@JackRaid04 kakav si čovek, spoiluješ potencijalni film ljudima sa time što si otkrio, ja bih to turio u spoiler sekciju.
Bacurau je na pola puta art house film o jednoj maloj zajednici i ima dosta humanističkih elemenata, to što kasnije postaje grindhouse fešta sa prelepom analogijom da ne može i neće burgija moći da buši gde joj se poželi je nešto najbolje što se desilo u filmovima.
A da ne pričam o perfromansima svih tih ljudi, koji su esencijalno naturščici. Osetio sam sve lampice kako mi se pale u hipotalamusu i sve me podsetilo na ove naše ekološke ustanke, gde ljudi konačno kapiraju da mogu i moraju da se udruže i da se drže oko nečega ujedinjeni i da samo tako možeš da održiš kolektiv oko sebe.
Ukratko filmčina. Moraću da repriziram sada.
Lynch nema lošeg filma, TLH je u top tier-u, dobro se sećam da me je glava bolela kada sam to gledao na VHS kao klinac, to sam doživeo samo još kod ranih radova Jodorowskog. Ne bih rekao da je 90s film, niti Holivudski. Sada da ga pogledaš nema ništa zastarelo u njemu, osim video tehnologije starih DV kamerica i mobilinih na preklop i dugačkim antenama. Ali sama fabula je bezvremena, priča o nesigurnosti, unutrašnjim nezadovoljstvom i čisti egzistencijalistički košmar.
Jače nego bilo koji horor film, i dan danas se štrecnem kada se pojavi jezivi tip. Ima nešto u tako običnim i dosadnjikavim stvarima, po čemu je on majstor da stvori maksimum nelagode i neprijatnosti.
The Thing - najbolji praktični efekti ikada. I dalje se drže. Fotografija i atmosfera su guste, da svaki film od tada, želi da ima delić toga. Jedina zamerka je jer ima nekih nelogičnosti kada pokušavaš da napraviš splet okolnosti kada je i ko zaražen, ali to i nije bitno, celu priču vuku ti ljudi koji se bore da izbave svoje glave od nečega što nema konačni oblik i ne znaš nikada gde je i ko je. Neprejebivo.
In the Mouth of Madness je dobar omaž Lovecraftu i Kingu, da nema Sam Neill-a ne bi ni upola bio dobar film. On je versatilan glumac koji zaista ume da izvuče ljudski patos i da od scena koje mogu da budu iskarikirane napravi šou. Ovi ostali što si naveo su klasici nema se tu šta dodavati previše, ali nisu desetke.