• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

Novosti, alati, klipovi i ostale zanimljivosti iz AI sveta (ChatGPT, Stable Diffuson, Dalle2, Midjourney i slično)

AI ne djeli otkaze... Otkazi koji trenutno prste nisu direktna posljedica AI-ja. "Tesko" stanje u kom je IT nije specificno samo za IT, skore sve grane privrede su pogodjene a to nije produkt AI hype-a uopste. To sto procitate s vremena na vrijeme neki bullshit clanak o kompaniji koja prelazi na AI, ostvaruje X bolje rezultate i otpusta radnike je zivi cirkus. Pratite njihove odluke u posljednjih par godina, koji je tok novca, ko je u boardu i bice vam jasno da tehnologija nema veze sa onim sta se tvrdi.

Svako naucno "prorocanstvo" moze biti tacno na nekoj skali. Kao da sad ja kazem "raketni pogon napreduje, imacemo organizovane letove na Mars". Ili ne morate vjerovati meni, Musk je to izjavio x godina ranije pa nista od toga jos uvjek. Ili svi se mozemo sloziti da je quantum computing iduci korak naprijed u tehnologiji koja otkljucava nezamislivu moc - i tako vec 25 godina.Treba biti realistican ali nadasve se pokusati edukovati, ne nasjedati na suplje price stakeholdera i bullshit CEO brace, njih mahom boli penular za tehnologijom i napretkom iste.

Ovdje je sve jednostavno, AI je novi hype i koristi se kao magicni stapic za sve probleme. Za nekoliko godina isti taj AI ce se koristiti kao glavni uzrok vecine problema. Hype se jednostavno pravi oko stvari koje imaju najveci potencijal da naprave "disrupt" na trzistu - dakle potencijal, ne nuzno i stvarnu moc. AI je najslicniji cloud tehnologijama. Veliki igraci su u startu gubili novac uzdajuci se u visestruku dobit, dok su svi mastali o produktu koji ce im donijeti pare. Najveci cloud provajderi su na kraju ostvarili dobit, ostali izvisili debelo. AI je jos skuplji sport, tako da ce procentualno biti jos vise onih koji ce da izvise.

That said, ja bih stvarno volio da svi optimisticni proroci budu u pravu i kroz iducih 5-10 godina se desi tehnoloski bum. Medjutim, ni jedan konkretan dokaz nisam nasao niti sam cuo ili vidio. Ovo danas sto nam se servira nije AI, niti je nesto narocito upotrebljivo i wow.

Očigledno back log ne znači isto svakome. U mom slučaju tamo uglavnom leže igre koje mislim da su odlične ili vredne probanja. Nisu igre jedini prioritet pa da uvek mogu da stignem sve super da odigram. Pobogu, kod mene tek je sada stigao na red StarCarft II.
I zato sam i naveo da je ok. Ja samo tvrdim da povecanje backloga ne ukazuje na povecanje kvaliteta iz mnostva razloga. Ja imam igara da igram za 100 zivota, ali na to najvise uticu licna zanimanja i vrijeme koje imam na raspolaganju. Backlog moze da raste zbog nostalgije, osjecaja propustanja, pojavljivanja zanimanja za nove stvari, dosta igara zavrsi na backlogu zato sto su rimejci ili novi nastavci pa kao hajde da se i to ovjeri. Isto vazi za muziku, film, stripove, itd. Mislim da je jasno svima da hiperprodukcija ne daje linearno vise dobrih stvari, a pogotovo ne eksponencijalno kako se navelo u startu. AI ce stvoriti dosta novih naslova, bice to i kvaliteta ali zanemarivo u odnosu na total output.

Ja u backlogu imam gomilu vrhunskih igara, zasto je to naraslo, zbog nedostatka vremena i volje... zapravo samo zbog nedostatka volje, nisu mi igre vise toliko zanimljive kao kad sam bio klinac, bas retko sta da me odusevi... radije ceo dan visim na netu nego nesto da igram ili da gledam film...

I zato sam i naveo da je ok. Ja samo tvrdim da povecanje backloga ne ukazuje na povecanje kvaliteta iz mnostva razloga. Ja imam igara da igram za 100 zivota, ali na to najvise uticu licna zanimanja i vrijeme koje imam na raspolaganju. Backlog moze da raste zbog nostalgije, osjecaja propustanja, pojavljivanja zanimanja za nove stvari, dosta igara zavrsi na backlogu zato sto su rimejci ili novi nastavci pa kao hajde da se i to ovjeri. Isto vazi za muziku, film, stripove, itd. Mislim da je jasno svima da hiperprodukcija ne daje linearno vise dobrih stvari, a pogotovo ne eksponencijalno kako se navelo u startu. AI ce stvoriti dosta novih naslova, bice to i kvaliteta ali zanemarivo u odnosu na total output.

Nije svima jasno, lolčina. Meni je obrnuto jasno. Backlog je samo analogija, govorimo o statistici. Nisam rekao da će linearno da rastu dobri naslovi, možda procentualno njih u budućnosti bude manje nego sada naspram proseka, ali će broj odličnih igara i onda rasti, jednostavno zbog volumena svih postojećih naslova. To je sve što sam rekao, ostali spinovi su nebitni što se mog argumenta tiče. Naravno da je priča od ovoga kompleksnija.

Ne znam da li je sučaj, ali ako je tebi recimo igra Warhammer Total War serijal ili Half-Life 2 nešto što je top dobro, a recimo Liero ili Cave Story istovremeno nisu, onda nema o čemu da pričamo. Ubeđen sam da ću u narednu deceniju igrati igre koje su stvorene uz pomoć AI-a, koje će mi ostati u sećanju. Ko zna, možda i neka od mojih omiljenih igara bude iz ovog novog kreativnog domena.

@mozzribo "stvoreno uz pomoc AI" je ipak malo drugacije od pocetne teme gdje "AI pise kod" i "pravi igre". Legitimna stvar je AI kao ispomoc u kreativnom stvaranju ili ekspresiji. Ono sto ja tvrdim je da nije legitimno ocekivati proizvode vecinskim dijelom generisane od strane AI i pritom da to bude u nekom razumno vecem obimu gdje mozemo reci da se broj kvalitetnih igara povecao. Sta ce tebi i meni licno da bude omiljeno je drugi par opanaka.

Isto što i ostali "AI"jevi. Ne zovu se džabe "large learning model". Samo pokušvaju da repliciraju šta su videli. Monkey see, monkey do sa varijacijama ali bez mogučnosti razumevanja šta stvari čini onim što jesu. Rade i na tome ali to je baš daleko izgleda.

Zavisi za sta ti treba, ali ima ovaj sajt gde ljudi glasaju izmedju slika generisanih AI generatorima, pa se formiraju rang liste najboljih alata:

Mozda ti znaci.

U sustini stable diffusion je nesto sto mozes u lokalu da pokrenes kod sebe i dosta je popularan (imas i milion verzija dotreniranih na osnovu stable diffusiona).

Midjourney mozes da generises na njihovom official discord kanalu, samo udji tamo i kucaj prompt i onda ce ti discord bot generisati sliku.

Ostale alate sa liste ces vec naci guglanjem.

Treba mi čisto za igranje i zezanje, da kad mi nešto ludački padne na pamet, da to mogu da otkucam i da rezultat bude nešto što očekujem od unosa, a ne neka glupost.
Najviše bi mi odgovaralo da je
preko sajta, da ne moram ništa da instaliram, već samo otvorim link i ukucam promt.
Hvala, istražiću.

Treba mi čisto za igranje i zezanje, da kad mi nešto ludački padne na pamet, da to mogu da otkucam i da rezultat bude nešto što očekujem od unosa, a ne neka glupost.
Najviše bi mi odgovaralo da je
preko sajta, da ne moram ništa da instaliram, već samo otvorim link i ukucam promt.
Hvala, istražiću.
Probaj Google Gemini. Radi preko sajta, besplatan je, a rezultate sam proceni.

Back
Top Bottom