• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

Secret Level Book discussion

SPOILER: Evo preview:
Uzmi svoju kafu, Kejse", reče Moli. "Dobar si ti, ali ne ideš nikud dok Armitaž ne kaže svoje." Sedela je prekrštenih nogu na svilenom tabureu i rasklapala bacač bez gledanja. Ogledala naočara su ga pratila dok je prilazio stolu i punio šolju.

"Suviše si mlad da bi pamtio rat, zar ne, Kejse?" Armitaž prođe krupnom šakom kroz potkresanu smeđu kosu. Sa zgloba sinu teška zlatna narukvica. "Lenjingrad, Kijev, Sibir. Mi smo te izmislili u Sibiru, Kejse."

"Šta bi to trebalo da znači?"

"Vrišteća Pesnica, Kejse. Čuo si za taj naziv."

"Neka vrsta proboja, zar ne? Pokušaj da se uništi ruska mreža virusnim programima. Da, čuo sam za to. Niko se nije izvukao."

Osetio je iznenadnu napetost. Armitaž ode do prozora i pogleda napolje preko Tokijskog Zaliva. "To nije istina. Jedna jedinica uspela je da se vrati u Helsinki, Kejse."

Kejs slegnu ramenima i srknu kafu.

"Ti si kauboj konzole. Prototipovi programa koje koristiš da bi otvorio industrijske banke podataka izrađeni su za potrebe Vrišteće Pesnice. Za napad na mrežu kompjutera u Kirensku. Osnovni modul bio je Najtving, Nightwing - engleski: Noćno krilo; prim. prev. mikrolaka letilica, pilot, matrični uređaj, džokej. Koristili smo virus zvani Krtica. Serija Krtica bila je prva generacija pravih probojnih programa."

"Ledolomci", reče Kejs, preko ruba crvene šolje.

"Led potiče od LED - Lomljenje Elektronskog Desanta."

"Problem je u tome, mister, što ja više ne jašem, i mislim da bi sad trebalo da pođem..."

"Bio sam tamo, Kejse; bio sam tamo kada su stvorili tvoju vrstu."

"Nemaš ti veze sa mnom i sa mojom vrstom, druškane. Dovoljno si bogat da unajmiš sekačicu da dovuče moju guzicu ovamo i to je sve. Nikad više neću pipnuti dek, ni za tebe ni za bilo koga drugog." Prišao je prozoru i pogledao dole. "Eto gde živim sada."

"Naš profil kaže da pokušavaš da navedeš ulicu da te ubije s leđa."

"Profil?"

"Izgradili smo podrobni model. Kupili smo pristup svakom tvom pseudonimu i pustili materijal kroz neke vojne programe. Ti si samoubica, Kejse. Model ti daje najviše mesec dana života napolju. A naše medicinske prognoze kažu da će ti još ove godine biti potreban novi pankreas."

"Mi." Suočio se sa izbeljeno plavim očima. "Koji mi?"

"Šta ako bih ti rekao da možemo da izlečimo tvoje nervno oštećenje, Kejse?" Armitaž se Kejsu odjednom učini kao izliven od metala; nepomičan, nezamislivo težak. Kip. Sada je znao da sanja i da će se uskoro probuditi. Armitaž neće ponovo progovoriti. Kejsovi snovi uvek su se završavali ovim zaleđenim slikama, a ovoj je sada bio kraj.

"Šta bi rekao na to, Kejse?"

Kejs pogleda preko Zaliva i zadrhta.

"Rek'o bih da si pun govana."

Armitaž klimnu glavom.

"A onda bih upitao koji su tvoji uslovi."

"Ne mnogo različiti od onih na koje si navikao, Kejse."

"Pusti čoveka da malo odspava, Armitaže", reče Moli sa taburea, sa delovima bacača prostrtim po svili kao da pripadaju nekoj skupoj slagalici. "Raspada se po šavovima."

"Uslovi", reče Kejs, "i to odmah. Ovog časa."

Ako čitaš izdanje čiji je omot radio Igor Kordej na dobrom si putu.. Na omotu su riba i tip isprepleteni zajedno i nakačeni na kablove i diode. Kasnije su reizdavali 90tih i poslednje je IPS reizdanje koje je iskasapljeno sa izmenom inicijalnih naziva i žargona, a za time nije bilo potrebe.

jedno pitanje: da li da Neuromancera citam na engleskom ili sa srpskim prevodom? vidim da je dosta kvalitetan prevod na nasem jeziku a i te godine 1984 kad je knjiga izdata nije bilo puno high-tech izraza. hvala.
Ja samo čitam engleski ali Neuromansera sam prekinuo na pola. Ja bi rekao srpski

Hvala vam svima na feedback-u! Onda citam Neuromansera na srpskom. :D

Ako čitaš izdanje čiji je omot radio Igor Kordej na dobrom si putu.. Na omotu su riba i tip isprepleteni zajedno i nakačeni na kablove i diode. Kasnije su reizdavali 90tih i poslednje je IPS reizdanje koje je iskasapljeno sa izmenom inicijalnih naziva i žargona, a za time nije bilo potrebe.
Zapravo uradili su oni Miba books reizadnje zajedno sa jos par Gibsonovih romana. Korice su UZAS!

Nikada čuo za Miba books, to je verovatno nešto najnovije jer verujem da se IPS rasprodao u oba tiraža. To sam primetio da u poslednjih desetak godina, jako malo izdavača knjiga ima kompetentne omote. Recimo nova izdanja Stivena Kinga od Vulkana-Lagune ili ko to već radi, sve su sami šareniši od omota, koji uopšte ne ostavljaju naznaku da je u pitanju horor roman.

Od trenutnih izdavačkih kuća koje rade korektne omote su, Geopoetika, samo što su oni nekako suviše suzdržani i igraju na te fore sa fotografijama, ali bolje i tako nego kao ovo sa Stivenovim knjigama.

Booka baš šuri sa dizajnom omota, i strava je što sarađuju sa raznim domaćim crtačima-dizajnerima.

Ne mogu recimo da smislim Kontrastova reizdanja Dikovih romana ili još gore Kormakovih dela.

Ali ponovo kada se prošetam prodavnicama i gledam strana izdanja, nije ništa bolja situacija ni sa njima.

Edit:

Zato Orfelin šuri sa svojim horor izdanjima. Do sada nisu imali samo dobar omot, a kamoli loš.

Last edited:
Ja sam slucajno naleteo mislim na sajmu kad su izdali Periferal, sve druge knjige su im bile neke teske gluposti, pa mi je bilo nejasno zasto su bas oni dobili prava na Gibsona. Bas tuga sto nemamo neko normalno izdanje.

A sto se dizajna korica tice slazem se, mada Kontrast ima nekih na oko lepih korica, mada ne znam koliko odgovaraju tonu tih kniga. Meni cak ni sarenilo ne smeta, oni omoti Ijana Mekdonalda koje je radio Martiniere su mi jedni od najboljih koje su izbacili kod nas.
Npr bas za Sprawl je neki lik uradio covere:

Orfelin je počeo malo da ga preserava sa omotima iskr sve manje ima veze sa sadržajem, bkv kupuju ljudi zbog omota i ne čitaju posle. Po meni Pingvin takve zbirke najbolje prezentuje al ono kapiram atraktivan omot proda knjigu pogotovo u domaćoj ponudi.
Inače nemam ništa protiv Orfelina uvek jurim na sajam da zabodem njihova freš izdanja koja me zanimaju...malo kaskam zadnjih dve tri godine jbg izbacuju previše novih zbirki

Last edited:
Kad već spominjete Kontrast i Dika, jedan PSA od mene - nikako ne kupujte to! Ajd' da ne grešim dušu, možda nisu sva izdanja loša, ali Ubik jeste.
Ja imam Ubik i ne mogu da verujem koliko je ono loše. Mnogo pogrešno napisanih reči, negde je prevod toliko loš da sam na telefonu držao pdf izdanja na engleskom da to pročitam kad me prevod zbuni. Ne znam da li su nasumično lupali enter jer na nekim stranicama usred rečenice se ode u novi red. I šlag na tortu, na poleđini pogrešno napisali ime knjige 🤣
Napisali Bik umesto Ubik. Hoću da okačim sliku ali nešto ne radi attach.
Baš šteta jer mi je knjiga odlična. Žalim što nisam uzeo u Algoritmu na ćirilici.
Imam od njih i 1984 i tu ima grešaka, ali nije ovoliko loše.

Elem, trenutno čitam Junaci od Aberkrombija. Tek sam na nekih 150 strana, ali već sad mogu reći da i ovu knjigu krase odlični likovi i humor kao i prethodne četiri iz ovog serijala. Čovek baš zna da u istom poglavlju napravi sumornu i depresivnu atmosferu i onda da te lepo nasmeje dijalozima.

Last edited:
‘Project Hail Mary’ Endija Vira je savršeno upakovan sf bestseler za najšire mase. Stil pisanja je pojednostavljen, knjiga se lako čita i puna je iznenađenja i obrta, naučnih objašnjenja koje su postavljena kao zagonetke posle kojih se zaista osećate pametnije.
Preporuka svima uz napomenu da je jedan od većih spojlera napisan na poleđini knjige (i to od GRRM-a glavom i bradom).
Zato ako vam se svideo "Marsovac" a želite potpuni doživljaj i uživanje u dobro smišljenoj i još bolje iznetoj priči, slobodno čitajte bez ikakvog predznanja.

Last edited:
Počeo da čitam ‘Press Reset’ od Džejsona Šrajera. Njegov prvenac ‘Blood Sweat and Pixels’ sam sa apetitom pročitao tako da sam se obradovao novoj knjizi.
U uvodu se uhvatio kuknjave nad teškom sudbinom sirotih programera ali već na prvom poglavlju o Vorenu Spektoru knjiga dobija onaj lepi prepoznatljivi šmek pravog gejming insajdera. Dopisaću utiske kad pročitam sve

Retko chitam jednu knjigu, jer biram situaciju u kojima ih chitam :D

Ove tri se trenutno vrte:
erty546.jpg

Blejkove Songs of Innocence i Songs of Experience sam prochitao vishe puta, ali nosim sa sobom u toalet kada zhelim na brzinu da zavrshim. No, moram podeliti jednu s vama:

My Pretty Rose Tree​

A flower was offerd to me;
Such a flower as May never bore.
But I said I've a Pretty Rose-tree:
And I passed the sweet flower o'er.

Then I went to my Pretty Rose-tree;
To tend her by day and by night.
But my Rose turnd away with jealousy:
And her thorns were my only delight.

De Profundis sam prochitao dva puta, ali evo chitam ponovo. To mi je jedno od omiljenih Vajldovih dela, a volim da chitam jer mi se dopada nachin na koji Vajld vidi tragediju koja ga zadesila, kao i kolichinu ljubavi koju osetja ka choveku koji ga je izjebao. Dodao bih da od Vajlda gotivim The Importance of Being Earnest od kako mi je drug savetovao da prochitam to. Plus sam u tom delu otkrio shta znachi "bunburying", pa sada to koristim u svakodnevnom zhivotu kad uleti prilika. :D

Shto se Stjuarta Mila tiche, On Liberty sam dugo planirao da chitam, a rad sam da prochitam neshto blisko mojim filozofskim/politichkim stavovima, ne moram uvek da bezhim iz zone komfora. :D The Subjection of Women mi je interesantno kao feministi. Eto, trenutno se bavim ovim knjigama, ali tju verovatno sledetje nedelje da dodam dve nove umesto Vilijama Blejka i Oskara Vajlda.

@Yuka Sakazaki
Bravo za Blejka. Ja imam neko izdanje Platoa počivšeg gde je leva strana na ENG, desna na SRB. Lekcija u muci prevođenja poezije.

Ja se ovih dana bavim Džon Miltonom, prvi put eva i nešto mi ne ide. Glomazno je nekako, kao da nije poezija. Doduše, kupio sam izdanje na SRB (da imam šta da čitam u TC dok je bolja polovina nešto tamo radila) al po svemu sudeći će da padne Alt+Shift.

Konačno sam završio Borna. Vandermer se pokazao kao talentovan pisac!

Pre svega imao je težak posao jer pisao iz vizure žene, a stvarno smatram da je jako malo muškaraca pisaca koji imaju šljifa za to.

Stavlja nas u post apokaliptični svet koji je uništen od strane Kompanije koja je vršila razne eksperimentacije i stvorila biotek stvorenja.

Rejčel koja je naučila da preživi u tom beznađu živi sa svojim ljubavnikom Vikom, koji je nekada radio za tu istu kompaniju na svojem grebenu gde preživljavaju dan za danom.

Sve je rastrzano i ljudi se dele na razne frakcije i između svega toga čitavim mestom vlada džinovski medved Mord koji ima super moći. Znam zvuči kao loš vic, ali kada uzmete da čitate, toliko je svemoćno opisao dotičnog i ponašanje pravog medveda samo nabrijanog!

Sve se menja kada Rejčel u svojem lovu da obezbedi Viku potrepštine za njegove projekte nailazi na morsku sasu-čauru na Mordu, i uzima je i naziva je Born.

Osvrnuo bih se na dobre aspekte prvo, izgradio je posve interesantan svet, i eko sistem, ima dosta terminilogije iz ekologije i biologije. Svet jeste beznadežan poput The Road od McCarthy-a, ali opet postoje ljudski topli momenti i interakcije između naših glavnih likova. Ujedno se na kašičicu daju informacije o svetu kako je nekada izgledao i samoj Korporaciji koja je uništila sve radi dobiti i profita.

Kreature su fascinantne, vidi se dosta pozajmica od Japanaca iz njihove kaiju kulture, ali je stvorio bogat i maštovit svet. Dobar je i prikaz kako se priroda čak i posle groznih katastrofa, vraća u neku vrstu normale i postavlja svoj novi ekosistem.

A sada neki loši aspekti, sve je napisano iz prvog lica, što mi je uglavnom minus, ali ovde to prolazi u nekim instancama. Često se remeti tok radnje, sa konstantnim flešbekovima ili nekim scenama koje više služe da prikažu neke posve dosadne aspekte njihovih odnosa, i to mi je kvarilo užitak i zato sam bukvalno razvukao čitanje na duži period.

Voleo bih da ovo prođe dobro Orfelinu, i da u budućnosti prevedu ostale naslove od Vandermera.

Last edited:
Uzeo konačno delove koji mi nedostaju. Babylon Ashes zamalo da nije postao pepeo stvarno od vrućine lol

OUNAN2b.jpg

Sad se čeka 9a a to što sam tek na četvrtoj sa čitanjem jbg idemo jako nerdine

LzVQDjF.jpg

Ja tek treba da krenem četvrtu da čitam. To mi je plan ovih dana da krenem. Ovi omoti su mi dosta lepši od laguninih iako i oni nisu loši za lagunine standarde.

Back
Top Bottom