• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

Secret Level Book discussion

Kupiću opet sve, Hyperion je meni njegova najbolja knjiga, a i nastavak je dobar. Svakako je i obavezan, jer je to u suštini jedna knjiga podeljena na dva dela, ništa se ne razrešava na kraju prve. Posle imaš i Endimion i Uspon Endimiona koji se dešavaju nekih 300 god. kasnije i to je dosta drugačije, znam da je podelilo fanove. Meni se svidelo kada sam čitao pre 15-ak godina, ne znam da li bi mi se svidelo i sad.

Adrian Tchaikovsky sutra izbacuje Eyes of the Void ! Prvi deo mi se bas svideo, spomenuh ga pre par meseci ovde.

Znači prve dve knjige da kupim? I meni je u izmaglici, sećam se da je bilo odličnih delova ali da me gušio stil. Možda je treba kao Dinu ili Džina Vulfa više puta čitati.

Čajkovski mi je na radaru, nikako da mu se nakanim. To je nastavak ‘Dece vremena’?

Ne, potpuno novi serijal.

Full on akciona space opera sa par ljudskih rasa [obicni ljudi, spartanski ratnici, robot hive collective] i alien rasa, svi zbuckani u paranoicnu grupu koja se brani od prejake alien sile. Nije idilican setting, svi su istraumirani i na ivici borbe svako-protiv-svakog. Glavni likovi su clanovi nezavisnog broda [slicno Firefly-u] koji su se nasli u sred opsteg haosa.

Super, jer su cene kod preprodavaca kriminalne. Ko da kupujes Bibliju. Elem, uzasni su im novi omoti, mogli su sa te strane iz CK da se potrude. No, jel valja utrositi vreme u Hiperion? Ja sam citao samo horore od Simonsa i to mi je bas leglo, ali mi nesto taj Hiperion, deluje rogobatno, a ne bih da se investiram u nesto sto je razocaravajuce ili ne daj boze krene odlicno, a posle ko Gejmotron u knjigama...
To je klasik, must read je realno. Prva knjiga je fenomenalna, druga ok, bar završava priču.

Vidim science fiction is strong in this one. Možda moj omiljeni žanr do pre par godina, iako generalno samo volim fiktivne romane. U poslednje vremem nekako više uživam u (retkoj) ezoteričnoj fantastici ili onoj koja uključuje narativnu perspektivu životinja. Žanr zapravo nije toliko bitan koliko mi je način pisanja. Preferiram kada mi nije sve ponuđeno ili čak forsirano kao čitaocu-posmatraču, već treba sam da odgonetnem svet i nijanse događaja i smisla koji nastaje među dva. Cenim kada je moja mašta barem toliko značajna koliko i sama knjiga, te je autorova perspektiva deo propovedanja i manje deo opisa. Ne znam koliko sam uspeo da prenesem na šta tačno mislim, ali eto.

Inače, ne vidim ovde neku diskusiju o papirnatim knjigama vs čitača e-knjiga. Preptopstavljam jer smo mi tehnološko naklonjeni, pa je ta diskusija ono, besmislena. Sve ima svoju prednost i mane. No, rado bihčuo Vaša mišljenja. Ja imam Kobo Libra H2O i veoma je praktičan gedžet, među mojim omiljenim materijalnim imovinama. Često knjigu prvo pročitam tamo, pa tek kada smatram da ću je čitati ponovo, nabavim štampanu verziju za policu. Za putovanje je isto veoma korisno ili kada je knjiga (ili članak) nešto što nije vredno ulaganja u fizički predmet. Takođe ja volim osećaj čitanja na mom uređaju. Nije kao listanje knjige, ali nije ni listanje knjige kao tipkanje po E Ink ekranu. 😁

Nedavno sam čitao roman koji mi je još tokom čitanja postao među omiljenima:

60284.jpeg

Spojleri slede, zamagljeni. Veoma unikatnim stilom pisana, poduža knjiga, pripovedana "preko pera čoveka" koji se sprijateljio sa vranom iz naslova koja ne može da umre. On ljudskim jezikom prepričava avanture te vrane koje se odvijaju u njenim raznim inkarnacijama i prikazuju ljudsku istoriju u veoma širokom razmaku, od kvazi praistorije do kvazi bliske budućnosti. Stranice su raskošne sa divnim, šarenim i uzbudljivim opisima, veoma duhovitim i ukitanim momentima, kao i bogatim karakterima - kako ljudskih, tako pripadnika drugih životinjskih vrsta. Jedan od najizvrsnije konstruisanih negativaca među onima koje sam čitao se pojavljuje u knjizi, sasvim neočekivano. Priča takođe razvija divnu, svežu mitologiju, naročito o životu izvan života, na način sa kojim se nisam ovako sreo i meni je bilo veoma inspirišuće inkorporirati neke elemente tih koncepata u sopstvena verovanja. Toplo preporučujem svima koji žele nešto drukčije.

Još jedna zanimljiva diskusija može biti razlika između čitane reči i slušanja audio knjiga, Vidim iz prethodnih komentara da ni to nije strano ljudima ovde. Ja uglavno slušam audio knjige u teretani, da ne ispadne da idem tamo samo telom da se bavim. 😅 Uvek biram neko "štivo" koje smatram de je lakše, jer slušati nije isto kao čitati. Pauziranje nije isto kao blejanje iznad knjige, a ponovno prečitavanje pasusa nije isto kao premotavanje. Pažnja neretko nije potpuna, kao kod čitanja. Često se desi da batalim audio knjigu u korist štampane, kada se ispostavi da delo u pitanju to zaslužuje ili barem iziskuje.

No, trenutno slušam The Blind Assassin od Margaret Atwood i taman mi leži. Ništa preterano duboko, ali sa iznenađujućim otkrovenjima, laganim zgušnjavanjem niti i odličnog meta narativa (koji verujem da će imati direktne veze sa "vanjskim" događajima priče). Roman krene udarno ali "obično" i postaje sve kompleksniji, a ja ni dalje ne znam da li je ono što se događa običan život ili nešto fantastično. Preporučujem u istom formatu ili štampano, naročito uz neko putovanje. Javiću još zaključne misli ovde kada završim sa slušanjem.

jedno pitanje: da li da Neuromancera citam na engleskom ili sa srpskim prevodom? vidim da je dosta kvalitetan prevod na nasem jeziku a i te godine 1984 kad je knjiga izdata nije bilo puno high-tech izraza. hvala.

Ja sam čitao na engleskom (samo). Prevodi umeju biti odlični, iako sam ja uvek za čitanje u originalu, ukoliko čovek ima tu mogućnost. Neuromancer je definitivno jedna veoma originalna knjiga čak i za današnje standarde, naročito u jeziku koji koristi.

Za one koji su pitali za Hyperion Cantos - to mi je omiljeni SF za sada, a čitao sam ih mnogo i kompeticija je žestoka (Lord of Light, Neuromancer, Ellenpont, Oryx and Crake i Contact). Uopšte nije pitanje da li treba pročitati sve četiri knjige, koje čine celinu jedne velike priče (planiranu od početka). Dan Simmons je vrhunski pisac. Žalim samo što najverovatnije nikada neće završiti Ilium i Olympos (fali treća, završna knjiga - rekao je da će završiti samo ako mu neko plati, ali copyright je sa izdavačem koji nije zainteresovan za to). Inače je veoma čudan čovek, imao sam prilike diskutovati sa Njim na Njegovom privatnom forumu dok je još postojao. Više Ga cenim kao pisca nego kao čoveka, ali to je samo moje mišljenje. Svakako mi služi kao jedan od primarnih inspiracija za moju sopstvenu tehniku i stil kreativnog pisanja, kao i predanost istraživanju i nauci konstruisanja proze iza svakog dela.

Prvi put čujem da je Simons planirao da napiše treću knjigu u tom serijalu. Koliko se sećam, završilo se vrlo jasno, bez nekih nedorečenih stvari.
Bio sam baš veliki fan Simonsa, ali me je nekako posle Terora i Druda izgubio pa sam se oladio od njegovih knjiga. Pratio sam njegov forum davno, delovalo mi je da je malo čudan lik, i onda sam primetio poslednjih godina da je totalno skrenuo. Počeo javno da lupeta nešto u stilu ekstremnijih amaričkih konzervativaca, tako da sam se baš razočarao, pogotovo nakon nekih stvari koje je pisao u ranijih knjigama. Totalno drugi čovek.

Prvi put čujem da je Simons planirao da napiše treću knjigu u tom serijalu. Koliko se sećam, završilo se vrlo jasno, bez nekih nedorečenih stvari.
Bio sam baš veliki fan Simonsa, ali me je nekako posle Terora i Druda izgubio pa sam se oladio od njegovih knjiga. Pratio sam njegov forum davno, delovalo mi je da je malo čudan lik, i onda sam primetio poslednjih godina da je totalno skrenuo. Počeo javno da lupeta nešto u stilu ekstremnijih amaričkih konzervativaca, tako da sam se baš razočarao, pogotovo nakon nekih stvari koje je pisao u ranijih knjigama. Totalno drugi čovek.

Ne upoznaj svoje heroje ili kako ide već izreka. Zato i ne mešam Njegovu ličnost sa Njegovim delima. Možda nije bio drugi čovek, ali je dovoljno velik pisac da se Njegovi stavovi ne odražavaju (primetno i eksplicitno) u delima. nije ni bitno.

Što se tiče Iliuma: ubio sam se tražeći gde je taj info. Jasno se sećam da je pisao na tome na forumu. Wayback Machine nije sačuvao dovoljno. Naleteao sam u jednom nasumičnom intervjuu da je samo dve knjige planirao, tako da je veoma moguće da se loše sećam (iako moram reći da sumnjam). Verovatno nikada nećemo saznati. A što se tiče nedorečenih stvari: ne sećam se svega, ali bilo je par nedovršenih niti. Ahilej je krenuo negde da šeta, Odisej je prolazio kroz karmički seks sa svojom voljenom, ali je bio neki momenat gde to nije bilo sve, i još sijaset stvari. Naravno, možda samo ja nisam razumeo da je sve bilo završeno... 😃 Davno sam čitao, trebao bih ponovo.

No, naišao sam na email razmenu kada sam postao član foruma. Jedina odbrana protiv botova mu je bila manualno otvaranje/zatvaranje otvorenih registracija. Volim ovaj kratak razgovor:

Request-to-join-the-internet-Forum-of-Dan-Simmons-mozzribo.png

Odslušah The Blind Assassin. Knjiga je "realna" do kraja u smislu da nema ničeg natprirodnog ili naučno fantastičnog u njemu (barem ne u "stvarnom svetu" narativa). Knjiga u sebi sadrž sekundarni, roman unutar romana, koji je izvitopereno ogledalo svega što se događa izvan njega (meni je to ujedno i najbolji deo cele knjige, što ne znači da ostatak nije približno odličan). Preokret, kada je došao, mene je snašao iznenadno i malo mi nije bilo dobro. Definitivno najzerlije delo koje sam čitao od autorke (iako je do sada ovo tek treći roman koji sam čito od nje). Ima par momenata kada su neke metafore malko usliljene za moj ukus, ali sa druge strane ima i onih koje su me iznenadile i inspirisale. Preporučujem bilo kome ko voli istorijsku fikciju.

Booka najavljuje, kada se uzme u obzir da je Vernon Trodon trilogija ostavila baš prejak utisak i da sam je sabio u kratkom roku, ovo će da dođe kao praznik. Usput nešto ne uhvatila faza gde nemam koncentracije da čitam, počinjao sam razne naslove i nisam ih završavao, i to ume da me nervira, ali šta da se radi kada nešto ne može da se sili. Nadam se od zime da će ponovo krenuti čitanje punom parom.

cedo apokalipse.jpg

Odslušao sam The Kaiju Preservation Society. Narrator me je malo nervirao oko prve trećine ali sam se ubrzo nakon toga navikao. Dosta afektivno čita i sama knjiga ponekad ima trajharderske milenijal fore, pa je taj kombo malo ubijao u pojam, ali srećom je knjiga super zabavna, a i stil pisanja, kao i gradnja sveta su kvalitetni, što je zajendo pobedilo neprijatnost.

1659450606979.png

Sam sadržaj ne želi biti više od onoga što jeste. Smešna gik knjiga, ali ipak sa umećem napisana. Likovi se malko razvijaju, nekolicina njih čak i ima neke nijanse, Čehovo oružje se ne pojavljuje u momenat pre nego što postaje relevantno, i ima sijaset moćnih i smešnih momenata. Bezbroj puta sam se naglas nasmejao u teretani nad iskreno smešnim fazonima i ne jednom sa se iznenadio nad događajima. Pomoglo je pri motivaciji da idem na trening jer sam jedva čekao da saznam šta će biti dalje. 😁 Slede spoileri.

Malo me već zamara kada su zlikovci megalomanski psiho lideri korporacija. Znam da je publika danas žedna toga da utali svoje frustracije, ali dajte mi već jednog dobrog vođu, sa nijansama. Eh. Kaiju-a ima dosta u knjizi, ali se ipak sama radnja ne vrti oko njih direktno (iako su konstanto deo radnje). Ako bude nastavka, što bi ladno moglo da bude*, nadam se sivljoj moralnoj zoni i zapletu koji je direktno povezan sa jednim ili više Kaiju-a. Inače zbog načina na koji je pisac izgradio biologiju bića i nauku paralelnih svemira u knjizi, akcija je uvek napeta, a razglabanja zanimljiva i relativno prirodna (nisam često imao osećaj da je u pitanju ekspozicija). Roman nije "hard sci-fi", ali nije ni neki pseudonaučni fentezi. Naučna fantastika je dobro razrađena, ima smisla i dovoljno detaljna da bude verodostojna.

*Samo da ne bude neka saga jer to je nešto što ja ne podnosim.

Ako ste za kratku, lako čitljivu, badass razonodu, vredi baciti čit ili sluš.

Trenutno inače čitam Shardik-a (do sada je retko dobra knjiga) i počeo sam da slušam Red Sister (odlično napisana, prepuna divnih rečenica - možda ću i pročitati jednoga dana). Javiću utiske.

Vidim na Amazonu i GoodReads da Brandon Sanderson 15. Novembra ove godine izdaje Wax & Wayne Book 4 (Mistborn 7). Koliko je tacna ova procena izdavaca? Procitao sam Era 1 Trilogiju prvu, sad bih citao Era 2 pa ne bih pocinjao ako nije kompletirana.

Par puta je odlagana, ali je završena pre nekoliko meseci. Već su, tradicionalno za njegove knjige, krenuli da izbacuju poglavlja za prvi deo knjige na sajtu izdavača, svakog ponedeljka, tako da izlazi 100%.

1666351609387.png

Pre godinu dana sam skinuo narodnu verziju, i toliko mi se dopala, da sam moram da poručim hardcover. Knjiga nudi tonu korisnih informacija bilo da vas zanima kako da na terasi uzgajate voće i povrće u saksiji, do "kako podići salaš i živeti" sa svim savetima kako i zašto se nešto radi. Od obrađivanja zemlje, stočarstva, preko rudarstva, grnčarije, stolarije, kuvanja, preživljavanja, pravljena instrumenata, starih narodnih igara i plesova, knjiga je riznica znanja.

10/10

Back
Top Bottom