• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

PS5 PS4 Switch PC VR (Valve Index, Oculus Quest, PSVR...)

Klasični Sony MO kad je podrška u pitanju za non-kućni-Plejstejšn uređaje.

00:00 Start
00:19: HITMAN 3 VR: Reloaded
04:12 Arizona Sunshine Remake
05:50 Action Hero
08:00 Grim
09:00 Silent North
10:23 Escaping Wonderland
11:42 Mannequin
12:55 FRENZIES
16:26 Band Space
17:05 Into The Radius
18:28 Fracked
19:17 Silent Slayer
20:48 Schell Games MR Intro
22:23 Vendetta Forever
24:14 Flat2VR Intro
24:52 Wrath: Aeon of Ruin VR
25:42 FlatOut
26:25 Roboquest
27:08: Trombone Champ Unflattened
29:19 All Games & Platforms

Oculus Quest 3 review... koristim ga vec oko 2 nedelje, pa reko da bacim neki detaljniji opis, nisam hteo odmah da pisem prve utiske, hteo sam bolje da se upoznam sa headsetom, i onda sam odlagao da se jos bolje upoznam, i sad na kraju sam presekao da sad bacim utiske, jer ako bih cekao jos vremena, za jos detaljnije utiske, to verovatno onda ne bi nikad ni ugledalo svetlost dana, kao sto i mi nikad nismo dobili Dune review od Voivode :D

Headset se puni nesto jace od 2 sata, uglavnom 2 ipo, mada zakunuo bi se i ko da se ponekad punio i cak tri sata, ali ono sto je zanimljivo jeste da headset bas redovno dobija update-ove kad krenes da ga ugasis, onda se update-uje skoro uvek... i nekako ko da sam provalio da je vremenom poceo duze da ga puni, tih nekih 3 sata, ali i da sama baterija traje duze... pre mi je trajala jedva 2 sata, a sada ko da traje 3 sata... nekako koliko ga punim vremena, toliko i traje baterija... sad ne znam dal je do toga sta se tacno radi na headsetu, primetio sam da neke najmanje zahtevne igre trose najmanje baterije, a kad pustis neki video u 4K, da to trosi najvise baterije... pa ne znam dal je do toga, ili se posle treceg punjenja baterija formirala, pa sad ima svoj pun potencijal, iako ja mislim da se takve baterije vise ne koriste vec neko vreme, da nema tu nikakvog formiranja, ali takav je osecaj... ili je neki od ovih silnih update-ova poboljsao aspekt baterije, but there you have it.

Dizajn headseta je prelep i veoma je lagan u ruci i odaje utisak kvalitetnog proizvoda, cak i kontroleri za koji neki pricaju da deluju jeftino, meni tako ne deluju...
i prilicno su jaki... jednom sam igrao Gorn i svom snagom sam slucajno odvalio kontroler o ormar u sobi, i falim te boze, nije mu se nista desilo i dalje normalno radi, i nema cak ni nikakvu pukotinu.

Udobnost headseta je sa jedne strane dobra, a sa druge losa... headset je kao sto rekoh lagan, strapon se vrlo lako prebacuje preko glave i namesta, ko da samo stavis ski masku, toliko je lagano (skoro)... medjutim ima dva problema, prvi je materijal koji ti leze na lice, takav je da samo kupi znoj, a znojicete se dosta dok nosite ovaj headset... tako da taj materijal samo kupi znoj, a ne mozes da ga peres, tako da cu kupiti silikonsku zamenu, ona moze mnogo lakse da se odrzava, a samo 1000 din je...

Drugi problem je sto na kraju tog strapona imas dve plocice koje sluze da zategnu kaiseve i te same plocice posle nekih pola sata, sat vremena igranja, pocnu polako da zaranjaju u kozu (dig), posebno sto ja volim da zategnem dobro headset, jer tek tako mogu lepo da vidim u njemu i da mi se ne klati kad brzo okrecem glavu... uglavnom pocne da bude vremenom sve bolnije iskustvo, da posle nekog vremena i moras da ga skines sa glave...
E sad prodaju oni svoj elitestrap, ali je preskup (130 evra), ima da se nadju 3rd party za mnogo manje novca i koji su cujem mnogo udobniji... kao sto je recimo bobovr, on je tipa 30 do 60 evra i ima i verzija sa powerbankom, pa onda na taj nacin mozete resiti i udobnost uredjaja, kao i to da Vam baterija traje mnogo duze.

Pomenuo sam da ce te se dosta znojiti u headsetu, mislim da je to neizbezno sa svakim VR uredjajem, ali sa ovim def ima manje znojenja, nego sa onim starijim... poboljsali su tu nesto i headset ima aktivno hladjenje, primetio sam da duva vazduh gore iznad headseta, ima neki fan u njemu, ali se uopste ne cuje i uopste ne smeta... takodje nije merodavno da ja pricam o znojenju, jer nemam klimu i ja se svaki dan znojim u stanu, a sa VR-om sam gola voda... medjutim, definitivno mislim da su unapredili uredjaj po tom pitanju i da se manje greje od onih starijih modela...
Posto se kod mene dosta znoji, zamagle se stakla, te je potrebno kod svakog koriscenja, obrisati stakla sa malom mikrofiber krpicom za naocare, jer ako to ne uradite, bice Vam zamagljen, blurovan pogled u headsetu.

Iskustvo koriscenja je impresivno, i dalje je uspeo da me odusevi, doduse u manjoj meri nego kad sam bio klinac, ali uspeo je... sve zavisi od aplikacije, ali neke su bas dobre i pokazuju moc sistema, dok su neke bas sranje...

Recimo na store-u ima dosta krsh materijala, neke bas casual igre, velikom vecinom za klince, a sto je najgore, podsecaju bas na mobilne igre, a te su mi najgora vrsta... ali kao sto rekoh, ako se istrazi, ima da se pronadje dosta vrhunskih aplikacija, sto igara, a sto programa...

Headset kad ga koristim standalone, samo njega, sve radi super... medjutim povezivanje na PC, je pain in the ass... moze da se poveze kablom i bezicno, ja sam bezicno preko airlinka, ali sta sve treba instalirati, podesiti, pa onda i dalje VR igre na PC-u nece da se pokrenu kao VR, vec u 2D prozoru, pa zezanje sa tim, namestanje... pomislih, bolje da sam uzeo PC VR headset... ali vremenom, polako sam naucio vecinu toga, jos nisam sve, jos uvek ucim... desavalo se da kad tako pokrenem neke igre, nece da mi sacuva poziciju, eto Gorn mi ne cuva pozicije... pa se desavalo da jedan dan radi sasvim normalno, a drugi dan nece uopste... medjutim kao sto rekoh, vremenom sam naucio da resavam probleme, ali jeste pain in the ass jos uvek, samo podnosljivije...

Takodje, na headsetu postoji mali light leakage ispod maske, malo ulazi tuda svetlost sto izaziva da slika ne bude bas potpuno jaka, vec manje osvetljena i nekako prozirna... to doduse zavisi i od aplikacije, to se desava i kad je igra u nizoj rezoluciji... onaj silikonski fascial intefejs ili onaj bobovr headstrap, cuo sam resavaju taj problem... medjutim budite spremni da dodate pare za te stvari... kao i za neki usbc kabl od makar 3 metra, ako hocete na taj nacin da igrate, ima da se nadje za 1000, 2000... postoje jos razni gedzeti i dodaci koji mogu da se dokupe, ali mislim da su ova 3 najobaveznija i jedina bitna i neophodna.

Od aplikacija, odusevila me je Google Earth, a od igara Arizona Sunshine bez sumnje broj jedan, to je pucacina iz prvog lica i extra je osecaj kad sve vidis iz prvog lica ko da si u igri, pa se nagnes malo da pogledas kroz prozor, pa pogledas svoje ruke kako drzis oruzje, pa nisanjenje, pa prvi put kad vidis kad ti zombi pridje u prirodnoj velicini, mnoooogo je veci nego kad ga gledas na monitoru, dakle imas osecaj ko da je stvarno tu ispred tebe u punoj velicini...

Takav osecaj sam imao i kad gledas neki video u 4K kvalitetu, bukvalno se osetis ko da si tamo u toj nekoj sobi, sa tim nekim ljudima, koji bukvalno eto ko da sede sa tobom u tvom stanu... znaci dubina je neverovatno dobro resena, da su oni postigli taj efekat da gledas osobu i mislis ko da je stvarno ispred tebe.

Onda od igara ping pong je neverovatno dobro uradjen, opet osecaj ko da stvarno igras ping pong, sa sve vibracijom, a mozes cak i da udaras slajseve i loptica se rotira ko u pravom zivotu, znaci ako je za nesto VR, to su definitivno sportske simulacije... pa onda recimo boks, meni on uopste nije zanimljiv u igrama, ali u VR-u je totalno druga prica... tu je protivnik u prirodnoj velicini ispred tebe, citas mu izraze lica, blokiras udarce, udaras, znaci imerzija je neverovatna.

Ima i losih strana... sedeca iskustva i iskustva gde stojim i malko setam po stanu su super, ne smetaju mi uopste, kao ni kad za kretanje izaberem da se teleportujem po svetu, to mi nista ne smeta... ali ako ukljucite slobodan mod kretanja, da se krecete preko palice na kontroleri... oh boy... velika mucnina tad nastupa... ili recimo ne daj boze neko bas intezivno iskustvo, kao sto je voznja roller coaster... odmah bacam peglu, znaci tolko mi bude lose, da moram odmah da skidam headset sa glave, ne mogu to da izdrzim... ali to je do mene, ja i u stvarnom zivotu, kad bio seo u roller coaster, ili na neki tobogan koji ne ide samo pravo, ja odmah bacam peglu, krene odma nesvestica da me vata... tako da je to do mene, ja sam veoma osetljiv na te stvari, e sad dal cu ja vremenom izgraditi neku toleranciju prema tome, videcemo, javicu.

Par shotova za kraj:

Nisam jos, ja u svom backlogu uvek idem od igara od kojih najmanje ocekujem (bronzani folder :D), pa onda ka boljim, a Half Life Alyx ce biti na samom kraju, jer od nje ocekujem najvise. Mada jeste Arizona Sunshine uskocila preko reda, ali jednostavno tako mi je doslo da moram odmah da isprobam nesto sto znam da mi je vrh, samo za nju sam napravio izuzetak...
Doduse na steamu ima nesto sto se zove enviroments, i tu mozes da prosetas malo po praznim nivoima (bez neprijatelja), odradio sam to za Alyx i odusevio sam se kako izgeda, definitivno je najlepsa igra u VR-u, izgleda bukvalno ko realnost.
Probao sam tako i Zeldu Wind Waker, bas dobro izgleda taj svet u VR-u.

Doom VFR nisam probao, dobro si me podsetio, mada to deluje kao dosta intezivno iskustvo, videcu dal ce mi biti ok da igram.

Zaboravih da kazem, da su ovi pancake lenses pun pogodak, kako god da stavis headset, videces lepo sliku, dobro, ne bas sad nesto extremno nisko ili visoko, ali dosta je veci sweet spot, nego sto je kod fresnel lenses.
Headset daje mogucnost da ga odaljis od sociva, ako koristis i naocare, probao sam i deluje mi da je dovoljno prostora, mada ko ce to znati, ali def vise prostora nego Quest 2... ali kad to uradite, bude vam manji FOV, nesto sto meni licno nije smetalo za to kratko testiranje sa naocarima, ali mogu reci da mi je i bez naocara iskustvo odlicno, jer mi je bas niska dioptrija, vise mene jebe fokus sto se tice naocara, ali nemam problema da koristim VR bez naocara i tako ga i koristim... naocare sam danas probao samo malo, cisto da bih uporedio, ali nije mi neka velika razlika, bude samo malko ostrije, ali ne bih da rizikujem da mi krznu naocari sociva, tako da nastavljam bez naocara... mozda nekad narucim ona sociva za VR, ali generalno ne volim da narucujem iz inostranstva, pa da cekam mesec dana da mi stigne i da me ojadi carina i da se pitam dal ce uopste stici... a kako toga nema kod nas koliko ja znam, za sad nista od te opcije, ali kao sto rekoh, igram bez naocara i ne smeta mi, malcice je mutnije, ali definitivno upotrebljivo.

free vr game

Auuuu kako dobra igra!

Jeste da je samo pola sata i da samo stojis u mestu, ali ovo je tako dobro iskustvo, da sam se osetio kao da sam u nekom dobrom zombi horor filmu.

Prvo grafika je fenomenalna, sa toliko sitnih detalja, obzirom da se ne pomeras nigde tokom cele igre, toliko su napucali detalje i sitnice, da izgleda kao real life.
Pucas po zidovima, ostaju realne rupe od metkova u zidovima, fizika postoji za sve objekte u igri, zombiji su veliki, brzi i zastrasujuci... prvo sam pomislio da je ovo samo pucacina, jeste pucacina, ali bas horor... pa onda fenomenalne skriptovane scene u Half Life maniru... pa onda zombije zamene ogromni pauci, koji sakate vase saborce vojnike bukvalno u Starship Troopers fazonu... i na kraju ogromno cudovise kao final boss, koji izgleda kao jeziva kreacija iz japanskih horor filmova, gde ne znas odakle ce da ti se stvori, pa ti se odjednom unese u lice sa njegovom jezivom facom, to iskusiti u VR-u je posebno iskustvo... i mogu slobodno reci, najbolja VR igra koju sam probao do sad.

Preporuka svakom ko ima VR da je proba, samo pola sata je i free je, nece zazaliti.

Meta deli Quest + besplatnu pretplatu 3 meseci, iskocila mi notifikacija dok sam bio u vr-u.

Probah Sam & Max VR, ali je igra puna bagova, a obzirom da taj tim vise ne postoji, nikad nije ni dobila patchove... dosta lose uradjenih mini game-ova, pao je veoma brzi uninstal...

The Climb je bio sledeci, grafika je odlicna, kao sto se ocekuje od Crytek-a, i zanimljivo je iskusiti tako nesto, ali ne drzi dugo... em sto sve vreme blenes u "zid", em sto je fizicki dosta zahtevno, jer non stop drzis podignute ruke... e sad ja nemam nista protiv manje fizicke aktivnosti, poput stonog tenisa u VR-u, ali ovo mi je stvarno previse.

Pa sam si rekao da igra nije krš nego je zanimljivo, nego da nemaš snage da držiš ruke podignute

Back
Top Bottom