• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

PS5 PlayStation 5 Console Info - hardver, os, softver, vesti

Auf kakva greska, hteo sam da napisem Series S. :D
XSS je u startu zamišljen kao jeftin(ij)a next-gen konzola, da ne kažem XSX za siromašne ili jednostavno za ljude koji neće/ne žele da daju 500€ za konzolu, a opet bi da imaju mogućnost da igraju igre namenjene novoj generaciji konzola (uz naravno downgrade-ovanu grafiku).

XSS je u startu zamišljen kao jeftin(ij)a next-gen konzola, da ne kažem XSX za siromašne ili jednostavno za ljude koji neće/ne žele da daju 500€ za konzolu, a opet bi da imaju mogućnost da igraju igre namenjene novoj generaciji konzola (uz naravno downgrade-ovanu grafiku).
Ne moraju da menjaju chip, samo treba da ga nasviraju [trenutno radi na 1.5GHz, a cip u PS5 ide do 2.3GHz]. Sa vecim klokovima [i od sad ugasena 4 CU-a nek ugase samo 2] i brzim ram-om [trenutno koriste entry 14gbps chipove] bice konzola odmah primetno brza.

Bukvalno nemaju pojma, i niti će dok im Sony ne kaže ili ne procuri neka slika iz fabrike.

Prva naznaka postojanja midgen update-a ce biti ugovori sa proizvodjacima komponenti, sto ce prvi javiti finansijske publikacije tipa Digitimes ili Bloomberg. Onda ce krenuti naznake od male grupe developera koji su dobili briefing, pa veci multiplat non-public disclosure sa ko zna kakvim devkitovima, i tek posle toga mozda neki javni kripticni hint od Sony boss-a koji ce pricati o modularnoj buducnosti ili tako nekom slicnom bullshitu.

Kako je krenulo, sve se rasprodaje odmah, PS5 ne mora da zuri sa upgrade-om. Prvi na redu je APU shrink, smanjenje ploce i manja konzola. Midgen upgrade mozda i ne dodje, vise nema dolaska nove TV rezolucije koja ce biti masovno kupovana [8K je nebitan]. Base PS5 bi mozda mogao da izgura 6 godina.

Pitanje da li ce moci kraca generacije jer se igra prave duze neko ikad ranije. U PS3 generaciji je jedan studio lagano mogao da izda punu trilogiju igara [nekad cak i vise], a sada jedva naprave dve, i to ako propuste dosta godina u prethodnoj generaciji.

PS3/x360 Bioshock, Mass Effect, Dead Space, Resistance, Uncharted [i ND je pride u zadnjoj PS3 godini izdao i TLOU].

PS4 - Sucker Punch 2 igre, GG 2 igre, ND 2 igre, Santa Monica 1 igra. 3rd party igre mogu vise igara samo ako na franshizu bace 1000+ developera kao Ubisoft.

Nije to toliko nemoguca misija. Konkretno mislim na 4-5 godina plus 2 cross, umesto 7 godina plus 2-3 cross.

meni svejedno dal ce biti midgen refresha, posto se sve vrti oko kolicine i kvaliteta igara koje izlaze
potajno ipak navijam za pro model posto sumnjam da ce ova 60 fps bajka jos dugo trajati

al ako budu odvalili jedno 700e za pro model bice super zezanje

Last edited:
#generacijadatraje10godina
Koja generacija je toliko trajala? Ko se tome nada? Do sada je svaka generacija trajala 6-7 godina, tako da čisto sumnjam da će trenutna trajati išta duže.

Nije to toliko nemoguca misija. Konkretno mislim na 4-5 godina plus 2 cross, umesto 7 godina plus 2-3 cross.
PS3/x360 gen je trajao najduze, ali kada su stigli PS4/xbone svi su napustili stare konzole sto brze. Imam osecaj da je samo tokom 2014. trajao taj crossgen [bilo je i kasnije, ali manje bitni naslovi]. Vec u 2015 je stigla navala nextgen only igara [mart Bloodborne, april MKX, maj Witcher3, jun Arkham Knight. jul RocketLeague, avg Until Dawn].

Sad sa PS5/Series, crossgen period traje duze jer su po prvi put arhitekture ostale iste, pandemija je usporila stancanje hardvera/softvera, i nextgen-only igre se dugo prave.

PS3/x360 gen je trajao najduze, ali kada su stigli PS4/xbone svi su napustili stare konzole sto brze. Imam osecaj da je samo tokom 2014. trajao taj crossgen [bilo je i kasnije, ali manje bitni naslovi]. Vec u 2015 je stigla navala nextgen only igara [mart Bloodborne, april MKX, maj Witcher3, jun Arkham Knight. jul RocketLeague, avg Until Dawn].

Sad sa PS5/Series, crossgen period traje duze jer su po prvi put arhitekture ostale iste, pandemija je usporila stancanje hardvera/softvera, i nextgen-only igre se dugo prave.

Da, PS3/X360 su bilo mnogo više zastarele konzole kada su PS4/XB1 stigli u poređenju sa PS4 kada je PS5 stigao,
trenutno igrajući PS4 (čak ne i Pro već Slim) i dalje nemam nikakav utisak da je last gen konzola, igre i dalje odlično izgledaju i rade.

Back
Top Bottom