SPOILER: Evo preview:
Uzmi svoju kafu, Kejse", reče Moli. "Dobar si ti, ali ne ideš nikud dok Armitaž ne kaže svoje." Sedela je prekrštenih nogu na svilenom tabureu i rasklapala bacač bez gledanja. Ogledala naočara su ga pratila dok je prilazio stolu i punio šolju.
"Suviše si mlad da bi pamtio rat, zar ne, Kejse?" Armitaž prođe krupnom šakom kroz potkresanu smeđu kosu. Sa zgloba sinu teška zlatna narukvica. "Lenjingrad, Kijev, Sibir. Mi smo te izmislili u Sibiru, Kejse."
"Šta bi to trebalo da znači?"
"Vrišteća Pesnica, Kejse. Čuo si za taj naziv."
"Neka vrsta proboja, zar ne? Pokušaj da se uništi ruska mreža virusnim programima. Da, čuo sam za to. Niko se nije izvukao."
Osetio je iznenadnu napetost. Armitaž ode do prozora i pogleda napolje preko Tokijskog Zaliva. "To nije istina. Jedna jedinica uspela je da se vrati u Helsinki, Kejse."
Kejs slegnu ramenima i srknu kafu.
"Ti si kauboj konzole. Prototipovi programa koje koristiš da bi otvorio industrijske banke podataka izrađeni su za potrebe Vrišteće Pesnice. Za napad na mrežu kompjutera u Kirensku. Osnovni modul bio je Najtving, Nightwing - engleski: Noćno krilo; prim. prev. mikrolaka letilica, pilot, matrični uređaj, džokej. Koristili smo virus zvani Krtica. Serija Krtica bila je prva generacija pravih probojnih programa."
"Ledolomci", reče Kejs, preko ruba crvene šolje.
"Led potiče od LED - Lomljenje Elektronskog Desanta."
"Problem je u tome, mister, što ja više ne jašem, i mislim da bi sad trebalo da pođem..."
"Bio sam tamo, Kejse; bio sam tamo kada su stvorili tvoju vrstu."
"Nemaš ti veze sa mnom i sa mojom vrstom, druškane. Dovoljno si bogat da unajmiš sekačicu da dovuče moju guzicu ovamo i to je sve. Nikad više neću pipnuti dek, ni za tebe ni za bilo koga drugog." Prišao je prozoru i pogledao dole. "Eto gde živim sada."
"Naš profil kaže da pokušavaš da navedeš ulicu da te ubije s leđa."
"Profil?"
"Izgradili smo podrobni model. Kupili smo pristup svakom tvom pseudonimu i pustili materijal kroz neke vojne programe. Ti si samoubica, Kejse. Model ti daje najviše mesec dana života napolju. A naše medicinske prognoze kažu da će ti još ove godine biti potreban novi pankreas."
"Mi." Suočio se sa izbeljeno plavim očima. "Koji mi?"
"Šta ako bih ti rekao da možemo da izlečimo tvoje nervno oštećenje, Kejse?" Armitaž se Kejsu odjednom učini kao izliven od metala; nepomičan, nezamislivo težak. Kip. Sada je znao da sanja i da će se uskoro probuditi. Armitaž neće ponovo progovoriti. Kejsovi snovi uvek su se završavali ovim zaleđenim slikama, a ovoj je sada bio kraj.
"Šta bi rekao na to, Kejse?"
Kejs pogleda preko Zaliva i zadrhta.
"Rek'o bih da si pun govana."
Armitaž klimnu glavom.
"A onda bih upitao koji su tvoji uslovi."
"Ne mnogo različiti od onih na koje si navikao, Kejse."
"Pusti čoveka da malo odspava, Armitaže", reče Moli sa taburea, sa delovima bacača prostrtim po svili kao da pripadaju nekoj skupoj slagalici. "Raspada se po šavovima."
"Uslovi", reče Kejs, "i to odmah. Ovog časa."