• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

Windows news,tutorials and other discussions

@Necro Да ли би те проблеме имао да си Windows и Linux ставио на одвојене хард дискове? А не dual boot на једном.

@Necro Да ли би те проблеме имао да си Windows и Linux ставио на одвојене хард дискове? А не dual boot на једном.
Mislim da ne bih. Pročitao sam negdje da tada problema ne bi bilo. Uostalom možeš privremeno otkačiti jedan hard sa sata kabla.

Na drugom računaru sam ovako uradio:

Na drugom HDD je Windows 10. Ako postaviš boot prioroty na taj HDD podiže ti samo Windows 10, nema GRUB-a i sl.
Na prvom HDD je Arch linux i na njega je instaliran i GRUB. GRUB prepoznaje i Arch i Windows 10.

E da u pitanju su SSD-ovi a ne HDD-ovi ali svejedno kada je ovaj problem u pitanju.

Генерално није препоручљиво држати Win10/11 и Linux на једном HDD. Не само због агресивности Win-a и оштећивања MBR-а, све чешће након апдејта, него и због дејта трекинга кога MS спроводи систематски.

Генерално није препоручљиво држати Win10/11 и Linux на једном HDD. Не само због агресивности Win-a и оштећивања MBR-а, све чешће након апдејта, него и због дејта трекинга кога MS спроводи систематски.
Cuo sam da nije dobra ideja drzati ih na istom HDD-u ali sta cu kad imam jedan SSD i zelju da eksperimentisem i sa Windowsom i Linuxom. Ova konfiguracija je neko moje zamorce koje povremeno znam posteno da izmaltretiram.

Znam za telemetriju u Win10 i znam da je ipak manje zlo od onog sto rade Google i FB. Mislim da ta telemetrija radi samo kada koristis Windows. Osim toga instalirao sam neke programe i odradio par tweakova koji bi trebalo da obuzdaju tu telemetriju.

Znam za GPT ali posto sam na SSD-u imao Windows 7 u pocetku stavio sam da je MBR. Cuo sam da Windows 7 moze i preko UEFI ali se nisam mnogo bakcao sa time. Sve u svemu zbog Win 7 je podeseno MBR i mrzi me stvarno da sve mijenjam, prebacujem podatke i reinstaliram Arch Linux da bih presao na GPT. Zadovoljan sam trenutnom situacijom. Za moje eksperimente, zezanja i "skakanje trupačke" po sistemima sasvim dovoljno :D

Razlog za prelazak na drugi operativni sistem je ako neki softver koji ti je bitan radi bolje na tom operativnom sistemu. Da li igre rade bolje na Win11? Razlog za prelazak ili dual boot može biti i želja za isprobavanjem i eksperimentisanjem.
Ja iskljucivo prelazim jer me smorio win 10 i hocu vizuelnu/funkcijsku promenu, a obzirom da cu svakako morati da radim format, ne vidim zasto bih opet stavljao win 10, kad taman mogu 11 da probam, iako znam da ima nekih malih problema i da je u igrama za koji fps sporiji, ali to mi ne smeta i to ce se sigurno popraviti vremenom...

a i da ne cekam na momenat da izadje neka igra koja ce raditi samo na win 11 :D

Taj momenat ces docekati eventualno kada izadje DirectX 13, znaci nikako u skorijoj buducnosti.

Ja iskljucivo prelazim jer me smorio win 10 i hocu vizuelnu/funkcijsku promenu, a obzirom da cu svakako morati da radim format, ne vidim zasto bih opet stavljao win 10, kad taman mogu 11 da probam, iako znam da ima nekih malih problema i da je u igrama za koji fps sporiji, ali to mi ne smeta i to ce se sigurno popraviti vremenom...

a i da ne cekam na momenat da izadje neka igra koja ce raditi samo na win 11 :D
Podžavam. Kada je izašao Windows ME ja sam odmah morao da instaliram iako je to bio jedan od lošijih sistema. Neke stvari se najbolje nauče isprobavanjem. Što se tiče vizuelnog identiteta Windowsa meni to više nije zanimljivo pored Linuxa koji ima nekoliko okruženja koja se poprilično grafički razlikuju. Ako neko voli da se zeza sa izgledom operativnog sistema, Linux je raj za njega.

Predji slobodno na 11 odlican je.Koristim ga preko mesec dana i meni je super.brz i utegnut lepo (meni igre rade extra)interfejs treba malo naviknuti se ali posle ne mozes bez njega :D 11 rula 😅

Instalirao sam novi komp, sve radi, ali je nestao jedan hard disk, vidi ga BIOS, ali win 11 ga ne vidi...
Probao da se vratim na win 10, gde je ranije radio bez problema, i dalje se ne vidi.
Izguglao sam da se to često dešava kad se pređe na win 11, problem je sada to vratiti, a da ne izgubim vrlo bitne podatke na njemu, pa mi je frka da pokušavam bilo šta, pošto je dinamički disk mislio sam da probam da ga konvertujem u basic disk, ali ne smem ništa da radim, jer ne znam dal ću ostati bez podataka na njemu.
Disk Managment u win-u ga vidi, kao foreing...

IMG_20220306_161629~2.jpg

a moze biti i ransomware encrypted hard disk. video sam takve kompove. onog momenta kad uklonis zarazeni windows, podatci na hard disku su izgubljeni.

Ja bih probao s nekom Linux live distribucijom kopirati podatke na drugi HDD.

Instalirao sam novi komp, sve radi, ali je nestao jedan hard disk, vidi ga BIOS, ali win 11 ga ne vidi...
Probao da se vratim na win 10, gde je ranije radio bez problema, i dalje se ne vidi.
Izguglao sam da se to često dešava kad se pređe na win 11, problem je sada to vratiti, a da ne izgubim vrlo bitne podatke na njemu, pa mi je frka da pokušavam bilo šta, pošto je dinamički disk mislio sam da probam da ga konvertujem u basic disk, ali ne smem ništa da radim, jer ne znam dal ću ostati bez podataka na njemu.
Disk Managment u win-u ga vidi, kao foreing...

View attachment 4327
Da javim da je bilo potrebno samo desni klik i "import foreign disk" i to mi je resilo sve probleme, hard disk se vratio sa svim fajlovima sacuvanim.
Naravno pre toga sam vec uradio backup svih podataka.
Upozorenje za one koji prelaze na win11, ne podrzava uopste dynamic disk (MBR), mora prvo da se konvertuje u basic disk (GPT), neki programi mogu to da odrade bez gubitka podataka, ali ja bi za svaki slucaj prvo backup-ovao podatke, jer ima situacija kad pre konverzije mora da se obrise ceo drajv, u tom slucaju se naravno ostaje bez podatka.
Zbog toga mi je ceo hard i bio nestao, bio je dynamic, instalirao win 11 - nema ga, vratio win 10 i dalje ga nema... tako da izbegnete zezanciju, samo basic disk.

Koje servise gasite u Windowsu 10 (a i ostalima)?

Ja odmah gasim Windows Search, SysMain (ranije supefetch), Windows media network sharing (ako ga ima), Contected User Experience and Telemetry (marš u...). Koleginice su navike da traze fajlove preko Windows Searcha pa njima palim taj servis. A ovaj Sysmain/Superfetch... sta znam. Ja ga gasim.

Ono što nisam dirao je Scheduled Tasks u Task Scheduleru. Trebalo je time da se pozabavim ima tu dosta toga nepotrebnog. Da li neko ima iskustva sa ovim? Postoje skripte koje gase svasta ali... Da li gasite UAC (stavljate da minimalno smara) kao i Smart Screen?

Koristite li group policy editor (gpedit.msc)? Ja tu odmah podesim opcije za telemetriju, autoplay, windows update, gasim Windows defender na pocetku pa ga onda palim ako zelim njega kao antivirus.

Hyper-V me je smarao na jednom Win10 pa i njega nekad "obuzdavam" :)

Last edited:
Koje servise gasite u Windowsu 10 (a i ostalima)?

Ja odmah gasim Windows Search, SysMain (ranije supefetch), Windows media network sharing (ako ga ima), Contected User Experience and Telemetry (marš u...). Koleginice su navike da traze fajlove preko Windows Searcha pa njima palim taj servis. A ovaj Sysmain/Superfetch... sta znam. Ja ga gasim.

Ono što nisam dirao je Scheduled Tasks u Task Scheduleru. Trebalo je time da se pozabavim ima tu dosta toga nepotrebnog. Da li neko ima iskustva sa ovim? Postoje skripte koje gase svasta ali... Da li gasite UAC (stavljate da minimalno smara) kao i Smart Screen?

Koristite li group policy editor (gpedit.msc)? Ja tu odmah podesim opcije za telemetriju, autoplay, windows update, gasim Windows defender na pocetku pa ga onda palim ako zelim njega kao antivirus.

Hyper-V me je smarao na jednom Win10 pa i njega nekad "obuzdavam" :)
Cimao sam se ranije na xpu dosta i kasnije na sedmici manje. Sad nemam zivaca za to, jel se isplati, koliko to utice na performanse?

Back
Top Bottom