.
Gears 3 smo krenuli kada smo zavrišili dvojku naravno i JEBOTE. Igra je bukvalno generational leap u odnosu na keca i dvojku. Igrao sam trojku relativno skoro, pre god dve na SX mislim, i okej igra je izgledala do jaja, pogotovo ono 4k60, baš se vidi kako je sve silky smooth, ali kada se igraju Gears igre redom i dođeš do trojke, baš te oduva, pogledaš u konzolu i pitaš se, kako jebote! Jedna od najlepših igara na X360 i sve u igri je toliko dobro odrađeno da je neverovatno. Okej sem textura podova, to u nekim trenucima izgleda bezveze, ali šta sad, 512mb rama jbg

. Nismo još uvek prešli trojku, trenutno smo na misiji kada se Cole vraća kući. Prva reakcija klinca kada smo krenuli da igramo je, AAAA IMA WAYPOINT!!!! jer na nekim mestima u kecu i dvojci nismo znali gde da idemo, ono ne razmišljamo i proveravamo zidove za dugmiće i levers. Mada preko grafike, efekata, animacija, napucavanja, nišanjenja, bukvalno sve, NE VE RO VA TNO dobro odrađeno, cela igra je full package u svakom smislu. Igra radi jako dobro i dobar je motion blur za razliku od keca i dvojke, jako fluidno izgleda da se nekada pitam da možda ima otključan FPS u nekim segmentima igre, mada ne sećam se šta je DF rekao, verovatno je placebo zbog keca i dvojke. Plus multiplayer koji je i dan danas aktivan mada još uvek nismo to probali. Sećam se kada je izašla četvorka i u glavi mi nije bila toliki pomak u odnosu na trojku, sada mi je jasno zašto. Imamo ovo da igramo još neko vreme, nemam Raam's Shadow, mislio sam da sam imao, možda je dobro uzeti pre nego što se store zatvori, for old good time's sake.
Dok igramo ove Gearse, odmah vidim Epic Games logo i razmišljam, jebote kako je dobro bilo dok su pravili akcione igre, a ne ovu štampariju za Mikijevu platu AKA Fortnite. Sve u igrama je jako dobro, čak i dijalozi iako su totalno 00's, skroz su kul. Klinac ne sme da psuje i tako to, ali kada Marcus kaže, EAT SHIT AND DIE! bukvalno uvek počne da se smeje

. Baš je dobar ovaj down to memory lane trip. Baš užvam iako se kočimo na X360, a ne mogu uvek da secam sa sobom SX na žalost, a i lepo je igrati na originalnom hardwareu a i on da posvedoči istoriji Xboxa i Gears franšize.
Sa trojkom završavamo Epic Games sagu Gearsa, Judgment je People Can Fly ali nema normalnu kampanju, ali ćemo odigrati, a posle idemo na The Coalition. I da, jeste Rod Ferguson bio on the helm za sve naslove, ali ni jedan me nije udario kao prva tri dela. I da, jeste da je dobar deo tima iz Epic Gamesa prešao u The Coalition i da stvarno jebu kevu šta rade sa Engineom, ali ne mogu da jebeno shvatim zašto je interakcija sa okolinom bila deo i keca i dvojke i trojke, na tako slabom hardwareu a nisu mogli da to urade na Xbox One. Jeste da je bio slab kada je izašao, ali ne toliko da ne može to da se odradi. Dobar deo vremena smo proveli pucajući stare monitore u kecu i dvojci i flaše i ostale zajebancije na nivoima.
Generalno, baš dobar trip. Neverovatno šta je Epic Games uradio sa franšizom za samo pet godina. Svaka im čast.
Jedan vikend sam preneo SX i krenuli smo Halo CE iz MCC, i sviđa mu se. Kod ortaka igrao peticu pa hoće da odigra celu franšizu. Za razliku od Haloa, z Gearse nije znao, ali mu se više sviđaju kako kaže.
Da ne bude da forsiram klinca da igra Xbox

prvi put kada smo pričali o konzolama rekao mi je kao, "ne znam što se svima sviđa toliko PlayStation, meni se ne sviđa, sem Spajdermena, ali to ima na kompu

."
Tako da baš uživamo dok se igramo. Posle trojke imamo još tri Gearsa, onda bi mogli Army of Two sva tri dela ili da nastavimo Halo, videćemo. Isto mi je bilo slatko što u Halo CE:A ima da se menja grafika kakva je bila i kakva je u Anniversary i uvek kada klikne select krene, OOOOVAKO IZGLEDALO?! NE MOGU DA VERUJEM

, a tako random klikne samo kada smo negde. Tu smo stigli do petog nivoa mislim, ali hteo da se vratimo na Gearse pa smo nastavili. Ali vožnja Warthogom i pucketanje po Halo nivoima je bilo do jaja, naravno bezbroj puta smo poginuli tako što smo se bacili sa litice slučajno, Halo moments at it's finest
Inače Sonic mu je omiljeni lik i to su mu omiljene igre, krenuo kod mene da igra Sonic Unleashed jer to nema na PC-u, a sve ostalo prešao mnogo puta, čak krenuo ponovo da igra Frontiers na SX-u.