• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

Šta igrate trenutno?

Ja cu se ubiti od ovog Immortalsa koliko me smorio...nekako, nekad cu ga doterati do kraja. Inace presao RE7 i sad pokusavam Not a Hero DLC ali mi nekako bzvz, nije na nivou glavne igre.

Ja cu se ubiti od ovog Immortalsa koliko me smorio...nekako, nekad cu ga doterati do kraja. Inace presao RE7 i sad pokusavam Not a Hero DLC ali mi nekako bzvz, nije na nivou glavne igre.

Pa da , veci je fokus na akciji. Odigraj i preostale DLC-eve, narocito End of Zoe. Sto se tice Immortalsa, i mene je smorio. Imam preko 20 sati i igra mi je meh...neuspesan pokusaj da se priblizi kvalitetu BOTW-a.

Pa da , veci je fokus na akciji. Odigraj i preostale DLC-eve, narocito End of Zoe. Sto se tice Immortalsa, i mene je smorio. Imam preko 20 sati i igra mi je meh...neuspesan pokusaj da se priblizi kvalitetu BOTW-a.
Well... End of Zoe izgleda dosta pitkije. I ovaj melee combat zvuci promising.

I'm a Ghost!🥷

Послато са SM-A505FN помоћу Тапатока

Iznenadio sam se kada sam otkrio da se prvi Money Island može igrati sa starom grafikom (ne svidja mi se grafika u SE) i glasovnom glumom iz SE verzije. Našao sam na netu program koji konvertuje SE verziju u Monkey Island Talkie verziju koja se može pokrenuti preko ScummVM pa čak i DOS-a. Gustiram igru polako. Evo kako sve to izgleda i zvuči

I meni je stara grafika i muzika a novi glasovi (tj jedini) najbolja kombinacija, samo mislim da na launchu to nije moglo, pa su to izgleda patchovali kasnije. Znam da je u dvojci moglo od starta. Nikako dvojku SE da pređem, to je moj omiljeni monkey island ali znam koliko je dugačak pa nikako vremena da nađem. Neko treba da otvori MI thread, realno.

I meni je stara grafika i muzika a novi glasovi (tj jedini) najbolja kombinacija, samo mislim da na launchu to nije moglo, pa su to izgleda patchovali kasnije. Znam da je u dvojci moglo od starta. Nikako dvojku SE da pređem, to je moj omiljeni monkey island ali znam koliko je dugačak pa nikako vremena da nađem. Neko treba da otvori MI thread, realno.
Zvanično Monkey Island 1 SE nikad nije dobio patch koji omogućava da se igra uz staru grafiku i novu glasovnu glumu. Al se zato pojavio nezvanični patch odnosno alat koji SE konvertuje u Ultimate Talkie edition koji se može pokrenuti u ScummVM i DOS-u. U pitanju je ovo (nije warez) https://forums.scummvm.org/viewtopic.php?f=8&t=9161

Interesantno je da je Monkey Island 2 SE moguće konvertovati u verziju za ScummVM i DOS.
Linkovi:

za monkey island ja sam samo skinuo ScummVM i izabrao talkie verziju i ukljucio subtitlove i radilo mi je. to je bilo pre par godina. na zalost subtitlovi se mogu samo u ScummVM emulatoru ukljuciti a pod MS-DOS ne rade. isto je i sa day of the tentacle. talkie verzija nema subtitlove ali se u emulatoru mogu forsirati.

Najbolje je da SE verziju sa npr GOG-a konvertuješ u Talkie verziju za DOS i ScummVM i probaš. Stari Monkey Island za DOS nema speech. Nije rijetkost da u avanturama titlovi nisu po defaultu uključeni ali da se preko opcija mogu uključiti. Titlovi pretpostavljam nisu po defaultu uključeni jer dosta ljudi koji igraju avanture engleski znaju kao maternji ili im je maternji jezik.

za monkey island ja sam samo skinuo ScummVM i izabrao talkie verziju i ukljucio subtitlove i radilo mi je. to je bilo pre par godina. na zalost subtitlovi se mogu samo u ScummVM emulatoru ukljuciti a pod MS-DOS ne rade. isto je i sa day of the tentacle. talkie verzija nema subtitlove ali se u emulatoru mogu forsirati.
Upravo sam isprobao u Dosboxu. Po defaultu nisu prikazani titlovi. Ako želiš da ti se prikažu pritisneš CTRL+T. Interesantno je da ovo nije dokumentovano.
Izvinjavam se zbog duplog posta.

Upravo sam isprobao u Dosboxu. Po defaultu nisu prikazani titlovi. Ako želiš da ti se prikažu pritisneš CTRL+T. Interesantno je da ovo nije dokumentovano.
Izvinjavam se zbog duplog posta.
wow! sjajno! :D

iz nekog razloga ja preferiram da igram Lucas Artsove igre radije u ScummVM emulatoru. tamo samo checkiram Titles checkbox i rade subtitlovi paralelno sa voiceoverom. Imam 486 racunar za MSDOS ali je prebrz za Monkey Island, Day of the Tentacle i Sam and Max. Crashuje mi mashina kad pokrenem ove igre. vrv sound blaster 16 je problem. ima na vogons sajtu dokumentovano zasto ove igre ne rade na brzim procesorima.

Jos jedna prednost ScummVM emulatora je Roland MT-32 emulacija. Dobar je OPL3 ali MT-32 je ipak sa drugog sveta.

Last edited:
Moj prvi računar je bio 486 DX4 100 MHz 8 MB RAM. Jedna od bržih 486-ica. Upgradeovao sam ga na 24 MB RAM i dodao CD čitač. Day of the Tentacle sam započeo na toj mašini a završio ga na Pentium II mašini. Monkey island i Sam and Max su takođe radili (nisu bile talkie verzije) kao i Discworld. Sa avanturama sam se upoznao zahvaljujući 486-ici. Sporiji računar nisam imao. Znam da sam na Celeronu II imao problema da pokrenem Jazz Jackrabbit ali to sam rješavao upotrebom programa kao što je slomo koji ti usporava računar da bi mogao da pokreneš stare igre.

Evo snimka gdje sporija 486-ica na 33 MHz pokrece neke od pomenutih igara

moja glavna retro mashina je athlon xp 2000+ kojeg downklokujem na 500mhz pa posle sa Throttle (slicno slomo samo hardverski) usporim na 286 na 16mhz. I onda sve radi kako treba. Interesantno je da sa AWE32 ili AWE64 nema tih kreshovanja kod pomenutih igara. samo kod tog nesrecnog sound blastera 16 CT2230.

Monkey Island 1 & 2 najvise volim da emuliram sa amiga zvukom, nostalgija jbg
SE izdanja samo cenim zbog voice overa, ne svidja mi se SE Guybrush fuj (malo je bolji u MI2)
SE ima ponekad odlican art ponekad meh prosek
cesto mi glasovne fore nisu tolko epic kao textualna prezentacija....generalno old school pobedjuje uvek

ako nekom zatreba sto se tice texta, moze da se ubrza ili uspori na + -
prisecam se da sam mogao da skipujem linije texta u Scumm-u (ne secam se dal sam emulirao amiga ili pc verziju)
kao i insta travel po mapi kada se odradi (desni?) dvoklik...svakako toga nema u SE

Last edited:
Igram Radiant Historia: Perfect Chronology. Opasan Chrono Trigger vajb, za sad sam baš zadovoljan. Borba ima zanimljiv koncept, muzika je odlična. Izgleda kao da je iz PS1 ere, bez drhtavih tekstura. Možda se iscimam da napravim temu, ako ne razočara pre kraja.

Last edited:

Grafički preslatko osmišljena platformer igra sa par zagonetki. Za ubijanje vremena i kada nemate baš nešto snage da se posvetitie ozbiljnijim igrama ovo dođe kao odmor. Preporučujem i zbog humora koji je vickast i iznenađujuć na momente.

Mene je sramota da ovo kazem, ali tek sam pre neki dan presao Bioshock Inifinite...Keca sam presao 2-3 puta, poslednji put kad je izasao remaster na steamu, ali nekako nikada nisam ni krenuo Infinite, i tu mi je bila greska. Igra je odlicna zaista, ja mislim da onako zanimljivu i dobro napisanu pricu retko koja igra je imala poslednjih 10 godina, a definitivno najbolja prica u FPS igri prosloj deceniji.

Back
Top Bottom