• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

Hardware General (vesti/konferencije/glasine)

Ili ce opet kaskati i nece nikog zanimati, ili ce biti konkurencija zelenima ali sa losom cenom. AMD jednostavno ne ume, tj ne zeli drugacije da prodaje gpuove

AMD je oficijelno najavio 9800X3D, njihove brojke kazu +8% u poredjenju sa 7800X3D.

Stize u radnje za tacno nedelju dana [7. novembra], a nezavisni opisi 1 dan ranije.

• 500 MHz higher base frequency than 7800X3D
  • OC capability
  • 8% avg. perf increase over 7800X3D (ranging from 1%-26% depending on the title)
  • much faster than the 285K (20% avg, up to 59% in Cyberpunk)
kat0peg.png

VCSCnWQ.png

Mada nesto mi ovde nema bas smisla... ko zna kako su testirali.

+9% u Starfield-u u poredjenju sa 7800X3D
+31% u Starfield-u u poredjenju sa 285K
rk9JWmu.png

Last edited:
AMD je oficijelno najavio 9800X3D, njihove brojke kazu +8% u poredjenju sa 7800X3D.

Stize u radnje za tacno nedelju dana [7. novembra], a nezavisni opisi 1 dan ranije.

• 500 MHz higher base frequency than 7800X3D
  • OC capability
  • 8% avg. perf increase over 7800X3D (ranging from 1%-26% depending on the title)
  • much faster than the 285K (20% avg, up to 59% in Cyberpunk)
kat0peg.png

VCSCnWQ.png

Mada nesto mi ovde nema bas smisla... ko zna kako su testirali.

+9% u Starfield-u u poredjenju sa 7800X3D
+31% u Starfield-u u poredjenju sa 285K
rk9JWmu.png

Su spominjali cene? Ja bas gledam da uzmem burazu neki 7800x3d ovih dana, kontam uz steel legend x670e.

Launch cena $479.

AMD test konfiguracija:
X670 AORUS Master
2x16GB of DDR5-6000 memory
RTX 490

Spomenuse u videu da rade na "ML-based FSR". Kasne samo pola decenije za Nvidijom.

Skroz realan scenarij da ćeš igrati u 1080p sa 4090-tkom. 😆

Bolje gledati 1440p kao neki optimum:

What a time to live in. Znaci pravi bloodbath, AMD flagship je ~30% brzi od oba Intelova flaghipa, uz manju potrosnju struje, manju cenu, manje grejanje, i na mobo platformi koja ce jos da pozivi. Tokom par ranih Zen generacija, Intel tabor je bio srecan uz ~5% lead, a sada su drasticno iza.

Skroz realan scenarij da ćeš igrati u 1080p sa 4090-tkom. 😆
To je realno u smislu da je sada 4K + DLSS Performance totalno viable [i preporuceno od strane DF-a].

Ne vidim ja nešto tih ~30%:
Komentarisao sam okacen Hardware Unboxed video, cija lista igara je dala 28% i 35% poboljsanje u odnosu na intel.

Manja cena cega, procesora?
a kad se uzmu u obzir i maticne ploce, dal je i dalje jeftiniji?
Svega.

9800X3D moze u sve AM5 ploce [koje ce verovatno dobiti i Zen6 podrsku], cooleri ne moraju biti skupi, sweet point za memoriju je samo CL30 6000mhz, a i sam procesor je jeftiniji od Arrow Lake flagshipa [koliko vidim zimska grejalica 14900k na KP-u je 470e].

Onda neko od medija laže jer je u odnosu na 265K skuplji za $80, troši otprilike isto struje u load-u a značajno više u idle-u, ima veće temperature a brži je 14-15% u 1080p gamingu.

Bolji je i istovremeno jeftiniji, sad dal je 15% ili 30% za kupovinu nije bitno, ali mnogima mnogo bitnije od ovoga za kupovinu je boja kutije.

Resena je i misterija od dva spaljena procesora koja su ovih dana bila postovana po redditu. Steve sa GN-a je otkupio jedan ovaj CPU+Mobo i napravice video uskoro.

TL: DW, bezbednije je instalirati procesor kada je maticna u horizontalnom polozaju. I uvek treba u potpunosti zatvoriti vratanca pre zatezanja locking mehanizma. Ljudi se opuste posle tenzije stavljanja procesora u socket, pa onda pozure sa ostatkom procedure.

500 evra procesor + ko zna koliko maticna, lele bate...

i dalje smo ostali u praistorijskom dobu sto se tice te procedure stavljanja procesora, a i dosta toga drugog u kompjuteru, daleko smo od nekog user frendly plug and playa.

Back
Top Bottom