"That‘s your true power? I‘d ask for a refund."

Developer: Capcom
Publisher: Capcom
Žanr: Survival horror/akcija
Datum izlaska: 24. Mart 2023.
Resident Evil 4
Ovo je tačno ono što sam očekivao od rimejka igretine kao što je Resident Evil 4. Kapiram da sam poslednji na forumu odigrao ovu igru. Upravo sam je završio i oduševljeno dotrčao ovde kako bih otvorio temu.
Resident Evil 4 je igra koja je uvela, sada već klasičnu, over-the-shoulder kameru u svet video igara koja je, po meni, uticala veoma pozitivno na žanr pucačina iz trećeg lica. Kao i original, koji je izašao pre tačno 20 godina, ova igra nije klasičan survival horror, već je daleko više akciono orijentisana od prethodnika. Ne bih puno da smaram o istoriji igre koju smo svi igrali, radije bih se osvrnuo na lični utisak o rimejku.
Ono što mi se najviše dopada je što je igra promenjena taman dovoljno da mi deluje sveže i novo. Original sam odigrao ponovo pre par godina i utripovao sam da neće biti previše iznenađenja, ali ih ima taman dovoljno da mi rimejk legne skoro kao skroz druga igra. Naravno, mnogo toga je ostalo nepromenjeno, pogotovo kada su u pitanju priča i mnogi delovi igre. Dopada mi se crafting sistem, mnogo puta mi je pomogao da se izvučem iz govana jer sam bahato prosipao metke. Mislio sam da će mi smetati uništavanje noževa, ali na kraju mi je bilo samo blago iritantno. Kul mi je i parry mehanika, koju sam brzo savladao zahvaljujući nekim drugim igrama :3 Sviđa mi se što brat merchant daje fine novce za oružje koje ste unapredili, pa mi nije bilo frka prodavati staro oružje kako bih isprobao novo. Bolt thrower nisam koristio, nemam pojma zašto, nije me privlačilo.
Gejmplej je gotovo identičan originalu. Sviđa mi se što i dalje mogu supleksovati neprijatelje. Kul je što sada mogu da pesničim i šutiram burad i kutije s itemima. Nisam imao problema s kontrolama, igra je savršeno igriva na gamepadu (imao sam preko 70% accuracy u svim chapterima, osim u jednom gde je pao na nešto ispod 60%). Bez obriza na moju preciznost, igra ume biti veoma napeta. Gotovo do samog kraja sam često paničio i unezvereno trčao kako bih izbegao neprijatelje koji me okružuju. Možda je problem u meni, jer sam do kraja igre koristio samo pištolj, sačmaru i snajper. Tek sam pred kraj uzeo magnum i hekler. Ne sećam se da je original bio ovoliko težak, a možda sam i ja omatorio, ali umirao sam poprilično u igri. U jednom chapteru sam umro čak tri puta, zbog čega sam počeo da sejvujem ko manijak, da bih do kraja igre sejvovao između 70 i 80 puta.
Boss-ovi su malčice promenjeni, i to na bolje. Zagonetke takođe.
Što se priče tiče, okej je, ono, Resident Evil, ne očekujem ništa spektakularno, bitno mi je da se zabavim. Leon izgleda do jaja, kao i Ada, a ni Ashley nije ni malo loša. Ne bih da spojlujem išta, ali bila je jedna deonica u igri koja mi je u početnu delovala iritantno, ali ubrzo postaje napeta i to me vozilo dok je nisam završio.
Igra izgleda veoma lepo, igrao sam na 1660 i nisam imao nikakvih problema, endžin igre sabija! Zvuk u igri je odličan, jedino što mi je zasmetalo je pesma na kraju igre.
Ne bih previše da dužim, ako niste igrali igru - odigrajte je!
Fuck it,
10/10