• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

Steam Deck

Mali update posle dodatnih par sati koriscenja:

1. Ventilator. Cuje se u meniju dok se skidaju igre u pozadini. Bude bas glasan. Ne ocajno, ali prilicno, neprijatno. U igrama zavisi. Vecina igara ispod 40FPS se ne cuje, npr Witcher 3 je super silent, emulatori takodje. Subnautica vec hoce i na 40 da drlja na high podesavanjima. U 30 FPS i na medium je tiha.

2. Toplota - iz konzole izlazi topao vazduh, ali nije ni blizu prstiju tokom igranja, tako da je non issue.

3. Baterija - meni uglavnom traje oko 3-4h. Nisam se trudio previse sa optimizacijom i nijednom ga nisam ispraznio do kraja, ali to je moj subjektivni osecaj. Od same igre zavisi koliko ce baterija trajati, tj koliko blizu maksimuma tera konzolu.

4. Desktop mode - turbo lak za koriscenje, brz, funkcionalan, lep. USB-C dock radi kao pesmica, mozes prikopcati tastaturu misa HDMI monitor. Dodje mi da ga koristim "za rad". Linuksase ce obradovati cinjenica da je ispod haube Arch Linux i turbo utegnuti KDE (najbolji desktop env, fight me). Prelako je kopirati romove preko mreze, namestati emulatore, instalirati softver.

5. "Narodne verzije" - za sada sam probao samo "portable" verzije igara, tj one koje se samo raspakuju i pokrenes exe, bez instalatora. To radi besprekorno, bez ikakvih podesavanja - samo igru raspakujes preko desktop mode-a i stavis negde, pa dodas exe kao non-steam game direktno kroz Steam. Nakon toga u properties namestis Compatibility na windows emulaciju i to je to. Bukvalno 3 klika i igra radi, ne pita :D Evo par fotki i shoddy video mojih omiljenih igara:

IMG_20220513_164228.jpg

U pozadini se cuje klima, ne ventilator od Decka :D. Kao sto vidite, radi besprekorno i sleep mode usred non-steam igre.

6. Emulacija - za sad sam isprobao Dolphin i PCSX2. Ovaj drugi mi se vise svidja jer su kontrole automatski namapirate, ali lako je podesiti oba. Igre komotno rade u 2-3x native res bez seckanja, lako ih je dodati u steam sa sve artworkom, tako da je iskustvo vrlo glatko.

IMG_20220513_164114.jpg

7. Sleep mode - kao sto vidite iz videa iznad zaista radi besprekorno da li bio unutar steam igre, non steam igre, linux igre, windwos igre ili emulatora. Jedino sto nisam testirao je koliko dugo traje baterija u tom modu, ali definitivno ne trosi brzo kao DS :D

Kako si zadovoljan uredjajem ovako kao overall paketom?

Extra sam zadovoljan, samo što sam sad u onom tripu da bi sve odjednom probao a ništa ne igram. Kad sam kupio Switch ništa od igara nisam imao pa šta sam kupio odma sam i prelazio. Ovde imam katalog od 1500 naslova + piraterija + emulatori i bukvalno sam ko zlatna ribica.

Ono što sam zaboravio reći u prethodnom postu je da je uređaj istinski udoban, tako da kad se jednom skrasim znam da ću sa uživanjem prelaziti.

Što se tiče narodnih verzija na Linuxu postoji program Lutris preko kog je moguće instalirati gog igre. Dakle nabavite (onaj veliki, offline, podrazumijeva se) installer igre i onda preko Lutrisa instalirate tu igru.

Definitivno postoji osetna razlika u brzini učitavanja igara između internog m2 drajva i sd kartice. Black Mesa pokrenut sa kartice ima učitavanja koja uvociraju uspomene na originalnu igru i P2 300 MHz. Kad se prebaci na drajv, loading times padnu na prihvatljivih par sekundi.

Male indie igre nemaju taj problem iz očiglednih razloga, ali veće naslove definitivno ima smisla igrati sa interne memorije. Srećom moguće je proizvoljno prebacivati igre u oba smera posle instalacije.

BTW mnogima (pa i meni) su moji zaključci očigledni, iz kategorije no shit Sherlock, ali viđao sam baš puno komentara na netu kako je SD kartica navodno u praksi samo malo sporija pa htedoh da doprinesem moja zapažanja.

Koju karticu imas? Mozda je do toga.

A sta kazu online testovi, ima ih sigurno na YT-u...

Pa testovi rada memorijskih kartica na Deck-u, da li se tvoja ponasa slicno kao i ostale?

• UHS-I cards have a max speed of 104MB/s, while UHS-II and UHS-III can reach 312MB/s and 624MB/s respectively.
    On the Steam Deck, Valve opted for the UHS-I interface. UHS-II and UHS-III cards are backwards compatible with UHS-I, so you could use them in the Deck, but you’d be limited to UHS-I speeds; as such, theres’s little point in spending more to get the newer interfaces.

Jedno je max speed a drugo real life performanse pogotovo sa puno random operacija. Meni sve deluje legitimno, ne bi postojali SSD da su performanse uporedive sa SD karticom.

Back
Top Bottom