• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

PC Black Mesa (Half Life definitive edition)

Sad dal je Xen bas los ne znam ali deluje na silu uglavljen u ostatak igre, bas odudara kao da ga je neko pasteovao iz druge igre, ne uklapa se ni dizajn ni atmosfera ni gameplay sa ostatkom igre.

Pa dobro, to je druga dimenzija, i poenta je da odudara dizajnom, ali sećam se da mi uopšte nije bilo zabavno. I da je bilo jako teško. Doduše, tad sam bio klinac, a ne savant 😆

Bilo je tesko, ali posto sam bio klinac, zakljucio sam da i treba da bude tesko jer je jelte kraj igre. Atmosfera mi je bila brutalna, izuzetno strana, i posto sam lose kapirao engleski nisam zapravo bio siguran sta se desava, i za mrtve likove u HEV suite-u sam zakljucio da sam to "ja iz proslosti" sto je mozda i bolja prica od stvarne :D

i za mrtve likove u HEV suite-u sam zakljucio da sam to "ja iz proslosti" sto je mozda i bolja prica od stvarne :D
to mi je bolja prica od celog hl2

Ja se ne secam da mi je Xen bio tezak, vise wtf cemu ovo? previse off deonica koje su znacajno usporile tok igre
Nije mi toliko problem ni dizajn, ni koncept, vec sto je previse dugo trajao. Da su izbacili 2/3 contenta iz xena bilo bi mnogo bolje (po mom misljenju)

Tako nekako, ili da su srezali i pomerili zadnju borbu ranije, recimo gde je gonarch, ili da su rasporedili xen kroz ostatak igre, pa recimo dosta ranije prodjes kroz neki portal i odes u xen nakratko na par minuta i tako par puta dok se ne nabiknes i pripremis za konacni obracun.

Mozda nije najbolji topic, al neka ide ovde :D

Veoma impresivno ovo izgleda, ne samo zbog RT nego su sve assete zamenili novim ekstremno detaljnim. Znaci najsitnije gluposti su skroz od nule modelovali, tako da je ovo kao pun remake sa jos dodatim fancy RT efektima.

Mozda nije najbolji topic, al neka ide ovde :D

Veoma impresivno ovo izgleda, ne samo zbog RT nego su sve assete zamenili novim ekstremno detaljnim. Znaci najsitnije gluposti su skroz od nule modelovali, tako da je ovo kao pun remake sa jos dodatim fancy RT efektima.

1742059814066.webp

EDIT: Jos ovaj njihov gameplay je na nivou onog lika sto nije mogao da predje tutorial u Cuphead.

Isti problem je imao i Metro Exodus EE u nekim scenama koje su bile bas dosta mrace (namerno) sa full RT GI su dosta svetlije bile. Jbg to je mana kada je sve "realno" Kontam da bi morali artisti da odrade neki pregled cele igre za finalni look, a ne samo da se pusti sve automatizaciji, al ne znam da li mogu nekako to da srede uopste.

Matora je igra, pre-baked osvetljenje je previse low-res i bez bounce-a pa je sve tamnije. Mogli su verovatno da to odrade bolje, ali bi se svaka mapa processirala danima na kompovima iz 2000-te.

Još uvek nisam video nijednu "old school" igru kojoj su promena osvetljenja dodavanjem ovih novih tehnika zapravo unapredila igračko iskustvo i ulepšala igru. Apsolutno svaka igra mi deluje kao da nije vođeno računa kako to izgleda - što je zapravo istina, u starim igrama osvetljenje je takvo kako jeste jer je to art director i osoba zaduzena za osvetljenje uradila i znalo se šta će videti krajnji korisnik, dok ove nove tehnike simuliraju "pravi svet" koji, po meni, nije, niti treba, da bude nešto čemu težimo. Ja ne želim simulaciju osvetljenja u svakoj igri, želim unikatna igračka iskustva čiji je ogroman deo vizuelni stil, i volim da vidim šta su umetnici zaduženi za to uradili sa onim šta imaju (ili su imali u to vreme).

Takođe, kada ne pričamo o starim igrama, gde mi je sve to užasno, sličnog sam mišljenja i za nove igre i moram priznati da me iritira - često vidim ove AAA igre gde recimo neke prostorije gde ima kao neka mala bara sa vodom i biva analizirana kao da je nešto najrevolucionarnije ikada jer se refleksije vide kakve jesu, kada pričaju kako je sve mnogo "kao u pravom životu"... A ja sve vreme stojim sa smorenom facom, i gledam onaj uporedni frejm sa igrom bez toga i uživam mnogo više u tome šta vidim tu, jer mi to deluje kao da je neko promislio i nacrtao za mene (kao sliku da gledam).

Samo zato što je moguće uraditi realistični simulaciju osvetljenja i fotona kako se odbijaju od delova prostorije, to ne znači da treba da radite po svaku cenu. Naravno, u nekim igrama je to cool i verujem da doprinosi ako se od početka misli na to i ceo fokus je na tome. Ali zar nije bolje bolje fokusirati se na stvari koje su zapravo bitne u igri?

Podelio bih i jedan klip (koji je već bio deljen ovde ranije), tiče se filma, ali je problem sličan i u potpunosti se slažem sa porukom:

Još uvek nisam video nijednu "old school" igru kojoj su promena osvetljenja dodavanjem ovih novih tehnika zapravo unapredila igračko iskustvo i ulepšala igru. Apsolutno svaka igra mi deluje kao da nije vođeno računa kako to izgleda - što je zapravo istina, u starim igrama osvetljenje je takvo kako jeste jer je to art director i osoba zaduzena za osvetljenje uradila i znalo se šta će videti krajnji korisnik, dok ove nove tehnike simuliraju "pravi svet" koji, po meni, nije, niti treba, da bude nešto čemu težimo. Ja ne želim simulaciju osvetljenja u svakoj igri, želim unikatna igračka iskustva čiji je ogroman deo vizuelni stil, i volim da vidim šta su umetnici zaduženi za to uradili sa onim šta imaju (ili su imali u to vreme).

Takođe, kada ne pričamo o starim igrama, gde mi je sve to užasno, sličnog sam mišljenja i za nove igre i moram priznati da me iritira - često vidim ove AAA igre gde recimo neke prostorije gde ima kao neka mala bara sa vodom i biva analizirana kao da je nešto najrevolucionarnije ikada jer se refleksije vide kakve jesu, kada pričaju kako je sve mnogo "kao u pravom životu"... A ja sve vreme stojim sa smorenom facom, i gledam onaj uporedni frejm sa igrom bez toga i uživam mnogo više u tome šta vidim tu, jer mi to deluje kao da je neko promislio i nacrtao za mene (kao sliku da gledam).

Samo zato što je moguće uraditi realistični simulaciju osvetljenja i fotona kako se odbijaju od delova prostorije, to ne znači da treba da radite po svaku cenu. Naravno, u nekim igrama je to cool i verujem da doprinosi ako se od početka misli na to i ceo fokus je na tome. Ali zar nije bolje bolje fokusirati se na stvari koje su zapravo bitne u igri?

Podelio bih i jedan klip (koji je već bio deljen ovde ranije), tiče se filma, ali je problem sličan i u potpunosti se slažem sa porukom:

Malo je off topic, ali ja bas mrzim kad igre imaju chromatic aberration, lens flare i slicne stvari koje u virtuelnom svetu "simuliraju" realne nedostatke pravih kamera. To mi dodje kao da zenskom liku dodas celulit ili neprijatelju ogranicis kolicinu i intenzitet krvi koju moze da prska iz rana na realan nivo.

Back
Top Bottom