Poceo da igram, najvise mi svidja i prvo sto se primeti je velika responsivnost igre i lika kojim upravljate, zatim se primeti fenomenalan zvuk.
Igra je veoma zanimljiva i ima jako dobru atmosferu.
Od stvari koje ne valjaju, bas odaje utisak loseg porta... prvo mi stoji u meniju da mi je rezolucija 4K, a dokle igram igru vidim nesto ne pasuje, kad ono igra radi u full hd, iako pise da je 4K... onda sam guglanjem pronasao fix, treba da se u opcijama stavi na full hd, apply, pa onda vrati na 4k i onda ce da se otkravi i bude zaista 4k.
Drugi problem koji jos uvek nisam resio, nisan mi uvek lagano seta ulevo, iako nemam stick drift, u ostalim igrama radi kako treba, ali ovde non stop seta ulevo... guglah da pomaze da se iskljuci dzojped, pa opet ukljuci, meni nije pomoglo... probacu jos neke opcije, ili cu na kraju mozda igrati sa tastaturom i misem, ali u fotelji, bice to izazov...
Ne svidja mi se sto mora da se ubaci kabl da bi moglo da se igra preko Dualsense-a, ne moze bezicno...
Problem je i sto igra ima stutteringa, relativno cestog, videcu dal ce vremenom nestati ili se smanjiti... a odradilo je uredno cache na startu igre...
Zanimljivo da sam tek sad izvalio dok sam igrao da naziv igre Returnal se zapravo odnosi na to da se stalno vracas, eto prosto, ali nije mi padalo na pamet dok nisam poceo da igram...
Malo je nezgodno navici se za pucanje do pola da stisnem triger da bude obicno pucanje, a do kraja da bude onaj sekundarni mod... to je nesto na sta se treba navici, bas je opipljivo, videcu dal cu uspeti da se naviknem ili dal moze da se iskljuci u kontrolama...
Ima potencijala igra, ali nije bas sjajan port, moracu da se pomucim da je sredim da bude udobnija za igranje...
Edit
Digo sam dead zone sa 15 na 30% i to se vise ne desava, samo minimalno ponekad, tako da je to reseno i ukljucio sam dlss quality, moze da se pici oko 120fps-a, sad je vec mnogo bolje iskustvo... samo jos da povatam u igri sta je sta...
Predjoh, fenomenalna igra, da sam je igrao kad je izasla, verovatno bi mi bila igra godine.
Veoma je teska, mislim da je teza i od Dark Souls-a, jer tamo imas bonfire ispred boss-a, a ovde moras da ponavljas ne samo ceo biom, vec i sve prethodne biome, pravi roguelite, popud Hades-a, mada run-ovi u Hades-u su mi bili brzi i zabavniji, nikad mi nije bilo dosadno, dok sam ovde bas osetio repeticiju... sva sreca bilu su milosrdni, posle 3-eg bioma kad umres, ne moras sve da ponavljas, vec kreces od cetvrog, kao i to kad dodjes do boss-a, otvore ti se razne precice pa u teoriji uvek mozes za najvise 20-ak min da stignes gde god da si zaginuo.
Drugi razlog zasto je toliko teska je nisanjenje preko dzojpeda, mete se brzo krecu i nezgodno je za nisanjenje, treba bas puno vezbe...
Gyro nije uopste podrzan u igri, sto me cudi, obzirom koliko dobro su uradili DualSense implementaciju, gde se svaka vibracija oseca i podseca na to sto se desava na ekranu, adaptivni trigeri takodje mnogo znace i zvuk koji dolazi iz zvucnika u dzojpedu bas upotpunuje dozivljaj.
Grafika je fenomenalna, igra leti i prava milina je juriti kroz mapu, koliko responsivno i smooth se kontrolise lik, to je nirvana.
Zvuk takodje sve to prati na nivou, optimizacija odlicna, sve leti, level dizajn vrhunski, biomi se dosta graficki razlikuju, sve u svemu za tehnikalije cista 10-ka, premium igra sto bi se reklo.

Kad vec pricam o biomima, najomiljeniji mi je drugi, u pustinji, a najmanje omiljen mi je prvi, jer ce te ga najvise puta gledati, pa dosadi...
Najvise me ubija u pojam sto svaki run kreces sa obicnim pistoljem koji je bas bezveze, te to smara na kub... najvise sam voleo asault rifle tip oruzja, a ima ih i bar 2, 3 koja su bas OP.
Najtezi biom mi je bio peti, pa sesti, pa treci.
Od boss-ova, vrlo su izazovni, bas igra podseca na Dark Souls i tu, najtezi mi je bio pa da kazemo treci, pa drugi, pa prvi...
Posle treceg bioma igra se nekako otvori i sve postane lakse... tacnije ne postane lakse, vec igra konacno klikne i dobijete jaku opremu i oruzje...

Igra dosta podseca na one 2D side-scroll igre, gde upravljas avioncetom, a neprijatelji te obasipaju sa gomilom projektila na ekranu, a ti imas samo milimetar prostora da izbegnes te projektile...
Atmosfera top notch, prica vrlo zanimljiva i misteriozna, nekako i pre kraja igre izvalite sta se desilo...
9.0/10