• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

General Comics Thread (Šta čitate i preporuke)

Čitao sam The Life and Times of Scrooge McDuck kao klinja - i dalje imam kompletno mađarsko Egmont izdanje. Jedan od najboljih stripova, realno.

Uvek me je čudilo zašto ne viđam u knjižarama. Eto, sada mi je jasno.
I ja jako volim te disney stripove,pogotovo Don Rossa i Carl Barks izdanja. Odrastao sam na zabavniku/almanahu i naucio da citam uz njih. Uspeo sam da skupim nesto tih fantagraphics izdanja ali sada je postalo bas tesko naci neke brojeve.

1000037461-webp.17558

Attachments

• 1000037461.webp
    1000037461.webp
    200.2 KB · Views: 96
499544366_1170125411819248_144472981142231109_n.webp

X Hercegnovski Strip Vikend – Long live Heavy Metal, 30. MAJ – 01. JUN 2025.
PROGRAM:
Petak, 30. maj
20:00 Galerija Josip Bepo Benković, Stari grad
- Zvanično otvaranje Strip vikenda
- Izložba: Heavy Metal magazin i specijalni gosti
22:00 Pub Got, Herceg Novi
- HSF Žurka Live music
Subota, 31. maj
11:00 – 17:00 Trg Nikole Đurkovića, Herceg Novi
- Crtanje za fanove
- Crtanje na majicama
- Berza stripa
11:00 Biblioteka, Stari grad
- Radionica crtanja
13:00 Kafe Kino, Trg Nikole Đurkovića
- Prezentacija Heavy metal magazina i razgovori sa autorima
22:00 Amfiteatar, Herceg Novi
- HSF žurka - Koncert „Mustang“ (besplatan ulaz)
Nedjelja, 01. jun
11:00 – 17:00 Hotel Casa Del Mare Blanche, Bijela
- Crtanje za fanove
- Radionica sa polaznicima iz Nikšićke škole stripa
- Berza stripa
- Izložba postera HSF
- Prezentacija ilustrovane knjige „Bilješke dokolice“ Luka Rakojević u saradnji sa Francuskim institutom u CG
- Background music – DJ bodziE

Poceo sam da citam Absolute Batman, i verovatno cu overiti i ostatak Absolute izdanja. Svidelo mi se totalno pretumbavanje origin-a i statusa drugih likova u Ghotham-u, najzad malo originalne price koja sada moze ici u ko zna kom pravcu. Ali jedan minus mi je sto posle odlicnog Zoo arc-a je sada krenuo novi arc koji kao da je crtan od strane osnovca. Bas velik skok u izgledu art-a.

batman-cape-whip.jpg

Victor-Fries-Jr.-in-Absolute-Batman-7.jpg

Poceo sam da citam Absolute Batman, i verovatno cu overiti i ostatak Absolute izdanja. Svidelo mi se totalno pretumbavanje origin-a i statusa drugih likova u Ghotham-u, najzad malo originalne price koja sada moze ici u ko zna kom pravcu. Ali jedan minus mi je sto posle odlicnog Zoo arc-a je sada krenuo novi arc koji kao da je crtan od strane osnovca. Bas velik skok u izgledu art-a.

batman-cape-whip.jpg

Victor-Fries-Jr.-in-Absolute-Batman-7.jpg
Absolute Betmen mi je ok samo, ništa specijalno. Totalno očekivano od Snydera. Art u prvom arku je sjajan svakako. Absolute Wonder Woman je fenomenalan. Ostale nisam stigao da overim. Jesam na brzinu prelistao Absolute Superman, al moram da se vratim da zapravo pročitam.

Tongues, vol. 1 | Anders Nilsen, Pantheon Books/Jonathan Cape (2025.)

image.png

Još jedan od stripova koji je u razvoju dulje od desetljeća i još nije gotov. Autor je tematske i vizualne ideje za strip počeo razvijati 2013. godine, a prva izdanja u obliku sveski ugledala su svjetlo dana 2018. godine, u autorovoj vlastitoj produkciji. Do sada je izašlo 6 epizoda, a Pantheon Books ih je nedavno sakupio i objavio kao prvi integralni svezak pod naslovom "Tongues, vol. 1". Koliko sam shvatio, to bi trebala biti minimalno prva polovica ukupne priče.

Radnja je inspirirana grčkim mitom o Prometeju, ali je smještena u kvazi-suvremeni, konfliktom razoren srednjoazijski pejzaž. Pratimo boga prikovanog za planinu, njegov neobičan odnos s orlom, ali i niz nelinearno isprepletenih ljudskih priča – uključujući djevojčicu iz Afrike i samotnjaka s plišanim medvjedićem koji luta pustinjom. Sve je ispričano s dozom poezije, simbolike i filozofske refleksije o jeziku, znanju, tehnologiji, osveti i suosjećanju.

Vizualno je strip izniman – kombinira minimalistički stil s detaljnim, ponekad halucinantnim prizorima. Moebiusov utjecaj na crtež i boje je očit (doduše, moram reći, poze likova su ponedak u najmanju ruku upitne :D). Posebno bih izdvojio nekonvencionalno kadriranje. Svaka stranica ima svoju specifičnu logiku, a zajednički motiv su gotovo hipnotički geometrijski uzorci koji i simbolički sačinjavaju strukturu priče te uokviruju njezinu realnost. Razigrana kompozicija kadrova dobro podržava mitološku i često filozofsku naraciju koja zahtijeva prostor i pauzu - u akcijskim sekvencama ubrzanje ritma se postiže manjim i zgusnutijim kadrovima, no kada priča prelazi u kontemplaciju, kadar se širi i daje priliku za predah i promišljanje. Ponekad je to širenje prostora takvo da ne stane na normalnu stranicu pa Nilsen koristi tzv. fold-out stranice kao još jedan narativni i vizualni alat.

S tehničke strane, izdanje je savršeno. Veći format (u odnosu na američki standard), mat papir visoke kvalitete s blagom teksturom, tvrdo ukoričeno s odlično izvedenim uvezom tako da se stranice široko otvaraju bez ikakvog naprezanja. Naslovnica koja se vidi na slici iznad dio je papirnatog omota. Tipografija je jasno čitljiva i ugodna za oko. Od dodataka nema ništa posebno vrijedno spomena osim popisa likova s kratkim opisima i ilustracijama, koje bih ja osobno radije stavio na početak knjige, umjesto na kraj. Pantheon i Jonathan Cape izdanja su sadržajno identična. Prvo je za US tržište, a drugo za UK/EU tržište. UK izdanje je kod nas također i jeftinije.

Last edited:
Back
Top Bottom