• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

Gejming "novinarstvo" i ostatak scene

sistem je nefer

prodja igre u velikoj meri zavisi od metascore - zanr, ime developera i publishera, metascore, to bih rekao da su kljucni parametri u prodaji. zato bi prosto morao da postoji skup propisa koji zabranjuje "boost" ocena avionima, hotelima, collector's edicijama i slicno

siguran sam da je, u proseku, ocena koju reviewer daje ukoliko je dobio "pokloncic", visa makar za 10 od 100.

na kraju dobijes sta imas sada, metascore koji je na strani velikih izdavaca, i direktnu posledicu - profitabilnije projekte - u odnosu na izdavace koji ne guraju "odnose" sa medijima

nefer deo je sto je cena "dobrih odnosa" fiksna - sitnina za jedan EA, nepriustiva za neki KLEI ili sta ti ja znam
Tako ti je svuda u svetu u svim branšama. Ako ne možeš da priuštiš igru velikih, oni te izguraju sa tržišta. Prehrambena industrija isto funkcioniše verovao ili ne. Plaćaš upkeep, plaćaš merchandizere, plaćaš dodatne vozače jer veliki sistemi imaju nepovoljno radno vreme magacina za sitne igrače, i ako ne igraš po njihovom izbace te sa polica i ćao.

yup, ali ne placas mito, makar ne legalno... sve sto si nabrojao su troskovi proizvoda i distribucije, to je sve u redu

yup, ali ne placas mito, makar ne legalno... sve sto si nabrojao su troskovi proizvoda i distribucije, to je sve u redu
Kurac je u redu. To je bukvalno legalizovano mito. Kazes, "e ako hoces da nastavim da prodajem tvoj proizvod i ove godine moras da mi platis 10k po bar kodu". Razumem ja, slobodno trziste, imas pravo da me zajebavas a ja imam pravo da ne prodajem kod tebe, ali sistem je bukvalno namesten da favorizuje velike i bogate.

Jesam li ja to nesto propustio, otkad je metacritic najuticajniji faktor za prodaju ? Slazem se da pretvorio u jos jedno orudje marketinga (ako je ikada i bio nesto drugo), ali rangirao bih skoro sve druge metode promocije kao uticajnije, klasican real world i internet marketing, soc mreze, youtuberi i streameri, eto viralni marketing je mozda manje bitan od mc. Da se ogradim, ovo samo na osnovu mog utiska pa me ispravite ako gresim.

Eh... gejming "novinarstvo"... sećam se svojih početaka koje sam imao na forumu sveta kompjutera i na emugalaxy...

To je bilo vreme kada sam sa izuzetnim entuzijazmom pisao na širok spektar tema... i uvek sam pisao iskreno i od srca i dešavale su mi se i greške, što je i prirodno.
Sada kada stanem i pogledam iza sebe... sve što sam ikada radio je bilo sa dušom i uz potpunu predanost... nebitno da li će biti nekih negativnih mišljenja. Jer... pisao sam uvek na taj način da sve kažem što mislim, da kažem svoje mišljenje. Sećam se - uživao sam u stvarima koje sam pisao... pogotovo o Yakuza igrama za koje sam se trudio da ih predstavim i kroz istorijski i kultorološki pogled. Voleo sam i Silent Hill i Final Fantasy... to su bile sve meni drage stvari u koje sam potpuno ulagao sebe.

Ne bih sada želeo da budem i zvučim prepotentno, ali mislim da su neke od tih stvari bile nešto najbolje što je napisano na ovim prostorima.

I žao mi je. Žao mi je što je sve nestalo. Sve je nestalo kroz jedan neljudski odnos. Ja sam nakon emugalaxy-ja pisao i za PlayZine i nešto baš malo za IGN... Jednostavno sam na kraju došao do toga da sve što radim jednostavno ne vredi. Ne vredi ni u smislu truda i vremena, a imam utisak da ne vredi ni u smislu kvaliteta...

Jer... ko se danas seća tog velikog Yakuza serijala koji sam pisao i svih opisa igara koje sam dao tokom godina...?

I koliko je sve to vredelo i uopšte uticalo na nekoga? Povratni feedback nisam imao, niti sam na kraju imao bilo kakav impuls da nastavim dalje.

Jednostavno je sve stalo. I danas... danas sam samo neko ko jednostavno uživa igrajući se. Uživam na Steamu, uživam na PlayStationu i puštam da vreme prolazi. Shvatio sam da stvari koje sam činio nisu dovoljno dobre i prestao sam da pišem... neka pišu drugi.

Ono što danas pišem i u čemu zaista uživam jeste knjiga o mom životu. Knjiga od osamdesetih pa sve do danas.

I polako napredujem. Voleo bih da do kraja godine napišem tu knjigu i na taj način pokrijem sve... Sve od rata, izbegličkih godina, života u domu za decu bez roditelja... pa sve do činjenice da danas imam dete u Finskoj koje na žalost nisam video od rođenja.

I tako... na ovom mestu dolazim do kraja svega. I shvatam da jednostavno volim igre. A razlozi zbog čega je to tako ću sasvim sigurno opisati i u toj mojoj knjizi.

Knjizi čiji sada ovde ostavljam prolog i dva kratka fragmenta.

A knjiga će se zvati... Deca u tami. I sve počinje te 1983.

Susret mog oca i moje majke.

Sada je sve ovo što sam napisao otišlo daleko od gejming "novinarstva"... ali... to sam jednostavno ja. Pišem o svemu o čemu u tom trenutku želim i često mi se desi da odem u offtopic. Nadam se da vas nisam sve kolektivno ugnjavio...

Kuckamo se, vidimo se, lepo je ponovo biti ovde 💫

P.S. sada vidim da prilog na žalost ne mogu da ostavim... dobro, napisaću taj moj prolog i priloge na nekoj drugoj temi...
P.S No. 2 Mislim da sam ipak uspeo nešto da izvedem... sada sam editovao ispravne linkove :)

Link za Prolog + dodatke
Kao neko ko ne cita opise igara vec godinama mogu ti reci da sam za zadovoljstvom citao tvoje. Bas mi je bilo krivo kad si otisao sa emuglx-a. Zelim da ti se ostvare planovi u vezi klnjige. Znajuci kako pises uveren sam da ce biti odlicna.

Kao neko ko ne cita opise igara vec godinama mogu ti reci da sam za zadovoljstvom citao tvoje. Bas mi je bilo krivo kad si otisao sa emuglx-a. Zelim da ti se ostvare planovi u vezi klnjige. Znajuci kako pises uveren sam da ce biti odlicna.
Hvala puno... verujem i nadam se da će knjiga biti dovoljno dobra da prenese sve kroz šta sam prošao u životu... i nadam se da ću uspeti da pošaljem pozitivnu poruku.

Poruku da ma koliko bile teške životne okolnosti, ne smemo se predati i moramo gledati napred. Napred i uz novu snagu ući u NOVI SVET ❤️ 💪

Bilo mi je žao kad sam video da su mnogi Yonaijevi tekstovi sa Galaksije iznenada nestali. Samo sam neke pročitao a većinu ostavio za kasnije. Opis npr Silent Hill-a je bio prva liga.
Jesi li sačuvao šta od toga?

Last edited:
Stvarno? Kao roknuo sajt ili cancel culture?

Sent from my Poco F2 Pro using Tapatalk

Bilo mi je žao kad sam video da su mnogi Yonaijevi tekstovi sa Galaksije iznenada nestali. Samo sam neke pročitao a većinu ostavio za kasnije. Opis npr Silent Hill-a je bio prva liga.
Jesi li sačuvao šta od toga?
Pa... veliki deo jesam. Imam integralne PDF verzije tekstova, mnoge od njih su imale i više stvari nego što su bile objavljene na samom sajtu... Ne bih voleo sada ljude ovde da spamujem, ne znam kako bih ti dostavio sve to... :unsure:

Bilo bi super da se napravi podtema za te tekstove. Mozda će i inspirisati ostale da podele ili napišu nešto slično. Neki rani počeci sajta :).

Bilo bi super da se napravi podtema za te tekstove. Mozda će i inspirisati ostale da podele ili napišu nešto slično. Neki rani počeci sajta :).
ja se sve tiho nadam tome, sve me strah da kazem naglas :D

Back
Top Bottom