I meni FF XV prijala (upravo zavrsio), mozda ne toliko kao FF7R jer ipak nostalgija tu igra ulogu, ali otvorila mi je apetit za FF generalno.
FF je izgleda jedan od onih serijala gde su misljenja toliko podeljena gde tek dve-tri igre dobijaju masovni approve, a ostalo kako kome.
Pa da, među toliko naslova 2-3 masivna approve-a su uspjeh, ostalo je sve subjektivno. Meni lično, ne vjerujem da će ijedna igra, IKAD VIŠE, ostaviti takav utisak kao FFVIII koji sam prvi igrao ili Morrowind, prvi owRPG. Realno, uživao sam više igrajući FFVIII remaster nego FFVIIR jer me drmala veća nostalgija, s obzirom da sam osmicu igrao preko pet godina, naučio engleski uz nju i generalno ušao u svijet jRPG-a, to ne može ništa nadmašiti.
Ali ako govorimo objektivno, X, , XII, XIII i XV su sjajne igre u poređenju sa ostalima, ali u poređenju sa ostalim FF naslovima, tu već dolazi do problema. Ne zbog nostalgije, već zbog eksperimentisanja, svaka ima svojih problem, desetka zbog ukidanja OW-a nakon devet naslova, eksperimentisanje u vidu hajmo dovesti nove klince, privući ih grafikom i novom konzolom. Donekle to isprave sa naredna dva nastavka i usavrše u XV, koja opet ima svojih problema sa ponavljanjem side questova, skoro kao Skyrim. Opet, dosta manji problem od ukidanja OW-a...
XV je znak da se nastavlja uzlazna putanja, koja je opet (objektivno) ispod prosjeka VII, VIII, IX....
Neko novo vrijeme, novi apetiti, kompromis između old school i new age je meni apsolutno prihvatljiv, štaviše zanimljiv.
Ali odraditi rimejk svega, kao Resident što radi je obavezno.