• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

Hardware General (vesti/konferencije/glasine)

Kako ovi APU-i imaju die size od 441mm² naspram ~200-250 koliko jedan high end desktop procesor ima, cena proizvodnje AMD Strix Point APU-a bice ogromna, a zbog mogucnosti dodeljivanja puno memorije integrisanoj grafickoj potraznja isto tako nece biti mala.

cena proizvodnje AMD Strix Point APU-a bice ogromna
Upravo to.
AMD ima 21% udjela na tržištu laptopa, Intel 79%, nema šanse da će napraviti neki 'impact' sa ovim cijenama bez obzira na performanse. Plus postoji razlog što niko ne radi testove (standby) baterije za ovaj novi APU. ;)

Kako ovi APU-i imaju die size od 441mm² naspram ~200-250 koliko jedan high end desktop procesor ima, cena proizvodnje AMD Strix Point APU-a bice ogromna, a zbog mogucnosti dodeljivanja puno memorije integrisanoj grafickoj potraznja isto tako nece biti mala.
Strix Halo je napravljen od chipleta, vecinu prostora zauzima GPU sa brojem CU-ova kao u PS5 konzoli.

Za sada ga ima samo u ovim tabletima, videcmo da li ce se odomaciti u laptopovima [bez dedicated GPU-a].

relative-performance-2560-1440.png
power-raytracing.png

Strix Halo je napravljen od chipleta, vecinu prostora zauzima GPU sa brojem CU-ova kao u PS5 konzoli.

Za sada ga ima samo u ovim tabletima, videcmo da li ce se odomaciti u laptopovima [bez dedicated GPU-a].
Pa i desktop procesori su. Trecina povrsine su CCD-evi sa Zen 5 jezgrima, a 2/3 povrsine je I/O die sa grafickom i ostalim stvarima.

Meni bi ovaj 5070ti bio odlican upgrade sa 10gb 3080 samo kada bi mogao da se nadje za 800e. Za sada na kp je cena oko 1200.

Gledam malo cene polovnih grafičkih na KP, cene grafičkih nakon izlaska 5xxx serije skočile. :ROFLMAO:

Sad isto čitam, bio zemljotres na Tajvanu,
tako da će biti manja dostupnost grafičkih (što znači veću potražnju i skok cena) i kasniji launch date za RTX 5070 i RTX 5060/TI.

Meni bi ovaj 5070ti bio odlican upgrade sa 10gb 3080 samo kada bi mogao da se nadje za 800e. Za sada na kp je cena oko 1200.
Da, samo što se to nažalost neće desiti. U narednim mesecima će se verovatno situacija na tržištu grafičkih malo stabilizovati i cene malo unormaliti, ali svakako ne treba očekivati neke drastične promene.
Pre mesec dana sam prodao moj 4080S (ProArt model, u domaćoj garanciji) za 970€, a u tom trenutku je bilo par oglasa za korišćene 4080(S) u rasponu cena 850-1000€. Sad ih više nema u oglasima (tj. ima jedna 4080 Palit GameRock OC za 1100€). Novih 4080S/4090 više nema, korišćene (kojim su btw skočile cene) takođe teško mogu da se nađu, jer vlasnici istih nemaju razloga da ih menjaju.
U ovom trenutku od NV GPU-a u kategoriji do 1000€ jedino može da se nađe 4070 Ti Super za oko 950€ na iPon-u.

Po meni svi oni sto su prodavali 4080 za 800-850e a bilo ih je dosta na KP, su se posteno zeznuli..ocekivali su valjda 5080 na nekih 1100e sto je u snu samo moguce. Ispade 5080 duplo skuplja od polovne 4080.
Ne menjam 4080 dok ne crkne, Ngreediji ni dinar vise u buducnosti, ni od 6000 serije ne ocekujem nista sem jos laznih frejmova i muljanja slike sa FG.

Back
Top Bottom