• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

PS5 PS4 PC Final Fantasy VII Remake Intergrade[2020] + Rebirth[2023]

Po meni je FFX je bio vrhunac serijala posle toga je krenulo nizbrdo. FFXII je bio ok a ovo ostalo je ipak ispod nivoa slavne fransize. Tu ne racunam MMO nastavke njih nisam igrao. FFIV-X zlatno doba serijala.

Nizbrdo je krenulo poslije devetke, ako gledamo objektivno. Desetka je rađena za tada novu konzolu i velika razlika je upravo tada napravljena, smanjili su svijet, fokusirali su se više na izgled i muziku kako bi privukli nove klince. Onda im je neka kost u glavi pritisla mozak pa su napravili X-2 i tu počinje sunovrat. Svi smo očekivali popravni, ali su se fokusirali na MMO, što je donekle bilo ok. XII je bila bittersweet, nit' smrdi, nit' miriše, dobra igra, ali nije mogla ispraviti učinjeno. XIII je odlična, ali za razliku od prethodnika iz "nove generacije", XV takođe prosjek, tek onda im je kost iz glave izašla i krenuli da rade rimejk provjerenog štiva.
Nekima se ne sviđa proširivanje priče, "reimagined" i epizode, ali igra je fantastična i Square is back on track.

Nemam neka pretjerana očikavanja od XVI ali vjerujem da će biti odlična igra, ako bude egal XV ili malo bolja ja ću biti zadovoljan.

Ne znam da li ste upratili ali FE radi nove rimjeke za Square, što je odličan potez, fokusiraće se na FFVII i nova izdanja a druga kompanija će raditi rimejke - https://gamerant.com/square-enix-forever-entertainment-game-remakes/

Vrijeme je da se Chrono Trigger i Cross vrate na velika vrata!

Meni FF XV bolja i originalnija igra od FF7R koji mi je generalno super ali sam odigrao i zaboravio na igru a FF15 je ostavio dugoročan utisak.

I meni FF XV prijala (upravo zavrsio), mozda ne toliko kao FF7R jer ipak nostalgija tu igra ulogu, ali otvorila mi je apetit za FF generalno.

FF je izgleda jedan od onih serijala gde su misljenja toliko podeljena gde tek dve-tri igre dobijaju masovni approve, a ostalo kako kome.

I meni FF XV prijala (upravo zavrsio), mozda ne toliko kao FF7R jer ipak nostalgija tu igra ulogu, ali otvorila mi je apetit za FF generalno.

FF je izgleda jedan od onih serijala gde su misljenja toliko podeljena gde tek dve-tri igre dobijaju masovni approve, a ostalo kako kome.

Pa da, među toliko naslova 2-3 masivna approve-a su uspjeh, ostalo je sve subjektivno. Meni lično, ne vjerujem da će ijedna igra, IKAD VIŠE, ostaviti takav utisak kao FFVIII koji sam prvi igrao ili Morrowind, prvi owRPG. Realno, uživao sam više igrajući FFVIII remaster nego FFVIIR jer me drmala veća nostalgija, s obzirom da sam osmicu igrao preko pet godina, naučio engleski uz nju i generalno ušao u svijet jRPG-a, to ne može ništa nadmašiti.

Ali ako govorimo objektivno, X, , XII, XIII i XV su sjajne igre u poređenju sa ostalima, ali u poređenju sa ostalim FF naslovima, tu već dolazi do problema. Ne zbog nostalgije, već zbog eksperimentisanja, svaka ima svojih problem, desetka zbog ukidanja OW-a nakon devet naslova, eksperimentisanje u vidu hajmo dovesti nove klince, privući ih grafikom i novom konzolom. Donekle to isprave sa naredna dva nastavka i usavrše u XV, koja opet ima svojih problema sa ponavljanjem side questova, skoro kao Skyrim. Opet, dosta manji problem od ukidanja OW-a...

XV je znak da se nastavlja uzlazna putanja, koja je opet (objektivno) ispod prosjeka VII, VIII, IX....

Neko novo vrijeme, novi apetiti, kompromis između old school i new age je meni apsolutno prihvatljiv, štaviše zanimljiv.
Ali odraditi rimejk svega, kao Resident što radi je obavezno.

ne znam, uvek sam više otvoren za eksperimentisanje.
moderni jrpg-ovi koji prate tradicionalnu formulu, poput dragon quest xi jako brzo postanu ultra dosadni, mora mehanika da bude razrađenija.

čak i 8mica koju voliš je bila jako eksperimentalan jrpg. doduše, sa broken mehanikom i gomilom exploitova, ali sam je voleo itekako :)

Imam lepe memorije tih PS1 FF naslova.
Ali lično kad ih ponovo igram shvatim koliko su flawed igre.
Zadnji odl FF koji sam ponovo igrao je bio IX.
Igra ima lepe lokacije fun likove i dobru priču ali combat je jako shallow. I igra je previše lagana.
Igra te natrpa sa sposobnostima ali na kraju većina tih sposbnosti ničemu ne služe.

Sa druge strane koliko god ljudi mrzeli XIII barem je igra bila izazovnija nego mnogi stariji FF naslovi.
A iskreno XIII2 i Lightning Returns su redemovali XIII triologiju.

Ironija je da mi je u zadnje vreme najomiljeniji FFXIV.
A ja gnerlano nevolim MMO naslove. Doduše XIV je uspo mnoge stvari koje nevolim kod MMO igara da popravi na vrh toga sto ima i dobru pricu.

Zavriso igru sinoc 44 sata mi je trebalo. Presao sve side questove i mini igre. Mislim da se samo mine story moze zavrsiti za manje od 35 sati. Orginal sam igrao u proslom veku pa se ne secam svih detalja price ali mogu reci da remake ne prati slepo dogadjaje iz orginala. Sve sto bih dalje rekao na ovu temu bi bio spojler.

Iako nisam ljubitelj akciono orjentisane borbe u Jrpg igrama ovde moram priznati da mi je lepo legla. Akcioni deo sluzi samo da se napuni ATB skala da bi mogli da se koriste skilovi i magije koji su neophodni da se pobede i obicni protivnici a kod bos borbi su od presudnog znacaja. Mala je zamerka sto je igra na normalu relativno laka a hard tezina se otkljucava tek kada se predje igra. Ako se ne pazi mogu vas lako pobediti i obicni protivnici ali kada se uhodate i bosovi padaju bez problema. Jedini pravi izazov mi je bio poslednji bos gde sam vise vodio racuna kako da prezivim nego koliku cu stetu da nanesem. Ali je i on pobedjen iz prve.

Druga zamerka su monotona okruzenja beskrajni hodnici, tuneli i uske staze. Shvatam ja da se cela igra odigrava u jedno gradum ali su se tu mogli malo vise potruditi. Takodje i side questovi su mi bili dosadnjikavi.

Sve ostalo u igri je na vrhunskom nivou. Igra lepo radi na PS4 mogu da zamislim kako ce tek prodisati na PS5 ili na PC-u. Najvise me je odusevilo sto sednem da odigram sat vremena a ostanem tri a kad prestanem jedva cekam da joj se ponovo vratim. To mi se poslednjih godina veoma retko desava.

Na kraju ostajem pri stavu da je ovo najbolja FF igra jos od desetke. Za prelazak na hard se ceka PS5 verzija ako bude moguce preneti save. Sada jedva cekam nastavak da vidim kako ce se prica dalje odvijati.

Last edited:

--Resolution in Quality mode: 2160p
--Resolution in Performance mode: 1620p
--Improvements in GI
--Fog has been added
--Most textures have been touched up
--Shadows have been improved
--Loading times have gone from 40 seconds to 2 seconds. You can also boot from the OS into your save file in around 6 seconds.
--Pop in has been reduced.

Za prelazak na hard se ceka PS5 verzija ako bude moguce preneti save.
To i ja cekam. Moce da se prenese save ofkors, cak se govori da ce se svi vec osvojeni trofeji preneti i na PS5 listu zbog cega neki pizde. :LOL:

Prešao sam igru na ps5, šta reći, svaka im čast izvukli su poslednji atom iz ue4 rekao bih, vidi se da je uložen masivan trud kad je audio vizuelan doživljaj u pitanju. Igrao sam igru u performance modu, fidelity u 30fps je blago rečeno užasan.

Igra je fenomenalan remake, tj početak istog. Odličan gameplay, dobro su osmislili kako da se ne smaraš dok se ne napuni atb skala :) Gameplay svakog od članova družine je drugačiji i baš je teško da borba dosadi.
Treba dočekati sledeći deo, ali definitivno mogu da kažem da je ovo jedan zaokružen naslov i da se niko normalan neće osećati prevareno jer je ovo samo deo originala.

Sad igram yuffie dlc...

IMO, uspeli su sa jedne strane da odlicno rekreiraju likove, okruzenje i atmosferu, adaptiraju gameplay u veoma zabavnu realtime formu,, ali sa druge strane su otvorili vrata da adaptiraju pricu kako god zele.

Sephiroth se vratio nazad kroz vreme, zajebava Clouda sa vizijama kad god stigne da bi mu promenio odluke.

edit - Inace potvrdjeno je u nedavnoj FF7 Ultimania knjizi, Aerith ima pristup secanjima od njenih drugih timeline-ova. Npr, duhovi u crkvi su dosli da joj uzmu secanja jer je slucajno glasno rekla da je Cloud mercenary [to je on trebao njoj prvo da kaze], a kasnije je Tifi rekla da ce ona da ode da spase Marlene [za koju joj niko nije rekao].

Ocigledno je da veoma pazljivo rade na ovom projektu, da dosta clanova tima zele da ocuvaju original, ali i dalje ima prostora za zanimljive [velike] izmene. Jedva cekam nastavak, mislim da nece stici pre rane 2023.

Last edited:
Meni je igra skroz OK legla sa engleskim dubom, mada nisam igrao ekspanziju.

Back
Top Bottom