• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

Koji monitor kupiti?

IPS vs VA?

Razmišljam se između ova dva

Svakako IPS ti je osetno kvalitetniji panel od VA... VA je samo naslednik TN-a, iako su ga dosta unapredili u odnosu na TN, i dalje je kategorija nize od IPS-a...
Vidi ako mozes uzmi bar 100Hz, ako je samo par hiljada razlika u ceni.

va ima bolji kontrast i samim tim lepšu sliku.
razlika u odzivu će ti značiti samo ako igraš kompetitivan fps.

jedini con za va je lošiji uglovi vidljivosti, ali ako samo ti gledaš u monitor dok si za njim, no one gives a shit...

VA ima i tzv. black (ili dark-level) smearing koje je barem meni teže tolerisati nego slabiji kontrast IPS panela u odnosu na VA. Nije na svim VA panelima black smearing izražen u istoj meri (na nekim modelima je manje primetan), ali je prisutan.
Most VA panel monitors have slow black-to-gray pixel transition speed, resulting in noticeable trailing behind fast-moving objects in dark scenes – this is often referred to as dark-level smearing.
View attachment 6g0hnj9lymj61.mp4

Last edited:
Ma shit i jedno i drugo zbog očajne crne. Kad gledaš ili igraš mračnu scenu baš je odvratno. Strašno kako smo zbog većih rezolucija, veličine, debljine i težine masovno prihvatili toliko inferiornije proizvode u najvažnijoj karakteristici, kvalitetu slike, u odnosu na CRT.

Prošlo skoro dve decenije da bi se napokon vratili na ono što smo odavno imali uz pomoć OLED-a ali je i dan danas to mnogo skupo i koliko vidim, kao monitor, baš brzo može dobiti burn in.

kad smo se dotakli price o VA monitorima, sada sam primetio na desktopu ovakvo ponasanje mog SAMSUNG Odyssey G5 32". postoji jasan prelaz izmedju nijansi boja. da li znate kako se ovo zove i do cega moze biti? u igrama ovo ne primecujem, sem pri tranziciji sa potpuno crne scene u scenu koja ima osvetljenje i boje:

1730823614250.webp

kad smo se dotakli price o VA monitorima, sada sam primetio na desktopu ovakvo ponasanje mog SAMSUNG Odyssey G5 32". postoji jasan prelaz izmedju nijansi boja. da li znate kako se ovo zove i do cega moze biti? u igrama ovo ne primecujem, sem pri tranziciji sa potpuno crne scene u scenu koja ima osvetljenje i boje:

View attachment 15905
Ovo je pretpostavljam wallpaper? U tom slučaju može biti i do njega tj. na slici stvarno postoji color banding, nije fina gradacija. To se najčešće javlja kao posledica kompresije slike (jpeg?).

Teško je zaključiti sa fotografije na šta tačno misliš pošto može da se vidi i Moire efekat koji nastaje kada kamerom fotografišeš LCD displej zbog njegove rešetkaste strukture. Moire efekat je ovo što se vidi kao šablon šahovske table koja se još zakrivljuje.

Ovo je pretpostavljam wallpaper? U tom slučaju može biti i do njega tj. na slici stvarno postoji color banding, nije fina gradacija. To se najčešće javlja kao posledica kompresije slike (jpeg?)
da, ovo je win11 wallpaper, jedan od sistemski ponudjenih i da, definitivno sam mislio na taj deo sa grubom gradacijom boja

U svakom slučaju, mislim da je do same slike tj. wallpaper-a. Probaj neke druge wallpaper-e u rezoluciji tvog monitora i u originalu sa png kompresijom.

Ja bih pre skupio dodatne pare i kupio ASUS ili LG nego Dell i ovako daješ velike pare ovako znaš na šta daješ.Možda ne vrede te dodatne pare ali opet imaš najkvalitetnije monitore na tržištu

Ovaj Dell je potpuno isti kao ASUS, LG i MSI, samo sto je zakrivljen, nista drugo... mislim da to ne vredi 250 evra razlike u ceni, za te pare mogu da kupim ves masinu, nisu to male pare.

Da je 100 evra razlike, razmisljao bih o tome, ovako mirne duse uzimam Dell, ako situacija ostane ista dok on dodje na red.

Ja bih pre skupio dodatne pare i kupio ASUS ili LG nego Dell i ovako daješ velike pare ovako znaš na šta daješ.Možda ne vrede te dodatne pare ali opet imaš najkvalitetnije monitore na tržištu
dell je pravio monitore dok asus nije znao ništa drugo osim šta je matična ploča :)

Back
Top Bottom