• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

PS5 PlayStation 5 Console Info - hardver, os, softver, vesti

Zanimljivo, na VLC-u nece, Pot ne smem da diram, jednom sam imao gnusnih problema sa njim i od tad ga ne koristim, ali ok, good to know.

I ako pusti taj video sta ce kao moci iz tog da vidi, da proceni kvalitet 8k izgleda na non 8k displeju?

o boze... naravno da ne mozes precizno da procenis kvalitet, ali kao sto rekoh, na 1080P monitoru, itekako mozes da vidis razliku izmedju 1080P i 4K, dok u slucaju 8K to ne mozes, to dovoljno govori koliko je suptilna razlika...
uopstalom otidji na yt i poredi 1080p vs 4k (na 1080p monitoru), pa ce ti sve biti jasno, cudi me kako to do sad nisi provalio...

I ako pusti taj video sta ce kao moci iz tog da vidi, da proceni kvalitet 8k izgleda na non 8k displeju?

Nece. Procitaj postove #2930, #2931 i #2932. ;)

Zanimljivo, na VLC-u nece, Pot ne smem da diram, jednom sam imao gnusnih problema sa njim i od tad ga ne koristim, ali ok, good to know.

Uf, koja ti je to trauma od Pot-a, najjaceg playera danasnjice... :D

Vidi da li u VLC mozes da promenis Video Renderer ili tako nesto (nisam ga koristio 15 godina, ali verovatno ima). Pa probaj preko madVR / Madshi.

to dovoljno govori koliko je suptilna razlika...
da su pare u pitanju ne bi ti bilo svejedno:
resolution-from-4k-to-8k-6.jpg

I ja yt snimke automatski gledam na 4k i to na 1440p ekranu, cisto zbog podesavanja da sve emituje na najvecoj rez., ali jasno mi je da od tog 4k nema nista. Spustao sam na qhd i ne vidim bre razliku qhd vs uhd jer max rez. monitora je 1440p
I jednom ko predje na 4k, tesko se vraca na nesto nize :) 4k je idealna rez.i sve preko toga je marketing preterivanje.
8k je za tamo nekih 10god.

@Omega dzabe kad to golim okom nije vidljivo, sem ako nemas posebne uslove, da imas ogroman ekran preko 75" i da sedis veoma blizu, kao i vr...
vec odavno vazi da su te visoke rezolucije pogodne samo za vr, jer tu ces samo videti razliku.

sve ok, samo ti meni objasni kako to da se na 1080p ekranu vidi razlika izmedju 1080p i 4K i to na youtubu, a na pa evo i 4K TV-u, ne vidis razliku izmedju 4K i 8K na YT... enough said...

Uf, koja ti je to trauma od Pot-a, najjaceg playera danasnjice... :D
Podesavao sam ga u sitna crevca po nekom guide-u, da izvucem maximum, i onda je poceo da baguje, zamrzava se, radi sporo itd, tolko mi se ogadio, da ga vise nisam pipao od ta...
Vidi da li u VLC mozes da promenis Video Renderer ili tako nesto (nisam ga koristio 15 godina, ali verovatno ima). Pa probaj preko madVR / Madshi.
A ne, vise nista ne podesavam u sitna crevca u bilo kom video player-u, radi kako treba u default-u, nista ne pipam...

Last edited:
Pusta ovo PotPlayer i po defaultu, nego eto pade mi i madVR na pamet jer ga mnogi koriste kao renderer u video plejerima.

Bolji bitrate = bolja slika. Mnogi pustaju 4K youtube video snimke iako imaju samo 1080p monitore.

Slicno se moze dobiti i kod video igara, da renderujes u velikoj rezoluciji i onda downscale-ujes, cime se dobija najbolji moguci anti-aliasing. Nvidija to zove DSR, imas u driver control panelu [i posebna opcija DLAA koja radi slicno preko machine learning-a]. To obicno rade PC igraci koji imaju visak resurasa, pa da uposle graficku karticu vise i da dobiju lepsu sliku na ekranu.

YouTube ne treba uopste uzimati u obzir kada se o ovome prica, jer imaju bas bezvezne bitrejt limite za 1440p i nize rezolucije.
Znaci kakav god visoko kvalitetan 1440p video da se okaci na yt, bice limitiran na ~25Mbps, 1080p limitiran na ~13Mbps, itd...

Pusta ovo PotPlayer i po defaultu, nego eto pade mi i madVR na pamet jer ga mnogi koriste kao renderer u video plejerima.
upravo taj madvr me i sjebo... ali probacu mozda pot ako pusta na def...
Bolji bitrate = bolja slika. Mnogi pustaju 4K youtube video snimke iako imaju samo 1080p monitore.
da, to je istina, razlika je samo u bitrate-u... moracu da skinem neki izvorni 1080p i 4k materijal, pa da uporedim...

Inace, kada prikacis 1080p monitor na PS5, on ce i dalje renderovati igre u velikoj rezoluciji i onda ce downsample-ovati na 1080p. Besplatani AA. :D

ne, na 1080p, ovo je doduse produzeni full hd, 2560x1080...
ali imam i 4K tv, pa cu i tu pustiti...

Slicno se moze dobiti i kod video igara, da renderujes u velikoj rezoluciji i onda downscale-ujes, cime se dobija najbolji moguci anti-aliasing. Nvidija to zove DSR, imas u driver control panelu [i posebna opcija DLAA koja radi slicno preko machine learning-a]. To obicno rade PC igraci koji imaju visak resurasa, pa da uposle graficku karticu vise i da dobiju lepsu sliku na ekranu.
Probao bih ovo, mislim da je dobra stvar da uposlim grafiku na max ali mislim da cu biti ogranicen sa herzima kod monitora, da ako nabijem na 4k da ce to ici u 60 ili 120 samo

Svaka naredna jača rezolucija će praviti manju i manju razliku u odnosu na prethodne prelaske,
ubedljivo najveća razlika je bila sa 480p na 720p (HD), svaka naredni prelazak je pravio manju razliku.

Kod 4K 55" TV-a, treba da budeš na razdaljini ne većoj od 2m da bi razlika između 4K i 1080p rezolucije bila očigledna,
za 8K rezoluciju (u poređenjju sa 4K) za 55" TV ne bi trebao da sediš na razdaljini većoj od 1m,
tako da nije poenta samo gurati što jaču rezoluciju već i koliko je to praktično i ima smisla.

8K rezolucija mi ima smisla za bioskope i eventualno projektore, mnogo manje za komercijalnu kućnu upotrebu,
tako da mislim da će 4K biti veoma dugo glavni standard za komercijalnu upotrebu.

Last edited:
Baš se primećuje kada staviš non native rezoluciju na 1080p ekranu, 1440p i 4k.

Ima igara gde možeš to lagano proveriti. Kontam da će apsolutno isto biti kada neko downscaleuje 8k na 4k. Ne vidim zašto je to bacanje para a samo slep čovek ne može da primeti razliku.

Isto kao 30vs60.

Edit: obraćam se krejziju btw

Evo do sad sam testirao i dosao do sledecih zakljucaka...

Skinuo sam odavde trailer 1 u 4k i 1080p kako bih gledao isti materijal - https://thedigitaltheater.com/2021/...r-collection-uhd-1080p-dts-hd-ma-and-ac3-5-1/

Na svom monitoru (2560x1080), razlika u ovom slucaju izmedju full hd i 4k, nije toliko velika koliko sam mislio, veoma je suptilna.
Zatim sam pustio to i na velikom 4K TV-u i bilo je isto, suptilna razlika... 4K je malo svetliji, sa malo jachim bojama i malo ostriji u odnosu na full hd, ali je suptilno i nije tako lako primetiti, svakako ne velika razlika...

Zasto sam ja mislio da je velika razlika? pa jednostavno gaming, kad igram u 1080p, pa prebacim u 4K, to je velika razlika u kvalitetu slike, mnogo veca od proslog primera... tako je u slucaju kad na svom monitoru 2560x1080 upscaleujem u 4K...

a razlika je jos drasticnija, kad istu igru igram prvo na svom monitoru u 2560x1080 na 34" i onda se prebacim na 4K TV koji 43", tad je jos veca razlika u korist 4K rezolucije, u onim poljima koje sam naveo, ostrina, svetlina i jachina boja... ali tad ulogu igra i velicina ekrana, jer prelazim sa 34 na 43, pa i to dodatno odusevljava, ali i bez toga, da , u slucaju gaminga razlika je ocigledna, mnogo vise nego u slucaju filmova, barem meni, tako moje ochi to vide...

Za kraj ostavio sam 2 klipa sa YT, jeste da je tu kad promenis rez samo razlika u bitrate-u, a ne rezoluciji, ali obzirom da je side by side komparacija, nije to bitno...
Na tim klipovima, opet je suptilna razlika izmedju 1080p vs 4k, i bolje se naravno vidi kad si sam u igri...

Stavio sam i 4K vs 8K, takodje suptilna razlika, ima par scena u Hitman-u gde je 8K ocigledno bolji, ostriji, svetliji, sa vise detalja, ali generalno, veoma suptilno...

Razlika fhd vs 4k se u tomb raideru najvise vidi, u fhd je mutno, naravno zavisi i od scene, pogotovo se vidi kad se zumira, ali izbegavam poredjenja kad se zumira, jer to nije regular user case, ti neces zumirati dok igras igru ili gledas film.

Sve gde trebas da se trudis da pokazes razliku, da zumiras i da cherry pickujes samo odredjene scene, za mene to nije realno poredjenje, mislim ocigledno je onda da su to suptilne razlike... pricamo samo o ociglednim, a fhd vs 4k, je mnogo ociglednije, od 4k vs 8k...

Kao sto rece jedan clan iznad, sa kojim se slazem, sto idu vece rezolucije, to cemo videti manju razliku, osim u vr-u...

Last edited:
Brate gledaš kompresovani video, jesi li svestan toga?

Back
Top Bottom