• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

PS5 PlayStation 5 Console Info - hardver, os, softver, vesti

Sta je bre ovo, nigde se @DieH@rd nije pohvalio kako Sony casti igrace sa besplatnim DLC-om za GoW, gledam i ne verujem, a dosao sam sa unapred pripremljenim odgovorom, koji ce mi sad propasti :(

kako da naplate arena fights sa recikliranim neprijateljima?mislim mogu oni i ljudi bi kupovali ali bi bilo dosta ljudi koji bi ih pljuvali i onda im ovo bolje po "imidz"

E ovako:posle nekog vremena citave 2 ipo nedelje otkako sam uzeo ps5,presao sam spajdermena miles morales .

Igra stvarno prelepo izgleda,dosta je manja u odnosu na orginalnog spajdija tj prvi deo za ps4 (ps5 remaster nisam igrao)
Nije preterano velik izbor ni sajdmisija jer sam one zlocine ili kriminal misije presao u cugu dok nisam ni zavrsio kampanju...

Kombat je malo slozeniji posto mile moravac ima madjije kako bi ciganija rekla tj elektrodistibucija u njujorku ima i spajdermena i elektricara 24h online,nije losa fora sa tim misijama oko reaktora i slicnog,zagonetke su manje vise jednostavne ono sto je tesko tj malo teze u igri je fajt protiv protivnika koji nisu bosovi tj obicnih neprijatelja jer su jako zeznuti ako ispadnete iz stealth moda tj ako krenete sa stealthom i nastavite sa cistom akcijom tu je redovan pusing,recimo u onoj hali u undergraund bazi sam ih skidao dok nisam dosao do donjeg dela gde vezbaju gadjanja i moci i tu sam uvek bio primecen,mora da sam ponovio jedno bar 30 puta taj deo igre (misije) da bi presao undetected tako da sve u svemu to je to sto se tice tog dela igre a upgrade suita je minimalan kao i sa gedzetima ali sasvim dovoljan jer nisam za igre koje imaju preveliku expanziju po tom pitanju slicno je i sa days gone gde je isto sasvim dovoljno modova i upgradea i to igru ne cini previse dosadnom kasnije jer dzabe 2000 slemova u skajrimu kada cu koristiti mozda 2 ili 3 kroz celu igru...

Texture i grafika su mi ne bitni u zivotu ali sve igram na 60 fps sto znaci da samo igram u performance modu zabole me za rej rejsing i takozvane rezolucije bitno mi je da bude fluidno a iskren da budem nekako me je i serija x razmazila jer sam se bas navikao na brz gameplaj pre nabavke ps5...

Inace i sony ima resume activity ali samo za jednu igru i mogu vam reci da radi cak i brze od quick resume na seriji x ali i to je nebitno u principu .
Kontroler je veliki potrosac baterije akko god namestio zvuk ili vibraciju na njemu ,nijanse su u pitanju i smatram da je trebao sony da stavi ili jacu bateriju ili da resi pitanje sa dodatnim baterijama bez sumnje,da nisam uzeo ps5 u paketu sa 2 kontrolera bilo bi cupavo...

Sve u svemu,zeleo bi da se ovom prilikom zahvalim Bojanu iz ns sto mi je ustupio ovu igru kao poklon i takodje raceta kojeg cu kasnije malo preci :)
Igra nije bas kao da je dlc ali nije ni kao puna igra ,pre bi rekao da su morali da naprave nesto dok su radili spajdermena 2 za peticu cisto da sony ima neku exkluzivu za launc a pored toga probao sam racheta rift apart ,koji zaista izgleda bolesno dobro pored ragnroka za ps5 (kojeg sam ocetkao i na ps4 ranije i ponovo na ps5)
Medjutim meni licno je final fantasy 16 ubica sa grafikom :)

Morao sam da stavim koju sliku od FF16

3f255d8166ad5ef0c32d54fd9a52d790.jpg
ab2d70b2f00bed645cd72758032d3cc3.jpg
cb92dd95b170750b003eb98d99a0370b.jpg
80d222edd9dfbde4bd6338dfe40d573b.jpg
6a1e0b3157d107ea5b537fd507575f0c.jpg
591583cc6bbe31ce84cc38336297930e.jpg

Last edited by a moderator:
New information: PS5 Pro specs and release window details

• Viola is fabbed on TSMC N4P.
  • GFX1115
  • Viola's CPU is maintaining the zen2 architecture found in the existing PS5 for compatibility, but the frequency will once again be dynamic with a peak of 4.4GHz. 64 KB of L1 cache per core, 512 KB of L2 cache per core, and 8 MB of L3 shared (4 MB per CCX).
  • Viola's die is 30WGPs when fully enabled, but it will only have 28WGPs (56 CUs) enabled for the silicon in retail PS5 Pro units.
  • Trinity is the culmination of three key technologies. Fast storage (hardware accelerated compression and decompression, already an existing key PS5 technology), accelerated ray tracing, and upscaling.
  • Architecture is RDNA3, but it's taking ray tracing improvements from RDNA4. BVH traversal will be handled by dedicated RT hardware rather than fully relying on the shaders. It will also include thread reordering to reduce data and execution divergence, something akin to Ada Lovelace SER and Intel Arc's TSU.
  • 3584 shaders, 224 TMUs, and 96 ROPs.
  • 16GB of 18 gbps GDDR6. 256-bit memory bus with 576 GB/s memory bandwidth.
  • The GPU frequency target is 2.0 GHz. This lands the dual-issue TFLOPs in the range of 28.67 TFLOPs peak (224 (TMUs) * 2 (operations, dual issue) * 2 (core clock)). 14.33 TFLOPs if we ignore the dual-issue factor.
  • 50-60% rasterization uplift over Oberon and Oberon Plus, over twice the raw RT performance.
  • XDNA2 NPU will be featured for the purpose of accelerating Sony's bespoke temporal machine learning upscaling technique. This will be one of the core focuses of the PS5 Pro, like we saw with checkboard rendering for the PS4 Pro. Temporally stable upscaled 4K output at higher than 30 FPS is the goal.
  • September 2024 reveal

CPU ostaje isti zbog compatibility-a, GPU CU-ovi nisu dupirani, klokovi nisu jako pojacani. Bice znacajan napredak, ali nista osim RT-a skoro sigurno nece dobiti 2x boost. Ako nista drugo, nedostatak divljanja sa hardverom ce pomoci da se ponovi cena od PS4 Pro. Da PS5 Pro udje u cenovni rang launch PS5 konzole.

Videcemo da li ce zaista dobiti neki specijalan ML upscale, i da li ce biti crossplatform sa PC-om.

Do GDC-a u martu cemo znati sve.

Keppler_L2 kaze da je onaj spec listing fake. PS5 Pro ce po njemu koristiti 60 od 64 prisutna CU-a.

Last edited:
CPU ostaje isti zbog compatibility-a, GPU CU-ovi nisu dupirani, klokovi nisu jako pojacani. Bice znacajan napredak, ali nista osim RT-a skoro sigurno nece dobiti 2x boost. Ako nista drugo, nedostatak divljanja sa hardverom ce pomoci da se ponovi cena od PS4 Pro. Da PS5 Pro udje u cenovni rang launch PS5 konzole.
Konzole i divljanje sa HW-om nikako ne idu u istu jednačinu. Tu su da ponude širokim narodnim masama plug & play iskustvo igranja po prihvaltljivoj ceni, što uzrokuje to da nema mesta nikakvom “divljanju” sa HW specs-om.

nema manje-više ni plug n play pristupa sa download-ima, ogromnim patchevima i instalacijama sa fizičkih diskova.

nema manje-više ni plug n play pristupa sa download-ima, ogromnim patchevima i instalacijama sa fizičkih diskova.
Da, ali i dalje je to sve automatizovano u smislu korisnik startuje igru, pojavi se poruka da treba da se update-uje, pokrene se proces i sačeka da se isti završi. Sad i konzolne verzije igara nude rudimentirane opcije podešavanja grafike tipa fidelity, performance i sl., ali nema zilion opcija za njeno podešavanje kao što ima PC. Nije baš u potpunosti plug & play, ali je više straightforward u odnosu na PC.

BTW, danas sam uključio PS5 posle ne’am pojma koliko vremena da odigram Rift Apart koji imam na disku. Kako je bučan drajv kad vrti disk kao turbina, pa onda od vibracija krenula malo da vibrira i gornja stranica (konzola je u horizontalnom položaju), (tragi)komedija od dizajna konzole. 😄

BTW, danas sam uključio PS5 posle ne’am pojma koliko vremena da odigram Rift Apart koji imam na disku. Kako je bučan drajv kad vrti disk kao turbina, pa onda od vibracija krenula malo da vibrira i gornja stranica (konzola je u horizontalnom položaju), (tragi)komedija od dizajna konzole. 😄
Da,mislim da je samo xbox360 imao bucniji drajv lload pri pokretanju igara a inace dizajn konzole je otprilike kao aparat za varenje...

Da,mislim da je samo xbox360 imao bucniji drajv lload pri pokretanju igara a inace dizajn konzole je otprilike kao aparat za varenje...
Dreamcast begs to differ. Iako fat Xbox 360 nisam cuo godinama ne secam se da je imao nesto posebno bucan drajv.

Mozda prve verzije x360 konzola. Ni jedna konzola nije bila bucnija, od falcona preko trinity i corona, koje sve imam

Sent from my iPhone using Tapatalk

753ddf3398cca56e11b087b16b5f5af9c65346a9.jpg

PS Extra:
  • Grand Theft Auto V | PS4, PS5
  • Stranger of Paradise: Final Fantasy Origin | PS4, PS5
  • Moto GP23 | PS4, PS5
  • Metal: Hellsinger* | PS4, PS5
  • Salt and Sacrifice | PS4, PS5
  • Moonscars | PS4, PS5
  • Mega Man 11 | PS4
  • Gigabash | PS4, PS5
  • Grime | PS4, PS5
  • Tinykin | PS4, PS5
  • Prodeus | PS4, PS5
  • Shadowrun Returns | PS4, PS5
  • Shadowrun: Dragonfall – Director's Cut | PS4, PS5
  • Shadowrun: Hong Kong – Extended Edition | PS4, PS5
PS Premium:
  • Mega Man Legacy Collection | PS4
  • Mega Man Legacy Collection 2 | PS4
  • Thrillville | PS4, PS5
  • Thrillville: Off the Rails | PS4, PS5
  • Buzz Lightyear of Star Command | PS4, PS5

MotoGP, Shadowrun trilogija, Metal Hellsinger i da pređem GTA V po V put. Svaka čast Soniju.

Back
Top Bottom