Imao sam koronu pre dve nedelje i iskoristih tu priliku da napokon pređem ovu igru.
U početku mi je igra delovala kao još jedan soulsborne i poprilično dosadno je bilo na startu, međutim, kada vidite moć istraživanja i koliko zabave to donosi, onda shvatite zašto ljudi toliko hvale ovu igru. Prelepi regioni, artstyle, iako je old gen igra, pojedini delovi mape i bossovi na momente izgledaju neverovatno (igrao sam na PS5), baš sam bio oduvan kako epic izgledaju neke stvari. U suštini vrlo dobra igra, ali mislim da je malkice precenjena, pogotovo ako ste igrali ranije igre ovog studija.
Moram napomenuti da sam u ovoj igri odlučio da igram kao samuraj i možda je to OP klasa i playstyle. Koristio sam katanu, kasnije dual katane i uzdao se u bleed dmg + buffs na oružje ako je protivnik imun na to. I moram reći da je ovo verovatno, uz DS3, najlakša soulsborne igra koju sam igrao. Ali kažem, poprilično sam siguran da je to zbog klase + playstyle koji donose katane.
Prešao sam igru za nekih 84h i bio sam 162 lvl pre poslednjeg bossa. Sakupio sam 39/42 trofeja (fale samo još 2 alternativna kraja), videću da li ću imati vremena da jurim platinu. Mislim da sam počistio sve glavne dungeone i ubio sve bossove koji se spominju na netu. Ali isto tako, nisam se zamlaćivao sa istraživanjem do detalja pojedinih oblasti (recimo onog podzemlja i nekih regiona koji su mi bili naprosto preružni i loše sam se osećao dok sam se nalazio u njima).
View attachment 8119
(note: ovo mi je baš na kraju stats, uradio sam reborn za nekoliko poslednjih borbi, note2: po potrebi sam igrao bez armora da bih bio light kategorija i imao veci dodge)
View attachment 8120
Evo još nekih mojih utisaka i zapažanja:
+ istraživanje je baš dobro
+ igra nagrađuje igrača kada proba da ode van staze i proba da vidi da li može negde da se ode gde na prvi pogled ne deluje da je moguće
+ I am Melania, Blade of Miquella
+ Konj/torrent i double jump - odlična inovacija u mehanici
+ Komercijalizacija soulsborne igara (checkpointi ispred svakog bossa, jasnija priča i šta se dešava u svetu, jasan cilj, mnogo lakša igra nego prethodne)
+ Odličan soundtrack
+ Duh soulsborne igara je tu + nove mehanike (dungeoni, konj, ashes of war, više checkpointa, great runes, armor se ne upgraduje)
+ Neki regioni predobro izgledaju iako je ovo old gen igra
+ Pojedine boss borbe, pogotovo gde ima vatre i takvih particle efekata, izgledaju premoćno
+ mapa i markeri (iako pokradeni iz Zelde) su odličan dodatak serijalu, pogotovo što je ovo open world igra (fali mi doduše da vidim gde sam išao i šta sam obišao, kao neki path mog lika ili fog of war)
+ kada su dungeoni originalni onda su baš zabavni za igranje (npr. onaj gde se prostorije ponavljaju i u početku ne znate da ste u lavirintu)
- 90% nemaštovitih bossova, pogotovo ako ste igrali ranije igre
- jedni te isti mini bossovi koji se ponavljaju u svim regionima (zmajevi, čuvari erdtreeova, u dungeonima one statue bossovi, itd) koji imaju 90% iste movesetove, zaista je i dosadno i prelako igrati te borbe (kada jednom naučiš kako se ponašaju, onda to je to, imaš još 10tak takvih istih borbi)
- zmajevi su bedni (sem dragonlorda)
- pri kraju igre, cinematics za main story se raspadaju, mnogo čudna montaža i režija, meni deluje kao da je ultra zbrzano sve to
- neke rečenice koje izgovore bossovi prilikom intro-a su presmešni
- Konj/torrent - skoro pa da nema njegove upotrebe kod glavnih bosova, što je velika šteta
- Dungeoni koji su 90% isti, samo se lootovi menjaju i bossovi (koji takođe se ponavljaju nakon nekog vremena)
- FPS dropovi na PS5
- kamera mi se čini da je nekako uspela da bude gora nego u prošlim igrama, zna da poludi lock
- Neke glupe UX stvari, tipa kada stavljaš ash of war, ne možeš da vidiš ability (ako si kod blacksmitha recimo), nego mora da izađeš pa udjes u inventory pa da vidiš description, onda i dalje nema nigde objašnjenja za one status effect ikonice šta znače (ljudi sami treba da provale očigledno)
- poslednji boss je neočekivano loše dizajniran, prva faza borba je OK, ali druga, niđe veze
- nakon recimo 3/4 igre (možda i ranije) više nema smisla istraživati regione jer niti vam trebaju više itemi (makar meni za build), niti ćete videti nešto novo jer se sve ponavlja, tako da malo postaje i dosadna igra pri kraju (sem glavnog contenta koji je zanimljiv)
- kliše u priči mi je onaj crumbling region (milion puta vidjeno i nekako nemaštovito), jedva sam čekao da završim taj deo
- Endgame cinematic i sam kraj mnogo antiklimatično deluje (makar moj kraj sa Ranni). Bilo je gotovo dok sam trepnuo, pacing, montaža i prezentacija samog epiloga je mogla biti bolje urađena
- Iako je konj supermehanika, nekad zna da ubaguje i poginuo sam više puta skokovima na neke litice gde bi trebalo da može da se skoči, tako da nije 100% ispolirano i utegnuto, što sa jedne strane ima svoju draž, jer podseća na kretanje u starim igrama, ali sa druge zna da iritira
- krajnji utisak mi je da nisam odigrao ništa toliko novo i revolucionarno, nije mi utisak jak kao kada sam igrao Sekiro ili Bloodborne koji su spinoff Souls igara
- bugovi u nekim questovima (tipa kornjače koje se ne spawnuju, ili se spawnuju 2 od 3, i ubiješ samo drugu i otključa se toranj, iako treba sve tri da ubiješ), izgubio sam 2h bez preterivanja na ovome
Najbolji bossovi (prezentacija, mehanika, zabavna borba):
1. Mohg, Lord of Blood (ono odbrojavanje na latinskom kida)
2. Malenia, Blade of miquella ("
You will witness true horror")
3. Rykard, Lord of Blasphemy (iako korišćenje specijalnog oružja podseća malo na prošle igre)
4. Starscourge Radahn
5. Radagon of the Golden order
6. Dragonlord Placidusax
Najteži bossovi:
1. Malenia, Blade of Miquella
2. prazno
3. prazno
4. Mohg, Lord of blood
5. Godfrey, First Elden lord / Hoarah loux
6. Maliketh, The Black Blade
7. Morgott the omen King
Najgori bossovi: