• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

PSX Playstation 1 legacy topic - najbolje igre, vesti i generalna diskuija

Apex

Well-known member
Patron
Reaction score
4,374
Thread za kultnu konzolu pete generacije koja je donela revoluciju na mnogo polja i izdominirala tržištem kada se pojavila.
Posebno je bila značajna na našim prostorima zbog lako dostupnih narodnih verzija igara što je bio ogroman faktor u tadašnjoj ekonomskoj situaciji.
Meni svakako najomiljenija konzola ikada.

ps1.jpg
Godina izlaska: JP 1994.; ostatak sveta 1995. PS One revizija: 2000.
Osnovne karakteristike: CPU: R300 @ 33.89Mhz; 2MB RAM; 1MB VRAM
Storage za igre: CD-rom; Storage za savegames: Memory Card

1997. godine izlazi Dualshock kontroler za PS1 i postavlja nove standarde kada su kontrole u igrama u pitanju.
Lista svih joypada i ostalih zanimljivih periferija može se videti ovde, zanimljivo je da je postojao i oficijelni miš za PS1.

Zanimljiv tekst o nastanku Playstationa.

Neki od zanimljivih projekata koji čine PS1 modernijim i upotrebljivijim sa modernim televizorima:

PS1 Digital - 1080p HDMI output

PSIO - Playstation flash cartridge

XStation - Optical drive emulator

Samo neke od kultnih igara koje su obeležile ovu konzolu a i celu generaciju kao i industriju i čiji uticaj se i dalje oseća:

Gran Turismo
Gran Turismo 2
Chrono Cross
Final Fantasy 7
Final Fantasy 8
Final Fantasy 9
Suikoden 2
Vagrant Story
Twisted Metal
Crash Bandicoot
Metal Gear Solid
Xenogears
Silent Hill
Wipeout
Tekken
Ridge Racer
Tony Hawk's Pro Skater 2
Vigilante 8
Driver
Castlevania: Symphony of the Night

Tema je tu za vaše omiljene igre iz tog perioda, generalnu diskusiju i vesti o PS1 (projektima).

I za kraj, legendarni boot ekran:

Last edited:
Uz SNES, najbolja konzola ikada. Nisam ga nikada imao, ali za njega nekako imam najviše nostalgije, jer su ga mnogi oko mene imali, pa se dosta igralo. I uglavnom sam ja bio potreban kada je nešto trebalo da se provali, tako da sam bio "savant za igre" od malih nogu 🤣

Daleko je od najbolje, ali u sećanju mi je nekako najviše ostao MediEvil.

Medievil_cover.jpg

Sećam se da sam stalno igrao na moru kod rođaka, ali je problem bio što nije imao memorijsku karticu, i onda sam svaki dan počinjao ispočetka i uspevao da odmaknem malo dalje. Nikada nisam došao do kraja, tek sam kasnije uspeo sve da pređem na emulatoru. Ali fun fact, ono što mi je kasnije najčudnije bilo je što sam kod tog rođaka uvek dobijao onu sekiru koju bacaš kao prvo oružje, a sve kasnije verzije koje sam probao su imale samostrel. Tek sam relativno skoro saznao da je sekira bila prvo oružje u beta verziji igre, tako da sam ja u stvari tada sve vreme igrao betu :D Isto tako, u beti si mogao stalno da ponavljaš prvi nivo i dobijaš nove boce sa životima, u full verziji su taj exploit izbacili.

I Rollcage Stage II mi je bio kul, igrao sam ga baš puno kod druge rođake na moru, tu sam prvo kalio svoje vozačke veštine :D

R-1080160-1268810331.jpeg.jpg

*uz MegaDrive i SNES. :p

Mali PSone mi i dan danas najlepsa PlayStation konzola.

aznkn5.jpg

Last edited:
@Apex uz PSIO ubaci i xstation, mnogo je moderniji ode. Samo za sada ne podrzava sve verzije konzola.
The XStation can be installed in SCPH-100x, SCPH-5xxx and some SCPH-700x series consoles. Specifically, motherboard models that are supported are: - PU-7* - PU-8* - PU-18.
PU-7 and the early PU-8 are possible to support, these QSB's are still in the works however and will be sold separately at a later time.
Early SCPH-700x models come with either a PU-18 or PU-20 motherboard. Please check before purchasing. PU-20 is NOT supported.
Net Yaroze and other special models are potentially compatible but have not been tested.

Ogroman broj legendarnih serijala koji su i danas aktuelni su svoj zivot zapoceli na PS1 konzoli. To samo govori koliko je ova konzola vazna i koliki je uticaj imala na celokupnu industriju video igara.
Meni licno jedna od najdrazih konzola. U to vreme sam imao najvise slobodnog vremena za igranje pa sam odigrao skoro sve hitove iz tog vremena a bogami i dosta sranja koja sada ni stapom ne bih pipnuo. Uz PS1 sam poceo da se trujem sa Jrpg igrama i ta manija traje i danas doduse sa malo smanjenim intenzitetom.
I danas se sa setom secam odusevljena kada sam po prvi put pokrenuo igre poput MGS-a, GT2, Tekkena 3, FF8, Silent HIll-a, Drivera2. Da li zbog godina ili iz nekog drugog razloga ni jedna nova igra ne moze vise tako da me odusevi.

Ja to nikada neću moći da razjasnim, da li je što sam bio tabula rasa klinac pa sam se svime oduševljavao ili su se stvarno mnogo češće pojavljivale igre koje su pomerale granice i eksperimentisale.

Jednostavan mod, ali je 15KHz

Konzola koju sam najviše igrao i uz N64 bez ikakvih dileme meni najbolja konzola i generacija.
I dalje je teško objasniti koji je tada bio osećaj preći sa recimo SMD2 i 2D igara na PS1 koji je imao Twisted Metal, Tomb Raider 1, Resident Evil 1, Silent Hill, MGS1...

Sećam kada sam kupovao PS1 noć pre toga nisam mogao da zaspim od uzbuđenja, iako sam ga pre toga dosta igrao u Sony igraonici (ex Sega igraonica). :)

Sećam kada sam kupovao PS1 noć pre toga nisam mogao da zaspim od uzbuđenja, iako sam ga pre toga dosta igrao u Sony igraonici (ex Sega igraonica). :)
Slobodno reci "segaonica", svi smo igrali PSX u segaonici :D

mislis segoteka:). igraonice koje su duze opstale su presle sa sega na psx pa onda na dc i ps2...secam se dve sege sa saga cd-om su camile i skupljale prasinu pored tih novih konzola.

psx mi je najdraza konzola, iako sam pre toga igrao c64 i segu, uz psx me vezu najlepsa secanja. na njemu su poceli neki veliki serijali i kasnije su se kupovale konzole samo da bi se igrali nastavci. hteo sam ps2 zbog silent hill-a i mgs2 a dc me je privlaco zbog code veronice....gc je kasnije imao re i mgs, pa ps3 za mgs4 itd itd

neko secanje oko kupovine, moji su mi kupili psx za novu godinu 2000. ne znam ni koji oglas sam video ali u svakom slucaju lik je dosao to vece za novu godinu i doneo konzolu i nekoliko igara...milsim da je tu bio rogue trip i kompilacija twisted metal igara...najlepsa nova godina ikada:D

Skapirao sam da sam kao klinac imao ovo na nekom demo disku, nisam imao pojma šta radim, mogao bih da probam na emulatoru:

Auf, tu igru smo mama i ja igrali do besvesti. Takmichili se ko tje da ima vetji IQ na kraju :D Znam da je ona igrala kao blesava, bash je bila dobar igrach. Sve u svemu, jedna od boljih PS1 igara.

Moram dodati i fenomenalni Devil Dice, igra koju sam takodje kao blesav igrao s mamom a i protiv nje. Zabavna je i solo!

Skapirao sam da sam kao klinac imao ovo na nekom demo disku, nisam imao pojma šta radim, mogao bih da probam na emulatoru:

Kurushi легенда. Тек релативно скоро сам сазнао да се у Америци звала Intelligent Qube. Jeдноставан дизајн, али врхунски гејмплеј и атмосферична музика. Успео сам чак и да је пређем за разлику од Kula World-a. Чини ми се да сам имао неки диск где је била компилација неколико puzzle игара. Поред њих две, Devil Dice (који не знам зашто никада нисам озбиљније играо), Tecmo Stackers (Puyo puyo варијација) и не могу да се сетим која још.

А ово што си рекао како су тада игре више померале границе. Па и јесу. Сам прелаз из 2D-a и 16-bit-a у 3D и 32 bit-a је био као да си отишао у другу димензију. :) То се више никада неће десити осим ако не направе неки холограмски VR или томе слично. ;)

Ево нађох и како је омот изгледао. Мислим да је неки Тетрис био пета игра.

images.jpeg

I Rollcage Stage II mi je bio kul, igrao sam ga baš puno kod druge rođake na moru, tu sam prvo kalio svoje vozačke veštine :D

R-1080160-1268810331.jpeg.jpg
Koliko sam obozavao oba Rollcage-a, toliko mi je ovaj "novi" Grip meh. Ne znam jel do mene ili do njih.

BTW ko nije znao, postoji moderan Wipeout engine za PC, mogu se importovati staze sa originalnog diska a dolazi i sa nekim svojim originalnim stazama.
ballisticng(2).jpg

Back
Top Bottom