• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

PS5 PlayStation 5 Console Info - hardver, os, softver, vesti

Dakle tendencija je da se ide ka FN modelu sto nama starim gejmerima se nikako ne dopada. Generalno je prisutan manjak kvaliteta. Pa pogledaj npr ps5, konzola najnovije generacije, jedva da ima 5 kvalitetnih ekskluzivnih igara. Loše vremena dolaze.
Tendencija je da se zarade pare. Ustaljene fransize ce da vrte to dok mogu, ostali ce probati da urade nesto slicno. Uvek ce biti 1st party studija koji ce da prave svoje igre, mozda sad sa novim enginima to bude brze i jeftinije, pa se potrude da prave kvalitetnije, a i manji izdavaci ce moci manje vremena da trose na dev i art, a vise na gameplay i sve ostalo sto cini igru zabavnom. Indie i manji izdavaci ce procvetati sa ovom generacijom engina.

Soni je tu gde je zbog multiplat sada, pre nego zbog ekskluziva, cod, fn, fifa, gta, apex... to donosi vecinsku lovu i igrace.
Nintedno zivi od svojih igara, ali soniju ocigledno ne ide toliko dobro koliko zele, zato i prelaze na ostale platforme da uzmu vise love, striming i "game passovi".

30% zarade ide soniju od svih tih igara, FN je samo u 2 godine zaradio 6 milijardi, a jedan GoW se prodao u 15 miliona.
Da nema ekskluzivnih igara Nintendo bi lepo mogao ključ u bravu i da pakuju prnje.
Fixed

Pa njihove igre su ekskluzivne igre, o čemu pričamo?
O tome da sony i ms ne zive od ekskluziva, nego od multiplat i da ekskluzivitet nije nuzno potreban da bi se preziveo.
Nintendo da napravi konzolu jednake snage i da omoguci devovima da imaju svoje igre na platformi uzimao bi jednako mnogo love ili vise i bez svojih ekskluziva. Tako da prica da se ekskluzive moraju imati i drzati zatvorene ne pije bas vodu u danasnje vreme, sto i vidimo u poslednjim godinama sa MSFT i PS, a taj trend ce se samo nastaviti i biti uspesniji nego sto je sad. Ja verujem da ce i Nintendo uleteti u tu pricu, samo u svoje vreme. Plus sto PC(stream, mobile) trziste nije takvo da ce otkinuti bilo kakav market share soniju, samo dodje kao bonus.

Ne znam, ne vidim to kao pametan i potencijalno siguran potez za dalju budućnost.

Ako nestanu ekskluzive šta vezuje korisnika da kupi bilo koje parče hardvera? Ne verujem da je bilo kojoj korporaciji u interesu da svi oni (koji su itekako konkurencija jedni drugima) postanu jednaki i pružaju sve iste naslove na svim platformama, znači sve da bude multiplat, jer time potencijalno mogu da gube korisnike. Da li se ti kao krajnji korisnik igrao na Najku ili Adidasu ili Pumi šta te zabole, kada je sve dostupno svugde.

Zarada od hardvera u prvoj polovini životnog ciklusa konzole uopšte nije velika (možda s izuzetkom Nintenda), više zarađuju na igrama tako da im je u teoriji svejedno na kojem će hardveru neko igrati igre.

Ne znam, ne vidim to kao pametan i potencijalno siguran potez za dalju budućnost.

Ako nestanu ekskluzive šta vezuje korisnika da kupi bilo koje parče hardvera? Ne verujem da je bilo kojoj korporaciji u interesu da svi oni (koji su itekako konkurencija jedni drugima) postanu jednaki i pružaju sve iste naslove na svim platformama, znači sve da bude multiplat, jer time potencijalno mogu da gube korisnike. Da li se ti kao krajnji korisnik igrao na Najku ili Adidasu ili Pumi šta te zabole, kada je sve dostupno svugde.
Nece niko odustati od svojih ip, ali tako sto ih drze iskljucivo na svom sistemu, ogranicavaju sebe u zaradi.
Plus ovo sto omega kaze, ms je to skontao i krenuo u tu pricu, evo vam sve, igrajte svuda, tv, telefon, konzola, samo igrajte i placajte. Vidis da sony sa ovim novim servisom prati, jbg. Kako god da bude, mi smo na dobitku, to je ono sto je glavno.

Ali najviše para zaradiš kad igraju kod tebe na tvojoj platformi šta god da igraju.
A da bi igrali kod tebe moraš prvo da ubediš ljude da kupe tvoju platformu a to pored toga što konzola mora da bude dobra zavisi i od igara barem u nekoj meri tako da nije toliko jednostavno kao što predstavljate.

Plus zamisli da Nintendo izdaje igre za PS4, teško bi mogli da nađu razlog da se vade što im igre rade u 540p. :D

A zamisli da ti neku novu igru može igrati deset miliona korisnika koji se ne mogu domoći "primarne" konzole zbog pandemije, nestašice čipova i sl.
I da jednostavno je: cilj je prodati što više igara po punoj cijeni, a multiplatform je sredstvo za to.

Ali najviše para zaradiš kad igraju kod tebe na tvojoj platformi šta god da igraju.
A da bi igrali kod tebe moraš prvo da ubediš ljude da kupe tvoju platformu a to pored toga što konzola mora da bude dobra zavisi i od igara barem u nekoj meri tako da nije toliko jednostavno kao što predstavljate.

Plus zamisli da Nintendo izdaje igre za PS4, teško bi mogli da nađu razlog da se vade što im igre rade u 540p. :D
Pa ne pravis trziste od nule. Imas bazu koja je odlicna, samo prosirujes, poprilicno sam siguran da je baza podeljena i da je mali procenat koji prelazi iz jednog u drugi ili da podrzava vise tabora sa trenutnim stanjem, znaci da moras da ponudis nesto novo kao sto je uradio Nintendo sa switch hibridom, MSFT sa game passom i sad cekamo sony da uradi nesto novo. Tj pocinju sa guranjem igara na PC, koja ide sporo, ali vidi se da postoji potraznja. Mislim da bi bolje prosli da ne cekaju toliko sa izdavanjem. Inace skoro su usli u drugi krug investiranja u Epic, sto samo podrzava pricu oko metaversa u koji planiraju da ulazu i u izdavanje igara za pc uz partnerstvo za unreal.

A zamisli da ti neku novu igru može igrati deset miliona korisnika koji se ne mogu domoći "primarne" konzole zbog pandemije, nestašice čipova i sl.
I da jednostavno je: cilj je prodati što više igara po punoj cijeni, a multiplatform je sredstvo za to.
A nije cilj uzeti i 30% od svake sportske multiplatform igre koja se proda u beskonačno primeraka?

prilicno grubo i bez pardona ja navijam za ekskluzive, posto su vecina njih najbolje igre (generacije)...jbg

al meni je to sada sve toliko izlisno postalo, uopste neam dobar trip za gaming industriju atm
svi su poludeli zbog para, igre nikad gore nikad skuplje
samo se nadam da ce se nekako vratiti na scenu manji studiji da prave dobre igre i "otmu" pare ovim psihopatama...barem 1-2 igru da oprave dok ih neko ne kupi

Last edited:
Nije samo gaming, kompletan IT je posandrcao. Bitno je samo i iskljucivo obrnuti pare.

Da nema ekskluzivnih igara Nintendo i PlayStation bi lepo mogli ključ u bravu i da pakuju prnje.
Bez ljutnje ali ne vidim sta je to sony zadrzao od exkluziva? Ne racunam u exkluzivo igru koja je dobila port za pc i da ga dobije za 10 god dobila ga je i to je jedino ps i pcexkluzive ali za mene je exkluziva samo ono sto je za jednu platformu... Sve u svemu osim gran turisma 7, racheta, onaj returnal ja ne znam sta to sada sony ima veliko od ekskluziva? Knack, lbp3, infamuous, order, spajdermen? Ps3 ima exkluzive i dan danas vece od cele poslednje 2 generacije konzola zajedno... Uncarted pc port,days gone pc port, kleli su se u kratosa i on dobije pc port...
Sony moze polako ali sigurno da postane sega, samo firma za izradu igara dok nintendo to radi pametnije i kakve takve ali njihove igre su samo njihove i eventualno na emulatoru...
Soni me je jako razocarao bas po tom pitanju exkluzivnosti...

Послато са WP5 Pro помоћу Тапатока

Sony eksluzive mogu da dostignu budzet od $200M+ dolara [toliko se smatra da Naughty Dog moze da dobije od Sonija], sto je bas velik rizik za bilo kakvog obicnog multiplat publishera. Jedna greska i poslovanje celog izdavaca moze biti znacajno uzdrmano. EA je na primer prosao kroz dve skupe greske nedavno [Anthem i Andromeda] ali nekim cudom su se obe igre uspele prodati OK.

Mislim da je dobro sto postoje ekskluzive jer iza njih stoji ne samo zelja za brzom zaradom, vec je tu i dugorocni pogled na ekosistem, kao i izvlacenje apsolutnog maksimuma prezentacije sa novim tech-om i nenormalnim budzetom za svaki mali detalj. Mnogi to nisu primetili [developeri sigurno jesu], ali mene je na primer pored zilion supermomenata u Uncharted 4 odusevila 15sec scena u kojoj Nathan i Sam skidaju svoja odela i oblace drugo. Totalni flex Naughty Dog-a sa sekvencom koja drugim drugi studijima ne pada ni na pamet zbog kompleksnosti animacije.

Takodje ispada da "cenjeni" timovi koji rade ekskluzive imaju dozvolu da narativno rade sta hoce. ND prednjaci u tome takodje, u TLOU2 su totalno odbacili "safe" AAA storytelling i odlicno realizovali jako tezak i sumoran scenario [maltene su vise rizikovali od indie igara]. MS mi se za sada cini da prave igre po "sablonu" posle odlaska Bungie-a, videcemo da li ce se neki njihov tim udaljiti od drugih sto se tice kvaliteta i krenuti da rizikuje sa scenarijima.

Takodje ispada da "cenjeni" timovi koji rade ekskluzive imaju dozvolu da narativno rade sta hoce. ND prednjaci u tome takodje, u TLOU2 su totalno odbacili "safe" AAA storytelling i odlicno realizovali jako tezak i sumoran scenario [maltene su vise rizikovali od indie igara].

Ne može biti više ultra safe od toga što su oni uradili, rizik je bio 0%.

Obzirom koliko je priča ispala loša i krindž, da, odbacili su "safe" storytelling definitivno.

Ne može biti više ultra safe od toga što su oni uradili, rizik je bio 0%.
Tebi je TLOU2 bio safe?

Rano ubijanje glavnog lika, pretvaranje ellie u totalnog manijaka, dovodjenje neocekivanog 2nd glavnog lika, objasnjavanje njenih izbora i teskog povratka sa zivota osvete, ceo subplot sa trans sidekickom, povratak ellie sa ivice ambisa u poslednjoj sekundi... Po meni ovo je neverovatno rizican scenario, pogotovo jer je ceo projekat trazio da se napravi maltene dovoljno sadrzaja za 2 igre.

Po meni je ovo jako nestandardna prica za AAA. "Ultra safe" je poslednji opis kojoj bi dao scenariju igre.

Back
Top Bottom