• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

Switch Metroid Dread

Preporucuje se da se ogranici framerate preko drivera/rivatunera da bi se ispeglao taj stutter.

Misliš na ispod 60fps? Šta god da stavim ovaj fps counter u ryujinx pokazuje pola frejma ispod i oseti se stutter. Imam Ryzen 5 4600h, da li je to uopšte dovoljno za ovakve egzibicije?

Mozda je do CPU-a, mada na Eri su javljali da radi igra dobro i na dosta starijim procesorima. Kod mene na 5800X radi dobro.

Ima li razlike u windowed/fullscreen?

Nema. Uglavnom se desava kada se skroluje ekran, najčešće vertikalno.

Predobra je igra. Baš sam zagrejan jer sam u suštini noob kad je ovaj žanr u pitanju, prešao sam Another World onomad (ako se to računa u ovaj žanr) i Ori prvi, pa kao da si pokažem kolko sam dobar. I Dread me poprečke onako be, baš se trudi da ga ostavim. Sve je mnogo brže i nemilosrdnije nego Ori koji je kao usporeni snimak u poređenju sa ovim čudom. Ali mi se sviđa opako, kako se Samus kreće, kako reaguje na kontrole, parry pa BAM po glavčini, ludilo, teče bukvalno. Trenutno sam kod prvog bossa i zasad sam naučio da preživim i po par minuta, ne i kako da ga počešem :D

Sviđa mi se produkcija, sviđaju mi se EMMI roboti, koja panika kad te pinguje, sveta kravo...dread indeed. Ne sviđa mi se kako se čini pucanje rakete, malo je let down jer nekako je mršavo al to je kao zamerka reda radi.

Javiću dal sam ostavio ;)

kutija bez manuala izgleda kao polovna igra koja se prodaje bez knjizice

Pa i Returns nije daleko od toga, ja sam uživala sve vreme i možda sam imala par puta da sam se zaglavila negde na 10ak minuta ali sam brzo provalila put.
U Dreadu ne postoji Pulse koji ti otkriva i na mapi i u igri potencijalne pukotine pa je samim tim više frustrirajuće a i sama mapa je kao neki puzzle koji treba da se dešifruje a manje služi kao pomoć.

I jos ne postoji nikakav hint da li je potrebno da se zadrži u istoj regiji da bi se nastavilo dalje, u prve dve je bilo straight forward, završiš jednu regiju, ideš na drugu, ali ovde u trećoj uopšte nije jasno.
U Returnsu je bilo od jedne do druge regije i nijednog trenutka nije bilo neophodno da se vratiš u neku regiju koju si posetio ranije, u Fusionu mislim da ima malog backtrackinga.
puls je najgluplji moguci ability u metrpid igrama imo.

Inace, bas mi je drago sto je Mercury Steam najzad napravio hit igru. Krenuli su sa nesretnom Jericho igrom, pa veoma ambiciozni Lords of Shadow koji mi se svideo [kec] ali nije bio sjano prihvacen, i pokoja portable igara posle toga.

U njihovu cast, upalih ponovo njihov najbolji OST do sada

Dzeriko je dobra igra, ne znam zasto nesrecna...?

Dosao sam do ljubicastog EMMI-ja i primetio sam neke stvari koje mi smetaju a koje su mi takodje smetale i u Samus Returns.
Izgleda da bas zele da naprave igru tako da me uhvate za ruku i vode kroz igru bez da se ja pomucim.

Kako bilo, dakle primetio sam da PONOVO sam naisao na aeon (da budem iskren dopada mi se sve do sad od aeon sposobnosti koje sam dobio pogotovo ona da se brzo premesti sa mesta na mesto, volim to da koristim i bezveze u prazno haha jer izgleda cool) dakle kao sto rekoh ponovo sposobnost iz S.R. aeon radar....

-Naj gluplja moguca sposobnost koja drasticno kao nozem sece tezinu igre i cini je prakticno "Kid Mode" i do ne na drugom playthrough, nego dok igram prvi, glavni, jos nisam presao igru.
Da znam, nije na pocetku radar ali cinjenica da postoji i da ne mora uopste da se koristi je cini skroz nepotrebnom, kao slepo crevo. tu je ali ti ne treba nizasta,
a kad pukne napravi sranje, kao sto i kad bacis puls vec je gotovo, sve si video gde je sta i ne moras vise da se trudis i mucis mesec dana da nadjes to sto si propustio, puls ti ama bas sve pokaze!

dakle glupa sposobnost sve u svemu, kid mode nepotreban.

-Druga stvar koja mi se ne dopada je...
Otvorim ja mapu i vidim kvadrati na mapi mi blago blicaju, pitam se zasto...posle skapiram da mi igra daje nagovestaj da tu negde ima power-up...
Kada sam to skapirao shvatio sam da Nintendo ili sakamoto ili ko god, zaista zeli da igra bude "Kid Mode".
Dakle ne mogu ja da bombardujem, pucam blokove ili istrazujem sam, sama igra mi suzi pretragu hteo ne hteo.
Hajde sa radar pusom i ne moram da ga koristim ok, mada nervira me sto imam mogucnost, ali ajde, al ovo blicanje na mapi gde mi pokazuje power-upsovi gde se nalaze je stvarno preterano.

Dakle ovako:
Ako zelim da nadjem powerups-ove, ne moram da se zabavljam iistrazujem (sto je meni jedna od glavnih zabava u metroidu nakon zavrsetka igre),
vec samo dodjem na naznacenu lokaciju koja blica na mapi, opalim scan pulse i voala! eno ga powerup!
Ta dva kombinovana cine igru "super kid mode with kidgloves".

Iskren da budem ne cenim to uopste, jer prvo, kao sto rekoh, cela zabava izmedju ostalog mi je u tome da trazim sam bez pomoci.
Nadam se da Retro nece raditi iste budalastine kao mercury steam.

Svi su odusevljeni grafikom koja jeste fantasticna, ali to je nebitno.
Igra koja ima pixele AM2R, a pri tom je i remake, je bar 5x bolja or S.R-a i Dread-a sto navedenih stvari tice. Pored toga ima muziku koja mi je i dan danas u usima.
Dread i SR, nazalost, imaju zaboravnu muziku. Ni jedne jedine melodije se ne secam i nije mi ostala u glavi nevoljno.

Zakljucak mi je da Dread dosta lici na SR i da je overhyped. Igra jeste jako dobra, zadovoljan sam, samo nije savrsena i dosta su je uprostili gore navedenim stvarima.

Ima tu jos detalja koji mi se ne dopadaju i koji mi paraju oci.....zapravo jedan koji mi sada pada napamet.
Samus-ov karakter mi nije uhvacen kako valja kros gestikulacije i pokrete telom.
Shvatam da su zeleli da izgleda "CoOoOL" kako god... ali recimo scena gde se bori sa prvim bosom, onaj sto mlati repom (ne pamtim dobro imena a nije ni bitno ako me razumete) scena na kraju bitke gde se ponasa skroz cool dok zver ranjena divlja.
Dakle samus gleda zver onako opusteno, cool, pali arm canon kao da se nista ne desava, nonsalantno ide ka desnoj strani ekrana i opali iz topa isto kao da je sela da doruckuje, casual, i scena neprirodno izgleda i namesteno (da, znam da je namesteno ali stvar je sto ne treba da deluje namesteno vec prirodno, prenaglaseni su pokreti i gestikulacije radi efekta) nakon ceka prolece kroz rep.

Hajde progledao sam kroz prste, first boss, promo materijal...medjutim kod Kraida ista stvar. Kraid urla na nju sa metra, dva razdaljine (mislim da je dva) ona gleda ono...skroz cool. Da, sad se vama to mozda dopada, 'she is a badass and shit', ali to nije normalna reakcija jedne osobe!
osim toga to nije njen karakter sto je jos vaznije!!!
Dakle opet, nepritodno, i radi 'WOW, COOL' efekta. Kao ono kad ubacuju jump scare u horor filmovima da vestacki izazovu reakciju 'et nako bezveze for fun'.
Izgelda cheezy da budem iskren.
Dakle kraid urla na nju, ona gleda u njegova usta i mirise dah, stoji kao statua i top se pali dok ona stoji opustena i opali ga u lice.
To je detalj ali tako nepotreban.

Iskreno meni ne treba kid mode i da me neko odusevi. Ja volim metroid i uzivam u onome sta jeste.
Mislim da je mercury steam sranje za metroid igre u generalnom smislu ali da su dobri developeri, Dobro su odradili dread, ali ja bih ipak Retro zaduzio za sve metroid igre ili in house development team u nintendu.

Ali opet, daleeeeeko bolje je ispao nego samus returns koji je po meni bio smece u odnosu na AM2R. Sad se vi pitate zasto poredim fan-made zsa zvanicnom.
Pa zato dragi drugari sto je ta igra odradjena majstorski. Slobodno mogu da kazem da je bolje odradjena od zvanicnih igara.

Dosao sam do ljubicastog EMMI-ja i primetio sam neke stvari koje mi smetaju a koje su mi takodje smetale i u Samus Returns.
Izgleda da bas zele da naprave igru tako da me uhvate za ruku i vode kroz igru bez da se ja pomucim.

Kako bilo, dakle primetio sam da PONOVO sam naisao na aeon (da budem iskren dopada mi se sve do sad od aeon sposobnosti koje sam dobio pogotovo ona da se brzo premesti sa mesta na mesto, volim to da koristim i bezveze u prazno haha jer izgleda cool) dakle kao sto rekoh ponovo sposobnost iz S.R. aeon radar....

-Naj gluplja moguca sposobnost koja drasticno kao nozem sece tezinu igre i cini je prakticno "Kid Mode" i do ne na drugom playthrough, nego dok igram prvi, glavni, jos nisam presao igru.
Da znam, nije na pocetku radar ali cinjenica da postoji i da ne mora uopste da se koristi je cini skroz nepotrebnom, kao slepo crevo. tu je ali ti ne treba nizasta,
a kad pukne napravi sranje, kao sto i kad bacis puls vec je gotovo, sve si video gde je sta i ne moras vise da se trudis i mucis mesec dana da nadjes to sto si propustio, puls ti ama bas sve pokaze!

dakle glupa sposobnost sve u svemu, kid mode nepotreban.

-Druga stvar koja mi se ne dopada je...
Otvorim ja mapu i vidim kvadrati na mapi mi blago blicaju, pitam se zasto...posle skapiram da mi igra daje nagovestaj da tu negde ima power-up...
Kada sam to skapirao shvatio sam da Nintendo ili sakamoto ili ko god, zaista zeli da igra bude "Kid Mode".
Dakle ne mogu ja da bombardujem, pucam blokove ili istrazujem sam, sama igra mi suzi pretragu hteo ne hteo.
Hajde sa radar pusom i ne moram da ga koristim ok, mada nervira me sto imam mogucnost, ali ajde, al ovo blicanje na mapi gde mi pokazuje power-upsovi gde se nalaze je stvarno preterano.

Dakle ovako:
Ako zelim da nadjem powerups-ove, ne moram da se zabavljam iistrazujem (sto je meni jedna od glavnih zabava u metroidu nakon zavrsetka igre),
vec samo dodjem na naznacenu lokaciju koja blica na mapi, opalim scan pulse i voala! eno ga powerup!
Ta dva kombinovana cine igru "super kid mode with kidgloves".

Iskren da budem ne cenim to uopste, jer prvo, kao sto rekoh, cela zabava izmedju ostalog mi je u tome da trazim sam bez pomoci.
Nadam se da Retro nece raditi iste budalastine kao mercury steam.

Svi su odusevljeni grafikom koja jeste fantasticna, ali to je nebitno.
Igra koja ima pixele AM2R, a pri tom je i remake, je bar 5x bolja or S.R-a i Dread-a sto navedenih stvari tice. Pored toga ima muziku koja mi je i dan danas u usima.
Dread i SR, nazalost, imaju zaboravnu muziku. Ni jedne jedine melodije se ne secam i nije mi ostala u glavi nevoljno.

Zakljucak mi je da Dread dosta lici na SR i da je overhyped. Igra jeste jako dobra, zadovoljan sam, samo nije savrsena i dosta su je uprostili gore navedenim stvarima.

Ima tu jos detalja koji mi se ne dopadaju i koji mi paraju oci.....zapravo jedan koji mi sada pada napamet.
Samus-ov karakter mi nije uhvacen kako valja kros gestikulacije i pokrete telom.
Shvatam da su zeleli da izgleda "CoOoOL" kako god... ali recimo scena gde se bori sa prvim bosom, onaj sto mlati repom (ne pamtim dobro imena a nije ni bitno ako me razumete) scena na kraju bitke gde se ponasa skroz cool dok zver ranjena divlja.
Dakle samus gleda zver onako opusteno, cool, pali arm canon kao da se nista ne desava, nonsalantno ide ka desnoj strani ekrana i opali iz topa isto kao da je sela da doruckuje, casual, i scena neprirodno izgleda i namesteno (da, znam da je namesteno ali stvar je sto ne treba da deluje namesteno vec prirodno, prenaglaseni su pokreti i gestikulacije radi efekta) nakon ceka prolece kroz rep.

Hajde progledao sam kroz prste, first boss, promo materijal...medjutim kod Kraida ista stvar. Kraid urla na nju sa metra, dva razdaljine (mislim da je dva) ona gleda ono...skroz cool. Da, sad se vama to mozda dopada, 'she is a badass and shit', ali to nije normalna reakcija jedne osobe!
osim toga to nije njen karakter sto je jos vaznije!!!
Dakle opet, nepritodno, i radi 'WOW, COOL' efekta. Kao ono kad ubacuju jump scare u horor filmovima da vestacki izazovu reakciju 'et nako bezveze for fun'.
Izgelda cheezy da budem iskren.
Dakle kraid urla na nju, ona gleda u njegova usta i mirise dah, stoji kao statua i top se pali dok ona stoji opustena i opali ga u lice.
To je detalj ali tako nepotreban.

Iskreno meni ne treba kid mode i da me neko odusevi. Ja volim metroid i uzivam u onome sta jeste.
Mislim da je mercury steam sranje za metroid igre u generalnom smislu ali da su dobri developeri, Dobro su odradili dread, ali ja bih ipak Retro zaduzio za sve metroid igre ili in house development team u nintendu.

Ali opet, daleeeeeko bolje je ispao nego samus returns koji je po meni bio smece u odnosu na AM2R. Sad se vi pitate zasto poredim fan-made zsa zvanicnom.
Pa zato dragi drugari sto je ta igra odradjena majstorski. Slobodno mogu da kazem da je bolje odradjena od zvanicnih igara.
Ne bih se složila da je to što ti Pulse pokaže gde se item nalazi ogromna pomoć jer u velikom broju slučajeva, da bi došao do itema, moraš da mućneš glavom kako da to uradiš jer većina itema, posebno onih u kasnijem delu igre i kada završiš igru su tako postavljeni da ćeš morati da se pomucis da dođeš do njih iako znaš gde se nalaze. U svakom slučaju nije kid mode samo što znaš da se item nalazi u nekoj prostoriji niti to što znaš gde je. Nije tako za sve ali za veliki deo itema.

Što se tiče muzike, tu se slažem, definitivno nije neka koja ostaje u ušima osim zvanične Metroid teme koja i dalje zvuči svečano.

Ne bih se složila da je to što ti Pulse pokaže gde se item nalazi ogromna pomoć jer u velikom broju slučajeva, da bi došao do itema, moraš da mućneš glavom kako da to uradiš jer većina itema, posebno onih u kasnijem delu igre i kada završiš igru su tako postavljeni da ćeš morati da se pomucis da dođeš do njih iako znaš gde se nalaze. U svakom slučaju nije kid mode samo što znaš da se item nalazi u nekoj prostoriji niti to što znaš gde je. Nije tako za sve ali za veliki deo itema.

Što se tiče muzike, tu se slažem, definitivno nije neka koja ostaje u ušima osim zvanične Metroid teme koja i dalje zvuči svečano.
-Radar-
Poenta mi je bila da radar olaksava gameplay i oznacava gde su blokovi,
a oblast koja blica na mapi jos vise pomaze da pokaze "prstom" gde da upalim taj radar.
Da li je uvek ili ne nema veze, poenta je da postoji.

Ne zelim da zvucim grubo, ali nije stvar dal se slazes, to je cinjenica da cini igru laksom.
Kad se upali radar vide se blokovi. End of story. Hard Facts. Actual reality.

Evo ti primer:
3 puta prolazim pored jednog zida i nemam pojma da moze da se polomi, i kad sam upalio
radar odmah mi je pokazao blokove sve, tako da vise je draz za traganjem nestala jer eto ih tu!
I ne samo draz, nego umesto mesec dana da se mucim dok nadjem sta sam propustio,
vec samnasao jednim klikom dugmeta. Kapiram da se tebi to mozda dopada ali to nije mtroid ako mene pitas.

Kao sto sam rekao, ajde radar i ne moram da palim, ali blicanje na mapi ne mogu da ugasim.
Sve u svemu olaksava dosta u odnosu da nema, ukratko receno.

Mada sama igra je dobro izbalansirana. I iako ne koristim radar sama cinjenica da je tu mi je bezveze.
Useless item sve u svemu. Ali zaista, nema nikakvu svrhu nidi doprinosi gameplayu da bude bolji osim da ucini igru laksom.

-Muzika-
Pa znas kako primetio sam dosta melodija iz prajma i super metroid ali na kratko. da, ne ulaze u usi ali su
dosta bolje od samus returns. A dobro ona uvek zvuci svecano i dobro hahah tu nema greske!

AM2R mi na primer i dan danas odzvanja i pevusim koliko su dobre i emotivne u smislu izazivaju emociju i daju atmosferu.
Prime ima najbolju ambijentalnu muziku po meni, ako te to zanima pogledaj na yutjubu ili igraj neki prime!

Fun Fact: dok sam igrao samus returns BUKVALNO sam poceo da sklapam kapke, nisam bio umoran niti je bilo vece.
Tako je opustajuc ta do nije normalno.....i to ne kazem kao nesto dobro hahaha
Eto to mi je ostavilo takav utisak xD

Last edited:
E sad, dragi admini i dragi clanovi jebi ga ako vam smetaju dupli postovi, ali nemam "edit" dugme,
nestalo, isparilo, tako da da bih dodao post moram napraviti novi "spam" kako vi to zovete.

To vec nije do mene, vidite to da resite ako ne zelite duple komentare a ne da mene opominjete i cackate mi komentare.

firefox_VQMS8K8Nxo.png

Anyway, sto se tice teme:

Evo nasao sam u igri gde kaze ono sta sam pricao, gde igra sama govori o oblasti gde se nalazi power up.

Chozo ptice nikad ne lazu :D

firefox_av0BsSkdRv.png

E sad, dragi admini i dragi clanovi jebi ga ako vam smetaju dupli postovi, ali nemam "edit" dugme,
nestalo, isparilo, tako da da bih dodao post moram napraviti novi "spam" kako vi to zovete.

To vec nije do mene, vidite to da resite ako ne zelite duple komentare a ne da mene opominjete i cackate mi komentare.
ne bavi se zamenom teza i ne teraj nas da rešavamo stvari, veruj mi ;)

Nisam čitao ove velike postove iznad, tako da ću napraviti mali lični osvrt na igru. Danas završio, trebalo mi je nešto više od 14h da otkrijem komplet mapu sa cca 75% skupljenih itema, malo sam razvukao igranje jer mi je bilo zanimljivo da istražujem nakon novog powerup-a. Ovo je jedan solidan 8.5/10 naslov kojem se može još par puta vratiti.

Ono što mi se nije dopalo:
- nemogućnost remapiranja kontrola
- trashy priča
- (loša) muzika, ovo je moglo mnogo bolje
- previše šarenila na mapi i sistem otkrivanja 'kvadratića'
- bliski susreti sa EMMI robotima su totalno random i frustrirajući, po meni kvari 'flow' igranja i vještački se produžava gameplay na ovaj način
- Central Unit 'borbe' su loš meme materijal, fascinantno da je neko ovo 'greenlight-ovao'
- osim par boss-ova te žutog i zelenog EMMI-ja nema velikog izazova @ normal
- previše animacija, učitavanja i prekida za ovaj tip igre
- prilično čudna fizika screw attack-a i double jump-a uopšte
- recikliranje industrijskog okruženja na većem dijelu mape
- zadnja borba je na kraju nažalost ispala jedna od najlakših u cijeloj igri

/rant

Mogao sam i ja to još lakše srediti u emulatoru, ali mora da ide u rant jer Nintendo nema sluha za takve QoL stvari. :D

Dobar meme za one koji su prešli igru: :ROFLMAO:

Back
Top Bottom