• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

PS5 Xseries PC Alan Wake 2

uh, kao neko ko nema snage ni DLC da odigra nakon sto predje igru, ovo ce biti izazov stisnuti zube i upaliti opet :D

Završih rano jutros ovu igru, krenuo sam jer navodno traje 10-12h i rekoh sebi u petak - "šta može da podje po zlu, 3 dana po 4h" :D Ispostaviće se da mi je trebalo 22h, i pritom nisam pokupio platinu, jer za platinu treba još 2-3h, a to je 2-3h koje nisam imao, i stvarno nisam imao snage više 😅 Nije bilo vredno.

Igrao sam na PS5 u performance modu na TV-u sa VRR-om, tako da skoro da nije bilo problema sa FPS-om. Kada ih je i bilo, to su bile neke totalno leve scene gde i nema protivnika, ne znam zašto je baš tu pao FPS, ali u suštini nebitno skroz, verujem da će to biti rešeno kroz patch neki.

1698701777142.png
Igra izgleda zaista neverovatno, čak i na PS5 🫣 Atmosfera koja se pravi zbog ultra detaljnih modela i osvetljenja, gotovo da nisam do sada video tako nešto, potpuno si deo tog sveta... Na momente zaboraviš da je video igra, već kao neki Twin Peaks/X Files i igraš po automatizmu (kao kad voziš i ne razmišljaš da menjaš brzine), deo si priče i jedva čekaš šta će se desiti sledeće.

E sad, iako je grafika super, ima nekih problema koji mi bodu oči, a to su sjajni objekti/ivice koji trepere non stop i kvare celokupni doživljaj totalne imersije. Takođe, kada uperim lampu u ogledalo dešavalo se da vidim ljubičaste piksele koji kao da nisu validni, mnogo čudno. Takođe, onaj restoran u Bright Fallsu, kada gledate bar i prozor, tu je iz nekog razloga ultra loše urađeno osvetljenje i ima milion sitnih belih tačkica dok se pomerate, koji opet kvare imerziju.

Glasovna gluma je top-tier i način na koji Alanov lik priča daje posebnu draž jer pravi posebnu atmosferu. Modeli likova su super urađeni i animacije takođe. Ono šta nije dobro urađeno je NPC, tj. sporedni likovi koji kada pričaš sa njima kao da su roboti i jedva pomeraju usta bez ikakvih emocija... Ceo svet deluje beživotno zbog toga. Ili rade jednu animaciju koja traje 2sec i samo rade jedno te isto. Mislim ovo nije ništa toliko strašno, ali kada je sve ostalo toliko dobro, onda ove stvari dođu do izražaja.

Igranje sa sluškama (3D sound na PS5) je fantastično iskustvo i preporučio bih svima. Podiglo je kvalitet igre nivo iznad.

Mehanika rešavanja slučajeva je ultra frustrirajuća i iskreno, kapiram koju su ideju imali, ali moralo je to nekako bolje. Možda je na PC-u to lakše urađeno kada vidite celu tablu i samo kliknete mišem.

Manuskripti takođe, nije mi jasno zašto kada ih nadjete i kada ih Alan čita, nisu celi nego morate da udjete u mind palace pa opet da uradite čitanje kako biste videli šta nije rekao kada je prvi put čitao? Takodje, ima neki bug gde se ne vidi koji je najnoviji manuskript.

Ili zašto nije moguće da pustiš stvari i slušaš, sa radija, tv-a, manuskripta i da igraš, nego moraš tamo u mind palace? Ako prekineš neki inspiration point iz Alanovog dela, moraš od početka da slušaš sve, ima mnogo tako nekih sitnih optimizacija koje bi drastično poboljšale UX.

Mapa kada se direkt otvori neretko pokazuje neko random mesto. Pa majku mu, valjda je default operacija da se pokaže gde je lik trenutno :D

Inventory sistem je ok, klasik RE, s tim što nema brzog načina prevlačanja stvari iz kutije u inventory, nego mora jedno po jedno. To će možda rešiti patch neki.

Ne znam da li sam rekao da igra izgleda neverovatno? :)

Igra mi je imala game breaking bug, da sam morao da radim reload i izgubio 1h. Sem toga, bilo je ok.

Međutim, problem koji je možda i najveći sa igrom, meni makar, tiče se izuzetno dosadnog sistema borbe. Slično je kao u prvom delu, ali nekako mi uopšte nije zanimljivo boriti se sa protivnicima, em su jedni te isti uvek, em nema potrebe da se boriš sa njima. Sve to nekako me zamara. Bosovi takodje su mnogo čudni i mislim da je moralo to malo maštovitije da se uradi. U početku ok, misliš možda će biti neke varijacije progresije, ali jok, do kraja jedno te isto.

Narativne ideje, priča sama, ceo vajb je vrhunski, grafika, muzika koja se retko gde sreće, sve to čini da definitivno igra zaslužuje da bude na top listama ove godine. Međutim, UX stvari koje malo kvare utisak, ali koje su ništa naspram dosadne, ali vizuelno lepe, borbe, čine da mi neverovatno vizuelno/audio/narativno iskustvo koje igra pruža bude manje zanimljivo i na momente dosadno (u toku mnogih deonica sa generičkom borbom). Mišljenja sam da je moralo to biti nekako bolje uradjeno, čemu sakupljanje i usavršavanje onih silnih oružja i pasivnih moći, kada je sve jedno te isto i poprilično neizazovno?

Recimo Control je tu pokidao mehanikom i gejmplejom, a ovde mislim da nisu toliko pogodili.

Finalna ocena: Izuzetno jaka osmica, recimo 8.7 od 10

Last edited:
Međutim, problem koji je možda i najveći sa igrom, meni makar, tiče se izuzetno dosadnog sistema borbe. Slično je kao u prvom delu
Eh, ovo me najvishe plashilo. Prvi deo me veoma smarao zbog sistema borbe.

Ili zašto nije moguće da pustiš stvari i slušaš, sa radija, tv-a, manuskripta i da igraš, nego moraš tamo u mind palace? Ako prekineš neki inspiration point iz Alanovog dela, moraš od početka da slušaš sve, ima mnogo tako nekih sitnih optimizacija koje bi drastično poboljšale UX.
Ovo mi takodje bode ochi kao neshto shto bi me iritiralo u igri. Ne volim kada me igra forsira da neshto slusham ili gledam.

No dobro, definitivno tju josh da chekam s igranjem. Za sada mi deluje kao da bi vredelo overiti zbog grafike, ali ono shto chitam o gejmpleju i prichi mi ne uliva poverenje za sada.

Jel instalirao neko najnovije drajvere za nvidiu (546.01)? Kako vam radi igra sa njima? Meni ocajno, dal nisu shaderi kompajlirani ili sta vec, igrao onu misiju sa Alanom u hotelu i uzas kako je radila...

Probaj da restartujes igru, postoji neki memory leak tako da igra radi sve gore sto je duze igras.
Proveri i da ti nije slucajno vratio na default podesavanja (meni tako vrati na 4k).

Probaj da restartujes igru, postoji neki memory leak tako da igra radi sve gore sto je duze igras.
Proveri i da ti nije slucajno vratio na default podesavanja (meni tako vrati na 4k).
Probacu bas kad dodjem kuci..ostavicu je i u meniju 2-3min ako treba shadere da odradi... Nisam usao u graficka podesavanja da vidim da nije nesto resetovano

Probaj da stavis virtuelnu memoriju na 16GB (fiksno jer je tako i efikasnije), pa restartuj komp. Zna da pomogne u raznim igrama/situacijama, cak i na jakim masinama (R7 7700X, RTX 4070, 64GB DDR5).

aakfs5.png

isključiš rtx, pa radi i na tosteru 💡
To je problem, sto "vrsni programeri" iz Remedy-a nisu sposobni da naprave da igra radi na iole normalnom hardveru.

Razumem šta si napisao, ali zašto da gube vreme na takve stvari kad lepo mogu da "optimizuju" igru smanjivanjem detalja i korišćenjem dinamičkog skaliranja rezolucije. A ko želi da je igra u fulu, nek' lepo kupi komp od 3k evra i uživa ko čo'ek. :sneaky:
Pa ne mogu to "lepo" da urade jer kao sto rekoh, Remedy ne zna sta radi.

Ako je igra zahtevna, ne znaci da nije optimizovana.

Optimizacija ne znaci da igra mora da radi na RX480. Optimizacija je dobro iskoriscenje hardvera kojeg su developeri odabrali da na njemu igra radi. U ovom slucaju odabrali su noviji hardver.

Mnogi developeri ce uskoro da prave igre samo uz Lumen i slicne RT GI sisteme, a za taj pristup jedini nacin da se igra pripremi za stariji i sporiji hardver je da se ulozi dosta para i vremena za lightprobes i druga stara resenja za osvetljenje. Retko ko ce se cimati oko toga, jednostavno ce traziti da igraci imaju noviji hardver.

To je normalan tok PC gaminga. Spidey2 ima samo RT GI bez ikakvog drugog resenja za osvetljenje, sto znaci da ce i PC port kada stigne za par godina verovatno zahtevati RT hardver. Nece moci da se igra na tosteru.
Sve je to super, ali igra ne koristi hardware kako valja, ni blizu.

DXVK rulez 🤘

Bas i ja prekjuce instalirao igru iz znatizelje, da vidim da li ce da pomogne i u ovoj igri. Evo kakvo je stanje na 1070Ti:

amrfck.png

d50im1.png

Dakle moglo bi se limitirati na 30fps, konzolaski uzivati. Eto makar nesto za GTX 10xx, bez famoznih mesh shadera.

Back
Top Bottom