• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

PS5 PlayStation 5 Console Info - hardver, os, softver, vesti

Ništa tu nije safe, sem činjenice da je nastavak na The Last of Us.

Videcemo koliko ce biti nastavaka jos, za sada je svaki imao snazan kraj bez cliffhangera. Na kraju dvojke Ellie ima manje godina nego kada je Joel dobio svoj "20 years later" time jump. Definitivno ima prostora za koliko god nastavaka pozele.

Treci deo ima story outline, a studio trenutno zavrsava TLOU Remake. Nadam se da ce ipak prvo da porade na necem novom, pa makar to bio i novi Uncharted [sa novom postavom].

Uvek ce biti eksluziva ali mislim da ce biti vremenske ekskluzive, kao i sa drugim ne gaming stvarima.
Pa ljudi prodaju traceve i svi cekaju da oni imaju eksluzivnu vest, da budu prvi ffs.

Microsoft i Sony su uvideli trend i idu skoro u istom pravcu. Zarada od hardvera je mnoogooo manja generalno, nego od softvera. Sve ide kako mi se cini, nazalost, ka streaming/subscription based.

Nintendo je retardiran, i zaradjuje od hardvera isto dosta, i dokle god ima njihovih ovaca, radice ovako.
Tako je i Sega Japan bila tvrdoglava, pa je sad samo sofver kompanija.

Nintendo je retardiran, i zaradjuje od hardvera isto dosta, i dokle god ima njihovih ovaca, radice ovako.
Tako je i Sega Japan bila tvrdoglava, pa je sad samo sofver kompanija.

Prvo nazvati kupce Nintendo hardvera i igara ovcama je preterano, recimo postoji razlog zašto se Wii U tako loše prodao, čak su ga i Nintendo fanovi izbegavali..
Za razliku od MS i Sony, Nintendo je only gaming kompanija, tako da ako su u problemu i ne ide im sa konzolama, ne mogu da se krpe preko drugih biznis grana kao što MS/Sony mogu, zato i Nintendo uvek gleda da od prvog dana imaju profit na hardveru ili da ga bar ne prodaju sa minusom i da imaju vrlo zdrave finansije.

Tek poređenje sa Segom nema puno smisla, za razliku od Sege, Nintendo je uvek imao vrlo zdrave finansije i nije ređao za redom veoma loše poslovne odluke zbog kojih bi na kraju bili u problemu i pukli.
Za celu svoju istoriju, Nintendo je samo dve godine bio u minusu, a sad zarađuju više novca nego ikada pre, tako da će teško Nintendo nešto menjati što se tiče svoje poslovne politike a pogotovo da će završiti kao samo softver kompanija.
Nintendo gleda da ima svoj balon na tržištu i gledaju da se ne takmiče direktno sa Sony/MS pošto shvataju da tako mogu da imaju najviše uspeha na tržištu (znači da nude nešto drugačije) u poređenju kada bi radili isto što Sony i MS koji se takmiče i kolju između sebe poslednje tri generacije.

CONSOLIDATED_STATEMENTS_OF_INCOME.png

Last edited:
Tebi je TLOU2 bio safe?

Rano ubijanje glavnog lika, pretvaranje ellie u totalnog manijaka, dovodjenje neocekivanog 2nd glavnog lika, objasnjavanje njenih izbora i teskog povratka sa zivota osvete, ceo subplot sa trans sidekickom, povratak ellie sa ivice ambisa u poslednjoj sekundi... Po meni ovo je neverovatno rizican scenario, pogotovo jer je ceo projekat trazio da se napravi maltene dovoljno sadrzaja za 2 igre.

Po meni je ovo jako nestandardna prica za AAA. "Ultra safe" je poslednji opis kojoj bi dao scenariju igre.
U političkoj atmosferi u kojoj je igra izašla, apsolutno. Sve u igri su teme koje su tada bile na vrhuncu eksploatacije.

U pravu si da sam preterao, pod ovcama sam mislio ljude koji bi kupili bilo sta od Nintenda po punoj ceni, prosto oni koji kupuju sve sto Nintendo izbaci.

Sam imam dosta Nintendovih konzola ali volim i da ih piratizujem. (tako da sam i ja ono sto sam naveo pre).

Ne znam zasto si se trigerovao, ali eto izvini.

Tek poređenje sa Segom nema puno smisla, za razliku od Sege, Nintendo je uvek imao vrlo zdrave finansije i nije ređao za redom veoma loše poslovne odluke
Da li si bas siguran u to? :)
Nisu propali to stoji, ali to sto su samo dve godine bili u minusu, to ih je pokrivalo handheld trziste, gde su imali gotovo monopol. Izvore mozes da nadjes gde ti dusa hoce.

Zaradjivace oni i dalje, ali kao softver industrija i to bi bilo dobro za nas koji volimo Nintendo 1st party igre, da ne moram da kupujem njihov bangavi hardver.

Nintendo gleda da ima svoj balon na tržištu i gledaju da se ne takmiče direktno sa Sony/MS
Nintendo je nateran da tako radi. Gledali su oni isprva da imaju jak i konkurentan hardver itekako.

Snes je bio hardverski pandan Mega drive-u (16-bita, malo sporiji cpu ali ok). Gamecube je u mnogim hardverskim aspektima bio i jaci od PS2 i bio generalno jaca konzola hardverski. (specs wise). N64 jaci od PS1.

Ima jako mnogo slicnosti sa odlukama koje donosi Nintendo Japan/Sega Japan, neuskladjenosti sa trendovima i tipicno ostrvsko-hermeticki zatvoreno razmisljanje kakvog ima samo u Japanu. Za sada im to prolazi. Moja je zelja da Nintendo bude samo softver kompanija.

Izvini jos jednom za ovo ```ovce```, ne bih da ovaj offtopic predje u raspravu. :)

Moj problem sa N-om je sto im igre bolje rade piratovane/emulirane nego na izvornoj konzoli, i to pricam za aktuelnu konzolu (normalno je da emu napreduje za starije konzole). Da li ce ikad napraviti krsten sistem je pitanje. Zato jedino njihove ekskluzive kupujem i poneki 3rd party gdje su performanse pristojne. Da li je odrziv model, sta im je u glavama, kakvi su planovi, sta je buducnost - ne znam, nit me kao potrosaca interesuje. Koji god sistem bude imao kvalitetne igre imace i moju paznju, u protivnom, zna se, PC i sve na max :D

U pravu si da sam preterao, pod ovcama sam mislio ljude koji bi kupili bilo sta od Nintenda po punoj ceni, prosto oni koji kupuju sve sto Nintendo izbaci.
Sam imam dosta Nintendovih konzola ali volim i da ih piratizujem. (tako da sam i ja ono sto sam naveo pre).
Ne znam zasto si se trigerovao, ali eto izvini.

Da li si bas siguran u to? :)
Nisu propali to stoji, ali to sto su samo dve godine bili u minusu, to ih je pokrivalo handheld trziste, gde su imali gotovo monopol. Izvore mozes da nadjes gde ti dusa hoce.
Zaradjivace oni i dalje, ali kao softver industrija i to bi bilo dobro za nas koji volimo Nintendo 1st party igre, da ne moram da kupujem njihov bangavi hardver.

Nintendo je nateran da tako radi. Gledali su oni isprva da imaju jak i konkurentan hardver itekako.
Snes je bio hardverski pandan Mega drive-u (16-bita, malo sporiji cpu ali ok). Gamecube je u mnogim hardverskim aspektima bio i jaci od PS2 i bio generalno jaca konzola hardverski. (specs wise). N64 jaci od PS1.

Ima jako mnogo slicnosti sa odlukama koje donosi Nintendo Japan/Sega Japan, neuskladjenosti sa trendovima i tipicno ostrvsko-hermeticki zatvoreno razmisljanje kakvog ima samo u Japanu. Za sada im to prolazi. Moja je zelja da Nintendo bude samo softver kompanija.

Izvini jos jednom za ovo ```ovce```, ne bih da ovaj offtopic predje u raspravu. :)

To već ima smisla, pošto kako si prvo napisao, ispade skoro ceo forum jedna velika ovca. :D

Siguran sam, Wii U jedna veoma loša odluka, niko ne propadne zbog jedne loše odluke, problem je kada zaredom imaš par veoma loših odluka (ili u ovom slučaju fail konzola) kao što je Sega imala, a Nintendo ima toliko para i u takvoj je situaciji da bi mogli da prežive bar tri Wii U konzole za redom (što se naravno teško može desiti, pošto uglavnom posle faila ide upešna konzola).
Najviše para se zarađuje kada si platform holder naravno, takođe Nintendo najviše zarađuje na svojim igrama koje ubijaju sa prodajom, plus Nintendo je kompanija koja voli da ima potpuno kontrolu nad svojim poslovanjem (a ne da recimo izbacuju igre po tuđim pravilima i uslovima).
Inače dve godine u minusu za po oko $100m je ništa (kad preko 40 godina posluješ u plusu i imaš profite od preko $1 milijardu), to nije ni pola generacije,
Sony Playstation divizija je prvih par godina sa PS3 bila u ogromnim minusima, Xbox bolje da ni ne spominjem, oni su verovatno više godina imali u minusima nego u plusevima.
Mislim malo je smešno u trenutku kada Nintendo zarađuje više para nego ikada (koliko se sećam za prošlu godinu su napravili rekord gaming industrije u profitu) i kada Switch sigurno postaje druga najprodavanija konzola ikada, spomenuti Nintendo kao samo software kompaniju.

Nintendo je sa GC-om shvatio da nema dovoljno mesta na tržištu za tri uspešne konzole ako se takmiči po istom principu, i rešili su ponude nešto drugačije i to im se itekako isplatilo. Nintendo je recimo mogao da izbaci PS4/XB1 klona ili u ovom slučaju PS5/XsX klona po ceni od $499, ali u tom slučaju verovatno ne bi prodali ni pola od onoga što se Switch trenutno prodao.

Najveća greška Sege je što su za redom izbacili nekoliko konzola, a za pripremu i launch konzole ode ogromna količina novca (R&D development za hardver i softver, marketing...), plus što korisnici nisu više znali šta da kupe od Sege, pošto 1-2 godine nakon poslednjeg hardvera oni izbace novi.
Nintendu prolazi taj pristup preko 40 godina (računam samo gaming, pošto je Nintendo 132 godine stara kompanija), zato što iako su imali neke sličnosti sa Segom-om, opet funkcionišu po drugom principu nego Sega, recimo Nintendo nije 1-2 godine nakon Wii U-a napustio Wii U i izbacio novi hardver, nego su nastavili da guraju Wii U kakav-takav 4-5 godina i onda izbacili Switch.
Takođe iako nije toliko očigledno, Nintendo se menja, verovatno naravno nikad neće biti na nivou MS/Sony-a što se tiče nekih stvari i uvek će imati neki svoj princip rada..
Kapiram da nisi jedini što se tiče te želje, ali ta želja nikad nije bila manje realnija nego sada. :)

Ma opušteno, rešeno je to. :)

Last edited:
Nintendo da moze da napravi ps4/box klon pobedio bi i sony i ms.
Ali jbg nije konzola samo da skrpis hardver treba imati i infrastrukturu i resurse da unajmis ljude koji znaju sta je anti aliasing. Treba napraviti voice chat na konzoli bez da koristis telefon za isti.:ROFLMAO:

Gde bi pobedio, Switch se recimo prodaje koliko zbog Nintendo igara toliko i zato što ga kupuje i handheld i home console tržište istovremeno,
da su napravili PS4/Box klona mogli bi da prodaju samo home console tržištu.
Nintendo igre plus drugačiji koncept su ono zbog čega Switch pobeđuje last gen ali i current Sony/MS gen.

Back
Top Bottom