Nisam pisao neko vreme ovde, pa rekoh da podelim dva moja poslednja projekta na kojima sam radio. Prvi se tiče piva

A drugi projekat, naravno, AI ML generative art
prvi projekat:
TLDR; Napravio sam sajt na kome se nalazi spisak svih industrijskih lager piva sa njihovim sadržajem
Spisak srpskih lager piva i njihov sadržaj
sadrzajpiva.in.rs
Razlog zašto sam to uradio?
Pre svega jer me je "iznerviralo" to što malo niško pivo, jedno od najpopularnijih piva u jugoistočnoj Srbiji, ima drugačije sastojke, na istoj etiketi, na srpskom i bugarskom. Za EU tržište su napisali sve sastojke, sa sve kukurznom krupicom. A na strani gde je srpski tekst, za naše tržište, zbog naših zakona, stoji samo - "ječmeni slad".
Sve to me je navelo da pre 2 meseca napravim temu, sa jednom korisnom tabelom (slika) na redditu o sastavu industrijskih lager piva u Srbiji.
Link do te teme:
Tada nisam očekivao da će biti baš toliko dobro primljeno, skoro na svakoj raspravi po netu gde bi se povela priča o pivu, uvek bi neko linkovao taj reddit post ili okačio sliku.
I sada, kako to biva sa viral sadržajem, slika je postajala sve popularnija i popularnija, sve više se širila društvenim mrežama i ljudi su krenuli da se "žale" zašto tu nema nekih njihovih lokalnih piva. Pre svega tu mislim na Valjevsko, BIP, Jagodinsko i druga autohtona piva koja nisam uspeo da pronađem u Nišu.
Takođe, primetio sam da se sadržaj piva često menja. Evo recimo od postavljanja ove slike pre dva meseca, Lav pivo je u međuvremenu promenilo recepturu i sada sadrži kukuruznu krupicu. Dobio sam nemali broj poruka u vezi sa tim pivom, ali ništa nisam mogao da uradim, jer spisak i sliku sam pravio krajem aprila, nisam mogao nikako da promenim već gotovu sliku koja kruži po netu.
Inače, o promeni LAV piva i recepture EFEKTIVA je pisala među prvima:
Sve to me je dovelo do zaključka da je potreban dinamički listing svih piva sa njihovim sastojcima, gde bi korisnici lako mogli da prijave promenu u postojećim sastojcima piva, kao i da pošalju zahtev za dodavanje nekog novog piva.
Razmišljao sam šta i kako, i došao do zaključka da ga ne komplikujem previše, napraviću najprostiji mogući HTML + CSS sajt, sa tabelom koja je pregledna svima i jasna. Na dnu strane staviću neku 3rd party integraciju za pisanje komentara i to je to.
Nekoliko sati kasnije, rođen je sajt
https://sadrzajpiva.in.rs
Za one koje zanima tech stack i korišćeni alati:
- Github (source code)
- Netlify (za hosting)
- DISQUS (za komentare)
- Loopia (za domen)
- ChatGPT (za "prebaci ovu tabelu (copy paste iz excela) u HTML")
Naravno, dizajn uvek može biti bolji. Ali ovo je rađeno da bude što više minimalistički i ako bude nekad potrebe, naći ću nekog da uradi brzinski CSS preko svega.
Za sada mislim da je dovoljno - tu je da pruži osnovne informacije o sastojcima u pivu i da pomogne u dizanju svesti kod građana o proizvodima koje koriste.