• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

Switch Switch Info - hardver, os, softver, news

Nažalost bio sam u pravu. 7" oled i skoro ništa drugo. Day one za mene tho 🤣

Kada sam malo razmislila, mislim da je sasvim moguće da je Switch Pro bio u planu sa 4K rezolucijom i jačim čipom ali da su shvatili da zbog nestašice čipova nije pametno i isplativo da izbacuju taj model ove godine već su ostavili stari čip, tj ovaj OLED model je verovatno Pro model kakav je trebalo da bude samo bez 4K rezolucije i jačim čipom.
Verovatno je cena Pro modela bila planirana i da bude $399 ali pošto nema novi čip odlučili su se za kompromis od $349.

Poznato je da je i New 3DS dobio Stable 3D u poslednjem trenutku i da je planirano da bude izbačen sa bukvalno samo poboljšanim čipom i onom bradavicom od dodatnog kontrolera (c stick) i na insistiranje Miamota ipak su odlučili da proizvode sa Stable 3D ekranom. Tako da takve odluke nisu ništa novo za Nintendo.

Sent from my M2007J3SG using Tapatalk

350$ sitnica.
Kod nas ce biti 400 evra.
Switch lite se po radnjama prodaje za 33k najmanje jos uvek. :)

Kada sam malo razmislila, mislim da je sasvim moguće da je Switch Pro bio u planu sa 4K rezolucijom i jačim čipom ali da su shvatili da zbog nestašice čipova nije pametno i isplativo da izbacuju taj model ove godine već su ostavili stari čip, tj ovaj OLED model je verovatno Pro model kakav je trebalo da bude samo bez 4K rezolucije i jačim čipom.
Verovatno je cena Pro modela bila planirana i da bude $399 ali pošto nema novi čip odlučili su se za kompromis od $349.

Poznato je da je i New 3DS dobio Stable 3D u poslednjem trenutku i da je planirano da bude izbačen sa bukvalno samo poboljšanim čipom i onom bradavicom od dodatnog kontrolera (c stick) i na insistiranje Miamota ipak su odlučili da proizvode sa Stable 3D ekranom. Tako da takve odluke nisu ništa novo za Nintendo.

Ovo je vrlo moguće, pročitao nešto slično na još par mesta.

Ne bih rekao da je to slučaj obzirom na 720p ekran, takva 'last minute' odluka se ne bi mogla donijeti zbog nestašice čipova.
Kakva li će sada biti lutrija sa ekranima pitam se...

Ne bih rekao da je to slučaj obzirom na 720p ekran, takva 'last minute' odluka se ne bi mogla donijeti zbog nestašice čipova.
Kakva li će sada biti lutrija sa ekranima pitam se...
Nije mi baš jasno šta si hteo da kažeš. Nije bitno da li je last minute odluka, bitno je da su shvatili da će i ovako profitirati ako izbace i ovakav upgradeovan Switch, bez da čekaju da se stanje sa čipovima poboljša. Ne razumem kakve to veze ima sa ekranom...
To sam mislila....

Ima veze sa ekranom u smislu da nisu mogli proizvođaču panela javiti u zadnji čas "ej brate nećemo mi onih par miliona 1080p panela jer nemamo jake čipove da ih iskoristimo, daj ti nama ipak 720p".
A tek nema nikakvog smisla da su prvobitno planirali 720p za handheld a 4K DLSS za docked.
Ukratko, rekao bih da 4K hardver nije nikad ni planiran.

Ima veze sa ekranom u smislu da nisu mogli proizvođaču panela javiti u zadnji čas "ej brate nećemo mi onih par miliona 1080p panela jer nemamo jake čipove da ih iskoristimo, daj ti nama ipak 720p".
A tek nema nikakvog smisla da su prvobitno planirali 720p za handheld a 4K DLSS za docked.
Ne sećam se da je iko ko je širio glasine o mogućem Switch Pro modelu ikada pomenuo da se sprema 1080p ekran za hendheld.
Od početka je priča bila 720p OLED ekran a da će u dock modu dobiti 4K none native izlaz kroz DSSL optimizaciju ili šta već. Tako da čip nije trebao podržati 1080p rezoluciju u hendheld modu već je isključivo bio namenjen za dock mod. Bar koliko sam ja bila informisana...

Mnoge stvari oko rumora u vezi "Pro" Switch-a nisu bile logične sa tehničke strane, al' sada to nije ni važno. Jednostavno Nintendov MO je da koristi jeftiniji, provjeren 'off the shelf' hardver sa minornim izmjenama, a ono što se očekivalo od novog Switch-a Nvidia još ne proizvodi u termalnom rasponu od 10 do 15W koliko mi je poznato.

Zvezda novog XL, pardon, OLED sviča je ekran i samo ekran:

"Nintendo has confirmed to The Verge that there are no major internal changes to the CPU or memory. “Nintendo Switch (OLED model) does not have a new CPU, or more RAM, from previous Nintendo Switch models,” says a Nintendo spokesperson."

Bukvalno su poboljsali jedinu stvar za koju nikad nisam pomislio da mi predstavlja problem. Displej mi je sasvim ok. Da je od starta model bio sa oledom pa izasao lite sa drasticno nizom cijenom i lcdom to bi mi bilo ok. Ovo mi nije ok posto imam Switch, a i da kupujem novi Switch tesko da bih se odlucio za ovaj novi, pogotovo ako bude nekih tehnickih boljki. Ceka se Switch Pro/2 i dalje a roumori i leakovi ove godine bas imaju los procenat uspjesnosti :D

U januaru 2020. je u firmware-u swticha pronadjen prvi info o novom modelu konzole koji ima isti Mariko chip i novi ekran. Nintendo je ocigledno od starta planirao ovakvu formu za redizajn konzole, pandemija i velika potraznja za chipovima su [diskutabilno] samo mozda odlozili dolazak OLED modela.

A i ne cudi me da je tako rano bilo planova za ovaj OLED model [pre pandemije]. Nintendo je kod svake popularne konzole uvek pokusavao da izvuce maksimum para od igraca uz minimalno truda kod novih revizija. Razvukli su lifecycle konzole, na svake 2 godine po jedan redesign.

Last edited:
Bukvalno me nista od ovog ne cudi. Ekran, flash su jedine stvari koje mogu biti upgrade bez novog cipa. Iz ove perspektive meni deluje da ce novi cip ipak sacekati Switch 2 ili kako god se zvao, ne vidim razloga da se Nintendo zajebava sa mid-gen refresh u 5. godini konzole. Then again, o kome pricamo :D

Sve je moguće, moguće je da su leakeri čuli da Nintendo ima u planu 4K i DLSS i da Nintendo izbacuje uskoro novu reviziju i pretpostavili da će je ista stvar ("Pro"),
a u stvari možda Nintendo ima u planu 4K/DLSS za Switch 2 koji neće skoro dok sada izbacuju OLED reviziju.

New 3DS ima baš solidan upgrade u odnosu na OG 3DS, cpu je bar 4x jači, ima više RAM, VRAM i interne memorije, plus naravno stabilniji 3D, drugi analog, jača baterija, NFC..

Od početka svaki leak je spomenuo 720p OLED ekran uz 4K/DLSS (ne baš svaki ali većina leakova) i to bi trebao da bude "Pro" ali kao što napisah iznad,
vrlo je moguće da su spojili dve glasine u jednu.

Inače DF je jedini pre par meseci napisao da nisu čuli za 4K/DLSS reviziju već samo za OLED reviziju.

Last edited:
Bukvalno me nista od ovog ne cudi. Ekran, flash su jedine stvari koje mogu biti upgrade bez novog cipa. Iz ove perspektive meni deluje da ce novi cip ipak sacekati Switch 2 ili kako god se zvao, ne vidim razloga da se Nintendo zajebava sa mid-gen refresh u 5. godini konzole. Then again, o kome pricamo :D

Nintendo je u suštini prvi počeo da radi neku vrstu mid-gen refresh-a sa svojim handheldima, DSi i pogotovo New 3DS su u suštini mid gen refresh.

I dalje im ostaje opcija da smanje Mariko chip sa 16nm na nesto nize i ponude malo jace klokove. Mogli su to i sada da urade ali su cheapass.

Back
Top Bottom