• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

PS5 PS4 Switch PC VR (Valve Index, Oculus Quest, PSVR...)

jeste mali, lagan, udoban, ima savrsenu sliku i krojen je po tebi, ali zato mozes samo ti da ga koristis, ne mozes da ga delis, ne mozes posle da ga prodas, nije wireless i 1000 dolara je... tako da za mene je ovo neka sredina, ali lepo sto su uspeli da naprave tako mali headset to ce dosta znaciti za nekog ko posle isporuci ceo paket...

Moja prva iskustva sa VR:

Nabavio sam PSVR, nahajpovan od silne vaše priče o PSVR2, i rekoh, hajde da probam. U početku, kada se povade svi ti silni kablovi, stvarno setup izgleda zastrašujuće, ali je sve lepo naznačeno i stvarno nema šanse da se čovek zbuni ili da nešto loše podesi. Takođe sočiva, headset i gamepad se brzo registruju i nema nekih posebnih štucavica.

Što se tiče samog iskustva, nema tog YT klipa ili reviewa koji može da dočara ovu dimenziju. Kada sam pokrenuo Astrobota i kada me je igra teleportovala u prvi level, stvarno nisam mogao da se čudom načudim. Odjednom se nalazim na sasvim nekom nepoznatom mestu, u levelu je dan, mozak percipira takodje da je dan i kod mene. Vodim astrobota i zagledam zidove i travu, čučnem da bih video gde može još da se zavuče... šok za šokom.

Posle Astrobota sam probao i Wipeout, sećam se vrlo dobro kako sam pisao s_hyperionu pre nekoliko godina da je to igra koju nema šanse da zamislim kako igram u VRu. O kako sam samo pogrešio 😄 Mnogo je moćno biti u kokpitu Feisara i voziti stare PSP staze, opet, drugačije iskustvo. Malo me je stomak zaboleo kada sam ponirao ili omašio stazu pa padao van nje, ali srećom mučnina je brzo prestala i prešao sam prvih 7-8 staza bez problema.

Pošto za sada nemam nijednu sem te dve, polako ću da se igram sa ovim, lista je sasvim dovoljna da me drži jedno vreme.

Od kritika, počeo je posle sat vremena igranja da me boli koren nosa i da me jako steže headset na tom mestu, ali treba stvarno naći ugao koji mi odgovara. Od grafike stvarno nisam mnogo očekivao tako da mi ovaj manjak AA i muljavost ne smetaju, mozgu je dovoljno što oseća neki drugi vid igranja u odnosu na ono na šta je navikao u poslednjih 25+ godina.

I ja sam pre nekog vremena kupio PSVR samo da isprobam kako mi lezi igranje u VR-u. Osim mucnine posle prednjene prve trke u Drive Clubu koja je brzo prosla nisam imamo vecih problema a ni zamerki. Bas sam se lepo izigrao na uredjaju i planiram jos neke igre da odigram. Definitivno mislim da VR ima buducnost u odredjenim tipovima igara. PSRV 2 se kupuje obavezno u nekom narednom periodu.

Moja prva iskustva sa VR:

Nabavio sam PSVR, nahajpovan od silne vaše priče o PSVR2, i rekoh, hajde da probam. U početku, kada se povade svi ti silni kablovi, stvarno setup izgleda zastrašujuće, ali je sve lepo naznačeno i stvarno nema šanse da se čovek zbuni ili da nešto loše podesi. Takođe sočiva, headset i gamepad se brzo registruju i nema nekih posebnih štucavica.

Što se tiče samog iskustva, nema tog YT klipa ili reviewa koji može da dočara ovu dimenziju. Kada sam pokrenuo Astrobota i kada me je igra teleportovala u prvi level, stvarno nisam mogao da se čudom načudim. Odjednom se nalazim na sasvim nekom nepoznatom mestu, u levelu je dan, mozak percipira takodje da je dan i kod mene. Vodim astrobota i zagledam zidove i travu, čučnem da bih video gde može još da se zavuče... šok za šokom.

Posle Astrobota sam probao i Wipeout, sećam se vrlo dobro kako sam pisao s_hyperionu pre nekoliko godina da je to igra koju nema šanse da zamislim kako igram u VRu. O kako sam samo pogrešio 😄 Mnogo je moćno biti u kokpitu Feisara i voziti stare PSP staze, opet, drugačije iskustvo. Malo me je stomak zaboleo kada sam ponirao ili omašio stazu pa padao van nje, ali srećom mučnina je brzo prestala i prešao sam prvih 7-8 staza bez problema.

Pošto za sada nemam nijednu sem te dve, polako ću da se igram sa ovim, lista je sasvim dovoljna da me drži jedno vreme.

Od kritika, počeo je posle sat vremena igranja da me boli koren nosa i da me jako steže headset na tom mestu, ali treba stvarno naći ugao koji mi odgovara. Od grafike stvarno nisam mnogo očekivao tako da mi ovaj manjak AA i muljavost ne smetaju, mozgu je dovoljno što oseća neki drugi vid igranja u odnosu na ono na šta je navikao u poslednjih 25+ godina.
Ako imaš društvo igraj The Playroom VR. Besplatan je, a zabava je Nintendo level kvaliteta.

Sad ste me naložili na VR, sad ću opet da jurim PS4 koji može da se softmoduje i PSVR.

A ako mi se sve svidi, za par godina će pasti i PS5 i PSVR2.

Sad ste me naložili na VR, sad ću opet da jurim PS4 koji može da se softmoduje i PSVR.

A ako mi se sve svidi, za par godina će pasti i PS5 i PSVR2.
Dobar je PSVR1 kao entry level VR experience. Cena nije prohibitive, mozes lako preprodati ako ti se ne svidi, a ima dobrih igara.

Dobar je PSVR1 kao entry level VR experience. Cena nije prohibitive, mozes lako preprodati ako ti se ne svidi, a ima dobrih igara.

Hvala, jedino što me trenutno odbija je gomila kablova i opreme..

to je i mene kao odbijalo, ali posto igram prilicno sedentarne igre, ne smeta mi ni malo. videcu kako ce da bude kad probam beat saber

Hvala, jedino što me trenutno odbija je gomila kablova i opreme..
Objektivno si u pravu. Naravno sve zavisi od ugla gledanja. Kao neko čije je prvo VR iskustvo bilo sa Occulus Development Kit 1, PSVR1 je za mene magično jednostavan za setup, prosto neverovatno malo kablova i podešavanja. Sa druge strane, kada porediš sa PSVR2 koji se ubada jednim USB C kablom bez ijedne druge zajebancije, kamere i adaptera, jasno je koliko su stvari napredovale.

I dalje mislim da je gomila kablova isplativ trade-off za kvalitetno VR iskustvo od 150eur.

Steta sto nema eyetracking

Za koji dan Apple najavljuje svoj mega [rumored] $3000 VR/AR uredjaj, videcemo kako ce to ispasti. Navodno ima dva 4K panela sa do 5000 nits, jako malo kuciste, i odvojenu bateriju koja se preko kratkog kabla stavi u dzep ili zakaci na kais korisnika.

Last edited:
Uskoro ce biti navala headseta koji koriste 4k per eye ekrane.

Ovaj micro-OLED tech je super bas, ali sigurno ce biti papreno skupo ne samo u startu vec i dosta godina kasnije. Prave ih kinezi, koreanci i japanci. Umesto da printer baca materijal na ogromni motherglass koji se onda sece u razne velicine, micro-OLED se pravi preko litography tehnologije. Isto kao i CPU/GPU chipovi na wafferima od 12-14 inca. Ultra velik DPI i veliki potencijal za bacanje jakog svetla, ali posto se pravi na malim wafferima nikad to nece stici cak ni na handheld konzole.

Apple micro-OLED 4K ekrane navodno pravi Sony. Bice ~5000nits na ekranu, ali dok se svetlo probije kroz sva odbijanja napred-nazak kroz pancake sociva, do korisnika ce stici manje od 1000nits.

Back
Top Bottom