• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

Switch Switch Info - hardver, os, softver, news

Nintendo je u suštini prvi počeo da radi neku vrstu mid-gen refresh-a sa svojim handheldima, DSi i pogotovo New 3DS su u suštini mid gen refresh.
Veci ekran i vise memorije? Hmm, gde li sam to jos skoro cuo... ;)

Nintendo je u suštini prvi počeo da radi neku vrstu mid-gen refresh-a sa svojim handheldima, DSi i pogotovo New 3DS su u suštini mid gen refresh.

Nemoj da menjas istoriju.

PSP Slim koji je duplirao kolicinu RAM-a sa 32 na 64 MB je izasao godinu dana pre DSi-a.

Nomad je izašao cca 12 godina prije PSP Slim-a, a imao je 8x više RAM-a i 4x više VRAM-a u odnosu na Game Gear.

Nomad je izašao cca 12 godina prije PSP Slim-a, a imao je 8x više RAM-a i 4x više VRAM-a u odnosu na Game Gear.
Razlicite generacije. Nomad je mogao igrati GameGear igre samo sa homemade konverterom, tako da je to vise (skriveni) back compat. Vita nije mid gen refresh PSP-a itd.

Svejedno. Opet pored GameBoy Color, NeoGeo Pocket Color, WonderSwan Color/Crystal refresh-ova, ni DSi ni PSP2K ni new3DS nisu počeli taj 'trend'.

I nikome taj kombo informacija nije bio sumnjiv niti je doveo u pitanje kakav hardver je dostupan na tržištu?

Zato što je imalo smisla, 720p igre i dalje izgledaju vrlo dobro na 6-7" ekranu (računajući da rade u 720p rezoluciji), dok neke čak i sub 720p Switch igre izgledaju loše na 1080p TVu da ne spominjem 4K TV, znači glavni problem je kako igre izgledaju na TV-u ne u hendheldu, i naravno frame rate kod nekih igara.
Poenta priče je bila da će DLSS gurati Switch igre do 4K rezoluciju na TV-u.

Nemoj da menjas istoriju.

PSP Slim koji je duplirao kolicinu RAM-a sa 32 na 64 MB je izasao godinu dana pre DSi-a.

Nije poenta samo u RAM memoriji, recimo DSi ima i skoro dupli brži CPU (plus 4x više RAM memorije) nego što je DS/DS Lite imao.
New 3DS ni da ne spominjem, više od 4x jači CPU, više RAM, VRAM i interne memorije.

Last edited:
I ja mislim da 1080p nema smisla na handheldu, bez obzira na cip. Bacanje resursa, pogotovo sto je jedan od tih resursa battery life.

RGBG matrica je vidljiva već na 720p 4.8" ekranu (Galaxy S3 npr.), tako da se iskreno nadam da će Switch imati RGB matricu.

I ja mislim da 1080p nema smisla na handheldu, bez obzira na cip. Bacanje resursa, pogotovo sto je jedan od tih resursa battery life.

1080p nema puno smisla kada pričamo o trenutnoj generaciji gde je ekran 720p, e sad ako pričamo o pravom next genu, onda bi 1080p imalo smisla,
ali sa Nintendom se nikad ne zna, možda bude 720p i na Switch-u 2. :)

RGBG matrica je vidljiva već na 720p 4.8" ekranu (Galaxy S3 npr.), tako da se iskreno nadam da će Switch imati RGB matricu.
Znajuci Nintendov novcanik, verovatno su narucili neki skrnavi pentile AMOLED. :D

Na nekom novom, jačem, efikasnijem hardveru, igre koje sada rade u 1080p docked bi mogle raditi u 1080p handheld režimu bez većih problema po temperature ili bateriju. Problem je što tog hardvera nema, a ovi leakeri što su se 'gađali' 4K i DLSS terminima se nisu nikad zapitali koji silikon će to isporučiti.
Znajuci Nintendov novcanik, verovatno su narucili neki skrnavi pentile AMOLED. :D
Strah me i pomisliti kakva će biti kalibracija tih shitty ekrana, ovo što sada rade sa IPS-om je blago rečeno loše.

To je još i najmanji problem, skoro svaka prenosna konzola je imala u ekran lutriju u manjoj ili većoj meri.

Na nekom novom, jačem, efikasnijem hardveru, igre koje sada rade u 1080p docked bi mogle raditi u 1080p handheld režimu bez većih problema po temperature ili bateriju.

Mozda, ali bi ista ta baterija trajala duze ako bi ekran i rezolucija igre bili 720p. A s obzirom na to da je vecina handheld igara danas zapravo 540p ili manje, native HD bi bio _za mene_ dovoljan improvement.

Problem je što tog hardvera nema, a ovi leakeri što su se 'gađali' 4K i DLSS terminima se nisu nikad zapitali koji silikon će to isporučiti.

Upravo. Tegra X1 nema direktnog, kompatibilnog naslednika, i svi Pro rumori su zamisljali neki imaginaran hardver. Koji nije nemoguc, ali dok ga zvanicno ne potvrde dzaba se lozimo.

Da, hardver nije nemoguc ali je nemoguce da ga Nintendo plasira, bar na osnovu dosadasnje istorije. To kao da Apple pocne prodavati iPhone za 250e po komadu, nije njihova "filozofija". Switch nasljednik i kada izadje bice vjerovatno daleko ispod ocekivanja hardverski, sa nekoliko desetina dobrih igara i jos manje igara koje rade odlicno, ali bas zbog njih ce se isplatiti uzeti N.

Naložila se raja da će ove godine Nintendo isporučiti NX Tegru u konzoli, custom SoC sa Tensor jezgrama u dock-u, (barem) duplo više RAM-a i Thunderbolt interfejsom između konzole i dock-a. I sve to za $400 max. Lolovoz.

Upravo. Tegra X1 nema direktnog, kompatibilnog naslednika, i svi Pro rumori su zamisljali neki imaginaran hardver. Koji nije nemoguc, ali dok ga zvanicno ne potvrde dzaba se lozimo.

Ima Xavier i Orin bazirana Tegra i oni su baš spominjani za "Pro", a nije da Nintendo mora da koristi neki gotov proizvod,
Nvidia je izjavila da imaju partnerstvo sa Nintendom koje će trajati 20 godina tako i da neki više custom Tegra chip nije nemoguć.

Da, hardver nije nemoguc ali je nemoguce da ga Nintendo plasira, bar na osnovu dosadasnje istorije. To kao da Apple pocne prodavati iPhone za 250e po komadu, nije njihova "filozofija".

Gledaj New 3DS ima solidan upgrade u odnosu na OG 3DS i očekivao sam nešto slično i za Switch "Pro"
kad su počele da se pojavljuju DLSS glasine ja sam sumnjao pošto govorimo o drugom čipu za reviziju, ali kad je više izvora to ponavljalo (recimo Bloomberg) promenio sam mišljenje, sad mislim da je sve vreme u stvari bila priča o Switchu 2 a ne o Pro verziji i da su insajderi pomešali dobijene informacije.

"Tape out" za Orin se još nije desio, a zadnji put kada je Nintendo imao "state of the art" arhitekturu u konzoli bila je 2001. godina.

Back
Top Bottom