The Quarry - Poceh da igram, odigrao sam par sati, igru je pravio Supermassive Games poznat po Dark Pictures serijalu, a ova igra iako ne spada u taj serijal, sve je prakticno isto, mada ima nekih promena, koje me navode na misljenje da je ovo najbolji deo u serijalu za sad, po nekim stavkama.
Da krenem od tehnikalija, mozda bi se moglo reci da je grafika bolja od Dark Pictures, ali varira dosta... grafika ovako mozda deluje nesto bolje, likovi su detaljniji, ali isto tako i cudno animirani, imaju neke cudne grimase lica i pokrete ocima, vidi se potencijal, i blize je filmskom osecaju, ali malo su i promasili, ne kazem da likovi izgledaju retardirano, ali cudno u pojedinim momentima... ali svakako veliki korak napred u odnosu na DP.
Produkcija je bez sumnje prva zvezda i osetno bolja od Dark Pictures, sa sve cutsceenovima, muzikom, zvukovima, kadriranju, scenama itd, vise je poklonjeno paznje.
Dobro je i to sto iako mi igra u 4K radi samo na 20 fps-a, ovde je osecaj mnogo bolji i brzi, nego kad igras Dark Pictures u 20 fps-a... ovo svakako jeste tip igre koji moze da se igra u niskom fps-u, tim pre sto je gameplay segment minimalan, mada ovde su ga osetno produzili u odnosu na Dark Pictures...
U svakom slucaju, spustio sam senke na najnizu stavku (normal, high ultra, nema ni za jednu opcija low

) i fps je skocio sa 20 na 30, tako da mi je to taman za ovakav tip igre, ostale stavke kad se menjaju, apsolutno nimalo ne menjaju fps, tako da sam sve ostalo stavio na ultra, jer je isti djavo dal je ultra ili najniza stavka.
Zadnja stvar o kojoj bih pricao u vezi tehnikalike jeste aspect ratio, stavljen je bas na sirok, cinematski ratio i ne moze da se promeni, bar ja ne vidim tu opciju nigde, tako da budite spremni da gledate debele black barove gore i dole... mozda ima neko 3rd party resenje, mrzi me za sad da to trazim...
Sto se same igre tice, ona je duza za par sati u odnosu na Dark Pictures serijal, koji je uglavnom bio oko 6, 7 sati, a ova traje 10 sati.
Medjutim to dolazi sa cenom, tacnije, razlog zasto igra traje duze jeste taj sto su je vestacki produzili, nije samo ono - kvalitetan sadrzaj, pa skaces od scene do scene, kao u ostalim Dark Pictures delovima, ovde je - imas veliki kampus, pa setas tuda, istrazujes, pricas sa likovima, pronalazis skrivene iteme i tome slicno... s jedne strane mi se to ne svidja, jer usporava igru i dosadno je, a sa druge strane, bar ti daje malo vremena da odmoris od horora, sto mi prija, tako da sam neopredeljen dal to volim ili ne, neka ga, radi promene.
Takodje dijalozi su bas dugi i to je doprinelo ovome, sto mi ne smeta toliko, ono sto mi smeta je sto je seting tinejdzeri i ljubav, nesto poput one romanticne avanture sa tinejdzerima, kako se zove... zaboravih, uglavnom je popularna sad, mislim da ju je Gohan igrao...
Uglavnom ja nisam bas ciljana publika za to, ali zbog horora, progutacu...
Sto se tice likova, da nisu ljubavni tinejdzeri u pitanju, bilo bi jos i ok, smaraju, ali ne uvek i ne toliko, ne smetaju mi previse za sad, ali stvar svakako vade svi likovi koji nisu tinejdzeri, a to su poznati glumci poput Lance Henriksen, David Arquette, Ted Raimi itd...
Najvise sto mi se svidja u vezi igre je napredak na poljima gde je Dark Pictures slab... kretanje i komande su mnogo bolje i sama igra je mnogo udobnija i brza za igranje... dosta stvari je olaksano, recimo ona glupost da moras da drzis R2 taster dokle gledas bilo koji predmet ili citas knjigu, ovde je to izbaceno, zatim kad imas u dijalogu vrlo bitnu stvar da izaberes, vise ti nije ograniceno vreme kao u svim proslim delovima DP-a, vec imas vremena koliko hoces da dobro razmislis i doneses pravu odluku, cak je i bolje opisano ono sto biras, tako da mi je to vrh.
QTE za sada nije prebrz i logicnije je resen, jer pritiskas pravac kretanja kad trebas da izbegnes nesto, a ne A, B, X, Y... barem je tako za sad...
Kad sam vec kod toga, steta sto nema opcije da biras za koji dzojped da ti prikaze komande, zadnji DP je mogao da se bira da ti ponudi xbox ili ps komande, ovde su po defaultu samo xbox promptovi, iako sam na ps dzojpedu, ali dobro jbg, sta sad, svakako imam u glavi bolje mapiran xbox gamepad, nego ps, za sad jos uvek...
Prica... obzirom da je igra duze, prica se jos nije razvila, tako da ne mogu da pricam, ali deluje vrlo zanimljivo za sad...
Od mana, ne nudi igra puno slobode, recimo na samom pocetku igre, bice ti ponudjena dva izbora, oba sa prakticno istim ishodom, ne nudi ti igra opciju da ne izaberes nista od ta dva, vec da samo odustanes... ali jbg, to je nesto sto progresuje pricu i u tom smislu neke stvari su strogo linearne.
Uglavnom prica je o grupi tinejdzera, koji su dosli na raspust u neki zabaceni kamp u sumi, i za taj kamp kruze price, da je tu jedna starija zena izgorela u pozaru i da je izgubila sina, i sada ona kao duh zaposeda tu sumu i napada samo one koji su sami i odvojeni od grupe, a kad te napadne, trazice od tebe da joj pomognes da nadje sina ili ce misliti da si joj ti sin i zadrzati te, ili ce te ubiti...
Prica je inace komplikovanija od toga sto sam naveo, sto sam shturo zapamtio sa pocetka.
Takodje malo je previse ocigledna radnja, evo sad imam neku teoriju, stavicu je u spoiler, jer je bas tezak spoiler, pa cu kad zavrsim igru, videti dal sam bio u pravu:
Iako sam tek 2 sata u igri, mislim da ova stara zena sa pocetka igra, koja sad igra ulogu Curatora, to jest lika koji ti izmedju misija prica kako si prosao, mislim da je upravo ona ta vestica... love that shit
Uglavnom moram pohvaliti igru sto ume dobro da nabije tenziju, onako kvalitetno, filmski. Igra nudi i mogucnost da biras scenu koja te zanima i da pogledas svaki moguci outcome kao film... takodje mislim da ima i rewind opcija, ako napravis neki los izbor ili ti pogine lik, da vratis vreme i pokusas da ga spasis... tako je bar najavljeno, jos nisam imao priliku da testiram tu opciju.
To je to, nemam sta vise dodati za sad, pisem konacne utiske kad zavrsim igru.