• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

Steam Deck

Odlican uredjaj, posrali se po onim Aya neo i ostalim 1000+ eur modelima :D

Kada jos porade na optimizaciji te linux distribucije bice super.

Odlicna je masina, bas dobar hardver za maltene celu dosadasnju PC istoriju [+solidna emulacija].

SteamOS3 ne pusta sve, ali to ce se poboljsati. Neke igre su prezahtevne [CPU/GPU bottleneck], neke su lose optimizovane [singlethreaded ili los code], ali dosta toga ce biti bruteforce-ovano u sledecim izdanjima SteamDeck-a.

A Switch, jako stari mobile SoC koji je downclockovan nenormalno. Ima tu jako puno mesta sa napredak ako Nintendo to bude hteo. Od sledeceg SteamDeck-a ocekujem duplo jaci GPU i malo jaci CPU, ali za Switch2 ne vredi predvidjati...

Odlicna je masina, bas dobar hardver za maltene celu dosadasnju PC istoriju [+solidna emulacija].

SteamOS3 ne pusta sve, ali to ce se poboljsati. Neke igre su prezahtevne [CPU/GPU bottleneck], neke su lose optimizovane [singlethreaded ili los code], ali dosta toga ce biti bruteforce-ovano u sledecim izdanjima SteamDeck-a.

A Switch, jako stari mobile SoC koji je downclockovan nenormalno. Ima tu jako puno mesta sa napredak ako Nintendo to bude hteo. Od sledeceg SteamDeck-a ocekujem duplo jaci GPU i malo jaci CPU, ali za Switch2 ne vredi predvidjati...
Znajući Nintendo, Switch 2 će biti _slabiji_ od keca, i odlično će se prodati 😂

Steam Deck je dobio novi cool update.

me80oAS.png

^framerate limit skala je dinamicna, zavisi od trenutno odabranog refresh rate-a

Hardver ne podrzava VRR, ali Valve je dodao slajder koji omogucava da se refresh ekrana podesi na bilo koji refresh izmedju 40 i 60hz!

Znaci ako neka igra ne uspeva da ostvari perfect 60 i redovno je oko 55fps, korisnik moze da postavi lock na primer na 50hz. Ako neka igra sa 30fps lock-om moze lako da se natera da radi uvek iznad 40, moze se staviti 40hz lock. Refresh se moze menjati i zbog produzenja battery life-a, ako nekom odgovara 45fps, duze ce SteamDeck izdrzati ako ne rednderuje uvek 60fps.

Kao sto znate iz recent get teme, stigao je i meni Deck. Imam saku prvih utisaka, a za dalje cu pisati kako budu nailazili. Ako imate nekih pitanja slobodno saljite, pokusacu da odgovorim na sva, pogotovo ako ne budu zahtevala dugotrajan setup.

IMG_20220510_222920.jpg

Prvo, velicina. Konzola je prilicno velika, i teska. Kao sto vidite sa slike, siroka je otprilike kao Switch OLED sa Split Pad Pro joyconima, ali dosta od njega deblja i teza. Odicno lezi u ruci. Moracu duze da ga koristim da bi zakljucio da li je udobniji od switcha sa satisfye gripom. U svakom slucaju, zbog tezine ga je neprijatno drzati u jednoj ruci (npr prilikom podizanja i spustanja).

Kvalitet izrade je odlican, plastika i dugmici deluju premium. Stickovi malo klize ispod palca vise nego sto bih ocekivao ali imam utisak da je to samo stvar navike. Sve kontrole i dugmici su redovne velicine a ne mikroskopski na na Nintendovoj konzoli. Ekran je velik, i iako je samo 800p slika je do jaja ostra, pogotovo se vidi na interfejsu.
Mnogi su se na netu zalili na ventilator - meni je tokom igre u Witcher 3 (45Hz) prakticno necujan. Igrao sam svega 15-tak minuta ali mislim da bi se ispoljilo do sad. Javljam ako se utisci na tom polju promene. Ne svidja mi se samo sto je ekran glossy as fuck, mogu da se brijem uz njega. Imam 256 gig model.

Sa softverske strane, situacija je bajka. Sva podesavanja su na dohvat ruke i stvari rade _jezivo_ dobro, pogotovo kada imas neko iskustvo sa linuxom pa shvatas koliko jebeno utegnuto sve radi _uprkos_ svemu. :) Don't get me wrong, odavno sam tvrdio da je najslabiji deo GPD Win-a zapravo Windows - nula podrske za seamless sleep and resume, antivirus drlja u pozadini, windows update drzi sistem taocem kada se tebi igra, UI igara i launchera all over the place. Sve je to ovde reseno, iskustvo je besprekorno, sleep and resume radi fenomenalno, sistem nikada ne radi nista u pozadini kada pokusavas da se igras, sve je podredjeno tebi i tvojoj igri. Ali namincati da sve to radi, a usput shipovati kompletnu reimplementaciju Windows i DirectX API-ja, i isporuciti kao seamless paket to je jednostavno jebeno neverovatno. Sve se plasim da cu se u jednom trenutku probuditi.

Kontrole u igrama su dobre, igre koje nativno podrzavaju gamepad naravno rade sa nula podesavanja, ali i druge rade lepo. Ukoliko ste imali Steam Controller znate sta da ocekujete - community profile i beskonacno konfigurabilnosti.

Od mana bih za sada izdvojio cinjenicu da se igre ne update-uju u sleep modu. To je za sada manje vise to.

Za last words bi izdvojio utisak da je ovo handheld "za odrasle". Prevelik i pretezak je za decu, a koliko god smooth bilo iskustvo sa PC igrama, nista nece nadjebati lakocu koriscenja Switcha ili 3DS-a.

E da, HDMI out nisam jos isprobao, ali ako radi dobro zivo me interesuje da li bi mogao da mi zameni Switch za party igre (Overcooked, Moving Out itd).

Sve u svemu prica se nastavlja, odoh malo testirati :D

EDIT: Haha, uspeo sam da nateram ventilator da se cuje, tako sto sam ostavio konzolu na home screenu. Cim se vratim u Witchera konzola se stisa :D. Leba im.

Last edited:
Back
Top Bottom