• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

PS5 PC Silent Hill 2 Remake

Jebeni Konami, ovo je prva SH igra u zadnjih 12 godina, da su se bar malo ugledali na Capcom/RE, ne bi im najprodavanija igra bila iz PS1 ere,
ali bolje ikad nego nikad..

SH se nikad nije probio u mainstream kao RE, koji je odmah sa RE2 postao megahit serijal [koji je evoluirao par puta, i uvek je nalazio veliki uspeh]. Jeste bilo par nastavaka i kec i dvojka su postale "kultne" igre... ali trash nastavci, duga cekanja, prevelik fokus na stil SH1+2, i lose poslovanje Konamija su protracili sav raniji uspeh.

Ko zna sta bi bilo sa fransizom da je Kojima izgurao Silent Hills.

Sa SH2R sada imaju odskocnu dasku, "Silent Hill f" im je sledeca mainline igra, a mozda ce i Bloober da odradi jos ponesto.

Moja poenta je da nisu morali da čekaju 12 godina, mogli su nek SH remake (ful remake ne ona HD PS3 verzija) da odrade za PS4,
gomila franšiza je prošlu generaciju napravilo svoj rekord prodaje, SH je mogao da bude jedna od njih.

Nisam to znao, moraću da overim, mada to me zbunjuje, jer ako selektujem dualsense speaker kao audio izlaz, onda se neće čuti slušalice ili zvučnici ili šta god koristim kao primarni audio izlaz...
Kakav sam biser... cuje mi se zvuk iz dualsense-a, nego ga ja nisam cuo do sad, jer uglavnom igram preko slusalica...
Sad dok igram Ghostwire, cuju se odredjeni zvuci preko njega, kul fora, ali moras da igras preko zvucnika kako bi nesto i cuo, logicno.
Nego mene je zbunilo, posto se dualsense nalazi kao opcija u audio izlazima, mislio sam da mora da se odabere kako bi radilo, ali onda mi ne bi radile sluske, sva sreca, ne mora da se selektuje kao audio izlaz.

Kakav sam biser... cuje mi se zvuk iz dualsense-a, nego ga ja nisam cuo do sad, jer uglavnom igram preko slusalica...
Sad dok igram Ghostwire, cuju se odredjeni zvuci preko njega, kul fora, ali moras da igras preko zvucnika kako bi nesto i cuo, logicno.
Nego mene je zbunilo, posto se dualsense nalazi kao opcija u audio izlazima, mislio sam da mora da se odabere kako bi radilo, ali onda mi ne bi radile sluske, sva sreca, ne mora da se selektuje kao audio izlaz.
Taj feature postoji još od izlaska PS4 tj DualShock 4 džojpeda, sećam se da je prva igra koja je to implementirala bila Killzone Shadowfall još davne 2013. godine. U svim igrama (gde su developeri implementirali da određeni audio ide preko džojpeda) ta opcija može da se ugasi ukoliko neko igra preko slušalica ili jednostavno ne želi da mu određeni zvuci idu preko džojpeda itd.

PATCH 1.04 CHANGELOG:

Technical
- Reduced visual glitches when using the latest version of NVIDIA DLSS.
- Added an option to enable DLSS frame generation in the menu when using DLSS for supersampling.
- NVIDIA Reflex is now active when DLSS frame generation is enabled.
- Added support for AMD FSR 3.1.1.
- Added an option to enable AMD Fluid Motion Frames in the menu when using FSR 3.1 for supersampling.
- Updated Intel Nanites to support upcoming driver updates.
- Improved performance and optimization for Steam Deck.
- Fixed stuttering issues related to sky map generation.
- Added an option to enable/disable HZB culling to fix stuttering on some AMD/Intel GPUs.
- All graphic settings should be saved locally.

.......
......
.....
....

Konačno sam završio igru. Evo i rezultata:
12122.webp
21211.webp

Igra je predugačka. Osamnaest sati za ovakvu igru je mnogo, a nisam istražio sve (promašio sam par dokumenata i slika). Pojedini delovi igre su, po meni, bespotrebno produženi i uvećani, npr. lavirint i zatvor. Bolnica nije mnogo manja, a nisu ni apartmani. Mislim da sam hotel najbrže prešao, deluje veliko na prvi pogled, ali mi se čini da sam se u njemu najkraće zadržao. Hotel je najlepši, ubedljivo, pogotovo dok prolazi kroz različite stadijume raspadanja, još kada krene pesma u poslednjoj fazi raspada... milina.

No, mislim da bi dužina igre, tačnije veličina mapa, mogla odbiti neke igrače, pogotovo jer je broj neprijatelja mali i borba brzo postaje repetitivna. Na kraju igre mi je ostala fina količina municije u šteku, ali većinu neprijatelja i jednog bossa sam rešio šipkom. Brzo mi je postalo dosadno plesati sa neprijateljima.
Ako su u pitanju doktorice, metak u glavu da se zanese, a onda dojurim i demoliram šipkom, zatim dodge (ponekad dupli kad veže napade), onda udarac šipkom, opet dodge, udarac šipkom i to ponavljam dok ne padne, a onda moram da gazim dok ne umre. U one prve neprijatelje uglavnom nisam pucao, s njima sam plesao, uglavnom brzo umru pa ne vidim razlog da pucam u njih, osim ako znam da me mame da ušetam u manekena koji stoji iza ćoška.
O manekenima sam dovoljno kukao i mnogo puta skrinšotovao njihove bedne pokušaje zastrašivanja. Ništa mi nije ubijalo atmosferu u igri kao oni, bude mi presmešno i skroz mi izbiju strah iz glave. U idealnom svetu kamera bi u rimejku bila kao u originalu, a onda bi to štekanje manekena imalo smisla i zapravo bi uspevali da iznenade, ali onda bi bio problem što igra ima cirka 100 jump scare-ova. Ne šalim se kada kažem da sam naleteo na 4 manekena jedan blizu drugog, svi "sakriveni" i čekaju da iznenade. Na manekene sam potrošio najviše municije, jer sam morao da ih izvlačim iz štekova.

Borbe protiv boss-ova su bolje nego u originalu, nemam zamerki. Borbe protiv njih su bile napete, pogotovo poslednje dve, a ubačen je čak i jedan dodatan mini boss.
Priča nije menjana, dodato je nešto malo da upotpuni lore, ni malo ne štrči. Promene na svim likovima su na bolje, pogotovo Angela i njen glas. Deo kada je Maria iza rešetaka sam gotovo identično izgovarao pre likova, super je što nisu dali sebi previše kreativne slobode kada je priča u pitanju. James u bitnim momentima ima odlične izraze lica, a kul su mi i sitnice kao podočnjaci koji rastu i prljavština ispod noktiju koja se pojavi kako igra odmiče. Laura pred kraj igre ume da izgleda šašavo, kao da njeno lice ne prenosi emociju koju bi trebalo.

Unreal engine izgleda veoma lepo, ali ja nemam mašinu koja to može da izgura bez plakanja. Igrao sam prvu verziju igre, možda je to promenjeno kasnije, ali frame rate je umeo da opadne žestoko, čak i u cinematicima. Desilo mi se da uđem u prostoriju, napadnu me neprijatelji, frame rate padne na 3, a ja panično pokušavam da izađem iz prostorije i izbegnem smrt. Komp mi je star 5 godina, pa imam razumevanja, ali igrao sam se u video settings, nisam uspeo da primetim da promene utiču na FPS problem.

Zvuk je odličan, muzika takođe. Oba su zaslužni za odličnu horor atmosferu u igri. Davno sam igrao horor igru koja mi je bila jeziva kao Silent Hill 2 remake, osim u momentima kada manekeni kanališu Solid Snejka.
Igra nije preterano teška na normal, ali bio sam par puta veoma blizu smrti jer sam konstantno držao Jamesa na malo healtha. Išao sam ka "In the Water" kraju, ali sam, uprkos gledanju u nož od Andjele, konstantnom low health i slušanju poruke pre kraja igre u dugačkom hodniku, dobio "Leave" kraj igre. Kasnije sam pročitao da su dodali još nekoliko check-ova koji određuju kraj igre, pa mi je jasno šta sam propustio da radim.

Možda deluje kao da mi se igra nije svidela, ali jeste, uprkos manama. Znam da je suludo očekivati iskustvo slično prvom prelasku original SH2, ali mogao bih reći da sam dobio nešto poput toga. Predugačka je igra, nije najbolje optimizovana, borbi ima previše i nisu preterano zanimljive, o manekenima ću pričati unucima, ali je Silent Hill 2 Remake odlična igra. Priča mi je jedna od omiljenih u igrama, teško mi je naći neku koja mi se više dopada, a tu je i način na koji je ispričana. Svet je prelep, mračan i tmuran, svakim korakom kroz Silent Hill rastu strah i napetost, a to retko koja igra ume da mi pruži.

Gotovo svi smo očekivali da će Bloober ekipa usrati igru, ali uspeli su da iznenade. Svaka im čast. Nisu imali lak zadatak.
8/10

Screenshot-ovi uštekanih manekena:

1.webp
2.webp3.webp4.webp5.webp6.webp7.webp8.webp

Kao sto rekoh u drugom topicu za sada skoro svaki non sony Pro upgrade nije bez mana, za skoro 1k eur konzolu not good. Mada kod tih Sony igara se ne koriste uber low rezolucije kao sto ove modernije igre koriste.

Taj pixel crawl ili grain preko cele slike sto PSSR donese je bas ugly. Lumen sam po sebi kao sto sam se zalio ranije ima uzasan IQ, plus kada na to dodas losiji upscale dobijes takav visual mess da ja ne znam kako se ne zali vise ljudi.

Jeste uspeju da izvuku 60fps, ali po koju cenu. Svakako lepo sto za razliku od prosle generacije gde su ljudi tvrdili da je cinematic 30fps dosta, sada su skoro sve igre 60fps, ali smesno je sto imaju OSETNO losiji IQ nego prosla generacija zbog toga :D

SH2R užasno izgleda na PS5 kao i na Pro modelu, pogotovo u Performance modu. Stvarno treba biti ćorav ili se praviti da se ne bi videle sve anomalije u slici, jednostavno nemoguće je ne primetiti ih. SH2 na PC-u na max grafičkim podešavanjima (uključujući i RT) prelepo izgleda. Odigrao sam ga (pre 1.04 patch-a) na 4080S u 4K sa DLSS-om na balanced, a patch 1.04 je drastično smanjio stuttering koji je bio itekako prisutan u launch verziji igre.

Sve to moze da se sredi i/ili bolje tjunira u UE5 (TAA, ghosting, artifakti, shimmering, itd), nego nece da se bakcu ili ne umeju.

Možda bude bolje sa igrama koje će se u startu praviti i za Pro.
Ja sam mišljenja da će se tek na zalasku generacije videti razlika da ps5 pro i base konzolom ali za sada nece dobiti moj novac za pro.
Ipak ce se sačekati ps5 i serija ili kako ce se vec zvati najnoviji xbox(ako ga uopšte bude bilo u konzolnoj formi)

Odlican je rimejk, bila bi jos bolja igra da su neki delovi malo kraci (trebalo mi je 17 sati da je predjem).
Borba je prilicno jednostavna (mene je podsetila na Kalista), tako da okrsaji vremenom dosade. Sama igra je na normal prelaka, samo u jednom delu igre sam ponavljao sekciju vise puta, iako sam promasio jedno oruzje.

Posle rimejka sam odigrao i original koji se dobro drzi i danas (uz Enhanced Edition patch), a moze brzo da se predje (za 5-6 sati + sat vremena za Born from a Wish).
Zaboravio sam koliko je igra u stvari laka.

Nisam siguran koju verziju cu igrati sledeci put kada pozelim da iskusim SH2. Nova igra je po mnogo cemu bolja, ali ima i stara dosta sarma, a i traje taman koliko treba za drugi/treci/stoti prelazak.

Da, Sh2 je poprilicno lak jer u pocetku kreces da skupljas sve ajteme i kao shtekash se a dok sam stigao do kraja igre, imao sam 200+ metaka, 8 velikih health packs i 7 ampula itd. Ja trenutno prelazim SH3...jebote jos je jeziviji a sto nisam znao tada a sada tek procitao, SH3 ti dinamicki daje ajteme koji ti trebaju. Ako imas mnogo malo municije, umesto health-a ima ti ostavi municiju u toj sobi itd. Ako si mnogo slab i nemas nikakav health, smanice broj neprijatelja.

Al po meni SH3 je mnogo jeziviji, sa slushkama jbt tako ne prijatni zvuci i ko dade pistolj onim bolnicarkima lol. Jedva cekam posle predjem na SH4 koji kazu da je jos jeziviji. Video sam, probao daaaaavno al nikad se nisam uneo u taj deo al vidim pisu ljudi imas da se plasis i sam svog stana posle SH4 :D

Odlican je rimejk, bila bi jos bolja igra da su neki delovi malo kraci (trebalo mi je 17 sati da je predjem).
Borba je prilicno jednostavna (mene je podsetila na Kalista), tako da okrsaji vremenom dosade. Sama igra je na normal prelaka, samo u jednom delu igre sam ponavljao sekciju vise puta, iako sam promasio jedno oruzje.

Posle rimejka sam odigrao i original koji se dobro drzi i danas (uz Enhanced Edition patch), a moze brzo da se predje (za 5-6 sati + sat vremena za Born from a Wish).
Zaboravio sam koliko je igra u stvari laka.

Nisam siguran koju verziju cu igrati sledeci put kada pozelim da iskusim SH2. Nova igra je po mnogo cemu bolja, ali ima i stara dosta sarma, a i traje taman koliko treba za drugi/treci/stoti prelazak.
To isiljeno produžavanje igre mi je najveći problem i odbija me od toga da probam remake.

Back
Top Bottom