Evo do sad sam testirao i dosao do sledecih zakljucaka...
Skinuo sam odavde trailer 1 u 4k i 1080p kako bih gledao isti materijal -
https://thedigitaltheater.com/2021/...r-collection-uhd-1080p-dts-hd-ma-and-ac3-5-1/
Na svom monitoru (2560x1080), razlika u ovom slucaju izmedju full hd i 4k, nije toliko velika koliko sam mislio, veoma je suptilna.
Zatim sam pustio to i na velikom 4K TV-u i bilo je isto, suptilna razlika... 4K je malo svetliji, sa malo jachim bojama i malo ostriji u odnosu na full hd, ali je suptilno i nije tako lako primetiti, svakako ne velika razlika...
Zasto sam ja mislio da je velika razlika? pa jednostavno gaming, kad igram u 1080p, pa prebacim u 4K, to je velika razlika u kvalitetu slike, mnogo veca od proslog primera... tako je u slucaju kad na svom monitoru 2560x1080 upscaleujem u 4K...
a razlika je jos drasticnija, kad istu igru igram prvo na svom monitoru u 2560x1080 na 34" i onda se prebacim na 4K TV koji 43", tad je jos veca razlika u korist 4K rezolucije, u onim poljima koje sam naveo, ostrina, svetlina i jachina boja... ali tad ulogu igra i velicina ekrana, jer prelazim sa 34 na 43, pa i to dodatno odusevljava, ali i bez toga, da , u slucaju gaminga razlika je ocigledna, mnogo vise nego u slucaju filmova, barem meni, tako moje ochi to vide...
Za kraj ostavio sam 2 klipa sa YT, jeste da je tu kad promenis rez samo razlika u bitrate-u, a ne rezoluciji, ali obzirom da je side by side komparacija, nije to bitno...
Na tim klipovima, opet je suptilna razlika izmedju 1080p vs 4k, i bolje se naravno vidi kad si sam u igri...
Stavio sam i 4K vs 8K, takodje suptilna razlika, ima par scena u Hitman-u gde je 8K ocigledno bolji, ostriji, svetliji, sa vise detalja, ali generalno, veoma suptilno...
Razlika fhd vs 4k se u tomb raideru najvise vidi, u fhd je mutno, naravno zavisi i od scene, pogotovo se vidi kad se zumira, ali izbegavam poredjenja kad se zumira, jer to nije regular user case, ti neces zumirati dok igras igru ili gledas film.
Sve gde trebas da se trudis da pokazes razliku, da zumiras i da cherry pickujes samo odredjene scene, za mene to nije realno poredjenje, mislim ocigledno je onda da su to suptilne razlike... pricamo samo o ociglednim, a fhd vs 4k, je mnogo ociglednije, od 4k vs 8k...
Kao sto rece jedan clan iznad, sa kojim se slazem, sto idu vece rezolucije, to cemo videti manju razliku, osim u vr-u...