Bilo je nekad plug&play u vrijeme Slot(ket) procespra.
Bukvalno. Stavljanje CPU-a u socket, kao i RAM-a i GPU-a u za njih predviđene slotove je retard friendly proces. Ko to ne može sam da uradi ili nekim čudom ipak uspe da ih ošteti prilikom ugradnje, ne znam, nek’ sastavlja Lego Duplo kocke.Bukvalno je neophodno da budes moron, da ne postavis bilo koji procesor pravilno na odgovarajucu mu plocu.
TL: DW, bezbednije je instalirati procesor kada je maticna u horizontalnom polozaju. I uvek treba u potpunosti zatvoriti vratanca pre zatezanja locking mehanizma. Ljudi se opuste posle tenzije stavljanja procesora u socket, pa onda pozure sa ostatkom procedure.
Preterujete pa nema dalje... lako je nama prekaljenima, koji smo odrasli sastavljajuci komp, totalno druga stvar je sa nekim novim klincima.
Proces montaze procesora, pa i graficke karte zbog one kvacice na maticnoj koja ga drzi, a ako imas ogromnu graficku, ona proguta tu kvacicu, pa radis na slepo kad trebas da vadis graficku, da i ne pricam... jedino je ram memoriju relativno lako staviti, steta sto nisu i ostale komponente, na tom nivou lakoce ugradnje, za sve ove godine, gde smo zaboravili i na flopi i na opticke drajvove, za neke stvari smo i dalje ostali primitivni.
pa to i pricam, isto, nismo nista napredovali.Ma isto je bre i pre 15 god kad sam sastavljao prvi komp. i sad. Procesor se isto ubacivao kao i sad, graficka isto, ram isto..ne vidim razliku nikakvu sem malo gabaritnijih komponenti ali sve to naleze ako ubadas rupu![]()
taj rad, previse osetljivo, krho, pipavo... secam se kad sam jednom slucajno izvukao pin sa proc-a, kad sam pokusao da ga ocistim, jer je bilo prasine na njemu...Staviti CPU u slot ispravno nije nikakva nauka. Sa druge strane, da, pinovi nisu najbolje rjesenje sa koisnickog aspekta tako da su obe strane donekle u pravu. Ja sam sjebao 2-3 cpu jer su mi ispali na pod iz ruke, ispravljanje pinova nije pomoglo lol.
Ma naravno, to je cisto moja opaska da nekim ljudima nema pomociSamo sto ispadanje komponenti iz ruku nema veze sa samom "problematikom ugradjivanja" tih komponenti![]()
Odmah ga kupujemNista, cekamo AI robote da stavljaju graficke i procesore umesto nas
pa to i pricam, isto, nismo nista napredovali.
nisu malo gabaritnije komponente, i ti imas 4080, video si koliko je to cudo... i reci mi da nije muka kad trebas da ga vadis, a ona kvacica od maticne sto ga drzi, moras na slepo da je napipas i da se pitas dal si je otvorio do kraja, treba da izlomis ruku da dodjes do nje, i to ja sa ogromnim kucistem, ne mogu da zamislim kolika je muka ovima sa manjim kucistem... pa onda tipa moras da skines kuler od procesora kako bi imao lufta da pomeris tu kvacicu... eeeeej trebas da skidas i kuler, kako bi skinuo graficku, katastrofa i debilizam prve klase!
ram je uvek bio user frendly, a vremenom su i to poboljsali, pa vise ne moras da otvaras obe kvacice, vec samo jednu, i recimo m.2 ssd je prilicno user frendly staviti, odmah na drugom mestu posle rama...
na trecem mestu bi bio obican ssd...
kad se setim ranije onih molex kablova, mrak mi pada na oci... trebas da si Shvarci da ih izvadis, a ako slucajno povuces za zice, iscupas zicu, haos...
a sad recimo imas jedan usb-c, tako lako se stavlja i ne moras da razmisljas kako si ga okrenuo... o takvim stvarima pricam, sto nije sve napredovalo onoliko koliko je moglo i trebalo.
Imaš i komp gde je sve već sastavljenoKupite konzolu, tu je sve vec sastavljeno