• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

PS4 XONE PC Elden Ring

Igram Eldena vec nekih 10ak sati.
Prvi utisak mi je bio koliko lose radi, pogotovo u odnosu na prva tri DS, koji su meni radili glatko skoro ko Zelda...
Dobro nista ne moze da pridje Zeldi, Super Mariu i generalno Nintendu po tom pitanju, ali odmah su tu...
Ovde tearinga na sve strane, micro stuttera itd, bagovit hdr, neupotrebljiv ray tracing itd... bas sam se namucio da namestim sve da radi, pa makar blizu Dark Souls nivoa...
Sad je podnosljivo, mora da se isforsira vsync i gsync, i da se ogranici na 60fps, otkljucavanjem fps-a ne dobijam nista znacajno, bude oko 70 - 80, ali mnogo cudno onda deluje, vidi se da je igra bas pravljena za 60.

Dakle lock na 60, motion blur gasim, deapth of field gasim, ray tracing je previse zahtevan, a radi samo senke, minorna vizuelna razlika, gasim... HDR daje neku dubinu, ali i menja osecaj igre, boje i osvetljenje, drugacije je... nije kako su developeri zamislili, ali ume da bude dobar... tipa slika nije vise flat kao sa SDR, daje neku dubinu, ali slika i boje su mnogo ujednacenije i prirodnije sa SDR, tako da sam tu podeljen sta koristiti... jasno je da je igra pravljena za SDR.
Igrao sam prvu sesiju sa HDR sasvim normalno, posle kad sam ukljucio drugu sesiju, sve se poremetilo, zabagovalo se nesto, sve izgledalo ko da je premazano sa sepia filterom... baguje...
Pa sam onda igrao sam sa SDR, videcu kako cu nadalje...

Sama igra, prvi utisak nije bio najbolji... Dark Souls mi je delovao bolje u svakom smislu, i tehnickom, i gameplay...
Ovde prevelik svet i prostranstva, dosta praznog hoda, tu mi se vise svidja Dark Souls jer je linearniji, dinamicniji, sve je pregledno znas sta i kako...
Medjutim posle par sati igranja, navukao sam se na ER, i sad jedva cekam da opalim sesiju, juce sam skoro 10 sati odigrao ukupno...

Navukao sam se i slede velikim gaming maratoni dok je ne predjem...

Onaj konj me razbija, kao i Margit koji je prvi boss, istrazivacu dalje, pa cu im se kasnije vratiti... u teoriji mogao bih da ih predjem kad bih zeleo da se mucim, ali ovako mi je zanimljivije da prvo istrazim okolni svet, pa da im se vratim...

Konj kojeg sam dobio za fast traversal, iako odlicno odradjen, mi je totalno beskoristan... volim svuda da idem peske lagano, nikad nisam voleo da jasem, jer onda svaki cas moram da silazim i penjem se na konja... on moze biti koristan samo kad trebate da idete na dugu distancu bez stajanja, ali sta ce mi to kad ima fast travel? kao sto rekoh, beskoristan, bar za sada...
Za borbe mi se isto nije nesto svideo, mnogo to traje...

Fast travel su konacno resili kako treba, te ne trebas da ides do bonfire-a (sites of grace), vec gde god da si, otvoris mapu, i mozes da fast travelujes... osim ako nisi u pecini...

Pecine su lepo odradjene, one manje, svidjaju mi se...

Poceo sam igru sa Samurajem, zbog kombinacije maca i luka i strele, htedoh da promenim, jer uvek igram melee, pa reko aj sad da vidim range... ne bih smeo mage pri prvom prelazenju, tim pre sto znam kako je to reseno u DS...
Guglao sam, ovde jeste korisnije za koriscenje od DS-a, i range i magije... medjutim probao sam luk i strelu i nije mi to to... takve borbe mi nisu zabavne, i meni deluje isto ko u DS, samo sto veci damage pravi...
Odustao sam od tog lika i krenuo novu igru, jer nisam daleko odmakao, ovaj put warior sa dual wieldom, dva scimitara, lepo zezi, jedino me nervira sto udara preko levog trigera, a ne desno, desno mu napad sa samo jednom rukom...
Igracu bez shielda, samo sa dodge-ovanjem, ne mogu opet sa shieldom, hteo sam nesto da menjam u odnosu na klasicno DS iskustvo.

Mora dosta brzo da se igra, i mora health da se izroka, a bogami i stamina za bossove...

Svidja mi se crafting sistem, sto mozes bilo gde da craftujes...

Ima igra dosta quality of life poboljsanja i mapa je jedna od njih... graficki su malo napredovali u odnosu na DS... ali tehnicki, ovu igru su najlosije uradili...
Sam dizajn i boje su lepe, ono sto smo i navikli od njih...

Nista, to je to za ovu sesiju, navukao sam se, igram, ali moraju oni mnogo bolje od ovoga... tehnicki, graficki, meni i interfejs koji je iz PS3 ere...

Last edited:
Ne diraj mi Torrenta! :mad:
Mapa je jako jako dobra, najbolja od svih koje sam video u igri. Prepuna detalja, a i otkriva ti neke stvari, samo je potrebno zagledati je.

posle kad sam ukljucio drugu sesiju, sve se poremetilo, zabagovalo se nesto, sve izgledalo ko da je premazano sa sepia filterom... baguje...
to ako ti se desi, moraš restart računara. ne dešava se uvek, ali ume. još jedan blunder japanskih majmuna.

svakako igra je sa hdr-om bar dvaput lepša, sdr je ispran kurac.

Neverovatno koliko shield olakšava igru...
Dobar je konj ipak, mnogo bolje odrađen nego u ostalim igrama...
Veoma korisno što mogu da postavljam marker po mapi.
Šteta što mora da se kupi mapa da bi video određen deo, čak i onaj koji si već istražio...
Očistio sam celu početnu regiju, stigao do pola istoka, i do kraja juga.
AI ume da bude tupav, desi se da se borim sa nekim na par metara od njih, a da neprijatelji to ništa ne konstatuju.
Ogromni bossevi su mi najlakši, dok su oni manji i brzi, najveći problem, kao i u prošlim igrama.

Nadam se da je DLC ispravio bar neke stvari...

Olaksali su ga dosta koliko sam skontao, mislim olaksali, uklonili clutter fest sa ekrana da mozes da vidis nesto zapravo :D
Da, u drugom prelasku se nisam patio danima s njim. Prvi je bio paklen, morao sam shtit i koplje, ali nisam digao poise, jer mrzim sebe.

Konj je odlican, dupli skok je nesto najjace. Vadio me iz govana bezbroj puta.
Meni je prvi pravi wow efekat bio, kad sam sa njim skocio na onaj vrtlog, pa me bacilo gore visoko sve sa konjem, i eto me odjednom na vrhu planine, to je bilo bas epski 🤤

Drugi wow efekat, onaj dzin ispred zamka na jugu, sto baca ogromne strele prema tebi iz velike daljine, jedino sto skida bas malo healtha, tu su mu malo skratili na intezivnosti...

Imam moralnu dilemu, dal da korisitm Spirit Ashes ili NPC Summons za bossove...

Prva tri DS-a sam presao bez koriscenja NPC Summons-a, cak ni kod ona dva bossa odjednom, gde je verovatno i kreirano da se koristi.

Ovde imamo i Spirit Ashes i NPC Summons, jos vise olaksavanja, NPC Summons sigurno necu koristiti, medjutim podeljen sam oko Spirit Ashes, deluje ko core mehanika, da je igra balansirana u vidu da se koriste...
Tim pre sto su neki boss-ovi osetno tezi od onih iz DS serijala...

Probao sam kod jednog bossa, i od izazovne borbe, napravilo je suvise lakom borbu, pa sam se osecao jeftino i ko da nisam zapravo pobedio, a nisam imao ni onu satisfakciju, kao kad se dugo mucis, pa konacno predjes izazov...

Mislim da necu nista od toga koristiti ubuduce, iako koliko sam guglao pise ko da su neki boss-ovi i kreirani sa tim na umu, recimo Radahn.

Posle 160 lvl-a i 115 sati igranja predjoh igru.

Uzivao sam samo u prvoj trecini igre, sve posle toga mi je bilo smaranje.

Igra je preterivanje ono najgore u svakom smislu... prevelika mapa, previse neprijatelja, previse boss-ova i mini bossova koji se previse puta ponavljaju, bas dosadi opako, islo se na kvantitet...

Nije mi se preterano svidelo ni kako su odradili open world, vidi se da to nikad nisu radili...

Ovde je ideja bila ajde da bacimo Dark Souls u open world i meni se ta ideja nije svidela jos kad su najavili igru i sad sam samo potvrdio svoje sumnje... mislim da ovakvoj igri ne lezi takav koncept...

Samim tim, van pameti su mi one epohalne ocene koje igra dobija, 96 na MC-u eeeej... a ono igra nije ni do kolena Dark Souls-u, sta uradi hype od ljudi, sta god im bacis, njima super.

Dark Souls 1 mi je najbolja njihova igra, pa Dark Souls 2, pa Dark Souls 3... pa recimo Armored Core VI, e tek onda dolazi Elden Ring, i to samo zato sto Demon Souls jos uvek nisam igrao.

Od oruzja, igrao sam sa Cleaver prakticno celu igru, svidelo mi se kako brzo udara.

Lik melee i stit, s tim da sam stit bas retko koristio, jednostavno zaboravio na njega, iako mi bio sve vreme equip 😅

Maleniu su bas onako posrali, da se healuje svaki put kad te udara, pa makar i drzao stit... FS kopilani...

Spirite sam koristio, jer fuck it, rekoh da sam izgubio interesovanje posle prve trecine igre i kad je krenula ona reciklaza i razvlacenje, samo sam hteo da je zavrsim i odjebem.

Toliko sam razocaran da DLC necu ni probati, zavrsio sam sa ovom igrom, a ako ovako nastave, zavrsio sam i sa FS-om, igre ipak na kraju krajeva trebaju da budu zabavne.

Back
Top Bottom