• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

PS5 PlayStation 5 Console Info - hardver, os, softver, vesti

Najveca prednost PS5 SSD-a je sto su napravili ceo IO sistem da bude nezavisan od CPU-a. jedan deo tog sistema je u APU-u, a drugi u SSD kontroleru na ploci. Developeri samo preko zatraze da se neki fajl pojavi u RAM memoriji, i kontroler i svi njegovi moduli to odrade sami. CPU je ostavljen na miru. Cerny je sve fino opisao, a developeri se slazu da je rad bas olaksan.

Stare konzole [i PC] su ranije sve radile preko CPU-a, pa su dodati hardverski dekompreseri i CPU je samo morao da verifikuje/prebaci/purge-uje, i sada imamo totalnu automatizaciju. Xbox Series X/S nisu na tom nivou, i dalje jedan mali deo CPU resursa [small piece of one core] se mora odvojiti za rad sa fajlovima.

PC ce se pribliziti ovom konzolnom pristupu kada stigne novi DirectX / RTX IO i sl sistemi gde ce dekompresiju vrsiti GPU.

Ovde i drugde po netu se pričalo o revoluciji, a ne da se igre malo brže učitavaju. Neka bude da ja lupam mada se meni čini da samo mnogi nikada neće priznati da nisu bili u pravu. Dižem ruke.

Sent from my Mi 9T Pro using Tapatalk

Što je do optimizacije. Aevanho je developer, ako mislite da znate više od njega, pa stvarno onda... :LOL:

Ovde i drugde po netu se pričalo o revoluciji, a ne da se igre malo brže učitavaju. Neka bude da ja lupam mada se meni čini da samo mnogi nikada neće priznati da nisu bili u pravu. Dižem ruke.

Sent from my Mi 9T Pro using Tapatalk

Pa revolucija se desila, kako misliš da novi Ratchet and Clank rade, praktično launch igra? Ali dobro je, samo dok ti priznaješ kada nisi u pravu :LOL:

Last edited:
Nije stvar u SSD-u vec u onom “oko” njega (kontroleru, komunikaciji, itd) i kako je softver (OS, igre) optimizovan za to. SSD je samo brzi SSD, nema tu magije. Poenta je kako je sve to sklopljeno u celinu, od kombinacije hardvera, do alatki za developere. Plus, cinjenice da su sve to, uz jako brz SSD, ugurali u uredjaj od $399/499. Od pocetka se znalo da ce moci da se stavljaju 3rd party diskovi te brzine (takozvani “obicni”) u PS5 - niko nikad nije tvrdio drugacije, niti da je SSD “nevidjen”. Ali jeste vrlo napredno i dobro izdizajnirano i trenutno PS5 ima najbrze ucitavanje igara u odnosu na bilo sta drugo (PC ce ga u nekom momentu prestici, naravno, za dosta vise para)
kad posle ovakvog objašnjenja na tacni čovek i dalje ne razume, stvarno ne vredi ulaziti u dalju diskusiju, ako uopšte.

Što je do optimizacije. Aevanho je developer, ako mislite da znate više od njega, pa stvarno onda... :LOL:

Znam sta sve mi radimo, ali da se razumemo, ja nisam tech team, tako da nije sad da imam neka posebna znanja o tome. Moram da priznam da je meni i dalje sve to magija i da mog tehnickog direktora na kraju, posle duzeg izlaganja, obicno pitam nesto tipa “znaci moze da se uradi do kraja meseca?” :) Ali ovo je vise kao common sense posle slusanja svih izlaganja i citanja malo o tome. Ko makar malo prati hardver i dizajn hardvera, zna da ne postoje neke magicne tehnologije koje su dostupne samo jednoj kompaniji (osim, mozda, Apple M1 cipova :)) vec je sve do dizajna. Dakle, nije to neki magicni SSD, vec dobar dizajn.

Cekamo heroja na forumu kome ce se PS5 pokvariti.
Za Xbox znamo - Pokvarile su se 2 konzole od 2 kupljeni. :)

Imali smo clana kome je riknuo PS5, Emm ako se ne varam je bio nick.
kako se potrefilo da vidim ovo :D

Riknuo i morao biti zamenjen za novi. Posle dana guglanja problema, skapirala sam da je to fabricki problem koji sony odbija da "adressuje" i samo ignorisu. Da povremeno konzola crashuje kada izadje iz rest moda. Meni je dva-tri puta crashovala i kad upalim, i posle rest moda, dok nije dosla do toga da se vise ne upali. Nego je bila zakljucana u database repair loop-u (popravlja bazu do 39%, onda se restartuje). A safe mode nisam mogla da pokrenem jer konzola nije uopste prepoznala dzojstik ni jedan.

Znaci, volim sony, u nasoj kuci se samo ta konzola stuje, ali brate.... stvarno su ispali supci :D

Nista sta se ne moze reshiti sa Software Update-om.

Meni je dva-tri puta crashovala i kad upalim, i posle rest moda, dok nije dosla do toga da se vise ne upali. Nego je bila zakljucana u database repair loop-u (popravlja bazu do 39%, onda se restartuje)
Untitled.jpg

Safe mode nisam mogla da pokrenem jer konzola nije uopste prepoznala dzojstik ni jedan.
MEIl1yp.jpeg

Priznato i sredjeno jos u drugoj nedelji od izlaska konzole.

kako se potrefilo da vidim ovo :D

Riknuo i morao biti zamenjen za novi. Posle dana guglanja problema, skapirala sam da je to fabricki problem koji sony odbija da "adressuje" i samo ignorisu. Da povremeno konzola crashuje kada izadje iz rest moda. Meni je dva-tri puta crashovala i kad upalim, i posle rest moda, dok nije dosla do toga da se vise ne upali. Nego je bila zakljucana u database repair loop-u (popravlja bazu do 39%, onda se restartuje). A safe mode nisam mogla da pokrenem jer konzola nije uopste prepoznala dzojstik ni jedan.

Znaci, volim sony, u nasoj kuci se samo ta konzola stuje, ali brate.... stvarno su ispali supci :D
Za sad sam imao samo jednom ako se ne varam rest mode problem.od kako sam kupio drzim ps5 u rest nadam se da me nece zadesiti ista sudbina ko tebe :D

Nista sta se ne moze reshiti sa Software Update-om.

View attachment 2821

MEIl1yp.jpeg

Priznato i sredjeno jos u drugoj nedelji od izlaska konzole.

Cenim, i imala sam dva update-a gde je rešen problem, ali privremeno. Sve smo probali kada je poslednji put crashovao. Plus, tri različita USB kabla za povezivanje i PS4 i PS5 kontrolera smo probali tada, i svaki slobodan port na konzoli. Svaki thread, svaki reddit post, svaki YT snimak sam pogledala, i ništa. Došlo je do toga da konzola nije mogla da se pokrene. Dva dana troubleshooting mi sami, sati pretraživanja gugla, da bismo došli do zaključka da je fabrička greška koju ima manji broj konzola. Jednostavno je maler da mi je zapala baš jedna od tih.

Plus, da se odmah ogradim: ne koristim eksterne za skidanje igara, samo sam PS4 CD-ove i free kolekciju igrala, i to retko. Da bar mogu da kažem da sam sjebala konzolu od igranja, nego ni to :D

@Ultimate God Gohan je dobio onu većinsku, gde se može rešiti software update-om.

Eto, ako meni ne veruješ: https://www.tomsguide.com/news/ps5-...nch-and-im-sick-of-it#xenforo-comments-486499 :D + ta dva komentara dole (samo neki od ljudi sa istim problemom)

Sony i eternal loopovi, to je ljubavna kombinacija jos iz PS3 dana.
Jedino sto bi Sony mogao pametno da uradi sa PS5 (from dev/security standpoint), je da batale bilo koju formu web-browsera.
To im uvek bude entry point za exploit koji kasnije dovede do nekog kernel exploita.
Btw, ima li browsera na PS5?

• Like
Reactions: Emm
Postoje web stranice unutar OS-a [manual/user guide, link a service i sl], ali sam korisnik mislim da ne moze da upali browser. Moze se preko te opcije pristupiti web-u, i ucita mislim twitter webpage, i odatle se moze kliknuti na linkove za random webpages.

Postoje web stranice unutar OS-a [manual/user guide, link a service i sl], ali sam korisnik mislim da ne moze da upali browser. Moze se preko te opcije pristupiti web-u, i ucita mislim twitter webpage, i odatle se moze kliknuti na linkove za random webpages.
Znaci ipak browser, skriveni. :)

Back
Top Bottom