• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

PC Black Mesa (Half Life definitive edition)

Ja sam HL kec igrao prvo demo (standalone epizoda, Uplink se zove, look it up, bukvalno je bolja od mnogih chaptera u finalnoj igri). Full igru sam prešao sa uživanjem tamo 2000-te. Black Mesu sam takođe igrao, još kada je izašla u obliku moda, nisam ovu novu sa gotovim xenom.

Ne bih se složio da je kec prevaziđen. To je kao reći da su ćevapi prevaziđeni i treba da pređemo na tost sa avokadom. Vidi se zub vremena, grafika je matora ali gameplay je pure fun. Ko ne voli crouch-jumping objektivno nije u pravu 😂.

Pre bih čak rekao da je HL2 teže omatorio zbog driving sekcija.

možda, ali je još smešnije reći da je black mesa - "nova grafika" ;)

Da je bilo ko drugi rekao lepšim tonom da bi radije igrao HL1 ponovo nego Mesu, ne bi bilo nikakve kontraverze.

upravo, nema potrebe za kvazi-elitizmom. niko, ja prvi, nisam mislio da je hl1 loš, ali danas, 22 godine kasnije, black mesa je bolja alternativa, zbog čega sam i napravio predlog... pogotovo nekome kome se kec nije dopao ni u vreme kada je izašao.

takođe, moram priznati da me malo trigeruje postavljanje starih igara kao koncept nedostižnosti, što objektivno nije tačno. treba nekad skinuti nostalgija naočare.

Last edited:
takođe, moram priznati da me malo trigeruje postavljanje starih igara kao koncept nedostižnosti, što objektivno nije tačno. treba nekad skinuti nostalgija naočare.
Evo ja se ne slažem. Apsolutno je moguće napraviti igru koja je u svom kontekstu neki vid savršenstva i gde jednostavno nema šta puno da se doda ili oduzme. U svakoj generaciji ih ima, i reći da su prevaziđene samo zato što postoje novije mi nema smisla.

Naravno, ne mislim ni suprotno - to što je igra stara ne znači da je automatski bolja od današnjih, ali ponekad bude.

Evo ja se ne slažem. Apsolutno je moguće napraviti igru koja je u svom kontekstu neki vid savršenstva i gde jednostavno nema šta puno da se doda ili oduzme. U svakoj generaciji ih ima, i reći da su prevaziđene samo zato što postoje novije mi nema smisla.
FTL :D

nisam ja rekao da je Mesa bolja od HL1, samo sam preporucio nekome ko nikada nije igrao HL igre, da proba tim pristupom. Mesa pa HL2. I ja LICNO bih sada svaki put upalio ponovo Mesu kad mi se igra HL1, ali to sam samo ja. Nigde nisam pricao da je to pravilo ili nesto sto svi treba da se sloze sa time.

Nigde ni ja nisam rekao da Mesa ne treba da se igra, samo sam hteo da naglasim da je original bar po meni i dan danas, i najverovatnije će uvek biti, jedna od najsavršenijih igara i da svako ko je zaintereresovan za HL serijal treba da bar proba da odigra original, jer je po meni on neizostavni deo istorije video igara jer je to igra koja je definisala i inspirisala, i i dalje to radi, većinu modernih single player FPS igara.

Inače nisam igrao Mesu, ali ću je sigurno igrati, mislim da mi komp još uvek nije dovoljno dobar za nju (da je pokrenem u full detaljima 60fps).

Preporuka i od mene za Half-Life Uplink, ja sam ga odigrao mnogo godina pošto sam prešao i Half-Life 2. Fenomenlna mini epizodica zbog koje sam još više zavoleo serijal.

Sent from my Mi 9T Pro using Tapatalk

Last edited:
Preporuka i od mene za Half-Life Uplink, ja sam ga odigrao mnogo godina pošto sam prešao i Half-Life 2. Fenomenlna mini epizodica zbog koje sam još više zavoleo serijal.

Ja bih išao toliko daleko da kažem da ukoliko je neko zainteresovan za original neka igra prvo Uplink - iskustvo je toliko lepo zaokruženo da će na kraju jednosmisleno znati da li hoće još ili ne.

upravo, nema potrebe za kvazi-elitizmom. niko, ja prvi, nisam mislio da je hl1 loš, ali danas, 22 godine kasnije, black mesa je bolja alternativa, zbog čega sam i napravio predlog... pogotovo nekome kome se kec nije dopao ni u vreme kada je izašao.

Apsolutno se slazem sa Maxom igra je dobra nista vise od toga,glorifikovati je kao igru kojoj nema mane i kao nedostiznu je bespotrebno.
Igra je ok,ali za danasnje standarde bila bi prosek teski i to sada kad pomenes nekom fanu oce oci da ti iskopa.

Ja oči neću da vam iskopam, ali opet moram da kažem da grešite, pogotovo onaj ko kaže da je originalni Half-Life samo OK, i da je za sadašnje standarde prosek teški?! Samo je grafika zastarela a po meni i ona ipak ima neki svoj šmek posle malo navikavanja a sve ostalo u igri je remek delo dizajna. Vanserijski dizajn, posvećenost sitnim detaljima koji gotovo bez naracije pričaju fenomenalnu priču i grade nezaboravnu atmosferu. AI protivnika koji je i dan danas jedan od najuverljivijih u žanru...

Ovde ne pričamo o nekim začecima video igara, ni o začecima pucačina, o nekoj igri koja nam je tada bila odlična jer još uvek nije bilo boljeg... a takvih igara istina imamo svi mi u svojim uspomenama, Half-Life je gotovo sam izgradio ono što je FPS žanr od tada i ono što će možda uvek biti i još postavio kvalitetnu lestvicu u FPS game dizajnu koja je retko kada dostignuta i to ne može da zastari bez obzira na grafiku sa teksturama niže rezolucije, malo poligona i prebrzim trčanjem glavnog protagoniste.

A sve ove oštre reči kako je ova igra ili npr. Ocarina of Time danas prosek se na kraju svedu na stariju grafiku, neki malo nerealniji deo gameplaya koji u globalu nevažan ili, što je meni najžalosnije, što igra ne vodi igrača za ruku kao većina današnjih igara. Postoji razlog zašto je Kum jedan od najboljih filmova svih vremena i pored one očajno urađene scene kada Sonny tuče svog zeta. Sve ostalo u tom filmu je vanserijsko i kao nikada do tada urađeno i gomila stvarno kvalitetnih drama je od tada nastala pod uticajem tog filma u želji da budu bar kvalitetne kao taj film.

Govoriti da je jedna takva igra koja je urađena sa toliko znanja i truda danas kada su lestvice kvaliteta ne računajući tehničke mogućnosti (a i tu se često radi čist brute force zbog mogućnosti današnje tehnike) najniže ikada, je po meni čist blasfemy i mnogo mi je pre svega krivo što neki od vas ovde imaju takva razmišljanja. :(

Last edited:
ne bih ni ja bas nazvao HL1 teskim prosekom, ali da ima gameplay mane, i te kako ih ima. pacing je jako lose odradjen u drugom delu igre kada uleti vojska i nema to veze sa mojom zeljom "da me igra vodi za ruku". kraj je takodje po meni uzasno los, a o platformingu u Xenu i da ne pricamo. HL1 je i dalje jedna od mojih omiljenih igara, ali sam nekako evoluirao uz industriju sa zahtevima pa zato na sva usta hvalim Black Mesu. isto tako hvalim i ocarina of time 3d, bas zbog tih QoL poboljsanja koja cine kultnu igru jos prijatnijom za igranje.

svaka cast Valve-u za sve sto su uradili te '99. godine, ono je bilo nezamislivo, ali ako bi mi neko dosao i rekao da bi odigrao HL1 ali mu je mehanika i grafika tesko svarljiva, srecom, rekao bih mu "ej, pa imas Black Mesu, tako ces najbolje da dozivis HL1 ako ti vec original toliko smeta, daj igri sansu". ne bih mu nikada elitisticki prisao i rekao "haha, ne znas sta su prave vrednosti, na gubitku si idi igraj Fortnite lol"

svi postovi koji se ticu diskusije o HL1 i Black Mesi su prebaceni u odgovarajucu temu, mozemo nastaviti ovde

Back
Top Bottom