Prešao sam RedFall, jednu od najizvikanijih igara 2024. možda i najgoru. Iako sam se zarekao da je nikada neću igrati, ipak gamepass je gamepass, pa hajde da vidim šta je toliki greh. Pa, s obzirom da sam znao šta je greh, a to su poligoni koji se postepeno učitavaju, AI neprijatelja zbog kojeg bi bio zatvoren u neku instituciju zatvorenog tipa, cena od mislim $60 po izlasku, i još sijaset sitnica, ipak reko for teh lulz da je probam, igrao sam i gore (Land of the Dead: Road to Fiddlers Green).
Znajući takođe i da su mesec dana nakon izlaska, i nešto pre nego što su legendarni studio koji je ovi igru pravio - Arkhane, naterali da stavi katanac na bravu jer ih je ova igra, odnosno Mikrosoft izdavač, ugrobarila - izbacili i veliku popravku od mislim jedno 20gb, očekivao sam ipak da ni kurca od te igre neće biti.
Ali, evo me, 30 sati kasnije, prešao sam je.
Igra je mogla biti neverovatna, jer svi elementi su tu. Za starije igrače atmosfera nalik na Kingove knjige, jer se radnja odigrava u primorskom gradiću Redfal u Masačusetsu, Nova Engleska, Mejn je tu iza ćoška, zvučni efekti i jeziva muzika, misteriozni kultovi građana koji su rešili da je možda bolje da se uvuku u dupe vampirima i pokolju bližnje svoje, manji grad koji stvarno izgleda kao da u njemu žive ljudi, samo što poslednjih nedelju-dve dana baš nema nešto ljudi na ulicama, osim kultista, zatim razne poruke i knjige onih koji su se okultivisali i onih koji su na drugom kraju vampirskih očnjaka.
Opet, ima elemenata i za nove naraštaje - četiri spanki sprangi štrcava lika iz raznih multietničkih zajednica, looter-hero-shooter pucanje, traversal preko mape je zadovoljavajuć, kao i zvučni efekti kada nekog napucaš u glavu sa lanserom zašiljenih duguljastih predmeta. Svaki lik ima 10-ak sposobnosti koje mogu da se dobudžuju, a svaki kraj grada, kada ga oslobađate od jakih vampira, budži vam ugled među meštanima, što opet otključava razne perkove, a tu je i bacanje ultimate sposobnosti koje je kod sva četiri lika veoma zadovoljavajuća.
Ma koliko entuzijazma imao u prvih 20 sati, posle toga interesovanje je počelo da opada kada su se mane nakupile - AI protivnika je i dalje blago zaostao, grafika zna da štuca, četiri lika su (znam da će neki prevrnuti očima na to ali) DEI cookie cutter - generična blago meksička Mary Sue, spunky crnkinja studentkinja sa studentskim dugom, generični edgelord sa spektralnim/živim gavranom, magičnim snajperom i ghost-okom, i meni lično najzanimljiviji ali opet iritantni britanski Indijac kriptozoolog. Kao lik nije ništa posebno zanimljiv, ali ima sposobnost teleportacija što veoma olakšava traversal preko mape.
Glavni vampiri su blago rečeno nezanimljivi, i opet, sasvim slučajno, muškarci su debili i u vampirskom izgledu kao da ih je Kain iz Soul Riever-a pravio, dok su ženski bossovi sultry badass EEEVOOL mistreses of darkness.
NPC-evi takođe boluju od DEI, ali dosta o tome, jer imaju jedan veći problem - vidi se da je studio želeo da ih mnogo više produbi i stavi mnogo više lora oko njih, ali nisu stigli. Samo bitni NPC-evi imaju štošta da pričaju sa vama nevezano za questove, a često ih zateknete i kako pričaju jedni sa drugima. Problem nastaje kada triggeri za priču pošandrcaju, pa dva NPCa pričaju jedno sa drugim, i u isto vreme krenu da pričaju sa vama, tako da u jednom trenutku slušate tri konverzacije u isto vreme, mada, to mi se dogodilo samo jednom.
Oružja su takođe nedovršena - pištolji, ma koliko bili dobri po statovima su jednostavno inferiorna oružja naspram automatskih pušaka, koje su i najraznovrsnije.
Sačmare su situacione za baš kada se nalazite u bliskom susretu sa neprijateljem.
Snajperi bi bili OP jer pored neverovatne razdaljine imaju boli glava snagu pogotovo kada nekome zadate headshot, još samo da vas bogovi RNG-a počaste da snajper bude dobar a da može da primi više od 3 metka u okviru.
Lanseri kolaca su one shot one kill (ako hitbox ne izbaguje, što zna da se desi) za vampire, uglavnom jer imaju straobalni dmg koji postaje critical shot kada ih zdenčiš u glavu. Postoji samo 2 modela, prilično su slični, i na žalost mogu da prime samo tri koca u isto vreme i reload je uuuuužasno spor, tako da bolje da svaki pucanj bude pogodak, OR ELSE!
Love-hate oružje je UV reflektor koji postoji samo u jednoj varijanti, Medusa, koji skoro svakog vampira rešava veoma brzo i zadovoljavajuće, čak i sub-bosseve - uperiš UV zrak u vampira i on se posle 3-4 sekunde skameni, pa onda izvadiš lanser kolca, naciljaš u glavurdu i nema više vampira. Na ovo su imuni samo glavni bossevi, ostali se pretvaraju u prašinu veoma brzo.
Iako ovih nekoliko oružja zvuči OP, postoje tri mala problema - možeš da nosiš samo tri vrste oružja, i jedno od njih MORA da ima kolac na kraju, jer samo određena retka oružja bez kolca mogu da ubiju vampire, koje kada spustiš na 0HP upadaju u komu sa jasnim indikatorom gde da im zabodeš šiljak. Za to imaš 5-6 sekundi, što kasnije može da se upgraduje na 10. Samo jedan tip pištolja ubija vampire.
Dalji problem je pojava nekih stacionarnih vampir-generatora krvave magle koji ne napadaju direkt ali ispuštaju u velikom radijusu tu maglu koja vam topi HP i u isto vreme usporava kretanje. Oni mogu da se unište samo ako ih skamenite sa UV reflektorom, gde oni momentalno prestaju da ispuštaju maglu koja u momentu nestaje, i onda imate 5 sekundi da ih uništite bilo čime.
Dakle, ako imaš recimo poluautomatsku pušku, snajper i lanser kolca u paketu, kada naiđeš na ovo, moraš da uđeš u meni, izabereš koje oružje hoćeš da svapuješ za UV lampu, izabereš koju UV lampu, izađeš iz menija, rešiš magla-generator, vratiš se u meni, izabereš UV lampu u meniju, izabereš koje oružje želiš umesto nje, izađeš iz menija i nastaviše dalje. I sve to ponoviš posle 50-100 metara pešačenja jer se ti generatori pojavljuju po RNG principu, i nekad znaju da se pojavljuju lančano.
Priča je sasvim zadovoljavajuća i vuče vas da dalje otkrivate šta se zapravo desilo u Crvenpadu, otkud ti vampiri, ko su glavni vampireli, kakve veze konkretno ima lokalna fensi klinika za odvikavanje od zavisnosti u sprezi sa centrom za medicinska istraživanja, zašto je Sunce u konstantnom pomračenju, zašto je u toku mega oseka/cunami smrznut u vremenu, kome pripadaju collectable epruvete sa pramenima kose koji vam se obraćaju sa par kriptičnih rečenica glasom Stivi Niks iz Fleetwood Mac-a.
Svi elementi dobre igre su tu... ali nekako je sve out of place, neposlagano, pomalo u šreh, van vinkle, i nedopečeno.
Siguran sam da je imao barem još 3 meseca, da bi Arkhane izbacio dobar proizvod koji bi možda mogao da stane rame uz rame sa Dishonored serijalom. Ovako, igra može da se stvarno dopada samo onima koji kivi jedu sa korom.
Sledeća stanica - Fallout 76