• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

PS4 XONE Switch PC Subnautica

ljubomir

Krompir paprikaš
Co-founder
Reaction score
10,894
Singleplayer survival igra, koja se desava vecinom pod vodom. Launchovala je u Early Access fazi ali uprkos tome uspesno zavrsena. Nema multiplayer komponentu, zamisljena je kao 100% singleplayer iskustvo. U svoje vreme poredjena sa No Mans Sky, zbog aspekata eksploracije i basebuildinga, ali je daleko zaokruzenija, close-ended igra. Unikatno je iskustvo, ako nista drugo zbog podvodnog settinga. Sadrzi i elemente horora, na momente je prilicno napeta.

17623.jpgsubnautica-game-screenshot-5.jpgsubnautica-game-screenshot-3.jpg

@Yuka Sakazaki se sigurno seca nekih interesantnih momenata :)

Subnautica je divna i uzhasna igra u isto vreme. Osetjaj kada ti je sve novo je neponovljiv, a strah od odlazhenja dalje od noob dela je poprilichno opravdan.
Ako se ne varam, Ljubomir mi je poklonio igru dok je josh bila u early access fazi. Igrao sam je bash dugo, preshao jednom, a zapochinjao mnogo puta. Pochinjao sam mnogo puta jer su mi early i mid game najzabavniji. End game ume da bude frustrirajutj, pogotovo ako ne znash tachno shta je potrebno chiniti.

Istrazhivanje u igri je super, pogotovo dok je sve u igri misterija i kada svaki zvuk izaziva jezu. Pravi horor pochinje kada se uputite u dubine planete i skapirate da ima mnogo predatora, a vi bash i nemate nachina da se branite.

20200829190546_1.jpg

20200907162449_1.jpg

20200914195336_1.jpg

20200917191606_1.jpg

Izašli su original i below zero na Switchu. Kažu da je solidan port, ali svejedno ću malo sačekati.

Izašli su original i below zero na Switchu. Kažu da je solidan port, ali svejedno ću malo sačekati.
Jeli? Super ali da vredi sacekati dok ne izadje update.

Naravno da nisam sačekao. Moram reći da je u handheldu iskustvo odlično. U prvih 2h igre framerate je stabilan, a grafika uopšte nije mutna. Primetan je pop-in, ali pošto igra pametno managuje LOD-ove nije uopšte neprijatno za igranje.

Evo mog izvestaja posle prvog prelaska na Switchu, posle 30+ sati.

1. Grafika - primetan je LOD pop-in ali odlicno se uklopljen u samu igru, s obzirom da se vecinom igra u mraku ili mutnoj vodi. Na momente izgleda iznenadjujuce lepo. All in all sve ok.
2. Performanse - u vecini delova solid 30 FPS. Postoje medjutim lokacije gde primetno i konzistentno opada. Nije dealbreaker, ali se oseti. Ono sto je po meni veci problem su relativno cesti crashevi. Otprilike na svakih 5-6h igranja sam imao po crash.
3. Audio dozivljaj - vrhunski. Muzika, zvukovi, sound design - miina.

4. Gameplay - unikatan. Survival aspekti minimalni u smislu da nije tesko ostati ziv. Teze je ostati cistih gaca. Izuzetno immersive iskustvo - vrlo malo handholdinga, nema quest markera i ostalih gluposti. Uprkos tome skoro uvek je jasno kako napredovati pricu.
5. Prica - nesto sto mnogi ne ocekuju u ovakvoj igri, i iznenade se kada shvate da igra ima interesantan zaplet koji cesto bude glavni motivator za nastavak sve dubljeg istrazivanja bezgranicnog ponora. Nacin na koji je prica deliverovana je nenametljiv, podstice mastu, nagradjuje eksploraciju i eksperimentaciju. Takodje, ima dosta humora ali nije onaj moderan self-aware, breaking-the-fourth-wall, haha-megakorporacije-sucks tip, dosta je suptilniji a efikasan.

All in all solidan Switch port i fe-no-me-nal-na igra. Steta sto nema visoki replay value, ali definitivno ce se ponoviti jer ima delova koje nisam dovoljno istrazio. Ne bih se slozio sa @Yuka Sakazaki da je pocetak najbolji. Iako igra ima jak start, najvise sam uzivao mid to late game, kada sam savladao sve mehanike i sisteme i poceo da ih koristim u svoju korist.

Last edited:
Prica - nesto sto mnogi ne ocekuju u ovakvoj igri, i iznenade se kada shvate da igra ima interesantan zaplet koji cesto bude glavni motivator za nastavak sve dubljeg istrazivanja bezgranicnog ponora. Nacin na koji je prica deliverovana je nenametljiv, podstice mastu, nagradjuje eksploraciju i eksperimentaciju. Takodje, ima dosta humora ali nije onaj moderan self-aware, breaking-the-fourth-wall, haha-megakorporacije-sucks tip, dosta je suptilniji a efikasan.
S ovim se slazhem 100%. Ne bih nishta dodao.

Ne bih se slozio sa @Yuka Sakazaki da je pocetak najbolji. Iako igra ima jak start, najvise sam uzivao mid to late game, kada sam savladao sve mehanike i sisteme i poceo da ih koristim u svoju korist.
Pa, rekao sam da su mi pochetak i sredina najzabavniji. Late game sam, na zhalost, vishe puta zasrao poprilichno. Ne bih mnogo da spojlujem, ali ... doshao sam do dela odakle je teshko vratiti se natrag bez odredjenih stvari, a te stvari mi unishti jedna dosadna zverka. Sada sam u slichnoj situaciji, doshao sam duboko, a izgleda sam se prerachunao i nisam dovukao sve shto je potrebno, a da PONOVO prolazim kroz sve ono sa kiklopom kako bih otishao gore, no fuckin way.
No, videtju kad dodjem kutji, kapiram da tju se nervirati, ali nema veze, nekako tju uspeti.

S ovim se slazhem 100%. Ne bih nishta dodao.

Pa, rekao sam da su mi pochetak i sredina najzabavniji. Late game sam, na zhalost, vishe puta zasrao poprilichno. Ne bih mnogo da spojlujem, ali ... doshao sam do dela odakle je teshko vratiti se natrag bez odredjenih stvari, a te stvari mi unishti jedna dosadna zverka. Sada sam u slichnoj situaciji, doshao sam duboko, a izgleda sam se prerachunao i nisam dovukao sve shto je potrebno, a da PONOVO prolazim kroz sve ono sa kiklopom kako bih otishao gore, no fuckin way.
No, videtju kad dodjem kutji, kapiram da tju se nervirati, ali nema veze, nekako tju uspeti.
Jel mi verujes da kiklopa uopste nisam koristio. Daleko preglomazan i clunky, plus sve deluje strasnije iz njega, sa onim ogranicenim kamerama. Tako da sam ga parkirao na zgodno mesto i korsitim ga kao stanicu za rucanje i craft. Na pocetku zelenog mesta i crvenog mesta imam po bazu, i odakle koordiniram sve ekspedicije, koje radim u "kozici". I veruj mi, cak i totalno klot "kozica" bez ijednog upgrade-a moze da se vrati nazad odakle si dosao, a jos kad nadjes upgrade za visinu skoka onda bukvalno ides gde oces sa nula brige. U nalazenju upgrade-ova su mi pomogli scanner roomovi u gorepomenutim bazama. Inace, komotno u tom odelu prelazim uzduz 2000m po smeru, za par minuta, redovno.

Tako da moj savet je da se iskobeljas sa tog mesta ako umes, i vratis se sledeci put sa materijalima, i u uscu sagradis bazu. Jos jedan hint, koji sam smislio za pravljenje baze za "crveno" mesto je da odem u safe shallows, napravim komplet bazu kakvu zelim, sa svom opremom, reaktorima itd. A onda je komlet dekonstruisem i zapakujem materijal. Tako sam siguran da kada dodje vreme za sklapanje niceg nece usfaliti, sto je znalo u praksi da frustrira. Samo obrati paznju na crushing depth, na vecim dubinama treba vise strukturnih ojacanja, tako da overdizajniraj taj aspekt dok si u plicaku, ili jednostano idi na minimalizam bez puno soba.

Jos jedan savet - external grow beds + creepwine seeds = energy free spoljasnje svetlo.

Ako zelis jos suptilnih hintova, tu sam, ne bih da prespoilujem na javnom mestu :D

Drago mi je što čujem da je Switch verzija dovoljno igriva, možda i probam :)

Kažu da PS4 verzija posle ima masne frejm dropove i da krešuje

Jel mi verujes da kiklopa uopste nisam koristio. Daleko preglomazan i clunky, plus sve deluje strasnije iz njega, sa onim ogranicenim kamerama.
Ja sam do ulaza u crveno s njim doshao, trebalo mi je sat vremena minimum da zaobidjem gada, a i da prezhivim napade jer me je video par puta.

Kozica je Prawn, zar ne? :D Ja se jako plashim kada sam u tom vozilu, imam osetjaj kao da je nemogutje pobetji ako neko napadne. Moratju testirati to.

Ono za creepwine je do jaja ideja :D, ali svetlo mi nikada nije preteran problem u i oko baze. Testiratje se radi estetike :3

Drago mi je što čujem da je Switch verzija dovoljno igriva, možda i probam :)
Sigurno nije bolja od ps4. Ali zaista je igrivo, ne bi 35 sati proveo igrajući.

Ja sam do ulaza u crveno s njim doshao, trebalo mi je sat vremena minimum da zaobidjem gada, a i da prezhivim napade jer me je video par puta.

Kozica je Prawn, zar ne? :D Ja se jako plashim kada sam u tom vozilu, imam osetjaj kao da je nemogutje pobetji ako neko napadne. Moratju testirati to.

Ono za creepwine je do jaja ideja :D, ali svetlo mi nikada nije preteran problem u i oko baze. Testiratje se radi estetike :3

Meni je bas obrnuto. Kiklop je jaaaako spor. Kada negde u njemu stigneš, nemaš nikakvu želju da se okreneš i vratiš. Užasan za manevrisanje, trom, velik. Teško je u njemu izbeći protivnike a još teže napasti.

Prawn je mnogo (mnogo) brži, čak i bez upgradea, plus u klot varijanti imaš 2 ramena da mlatiš protivnike. Boneshark recimo umre od svega 4 udarca, a dovoljno je jedan da većina protivnika pobegne. Ja čim vidim warpera, boneshark, crabsquid ili ampeel sločim im u lice i mlatnem ILI jednostavno dam gas i ignorišem. Bukvalno šetam oko ghost reapera. Pogotovo kad otključaš torpedo, bukvalno se ničega ne bojiš.

Pazi meni od safe shallows do zelene zone treba IRL 2-3 min u prawnu. I zato se nikada ne osećam nebezbedno.

Vazhi, pokushatju sa prawn. Nisam znao da je bash toliko dobar. Ja koristim bushilicu i kuku, videtju kako tje da ide s time, a posle tju pokushati i torpedo.

Vazhi, pokushatju sa prawn. Nisam znao da je bash toliko dobar. Ja koristim bushilicu i kuku, videtju kako tje da ide s time, a posle tju pokushati i torpedo.
Ja sam kuku probao i batalio. U jednoj ruci torpedo, u drugoj klot ili burgija kad mora. I naravno jump upgrade.

Snimio sam kratak video koji pokazuje kako je prawn brz i manevrabilan. Taman ostali mogu da vide i performanse ako ih zanimaju. Čekam da se uploaduje na YT

Last edited:
@Yuka Sakazaki

Kompresija je jednostavno odvratna - snimao telefonom ekran u mraku, pa softverski rotirao, pa uploadovao na YT gde se sigurno jos rekompresovalo. Oh well, poenta se i dalje vidi, ali nek niko ne sudi grafici na osnovu mojih snimaka :)

evo ubedili ste me da igri dam opet sansu :D volim ove pocetke u survival igrama, kada prvi put provalim kako se nesto pravi a pre 5 minuta nisam znao kud udaram :D jos kad sam video da mogu da lovim manje zivuljke... ajaooooo, osecam da tek sada krece zabava :D

evo ubedili ste me da igri dam opet sansu :D volim ove pocetke u survival igrama, kada prvi put provalim kako se nesto pravi a pre 5 minuta nisam znao kud udaram :D jos kad sam video da mogu da lovim manje zivuljke... ajaooooo, osecam da tek sada krece zabava :D
Početak je zabavan, ali brzo ćeš shvatiti da je u Subnautici tipičan survival u drugom planu, više je naglasak na eksploraciji, eksperimentisanju i priči. Kada naučiš kako da postaneš self-sufficient sa vodom i hranom, survival aspekti prepuštaju mesto avanturi.

Back
Top Bottom