• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

Novosti, alati, klipovi i ostale zanimljivosti iz AI sveta (ChatGPT, Stable Diffuson, Dalle2, Midjourney i slično)

Jbg, moraš danas imati i nekih sekundarnih, praktičnih skill-ova.

Gledam ove prezentacije M$ Copilot+ i ova scena iz 10+ godina starog filma mi deluje kao realnost:

Dokle smo stigli i gde idemo 😱

Last edited:
Ovo je jos prije 7-8 godina nVidia prezentovala. Od tada se odustalo od te price jer je preskupo/prekomplikovano odraditi bilo sta realnije. Sad se opet prica dize iz pepela jer eto, AI hype.
Igara ce biti vise ali ne i kvaliteta :) zamisli bottom of the barrel igre na Steamu x1000... vise brojcano.

Kakav crni kvalitet, to će biti trash najveći, gori i od onog koji razne šuše prave danas.
No vremenom kako AI bude napredovao, tako će i igre.

Kad sad već fenomenalno radi slike, a bogami počinje i video, samo je pitanje vremena kad će solidno i igre da radi, neće to biti iole skoro, ali verujem da će ponešto biti veoma zanimljivo i imati neku svoju specifičnu vrednost, nekakav drugačiji osećaj.

Ubeđen sam da će biti više do jaja igara. Kao i sada - ima krrrdo igara, većina je u najboljem slučaju meh, ali recite vi meni koliko vam je porastao backlog u poslednjih 10 godina? I ne samo jer starimo i ne stižemo sve, već eksponencionalno. To će biti i kada AI demokratizuje pravljenje igara. Da ne pričam da će doći na red i inteligentniji programi, ili će AI biti integrisan u sve više user friendly engine.

Davno bese vreme kad sam citao intervju Croteam-a, a to je bilo u vreme kad su izbacili Serious Sam 1, jedan njihov programer je pricao kako ce se u buducnosti code pisati sam.

Aj da dočekamo to, za početak da naprave neki AI za optimizaciju pa bismo se preporodili.

Moramo malo poceti uocavati razlike kada kazemo "kod". Kod koji pisu gaming, web, data, ml, embedded, devops, itd inzenjeri je sve samo ne istog kalibra. Ali ok, necu brusiti o tome. Ja vam kazem da ce se kod pisati i dalje a uvjek ce biti ljudi opsjednutih optimizacijom, nesto sto "AI" a pogotovo LLM moze pokusati samo ovlas da oponasa. Dodatno, obucavan je na trash kodu jer ma koliko mi koda imamo (github recimo) to nije dovoljno za adekvatno obucavanje. A to da ce AI da se obuci na StackOverflow/GitHub kodu pa da proizvodi dobar kod koji ce rekurzivno da koristi da obucava sam sebe je zbrzan marketinski trik koji nema uporiste u realnosti.
Ono sto jest tacno je da ce se dodatno zakomplikovati ulazak novih ljudi u ionako konfuzan IT svijet, tu nema sumnje. Ono sto se nadam da je tacno je da ce se pojaviti alati koji olaksavaju pisanje koda, neki intellisense na steroidima. Copilot, ChatGPT i ostali to nisu jer su jako rogobatni za koriscenje i njihov izlaz je kod skoro nikakvog kvaliteta.

Nije mi samo jasno zasto mnogi misle da hiperprodukcija vodi nekom povecanju kvaliteta. I taj backlog koji se spominje je zasluzeno backlog, nesto sto nisam probao jer sam imao druge prioritete, da mi je zaista bilo bitno ne bi zavrsio u backlogu. Backlog moze biti nesto za kratak vremenski period, recimo, lupam, godinu-dvije dana. Praviti backlog na duge staze samo potvrdjuje ono sto sam vec napisao. To sto ce nas backlog eksponencijalno da raste ne znaci nesto pozitivno ali razumijem da drugi ljudi imaju drugacije poglede. Mi ne mozemo uciniti nista po pitanju progresa. Ja nisam za zaustavljanje progresa, vec za blagovremeno edukovanje ljudi/korisnika.

Kada je DF ekipa pitala Nvidia developera sta vidi da ce biti buducnost sve ove upscale/RT/framegen tehnologije... on je rekao da hoce da sve bude AI generisano on the fly. Nvidija je pocela da istrazuje to davno, al ko zna kada ce ovakav real time inferencing tech postati dostupan za video igre.

AI ce strmoglavo napredovati u buducnosti i moci ce da se koriti za sve, nema te stvari koja se nije usavrsila vremenom.
Zivi bili pa videli, vec sam bio upravu na pocetku price da ce AI deliti otkaze, pa je i tad bilo doubtera...

Moramo malo poceti uocavati razlike kada kazemo "kod". Kod koji pisu gaming, web, data, ml, embedded, devops, itd inzenjeri je sve samo ne istog kalibra. Ali ok, necu brusiti o tome. Ja vam kazem da ce se kod pisati i dalje a uvjek ce biti ljudi opsjednutih optimizacijom, nesto sto "AI" a pogotovo LLM moze pokusati samo ovlas da oponasa. Dodatno, obucavan je na trash kodu jer ma koliko mi koda imamo (github recimo) to nije dovoljno za adekvatno obucavanje. A to da ce AI da se obuci na StackOverflow/GitHub kodu pa da proizvodi dobar kod koji ce rekurzivno da koristi da obucava sam sebe je zbrzan marketinski trik koji nema uporiste u realnosti.
Ono sto jest tacno je da ce se dodatno zakomplikovati ulazak novih ljudi u ionako konfuzan IT svijet, tu nema sumnje. Ono sto se nadam da je tacno je da ce se pojaviti alati koji olaksavaju pisanje koda, neki intellisense na steroidima. Copilot, ChatGPT i ostali to nisu jer su jako rogobatni za koriscenje i njihov izlaz je kod skoro nikakvog kvaliteta.

Nije mi samo jasno zasto mnogi misle da hiperprodukcija vodi nekom povecanju kvaliteta. I taj backlog koji se spominje je zasluzeno backlog, nesto sto nisam probao jer sam imao druge prioritete, da mi je zaista bilo bitno ne bi zavrsio u backlogu. Backlog moze biti nesto za kratak vremenski period, recimo, lupam, godinu-dvije dana. Praviti backlog na duge staze samo potvrdjuje ono sto sam vec napisao. To sto ce nas backlog eksponencijalno da raste ne znaci nesto pozitivno ali razumijem da drugi ljudi imaju drugacije poglede. Mi ne mozemo uciniti nista po pitanju progresa. Ja nisam za zaustavljanje progresa, vec za blagovremeno edukovanje ljudi/korisnika.

Očigledno back log ne znači isto svakome. U mom slučaju tamo uglavnom leže igre koje mislim da su odlične ili vredne probanja. Nisu igre jedini prioritet pa da uvek mogu da stignem sve super da odigram. Pobogu, kod mene tek je sada stigao na red StarCarft II.

Back
Top Bottom