• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

Male tajne velikih majstora kuhinje [Food&Drinks]

Beef Bourguignon, napravljen po receptu Julia Child..

Attachments

• PXL_20210921_100559235.PORTRAIT-01-02.webp
    PXL_20210921_100559235.PORTRAIT-01-02.webp
    1.3 MB · Views: 21
  • PXL_20210921_100635643.PORTRAIT-01.webp
    PXL_20210921_100635643.PORTRAIT-01.webp
    2.1 MB · Views: 20
  • PXL_20210921_114927751.PORTRAIT-01.webp
    PXL_20210921_114927751.PORTRAIT-01.webp
    1.3 MB · Views: 19
  • PXL_20210921_151848027.PORTRAIT-01.webp
    PXL_20210921_151848027.PORTRAIT-01.webp
    1.1 MB · Views: 22
Ma imam brdo fotki hrane što sam pravio, mogu napisati recept za bilo šta, samo reci
@TheChef ,

OD LI ČNO ovo izgleda. Bukvalno sam ogladneo :D

Imaš li neki recept, možda neki video ili slično za ove stvari??? Rado bih probao da probam da napravim nešto poput ovih stvari.

Pa ajde krenimo redom, recepte za ove dve stvari koje si okačio ovde :D
Isto tako, ako imaš neki originalni video klip odakle si ti gledao za recept (recimo video nekog youtuber-a i slicno), i to mnogo znači.

Nisam kuvao mesec dana i sada zbog ovog tvog posta moram da napravim Nasi Goreng :D Nenormalno sam gladan odjednom

Beef ribs sam pravio onako proizvoljno, iz glave ali cu ti napisati detaljno proceduru.
Jelo je versitalno, i mozes jesti uz razne dodatke..
Dirty fries, tortilja, buritto, taco, bao buns, krompir s ljuskom iz rerne - raseceš i pokrijes sa baked beans, meso od rebara i sir..

A Beef Bourguignon je po receptu Julie Child, ( sajt Cafe Delites ima zapis recepta, mada ga ja mogu napisati ovde na srpskom i napomenuti kako sam ja napravio. (Uvek sitnice promenim)

Napisacu detaljno kad dodjem kući

Beef ribs sam pravio onako proizvoljno, iz glave ali cu ti napisati detaljno proceduru.
Jelo je versitalno, i mozes jesti uz razne dodatke..
Dirty fries, tortilja, buritto, taco, bao buns, krompir s ljuskom iz rerne - raseceš i pokrijes sa baked beans, meso od rebara i sir..

A Beef Bourguignon je po receptu Julie Child, ( sajt Cafe Delites ima zapis recepta, mada ga ja mogu napisati ovde na srpskom i napomenuti kako sam ja napravio. (Uvek sitnice promenim)

Napisacu detaljno kad dodjem kući
Super i hvala. Baš skoro sam gledao film Julia & Julia, ali se nisam odvažio da napravim nešto odatle. Tako da evo prilike sada :)

Super i hvala. Baš skoro sam gledao film Julia & Julia, ali se nisam odvažio da napravim nešto odatle. Tako da evo prilike sada :)
Evo ti za sada link do recepta odakle sam ja skinuo

Kad smo kod recepta, jel ima neko vrhunski recept koji preporučuje za pileća krilca? Zanimaju me varijante slatko/ljute. U suštini imam neki svoj "recept" koji je u suštin ovo:

Ali rekoh da vidim da li možda imate neke svoje recepte u koje se kunete za krilca.

Inače, krilca probam u svakom pabu/restoranu gde odemo (kao i burek u pekari). Vrhunac ukusa je bio u pivnici Dve Krigle u Nišu, ja mislim da smo pojeli na stotine kg krilca za 2-3 godine koliko je radilo (dok se nije ugasila pivnica zbog Korone). To su bila slatko ljuta krilca, i možda vrlo blago kisela. Potpuno nerealan ukus.

1737041094088.webp

Ovako, pravim sam svoj Korean BBQ sauce za piletinu, zahteva prilicno puno sastojaka ali kad sagledaš sastojke skoro sve to imas u Teriyaki sosu i Sriracha sosu..
Tako da u zadnje vreme radim easy hack, pomesam teriyaki sa srirachom i to je to 😆😊

Kapiram da ti je najteže možda naći gochujang paste u Srbiji koji je kljucan za Korean BBQ

Kad smo kod recepta, jel ima neko vrhunski recept koji preporučuje za pileća krilca? Zanimaju me varijante slatko/ljute. U suštini imam neki svoj "recept" koji je u suštin ovo:

Ali rekoh da vidim da li možda imate neke svoje recepte u koje se kunete za krilca.

Inače, krilca probam u svakom pabu/restoranu gde odemo (kao i burek u pekari). Vrhunac ukusa je bio u pivnici Dve Krigle u Nišu, ja mislim da smo pojeli na stotine kg krilca za 2-3 godine koliko je radilo (dok se nije ugasila pivnica zbog Korone). To su bila slatko ljuta krilca, i možda vrlo blago kisela. Potpuno nerealan ukus.

View attachment 16682

Korean BBQ i Yakitori ražnjići, chilli med, egg fry rice

Attachments

• PXL_20240403_182429053-01.webp
    PXL_20240403_182429053-01.webp
    2.8 MB · Views: 9
  • PXL_20240403_181904934-01-01.webp
    PXL_20240403_181904934-01-01.webp
    4.6 MB · Views: 9
Last edited:
@nelex
Što se tiče Beef short ribs (ili beef Flat ribs ih zovu u UK)
3-4 rebra su potrebna za ovo jelo.

Pomešaj kašičicu mlevene paprike, chilli powder, kumin, garlic powder, onion powder, senf u prahu (ako imaš) krupnu so, mleveni biber

Nabacis dobar sloj mešavine začina skroz po rebrima.

Pripremi sos u kome će se kuvati:
Pola litre nekog dobrog BBQ sosa (ja koristim neki Jack Daniels smokey honey BBQ sos)
Sok iz dve manje konzerve ananasa
Dve kasike meda

Stavi rebra u posudu koja moze ici u rernu i ima poklopac (ili se moze lako zatvoriti folijom)
Ubaci dve šake seckanog ananasa iz konzerve.
Prelij sos koji si pripremio.

Zatvori i ubaci u rernu koju si zagrejao na 150C (140C ako je sa ventilatorom)
Kuvaj 4 sata, otvori poklopac ili skini foliju, zapeci pod grilom 3min na 220C.

Kosti ce ispasti same, samo iz odvoji.

Prebaci meso u drugu posudu i razvuci ga viljuskama.

Izvdoji 3-4dcl sosa u kome se kuvalo, i ananas komadiće, prebaci u non stick činiju i stavi da proključa na šporetu.
Kuvaj nekoliko minuta da deo vode ispari, i dodaj mozda kasikicu gustina koji si razmutio u hladnoj vodi prvo, mesaj dobro dok sipas u ključali sos.
To će malo zgusnuti sos.

To je to, samo smisli šta ćeš od priloga.

Najjednostavnije je, ispeci krompir s ljuskom koji je predviđen za to ( sat i po na 200c)

Pripremi pasulj
Konzerva Heinz tomato baked beans,
Naseckaj jedan luk na sitno, i jednu siljatu crvenu papriku na sitno.

Uprzi luk i papirku na malo ulja,
Dodaj pasulj, i zagrevaj nekih par minuta.
Dodaj dve kasike Sriracha sosa.

Raseci krompir, prelij pasuljem, narendaj cheddar sir, prebaci meso preko i to je to.
Dodaj malo sosa sa strane koji si pripremio.

TOP! :love:

A što se tiče ovog dela "Servirano u bao buns, sa meksičkim esquites ("street corn") i fried rice na moj nacin", to je bila neka tvoja improvizacija znači? Bao buns ne znam gde mogu da nadjem (jedino da ih napravim) :D esquites takodje? koja je fora s tim. A posebno me kopka fried rice na tvoj način :)

Hvala još jednom za ovaj recept. Probaće se definitivno

Bao buns, azijsko pecivo koje se generalno ne peče nego se testo stavi u steamer i "kuva na pari"

Kad imam vremena,, napravim sam ali uglavnom kupim gotove koje samo zagrejem (nisam siguran da ih mozes kupiti u Srbiji)

Fried rice:

Za ovo ti treba hladan pirinač, najbolje basmati lepo skuvaj da bude perfekt i rastresit, i stavi da se ohladi potpuno, moze i u frižideru preko noći.
Ja ovde kupim vec gotov u kesama za mikrotalasnu..

Jedan luk,
Perje mladog luka
4 jaja,
200g gljiva
Bok choi (ako imas gde nabaviti, ako ne, šaku naseckanog kupusa krupnije)
Šaku graska
Šargarepu na trakice duzine 4cm

Sos:
6 kasika dark soja sosa
Dve kašičice tamnog šećera
Kašiku susam ulja (ovo je krucijelno da imas)
Kašičica chili ulja ako imas
Kašičica curry powder (bilo koji)

Napravi sos prvo,

Naseckaj luk na polumesec, moze i krupnije
Grasak ako nije skuvan, 6 minuta u mikrotalasnoj u malo vode.

Na malo ulja przi luk,, šargarepu,,gljive, kupus,
Kada popusti malo, mora biti onako i uprzeno i crunchy, pospi 2-3 kasike sosa koji si napravio i przi jos minut, odvoji na stranu.

U cisti vok\tiganj zagrej dobro i sipaj hladnog ulja, i odmah zatim 4 razmućena jaja.
Nemoj ih razbiti na sitno dok se przi nego onako preklapaj i pokusaj dobiti velike komade.
Kad su jaja gotova, ubaci pirinač (recimo da bude oko pola kile kuvanog) "przi" i zagrevaj dok pirinač ne dobije dobru temperaturu.
Ubaci povrće, i umesaj sve dobro, przi par minuta.
Prelij kompletan sos preko svega i przi par minuta.
To je to

Da, i sitno naseckano perje mladog luka umešaš kad je sve gotovo.

Last edited:
Evo još ponešto

Attachments

• PXL_20241224_151809316.NIGHT.webp
    PXL_20241224_151809316.NIGHT.webp
    1.7 MB · Views: 13
  • PXL_20211003_170626915.PORTRAIT-01-01.webp
    PXL_20211003_170626915.PORTRAIT-01-01.webp
    1.4 MB · Views: 12
  • PXL_20210919_161615833.PORTRAIT.webp
    PXL_20210919_161615833.PORTRAIT.webp
    1.8 MB · Views: 13