• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

Izveštaji prodaje u igračkoj industriji (prodaja igara i konzola, finansijski izveštaji, berza, akvizicije, etc.)

GSD EU stats [bez UK & DE]

• We're seeing an even bigger shift in digital in 2024, and not a small one; it's a big one.
    So far this year, looking specifically at games released this year, 75% of sales have come from digital, and 25% from physical. That's a 12% increase over 2023 (63% were digital).
  • For Xbox, so far in 2024, 81% of new game releases were digital (up 7% compared to 2023).
  • For PS5, 68% of new games are digital (up 11% compared to 2023).
  • For Switch (3rd party only) (FIFA and PoP are the biggest two this year): 39% of new releases were digital (down 1% compared to 2023).
  • Annual sports games/FIFA have grown 1-5% more in digital compared to 2023.
  • He said the big reason for this year's significant digital shift is that last year we had way more big blockbuster physical friendly games (Dead Island 2, Jedi Survivor, ect), while in 2024, the bigger games are more digital-friendly, like Helldivers 2 and Space Marine 2.
  • Astro Bot in September sold more physically than digitally.

Pa fino, ljudi se odomacili sa kupovinom licence koji mogu biti povucene svaki momenat.
Digitalna kupovina jos nije regulisana sa bilo kakvim zakonima na nivou Evropske Unije, a pogotovo ne u USA.
Ceo system se oslanja na korporativno poverenje i njihova reputacija.

Gaming nalog na kojem si investirao 5.000$ u digital ownership moze biti baniran samo zato sta si pisao racial ili political slur na tamo nekim gaming server.
To nije vlasnistvo.
A nije vlasnistvo ni pohlepno ponasanje, evo uzecu za primer Rockstar-a koji za GTAV ima 5 tiera na Xbox!

Grand Theft Auto Online (Xbox Series X|S) = Online (Series X|S)
Grand Theft Auto V (Xbox Series X|S) = Online (Series X|S) + Story Mode (Series X|S)
Grand Theft Auto V (Xbox One & Xbox Series X|S) = Story+Online (One) + Online (Series X|S) + Story Mode (Series X|S)
Grand Theft Auto V: Premium Edition = (Xbox One)
Grand Theft Auto V: Premium Edition & Great White Shark Card Bundle = (Xbox One)

a kad bude izasao Xbox Portable bice jos jedna verziija za toj konzoli i jos jedna za buduci next gen Xbox

Ima tu i drugih problema, recimo moze se namerno neko lazno prijaviti i posle nekoliko prijava dosta platformi daje auto ban.

Mogu to ukinuti nalog i ne moraju čak ni da ti daju objašnjenje van "you broke the terms of conduct". Ukoliko nisi ličnost sa masovnom podrškom i to ne rade često i/ili masovno neće imati nikakve posledice.

Uvek vam ostaje GOG.
Zato i gledam uvek da kupim na GOGu. Ne samo zato što ne mogu da mi konfiskuju "vlasništvo" (mada tu su uvek alternativna rešenja ako do toga dođe) nego i mora da postoji razumna alterantiva. Stim je i dalje efektivno monopol koji neće biti razbijen, ne zbog kvaliteta usluge ili cene, već zato što ljudi na njemu već imaju ogromne kolekcije i svi sa kojima igraju u multiju su tamo.

Zato ja volim fizicke igre(diskove kertridze) jedina mana je sto se mogu ostetiti ali su uvek tvoji i mozes ih igrati i na banovanoj konzoli :)

nisu ni diskovi vise tolika garancija kao sto su nekada bili, oni su sve cesce potvrda serveru da imas pristup licenci i onda svlacis vecinski deo igre sa kompanijskih servera. na primer, ako sony kao kompanija jednog dana propadne, dzaba sto imamo GoW Ragnarok na disku kada taj disk ne sadrzi celu igru pa da mozemo da igramo offline kada god nam se cefne

nisu ni diskovi vise tolika garancija kao sto su nekada bili, oni su sve cesce potvrda serveru da imas pristup licenci i onda svlacis vecinski deo igre sa kompanijskih servera. na primer, ako sony kao kompanija jednog dana propadne, dzaba sto imamo GoW Ragnarok na disku kada taj disk ne sadrzi celu igru pa da mozemo da igramo offline kada god nam se cefne
Tako je! Zato ja cenim moju kolekciju Nintendo switch igara najvise. Sve igre koje sam kupio su plug and play, sto i treba da bude odlika konzola. Ajde razumem MP igre da dobijaju update-ove ali SP igre bi trebale biti gotov proizvod i da je mozes igrati i za 30+ godina. Naravno postoji mogucnost lomljenja, grebanja i sl al jbg cuvajte svoje fizikale 🤣

Last edited:
Stim je i dalje efektivno monopol koji neće biti razbijen, ne zbog kvaliteta usluge ili cene, već zato što ljudi na njemu već imaju ogromne kolekcije i svi sa kojima igraju u multiju su tamo.
Niko ne brani GOG-u i ostalim servisima da omogući besplatno 'importovanje' Steam kolekcija u svoje (tj. naslova koji su dostupni na obje platforme). Recimo da to omoguće batalio bih Steam momentalno čak i ako bi to značilo da bih izgubio manji dio kolekcije.

Niko ne brani GOG-u i ostalim servisima da omogući besplatno 'importovanje' Steam kolekcija u svoje (tj. naslova koji su dostupni na obje platforme). Recimo da to omoguće batalio bih Steam momentalno čak i ako bi to značilo da bih izgubio manji dio kolekcije.
Koliko ja znam sve veće prodavnice sa svojim onlajn klijentima imaju mogućnost da se vežu sa Stimom u meri koju stim dozvoljava. A to znači, koliko ja znam, da nema multija sa različitih klijenata, da nema glasovne konverzacije itd. Vežu se samo liste prijatelja i poruke.

Hmm ja mislim da to apsolutno nije do gog-a nego do izdavaca tih igara, nema sanse da bi se odrekli profita. Npr kontam da bi mogli svoje published (cp77, witcheri i slicno) igre tako da odrade, ako si kupio na steam odma dobijes i na gog-u. Al jbg profit svi gledaju, neki su samo malo manje zli :D

GOG prebaci igre sa Steam-a na Galaxy za dž, pa onda nek' plaćaju izdavačima licence. 😁

Hmm ja mislim da to apsolutno nije do gog-a nego do izdavaca tih igara, nema sanse da bi se odrekli profita. Npr kontam da bi mogli svoje published (cp77, witcheri i slicno) igre tako da odrade, ako si kupio na steam odma dobijes i na gog-u. Al jbg profit svi gledaju, neki su samo malo manje zli :D
tako vec i funkcionise za cdpr igre

😂

Zanimljivi ratio-i za physical prodaju.

Last WeekThis WeekGamePlatform Split
11EA Sports FC 25PS5 55%, Xbox Series 17%, PS4 16% Switch 13%
NEW2Silent Hill 2
NEW3Dragon Ball: Sparking! Zero
74Hogwarts LegacySwitch 43%, PS5 28%, PS4 25%, Xbox One 3%
NEW5Undisputed
26The Legend of Zelda: Echoes of Wisdom
NEW7Metaphor: Refantazio
-8Mortal Kombat 11 UltimatePS5 50%, PS4 40%, Xbox Series 9%, Switch 0%
49Mario Kart 8 Deluxe
510Nintendo Switch Sports
NEW11Final Fantasy I-VI CollectionPS4 62%, Switch 38%
312Astro Bot
2713LEGO Harry Potter CollectionSwitch 54%, PS5 28%, PS4 12%, Xbox Series 4%
814Minecraft
615Warhammer 40,000: Space Marine 2
1216Grand Theft Auto V
1017Animal Crossing: New Horizons
1118EA Sports FC 24Switch 37%, PS4 33%, PS5 19%, Xbox Series 12%
3419Bluey: The VideogameSwitch 68%, PS4 15%, PS5 11%, Xbox Series 6%
1420The Witcher III: Wild Hunt Complete Edition
2021WreckfestPS5 98%, Switch 2%, PS4 1%
1922EA Sports UFC 5
-23LEGO City UndercoverPS4 59%, Switch 41%, Xbox One 0%
-24Batman: Arkham Trilogy
1525F1 24
3826Mario + Rabbids Kingdom Battle
1627Super Mario Bros. Wonder
-28LEGO Jurassic WorldSwitch 53%, PS4 41%, Xbox One 5%
-29Little Nightmares: Complete EditionSwitch 96%, PS4 4%
1730Star Wars Outlaws
-31Assassin's Creed Mirage
932Sonic SuperstarsSwitch 42%, PS5 30%, Xbox Series 20%, PS4 7%
-33Hot Wheels Unleashed 2: TurbochargedSwitch 54%, PS5 29%, Xbox Series 11%, PS4 6%
-34The Sims 4: Horse Ranch
2835Luigi's Mansion 2 HD
-36Red Dead RedemptionPS4 67%, Switch 33%
3037Transformers BattlegroundsSwitch 99%, PS4 1%, Xbox One 0%
-38LEGO Marvel SuperheroesSwitch 78%, PS4 15%, Xbox One 7%
-39Call of Duty: Modern Warfare III
2440Red Dead Redemption 2

Last edited:
Apsolutne cifre mora da su male, evo taj hot wheels igram sa klincem, nema nikog online

😂

Zanimljivi ratio-i za physical prodaju.

Last WeekThis WeekGamePlatform Split
11EA Sports FC 25PS5 55%, Xbox Series 17%, PS4 16% Switch 13%
NEW2Silent Hill 2
NEW3Dragon Ball: Sparking! Zero
74Hogwarts LegacySwitch 43%, PS5 28%, PS4 25%, Xbox One 3%
NEW5Undisputed
26The Legend of Zelda: Echoes of Wisdom
NEW7Metaphor: Refantazio
-8Mortal Kombat 11 UltimatePS5 50%, PS4 40%, Xbox Series 9%, Switch 0%
49Mario Kart 8 Deluxe
510Nintendo Switch Sports
NEW11Final Fantasy I-VI CollectionPS4 62%, Switch 38%
312Astro Bot
2713LEGO Harry Potter CollectionSwitch 54%, PS5 28%, PS4 12%, Xbox Series 4%
814Minecraft
615Warhammer 40,000: Space Marine 2
1216Grand Theft Auto V
1017Animal Crossing: New Horizons
1118EA Sports FC 24Switch 37%, PS4 33%, PS5 19%, Xbox Series 12%
3419Bluey: The VideogameSwitch 68%, PS4 15%, PS5 11%, Xbox Series 6%
1420The Witcher III: Wild Hunt Complete Edition
2021WreckfestPS5 98%, Switch 2%, PS4 1%
1922EA Sports UFC 5
-23LEGO City UndercoverPS4 59%, Switch 41%, Xbox One 0%
-24Batman: Arkham Trilogy
1525F1 24
3826Mario + Rabbids Kingdom Battle
1627Super Mario Bros. Wonder
-28LEGO Jurassic WorldSwitch 53%, PS4 41%, Xbox One 5%
-29Little Nightmares: Complete EditionSwitch 96%, PS4 4%
1730Star Wars Outlaws
-31Assassin's Creed Mirage
932Sonic SuperstarsSwitch 42%, PS5 30%, Xbox Series 20%, PS4 7%
-33Hot Wheels Unleashed 2: TurbochargedSwitch 54%, PS5 29%, Xbox Series 11%, PS4 6%
-34The Sims 4: Horse Ranch
2835Luigi's Mansion 2 HD
-36Red Dead RedemptionPS4 67%, Switch 33%
3037Transformers BattlegroundsSwitch 99%, PS4 1%, Xbox One 0%
-38LEGO Marvel SuperheroesSwitch 78%, PS4 15%, Xbox One 7%
-39Call of Duty: Modern Warfare III
2440Red Dead Redemption 2

1729115229423.png

Isto tako niko ne zarađuje više od FIFA igrača što ima logike. Moraju da nekako plaćaju novi "Ultimate team" svake godine :P

Back
Top Bottom