Mislim da ne bih. Pročitao sam negdje da tada problema ne bi bilo. Uostalom možeš privremeno otkačiti jedan hard sa sata kabla.@Necro Да ли би те проблеме имао да си Windows и Linux ставио на одвојене хард дискове? А не dual boot на једном.
Cuo sam da nije dobra ideja drzati ih na istom HDD-u ali sta cu kad imam jedan SSD i zelju da eksperimentisem i sa Windowsom i Linuxom. Ova konfiguracija je neko moje zamorce koje povremeno znam posteno da izmaltretiram.Генерално није препоручљиво држати Win10/11 и Linux на једном HDD. Не само због агресивности Win-a и оштећивања MBR-а, све чешће након апдејта, него и због дејта трекинга кога MS спроводи систематски.
Ja iskljucivo prelazim jer me smorio win 10 i hocu vizuelnu/funkcijsku promenu, a obzirom da cu svakako morati da radim format, ne vidim zasto bih opet stavljao win 10, kad taman mogu 11 da probam, iako znam da ima nekih malih problema i da je u igrama za koji fps sporiji, ali to mi ne smeta i to ce se sigurno popraviti vremenom...Razlog za prelazak na drugi operativni sistem je ako neki softver koji ti je bitan radi bolje na tom operativnom sistemu. Da li igre rade bolje na Win11? Razlog za prelazak ili dual boot može biti i želja za isprobavanjem i eksperimentisanjem.
Podžavam. Kada je izašao Windows ME ja sam odmah morao da instaliram iako je to bio jedan od lošijih sistema. Neke stvari se najbolje nauče isprobavanjem. Što se tiče vizuelnog identiteta Windowsa meni to više nije zanimljivo pored Linuxa koji ima nekoliko okruženja koja se poprilično grafički razlikuju. Ako neko voli da se zeza sa izgledom operativnog sistema, Linux je raj za njega.Ja iskljucivo prelazim jer me smorio win 10 i hocu vizuelnu/funkcijsku promenu, a obzirom da cu svakako morati da radim format, ne vidim zasto bih opet stavljao win 10, kad taman mogu 11 da probam, iako znam da ima nekih malih problema i da je u igrama za koji fps sporiji, ali to mi ne smeta i to ce se sigurno popraviti vremenom...
a i da ne cekam na momenat da izadje neka igra koja ce raditi samo na win 11![]()
Linux distribucija koju pokretjesh sa USB. Dakle, nije potrebno instalirati operativni sistem, vetj samo ubacish USB i sa njega ga pokretjesh.Sta je to tacno, moze link?
Da javim da je bilo potrebno samo desni klik i "import foreign disk" i to mi je resilo sve probleme, hard disk se vratio sa svim fajlovima sacuvanim.Instalirao sam novi komp, sve radi, ali je nestao jedan hard disk, vidi ga BIOS, ali win 11 ga ne vidi...
Probao da se vratim na win 10, gde je ranije radio bez problema, i dalje se ne vidi.
Izguglao sam da se to često dešava kad se pređe na win 11, problem je sada to vratiti, a da ne izgubim vrlo bitne podatke na njemu, pa mi je frka da pokušavam bilo šta, pošto je dinamički disk mislio sam da probam da ga konvertujem u basic disk, ali ne smem ništa da radim, jer ne znam dal ću ostati bez podataka na njemu.
Disk Managment u win-u ga vidi, kao foreing...
View attachment 4327
Cimao sam se ranije na xpu dosta i kasnije na sedmici manje. Sad nemam zivaca za to, jel se isplati, koliko to utice na performanse?Koje servise gasite u Windowsu 10 (a i ostalima)?
Ja odmah gasim Windows Search, SysMain (ranije supefetch), Windows media network sharing (ako ga ima), Contected User Experience and Telemetry (marš u...). Koleginice su navike da traze fajlove preko Windows Searcha pa njima palim taj servis. A ovaj Sysmain/Superfetch... sta znam. Ja ga gasim.
Ono što nisam dirao je Scheduled Tasks u Task Scheduleru. Trebalo je time da se pozabavim ima tu dosta toga nepotrebnog. Da li neko ima iskustva sa ovim? Postoje skripte koje gase svasta ali... Da li gasite UAC (stavljate da minimalno smara) kao i Smart Screen?
Koristite li group policy editor (gpedit.msc)? Ja tu odmah podesim opcije za telemetriju, autoplay, windows update, gasim Windows defender na pocetku pa ga onda palim ako zelim njega kao antivirus.
Hyper-V me je smarao na jednom Win10 pa i njega nekad "obuzdavam"![]()