• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

Movie TV Horror Film Thread

@s_hyperion
Ma gde za gospodu imaju bas trash layout. Na imdb odmah pustim trejler, mogu samo da preletim cast vidim slike glumaca odmah, mogu lako da vidim basic info, budzet, povezane filmove itd... Bukvalno ne bi koristio taj letterboxed ni da mi plate, inferioran u svakom pogledu :D

Kad vec spominjete brutality jedan od filmova gdje je meni to bas imalo smisla je francuski Martyrs, ujedno meni jedan od omiljenih. Od novijih ovde pomenuti Creep je vrhunski. Horor mi je nekada omiljeni zanr bio, i sada je ali rijetko gledam jer zahtjeva dosta kopanja po smecu.

@s_hyperion
Ma gde za gospodu imaju bas trash layout.

Pod gospodom je mislio na hipsteraj. Hipsteraj naš nasušni.

ms4jrz.gif

Ja hostel ni ne smatram hororom, nemam pojma kako bih ga svrstao.

Od novijih ste uglavnom sve pomenuli, ali generalno su mi najbolji bili filmovi Jamesa Wana, conjuring, insidious.
Prvi conjuring ima neverovatno atmosferu, i odličan build-up što bi rekao dajhard, bukvalno tek na pola filma vidiš "negativca", i nekako ima šmek nekih matorih horora, nema cgi-a, dosta toga je praktično.

Insidious mi je isto bio super, dosta originalan sa tom astralnom projekcijom itd.

i naravno, <3 za malignant, mada mi on nije bio toliko jeziv.

I zamalo da zaboravim, uglavnom sve što je izbacio Mike Flanigan mi je odlično, i baš mi leži takav tip horora.

Ne prave vise dobre horore kao pre. Ali zadnji koji su mi bili dobri su 'Get Out' i 'It' (oba dela).

@s_hyperion
Ma gde za gospodu imaju bas trash layout. Na imdb odmah pustim trejler, mogu samo da preletim cast vidim slike glumaca odmah, mogu lako da vidim basic info, budzet, povezane filmove itd... Bukvalno ne bi koristio taj letterboxed ni da mi plate, inferioran u svakom pogledu :D

letter ti je ko social media, gledas i oznacish sta si gledao, ja i ti smo prijatelji, ako mi se dopadne pogledacu ako ne necu, to nema na imdb

Last edited:
Ovaj film zapravo ni ne volim onako kako bih ga trebao koliko jer je (meni) toliko strašan. :LOL:

ad5da03103445aa35030d76ac2307350.jpg

U meni film izaziva grozu ne zbog krvavih scena mučenja (kojih ima dosta i ne mogu reći da nisu efektivne), već zbog razotkrovenja potencijalno krajnih grozota ljudske psihe. Spojleri slede kroz moju interpretaciju.

Svemirski brod sa "gravitacionim pogonom" iz naslova se vraća nakon 7 godina nestanka. Ekipa koju šalju da izvidi situaciju i spase šta se može spasiti relativno brzo uviđaju da je nadsvetlosni pogon proveo letilicu kroz "paklenu dimenziju bola i užasa". Lično mislim da česte interpretacije filma tu čine grešku kada da misle da je brod, kao iz nekog Doom-a, bukvalno došao u kontakt sa "paklom" ili nekom namerno malicioznom "dimenzijom". Koliko ja razumem, ono što se desilo je da je ta razina izvan (?) prostorvremena dovela do razora realnosti onakve kakvom je poznajemo u promućenja iste u neku jedinstvenu, poludelu smesu. Intelekti, svesti su se stopile u zajedničku, pomešale sa materijom. Užas, strah, isntinkti, želje i zbog događaja izvotoperene namere su se pretvorile u sadomazohizam bez naročitih granica. Uz te uslove je "rođeno božanstveno biće" sa razvratnom patnjom kao jedinom referencom namene i (sci-fi) pogonskom mašinom kao efektivnim srcem, sa (za običnog čoveka) neverovatnim sposobnostima. Zakoni unutar broda nisu sasvim isti kao oni izvan, i na tu konkretnu temu se može filozofirati koliko god želimo. Pretvaranje naučnika, duhovnog stvaraoca broda u avatara ovog boga je metafora na razne arhetipalne težnje koje ja mrzim, možda jer ih prepoznajem u sebi. Ciklična priroda narativa (film se završava slično - ali ne sasvim isto - kao što počinje) čini ovu noćnu moru još gorom, jer meni to ukazuje na to da ko jednom kroči u brod, taj postaje deo njega i više ne izlazi. Zauvek je deo noćne more bez mogućnosti da izađe. I taj haos kroz individualnu perspektivu nerazumevanja, zaboravljanja i ponovnog doživljavanja, sa najverovatnije sve gorim i bolnijim verzijama istog je ono što čini fragmente bolesnog kolektiva broda. Užas, ni nakon godina gledanja filma nisam uspeo da obradim horor koji predstavlja.

Naravno, ima raznih drugih interpetacija, naročito zbog nekih implikacija unutar filma. To ga čini još zanimljivijim jer retko je šta strašnije od toga kada su razne verzije tumačenja podržane od strane logike nekog dela, sve grozne na svoj način i kada zapravo sve istovremeno imaju smisla.

Film je u originalnoj seči bio toliko užasan, odvratan i dugačak, da studio nije dozvolio da to izađe na videlo. Navodno su se producenti i test-publika usrali u gaće od straha. Tako je verzija koju imamo limitirana, osakaćena za nekih jakih pola sata. Nikada nećemo videti koliko kvalitetniji je film originalno bio. Ovako ono što som dobili ima svoje mane i ne bih ga nazvao "vrhunskim" kao umetničko delo, ali je blizu. Psihološki horor filma je pak definitivno vrhunski.

Meni je prvi horor koji sam pogledao u zivotu bio ovaj:

Demoni, secam se da sam se danima posle plasio da ostanem sam kod kuce po mraku. Rekoh aj opet da pogledam pre par dana. Za danasnje standarde straha prilicno smesno, ali mi je drzao paznju do kraja, jer sam i zaboravio desavanja u filmu. Fin 80's horor, rekao bih 5/10 ocena.

Meni je prvi horor koji sam pogledao u zivotu bio ovaj:

Demoni, secam se da sam se danima posle plasio da ostanem sam kod kuce po mraku. Rekoh aj opet da pogledam pre par dana. Za danasnje standarde straha prilicno smesno, ali mi je drzao paznju do kraja, jer sam i zaboravio desavanja u filmu. Fin 80's horor, rekao bih 5/10 ocena.

Najverovatnije samo zbog perioda i marketinškog stila, ali podseća me na Carpenterove filmove.

Meni je prvi bio Clown IT, toliko mi je bio strasan da ga nisam ni zavrsio, a posle kao stariji kad sam ga gledao, bio mi je smesan.
Mnogi filmovi tako prođu, ne samo horori. Nešto epsko ili grozotno kasnije ispadne sprdnja ili krindž. Divno je kojom značajnom merom nam se percepcija menja tokom života. Često pokušavam da zamislim kako bih doživeo nešto ako ne bih imao backlog klišea u glavi. 😁

E taj nisam još gledao. Metnuo na listu.

Gospodari pakla je Prince of Darkness? Taj je super, na pravi način uzbudljiv, smešan i kul.

Meni je They Live top, iako je više parodija nego horor, barem kako ga ja doživljavam.

Kad smo već kod vampira, jedan od omiljenih horor filmova, i to novijih, mi je A Girl Walks Home Alone at Night.

a-girl-walks-home-at-night-poster.jpg

Teško je dovoljno reći o filmu bez da bude spojlovan. Preporučio bih da uđete u njega bez naročitog predznanja. Ja bukvalno ništa nisam znao o njemu i oduševio me je. Blago umetnički sa suptilnijim nijansama horora - izraženije izaziva kompleks raznih emocija nego pukog straha. Temu i mitologiju delo izučava malo dublje i suptilnije od tipičnog pristupa u sub-žanru. Svež i neubičajeno spor noir film, ponekad kao da gledamo strip, vizuleno je isto zadovoljstvo kao i tematično. Saundtrek služi kao vrhinski adheziv atmosfere, priče i eventualnih interpretacija. Za one koji se pitaju, film je Američke produkcije, ali sav govor je na persijskom. Crowdfundovan preko IndieGoGo - što još jednom dokazuje da vrhunski kvalitet ne ovisi od kompleksnog, dobro uhodanog establišmenta.

E, a sada spojleri: Da ponovim, ja nisam znao da se će biti vampira u filmu, samo da je horor u pitanju. To, što odmah na početku shvatamo da nije devojka iz naslova ona zbog koga treba da brinemo u ovoj priči, me je oduševilo. Film efektivno i bez oslanjanja na totalno neočekivane preokrete pretvara "monstruma" u anti-heroinu, pa joj pokazuje dubine, nijanse, svakodnevnice, želje, interne konflikte, sve da bi na kraju opet ukazao na to koliko Devojka nije (više) čovek i da joj je moralnost zbog toga u konfliktu, te da vampirska crta moći ipak nadvladava. Tanka linija preko koje se lome lična mišljenja oko emancipacije kao tematike je savršeno bačena u sivu zonu sa veoma pozitivnom katarzom koja odobrava "beg iz Lošeg Grada" na kraju. Podržavajuća uloga u liku Arash-a mi je isto retko prijatno legla kao neko sa kim mogu da se poistovetim - neko ko je izgubljen u svetu u koji ne oseća da pripada i samo zna šta ne želi, a ono što želi je više u "rukama" Univerzuma nego u sopstvenoj moći. Jedan među mojim omiljenim filmovima, generalno.

Mamish me tim filmom Mozzribo.
Shto se mene tiche, najbolji vampir film je SUMMER OF BLOOD

bogotac.jpg

Nije bash horror, ima horror elemenata :) Okej, horror je zamisliti da se jednog dana probudish u kozhi glavnog lika - dodje mi da ga zhalim i tuchem u isto vreme. Ignorishite IMDB ocenu, pogledajte barem prvih 15 minuta filma, ako vam se ne dopadne, mozhete bataliti, ali uchinite uslugu japanskoj kecherki i odgledajte prvih petnaestak minuta.

Back
Top Bottom