Obrnuh
Uncharted, sa razlogom sam je cuvao kao zadnju igru, uvek najbolje cuvam za kraj, i opravdala je visoka ocekivanja, svrgnula je Infamous sa prvog mesta i ovo mi je za sada najbolja igra za PS3, kad zavrsim sa svim igrama, napravicu listu za top 10 za PS3.
Odakle krenuti, pa od grafike naravno, najociglednije, ocekivao sam odlicnu grafiku, ali su me oduvali, ovo je tehnicki jedan tako dobar i skladan paket, da je to nesto neverovatno... prvo sto volim dzungla seting i generalno vesele boje i dobro osvetljenje, zatim odlican motion capture sve sa fascijalnim expresijama, zatim kolko sve izgleda zivo, bogato, detaljno, realno, stabilno, odradjeno sa paznjom... fenomenalni detalji, jaka fizika vode, to sto ti se pokvasi odeca kad udjes u vodu, sve... svidja mi se ta tezina, lik ne leprsa po vazduhu, vec se oseca njegova tezina...
Fenomenalni likovi, glumci, odmah dopadljivi, odlicna i prica, avantura...
Kad sam poceo da igram, pomislio sam, ok, lep klon Tomb Raidera, ali kako sam igrao sve dalje, shvatio sam da je ovo mnogo vise, da cak i ostavlja u prasini Tomb Raider... osim njega, sledeca asocijacija je Indiana Jones i meni je to fenomenalna kombinacija...
Igra nijednog momenta nije dosadna i to je zbog toga sto ima dosta razlicitih okruzenja (nesto sto tako retko dobijamo, a tako je bitno, eto na pamet mi pada samo jos James Bond, ako pricamo samo o PS3 igrama), zatim raznolikost u gameplay-u... malo akcija, malo platformisanja, malo zagonetki, malo voznja dzipa, malo motornog camca, malo plivanja... zaista me odusevljava kad toliko puno razlicitih stvari ponude u gameplay-u.
Napucavanje je dobro, dosta znaci cover sistem... pistolj mi je bio omiljen, posle je to bio AR, a shotku samo mestimichno... nije svako oruzje odradjeno bas dobro ili korisno, zato sam se najvise drzao samo odredjenih koja su bolje odradjena.
AI protivnika je ok, kriju se u cover-u, obilaze te i napadaju grupno.
Od
mana, bude preterivanja sa kolicinom pirata sa kojima moras da se boris, to malo dosadi, ali nista strasno...
Upravljanje likom je malo smotano, zbog njegove bogate animacije i tezine, malo ispadne i tromo, janky ili koji vec izraz da iskoristim, to mi je i najveca mana, ali naviknes se vremenom...
Kod platformisanja neki objekti koji su interaktivni nisu uopste obelezeni da ih prepoznas, da mozes da ih koristis i bude cesto lutanja zbog toga, meni je to mana, a nekima je prednost.
Melee me nije odusevio, retko sam ga koristio, iako je korektan i zanimljiv.
Nemam sta vise da kazem, odmah sam postao fan serijala, neverovatno je kakav impresivan paket su uspeli da skockaju za PS3, ne samo graficki i tehnicki, vec celokupno na svakom polju: grafika, tech, audio, muzika, glumci, gluma, prica, gameplay, raznovrsnost i stabilnost... sve je skockano u jedan savrsen paket koji odusevljava kolko dobro radi...
Igrao sam preko emulatora u 4K, fps je uglavnom bio izmedju 30 i 40, a umeo je da pada i do 18, ali je totalno igrivo.
Jedva cekam da mi dvojka i trojka dodju na red, dvojka vidim da ima i jos bolje ocene, verovatno su ispravili mane iz keca...
9.5/10