• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

Movie Filmovi 2021

Status
Not open for further replies.
Citam ove tvoje opise i na kraju me uvek iznenadi koliko ostro ocenis kad ovako bude sedmica, po tekstu deluje kao cista preporuka. Cisto iz radoznalosti sta si ocenio sa 10, ili ako je sistem da nijedan film ne moze objektivno desetku jer sve ima mane, sta je onda devetka.

Ali u tom procesu, da li je režiser odlučio da tom liku ne posveti previše vremena da se razvije kao lik, i da vidimo šta je njegov unutrašnji moralni kompleks, osim tog preživljavačkog momenta, kao kod pacova, spremnog na sve. To bih smatrao kao veliki minus ovde u narativnom smislu.
Ovo je meni jedina ozbiljnija mana, trebalo je posvetiti više pažnje Lakeith-ovom liku.

@nebojsa986 to su mi svi oduvek govorili, dam ljudima preporuku, oni pogledaju, zašto nisi dao više i što si previše strog. :D

7 je dobar broj, nosi sa sobom tu težinu, moglo bi se reći da čak donosi sreću i prosperitet. Kada bih ti rekao da sam hteo inicijalnu 6 da dam filmu, a onda je 7 prevagnula, jer sto puta prelazim i diseciram šta je ispalo dobro, šta je odmoglo.

Što se desetki tiče, one postoje, i to nisu savršeni filmovi, već imaju mane iz raznih aspekata kada ih poimaš, ali evo da ti zadovoljim znatiželju navešću tri filma:

The Thing

The Lost Highway

Bacurau

@s_hyperion postoji taj prazan hod u razvoju lika, na stranu što je Lakeith brat dobar glumac, ali ne možeš od golema praviti život biće. Falilo je tu dosta mesa i nijansi da se dodatno razradi, a čini mi se da je to namerno urađeno da bi pogledali posle i dokumentarac koji se spominje na kraju filma, ali to nas onda dovodi u pitanje zašto napraviti nešto i onda se pozvati na nešto drugo. Lenjost, nedostatak ideja, svako može po ličnom nahođenju da odabere.

Izuzetno je precenjen taj Bacurau meni je to na ivici da je blam. Ali ja mrzim sve filmove sa lovom na ljude generalno, to mi je jedna od debilnijih tematika, verovatno je to problem. Pitanje kulta, zajednice u filmu mi je ok....

Lost Highway obozavam, to je esencija 90ih ali ima stvari preko kojih uvek nmg da predjem. To je više Linč koji baja nad Holivudom nego film možda u tom smislu i jeste 10ka...

Thing nema šta da komentarišem i da ga mrzim bio bi 10. Ipak omiljeni Karp mi je In the Mouth of Madness po meni jedan od najboljih horora 90ih....Posle toga They Live i Napad na Policijsku. Sve su mi to 10ke dele ih neke sitne nijsanse najsitnije...

Last edited:
@JackRaid04 kakav si čovek, spoiluješ potencijalni film ljudima sa time što si otkrio, ja bih to turio u spoiler sekciju.

Bacurau je na pola puta art house film o jednoj maloj zajednici i ima dosta humanističkih elemenata, to što kasnije postaje grindhouse fešta sa prelepom analogijom da ne može i neće burgija moći da buši gde joj se poželi je nešto najbolje što se desilo u filmovima.

A da ne pričam o perfromansima svih tih ljudi, koji su esencijalno naturščici. Osetio sam sve lampice kako mi se pale u hipotalamusu i sve me podsetilo na ove naše ekološke ustanke, gde ljudi konačno kapiraju da mogu i moraju da se udruže i da se drže oko nečega ujedinjeni i da samo tako možeš da održiš kolektiv oko sebe.

Ukratko filmčina. Moraću da repriziram sada.

Lynch nema lošeg filma, TLH je u top tier-u, dobro se sećam da me je glava bolela kada sam to gledao na VHS kao klinac, to sam doživeo samo još kod ranih radova Jodorowskog. Ne bih rekao da je 90s film, niti Holivudski. Sada da ga pogledaš nema ništa zastarelo u njemu, osim video tehnologije starih DV kamerica i mobilinih na preklop i dugačkim antenama. Ali sama fabula je bezvremena, priča o nesigurnosti, unutrašnjim nezadovoljstvom i čisti egzistencijalistički košmar.

Jače nego bilo koji horor film, i dan danas se štrecnem kada se pojavi jezivi tip. Ima nešto u tako običnim i dosadnjikavim stvarima, po čemu je on majstor da stvori maksimum nelagode i neprijatnosti.

The Thing - najbolji praktični efekti ikada. I dalje se drže. Fotografija i atmosfera su guste, da svaki film od tada, želi da ima delić toga. Jedina zamerka je jer ima nekih nelogičnosti kada pokušavaš da napraviš splet okolnosti kada je i ko zaražen, ali to i nije bitno, celu priču vuku ti ljudi koji se bore da izbave svoje glave od nečega što nema konačni oblik i ne znaš nikada gde je i ko je. Neprejebivo.

In the Mouth of Madness je dobar omaž Lovecraftu i Kingu, da nema Sam Neill-a ne bi ni upola bio dobar film. On je versatilan glumac koji zaista ume da izvuče ljudski patos i da od scena koje mogu da budu iskarikirane napravi šou. Ovi ostali što si naveo su klasici nema se tu šta dodavati previše, ali nisu desetke. :)

Ima Linč itekako loše filmove tipa Inland Empire budalaština. To što mi je OG Twin Piks remek i uvod u sve najvažnije u 90s, ne znači da treba da mu stavim krunu na glavu za sve što je ikada snimio. Pa ne mogu ni Karpenteru hshshshs

Ako ne bi rekao da je Lost Highway 90s film u kojem Linč nije fasciniran Holivudom mogu samo da kažem OK BITNO JE DA TI SE SVIDJA FILM. To je ko da si mi rekao Jurassic Park nije o Dinosaurusima nego o eksperimentu koji nije smeo da se desi buukv.

Na tih pola puta Bacurau je zanimljiv film, onda dodje momenat e nemamo ništa u stvari za vas SEM OVOGA sad kreće Grajndhaus kako ga umetnik zamišlja čak puste muziku od Karpentera u jednom momentu to mi je tek bio cirkus. Finale je ok jer se opet tema vrati na početak i film postane zanimljiv ali kažem lov na ljude - ugh stinker. Neki elementi su mi legli neki su mi prosto lejm. E sad kad se i Obami svideo film ko sam ja da sudim ali ima dosta toga iz Južne Amerike još tipa Zama, Embrace of the Serpent, Birds of Passage pa i Monos. Meni sve to bolje od Bacurau pa mi čudno kad uvek njega pre ljudi veličaju.

Ako si već toliko strog očekujem da ne padaš na fore nadam se da si razumeo šta mi je problem. Ta žanrovska igrarija mi je uništila tu humanističku tematiku kojom hoće da se bave. E sad da je reditelj bio žanrovski spretniji ko zna....

Last edited:
Tu se moram usaglasiti, ja nikada nisam uspeo da završim taj film, i mislim da je tu on malo preterao sa Linčovštinom.

Međutim, dosta detalja, načina glume i isporuke u tom filmu mi jeste ostalo u sećanju što ne mogu da kažem za neke prosečne filmove.

Moraću da se nateram jednom da ga pogledam do kraja i da izdevetam disertaciju. Imam i za čitav Twin Peaks serijal i film sve već spremno, ali konstantno se tučem u glavi da li je to dovoljno dobro da bude objavljeno negde. xD

Naravno da ima uticaja Holivuda, pa toga ima i u Mulholland Drive, ponajviše Sunset Boulevard, koji je klasik koji bi svi trebali da pogledaju ako vole neo noir filmove.

Prvo Bacurau je tvorevina dva tipa, jedan je iz Brazila moliću lepo, drugi je Francuz, i normalno je da će dva čoveka da donesu dva senzibiliteta u čitavu priču. Smatram da grindhouse lepo leže tu jer su ga odradili sa ukusom, i nije samo neki throwback na kultaški b film sa nasiljem, već služi čitavoj svrsi da pokaže da je zajednica jača od para, vlade, burgije čega god poželiš da postaviš kao nemezis za sve te žitelje. I pride to nasilje dobro funkcioniše i izvrće se ruglu gde bi trebao da se osećaš loše, ali se ipak smeješ, kao i u filmovima kod Tarantina. Tako da su dečaci uradili svoj deo domaćeg zadatka.

Zar si toliko plitak da gledaš kvalitet filmova po tome kojem se političaru dopadaju? Nisam ovo očekivao od tebe. :(

Nabrojao si neke od filmova koji mi stoje na hardu i čekaju da budu pregledani, jedino mogu da validiram da je Embrace of The Serpent filmčina u svakom pogledu, i šteta je što je malo ljudi čulo za isti.

P.S.

206836185_10159634561637387_8493577110587228097_n.jpg

Last edited:
Međutim, dosta detalja, načina glume i isporuke u tom filmu mi jeste ostalo u sećanju
Pa toga uvek ima kod njega ali bez jake osnove...znaš gde vodi.

ponajviše Sunset Boulevard
Dodao bi i Kiss me Deadly, iako nisam našao nigde da ga voli, pominje, kraj me baš baš podsetio na Lost Highway

I pride to nasilje dobro funkcioniše i izvrće se ruglu gde bi trebao da se osećaš loše, ali se ipak smeješ
Kad upuca kera to mi je Edgy, baš evropski tako da sad mi je jasno to kad si mi razjasnio da su pola pola.

Zar si toliko plitak
Informisan*

jedino mogu da validiram da je Embrace of The Serpent filmčina u svakom pogledu
E i Birds of Passage obvzn to mi je maks ocena.

Ne dao Bog, da neko ubije kera u filmu. Svi se odmah stresiraju, ali zato kada kokneš bebironca, koga boli pajun. :cool:

Ostaćemo na plićaku. :D

I hvala za preporuku. (y)

EDIT: Eee i kada smo kod nasilja, cenzure i tako toga, biće jedna repka za dobar novi film. Samo moram da smognem vremena i da napišem sve to u ćitap. :D

Ne dao Bog, da neko ubije kera u filmu.
Ali ubijaju u Kanibal Holokaust fo real životinje, radilo se po preporuci za Azijsko tržište gde su takvi filmovi išli uncut.

Kako ne razumeš da je to u Bacurau baš scena za te koje si opisao da se posebno potresu, kao vidi kako je monstruozan etc.

Mnogo se širiš. Suzi to kolo malo. Taj film je nusproizvod vremena, i tu jesu zaista ubijali onu jadnu kornjaču, ali to ponovo dolazi do momenta šta gledaoci smatraju škakljivim. Znam dosta ljudi koji se zgade na scenu ubijanja životinja u filmovima (ne kao u CH) a kada se desi nešto drugoj ljudskoj osobi (primera Martyrs francuski) ništa ravna jebena linija. To nam nešto govori koliko smo skrajnuli i kako su nam emocije suzbijene u nekom mračnom sokaku uma.

Mnogo se širiš. Suzi to kolo malo
U CH isto dolaze invejderi da se zajebavaju sa lokalcima i slično prodju kao u Bakurau. Medjutim ono su Kanibali pa se to posmatra u horor ključu ofc ali ista je stvar neko je branio svoju teritoriju samo. Dakle ima sličnosti, zamisli da Bacurau isto ima te Mondo momente prava ubistva al jbg nismo u 80im.

Martyrs je surov ali je najsuroviji bio 2008 tada bogami niko nije gledao ravnodušno. Sada je lako busati se.

Ako bi pravio paralele za svaki film na takav način, a meni CH i Bacurau nemaju dodirnih tačaka. Onda ne postoji originalni film, jer je sve već napravljeno među prvima i reciklira se.

Fenomalno je što Mondo momenata nema u Bacurau, time bi film bio lošiji. A i već smo videli šta se dešava kada pokušaš da oponašaš CH, Eli Roth tebe gledam nedelju ti spalim!

Ima određenih filmova koji i dalje mogu da iznesu jezu u meni, nije bitna godina. A za ostale ljude, šta reći, sociopate na traci.

No da ostavimo ovde prostora da i drugi udele nešto iz 2021. A za novi filmać dobijete repku do vikenda. Ćus!

A Quite Place Part II (2021)

Prvi film mi se dojmio, iako je imao dosta problema sa izgradnjom sveta i pravilima u vezi kreatura.

To je uvek bitno za horor žanr kada se pravila lepo postave i onda znaš na čemu si.

Kratki sinopsis: Film prikazuje dane kada je počela invazija, bez kojeg smo i mogli da prođemo, ali eto bio je poslednji pozdrav od Krasinskog.

Ubrzo kada prođe intro, vraćamo se na ostatak porodice koja pokušava da preživi i pošto su ostali u nemilosti tragaju za novim domom i vazduhom (ne zaboravite bebu u kovčegu) i naleću na osobu iz prošlosti kojoj treba iskupljenje.

Kako bih sumirao gledanje i iskustvo drugog dela? Film je daleko jeftiniji od prvog dela, to se da videti po rascvetanim bojama.

U neku ruku deluje kao Hallmark produkcija naspram prvog dela koji je imao bolju fotografiju i bio je ipak zavejan pod velom noći, koja je pak veliki saveznik da prikrije nedostatke u animaciji i da održi kakvu misteriju u vezi samih kreatura.

Isto tako u ovom filmu nema razvoja likova više, već su to samo situacije, koje se veštački pumpaju da bi se nešto dešavalo i eskaliralo.

Neke su dobro odrađene, poput recimo scene sa vozom, ili brodićem, dok je dosta njih, ma šta god, ajde samo da se ovo privede kraju.

Ako bih našao najveći plus u filmu to su klinci glumci: Millicent Simmonds i Noah Jupe, lepo je što je Krasinski stavio i svoju ženu po strani,

i da mogućnost da ovi mladi naraštaji pokažu šta znaju i umeju, i ako bih morao da navedem kao najveći plus čitavog iskustva, to su njihovi performansi.

Ako ste horor komplecionista možda će vam biti simpatično da ispratite i drugi, ali kao i slučaju recimo Conjuring serijala, ovaj gubi snagu već na drugom delu, a ne verujem da ću se vračati za treći.

4, više naginje ka 3.

Censor (2021)

Ovo je jedan od boljih filmova iz ove godine. Prvo što je prvo dugometražno filmsko izdanje režiserke Prano Bailey-Bond koja je već imala izlet sa kratkim filmovima i pokazala da ima oko za stilizovanu fotografiju i mučnu atmosferu.

Sinopsis: Enid (Niah Almgar glumila u Raised By Wolves, Calm With Horses) radi kao montažerka cenzor tokom ozloglašenog perioda u Britaniji kada je vladala hajka nad horor filmovima i kada se pojavio The Amnesiac Killer koji ubija ljude pod uticajem filmova i ne seća se da je to učinio.

Tu hajku su zvali Video Nasty panikom, dosta filmova je prozvano degutantnim i nemoralnim, i nisu bili objavljivani, pa čak su i sudski gonili kreatore i zabranjivali naširoko. Sa ove distance interesantno je posmatrati šta je bilo tada kontraverzno i da ti filmovi utiču na svest gledalaca. Imate dosta o tome na internetu, zanimljivo štivo za čitanje. I šta je sve tu moralo da se krati da bi prošlo stroge cenzorske postulate i da konačno ode među publiku.

Većina tih filmova je tek dobila priliku da se prikaže u celosti u kasnim 90-tima i 00-tima kako su popuštali i menjali zakone u vezi toga.

Malo mi je problematično da Vam pričam dalje o sinopsisu, jer bi bilo koji dalji detalj razotkrio čitav zaplet, a želeo bih zaista da neko pogleda film i da oseti taj nalet vrućice koji sam osetio gledajući ga.

Prano je skinula period Thatcher-ove napaćene Engleske, zadimljenih prostorija bez ikakve svetlosti, ulice i hodnike prepune prljavštine i loše rasvete. Čitavim filmom odiše bolesna atmosfera, a na to sve se nadograđuje kroz šta prolazi Enid.

Ujedno je imala dobro oko da prezentuje najgore stvari koje mogu da zadese žene u tom periodu, i time predoči da nije njihov položaj oduvek bio dobar i da nisu cvetale ruže svima.

Zbog posla kojim se Enid bavi, imamo i sjajne montaže gde se daju omaži tim zabranjenim filmovima i pride se poigrava sa formatima iz doba VHS, mali omaž ali ponovo odrađen sa ukusom i efektivno koji opravdava i izbor hiper stilizacije, pogotovo kada krenu igre sa giallo osvetljenjem.

Smatram da je ovo vrlo dobar prvi rad, znala je šta želi da ispripoveda, našla je i dobru glumicu u Niah-i, kojoj skidam kapu na raznim manirizmima koje ispoljava njen lik, ponekada su sitni detalji u glumi poput tikova ili blaziranog izgleda najefektivniji. Ili tipa u odnosu sa rodbinom i u vezi problema koji je i dalje tišti. Lepi i korisni detalji da se izgradi karakter i da bude što uverljiviji.

Trebalo bi pogledati film i ispratiti dalji radove režiserke jer mislim da je ovo tek početak dobrih stvari koje će nam pokazati u budućnosti.

Jaka 8, idem mi ka 9 ,ali to možda posle još par gledanja negde niz put.

Status
Not open for further replies.
Back
Top Bottom