• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

PS5 PS4 Switch PC VR (Valve Index, Oculus Quest, PSVR...)

Ali onaj pokusaj da pravdaju cenu... ono u fazonu, aaaa pa ne treba vam vise veliki luxuzni TV, ne treba vam komp, laptop, ne treba vam projektor, bioskop, nista vise, sve to menja ovaj VR i tako vam stedi pare, tako da je ovih 3.500 evra nista, sica...

Ali onaj pokusaj da pravdaju cenu... ono u fazonu, aaaa pa ne treba vam vise veliki luxuzni TV, ne treba vam komp, laptop, ne treba vam projektor, bioskop, nista vise, sve to menja ovaj VR i tako vam stedi pare, tako da je ovih 3.500 evra nista, sica...
Nema tu pravdanja. Ako ti cena ne dogovara nisi njihova ciljna publika. Mogli su staviti i 5k, opet bi ljudi kupovali.

Fora je u tome sto je van pameti reci da VR moze da zameni sve te stvari, mozda nekom ko vec nema te stvari i ima bar donekle logike...

Pušta igre, filmove, muzičku, služi kao samostalan uređaj za komunikaciju i internet, kao desktop računar, u najširem smislu može mijenjati sve navedeno...

Moze ako ces drzati headset na glavi celu dan i noc ;)

Takodje ti onda te uredjaje imas virtuelno, nemas fizicki.

Zatim, nema kontroler, svo upravljanje je gestikulacijama, koliko je to korisno za svaki scenario je veoma upitno, idemo dalje, za igranje isto upitno, jeste mozes da povezes bezicno kontroler, ali kolko sam video igranje je moguce samo preko neke aplikacije, nemas ti tu neku slobodu, to jest nemas uopste slobode ko na PC-u da igras sta oces... takodje pitanje je kolika je to snaga, dal ce moci da teras Cyberpunk sa Path Tracingom itd, kad bi seo i razmislio sigurno bih nasao jos desetak falinki...

Pa pazi, znas koliko su VR uredjaji neprijatni za nosenje, a zamisli sad si sat, dva u VR-u igras neke igre, pa si onda hteo da sednes za tv da pogledas neki film, pa tekmu, pa da pustis neku muziku, pa da ga koristis kao browser itd... ne bi stigao da skines VR sa glave, a ovako kad imas fizicki sve te uredjaje u stanu, ne moras nista da nosis na glavi... jednostavno nije prakticno da ti sve bude u VR-u, otud i moja tvrdnja da ne moze da zameni sve te uredjaje, iako tehnicki moze i to sa nekim falinkama i ogranicenjima...

Ja svakako nisam ciljna grupa za ovaj uređaj, pogotovo što dnevno nemam više od dva sata vremena za te stvari. Ovo je super za nekoga ko ima mali stan, sam je i ganja neki minimalistički životni stil. Quest 2 ima najbolji 'value' na tržištu, čak i sa slabom optikom.

Pa da, ja cu verovatno uzeti Questi 3 kad mi dodje na red, pankejk optiks je ipak nesto sto daje ostru sliku svuda, a i zbog velicine i tezine...

Prvo, ovo je AR uredjaj a ne VR, tako da su takva poredjenja malo neosnovana. Drugo, uredjaj je skoro pa beskoristan. Trudili su se da upakuju u zanimljivu prezentaciju - odgledao sam je 3 puta i svaki put je sve gluplja.
I meni ogroman promasaj je sam izbor materijala. Uvedu eksternu bateriju a onda naprave uredjaj od jebenog stakla i metala da izgleda kofol premium cime ga samo drasticno otezaju.
Uredjaj jeste impresivan ali egzekucija je i dalje problem. Vjerujem da su gesture rijesili i da radi odlicno ali bez haptike mi je to smor.
Ne vidim puno scenarija gdje bih koristio ovo. Definitivno necu za posao, tako da 4k EUR da dam da budem beta-tester mi nije primamljivo.

Previse tezak uredjaj zbog metala i stakla, a baterija traje samo 2 sata, nedovoljno ni da pogledas ceo film, vrlo skupa cena, nisam ja siguran da ce se ovo dobro prodavati...

Ovo je AR uredjaj samo zato sto je Apple odlucio da dramaticno forsira camera feed od spoljnog sveta. Nije ovo Hololens pa da je izmedju korisnika i spoljnog sveta samo jedno transparentno staklo na kojeg projektor baca mali low-FOV feed. Ovo je beefy VR hardver u veoma malom pakovanju [cak koriste i curved motherboard].

Ciljali su da prezentuju uredjaj koji bi odmah bio obicnim korisnicima. Preskocili su sve ove hardcore delove na koje su VR korisnici u zadnjoj deceniji navikli i odmah naskocili na streamlined mixed reality uredjaj koiji su opisali sa svim svojim novim novim brending izrazima. Usli smo u eru Appleovog "magicnog" SPATIAL COMPUTING-a.

Ovo ce ako nista drugo navici korisnike na veoma high-end VR hardver, kada ovo stigne u prodaju sledece godine, tesko cemo "ici unazad" sto se tice slabijeg hardvera. Cela industrija ce morati da se prebaci na high-end ekrane, high-end passthrough, perfektnu detekciju prostora oko korisnika, no-controllers, sto je IMO malo "nazadni" korak. Koliko vidim, Apple je smanjio fokus na renderovanje ruku, samo su to prikazali tokom Facetime-a. U svim drugim AR momentima je headset pratio ruku radi interakcije sa lebdecim objektima, ali je nije prikazivao. Glavni controller unutar VR/AR okruzenja je eyetracking i dva prsta za kontrole/scrolling.

edit -

Last edited:
dva prsta za kontrole/scrolling.
35b346ac29667acf77dfdb89ffd0986e.gif

Back
Top Bottom