• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

PS4 XONE PC Elden Ring

Ali je navodno stariji build. PC verzija će izgleda biti way to go, osim ako ne zaseru nešto. Grafika je stvarno relativno loša, ali ima tu i tamo kul stvari. Draw distance je baš dobar i dosta stvari može da se uništi, tipa zidine i drveće. A u jednom trenutku je krenula oluja, pa vidiš kako leti prašina koja smanjuje vidljivost i drveće se njiše, baš su kul to odradili.

Last edited:
1*vgtctpM5BBJIhDqHBR90Mw.png

Ok, odigrao sam dva puta test i mislim da sam video dovoljno, ionako neću biti kući da iskoristim ostale termine. Ukratko, igra valja, a ko hoće detaljnije, napisaću po crtama:

- Performanse. Ne mora da znači da će ovako biti u konačnoj verziji igre, ali ako se ne promeni nešto, izbegavajte igranje na last gen konzolama. Moguće je da mi je malo i percepcija poremećena jer ovih dana igram DS 2 u 60fps, ali meni ovo na base PS4 deluje lošije od Bloodborna. Stari framepacing problem je i dalje tu.

- Grafika. Ništa spec, to smo svi već znali. Ali tu i tamo ume da iznenadi, pisao sam gore kako oluja izgleda kul i utiče na okruženje. Postoji uništavanje okoline u određenoj meri. Mrak u tamnicama je stvarno mrak, baklje ili nešto slično bi mogle biti neophodne.

- Gameplay je manje-više standardni Souls, po brzini bliži Soulsu nego BB-u.

- Skok je najveća razlika. Skok R1 pravi solidno veći dmg nego samo R1 i nema razloga ne koristiti ga uvek kada je bezbedno. Ima solidan invincibility na početku, ali nisam baš primetio nešto na fazon ovog gore jer me je Margit jako kažnjavao za prerane skokove. Deluje mi da imaš invincibility čim pritisneš X, iako skok ima mali lag nakon toga, tako da je verovatno bolje pritisnuti ga kasnije nego ranije. Verovatno je i bolja opcija od rolla jer možeš iz skoka odmah da izvedeš taj R1 napad koji pravi bolji dmg i stagger od roll>R1 Čini mi se i da je tajming jedina stvar o kojoj treba voditi računa, hitbox ne, ali nisam dovoljno testirao. Tu je možda propuštena prilika da ubace da neke sweeping napade možeš da izbegneš samo skokom, kao što imaš perilous napade u Sekiru. Iz nekog razloga se nisam setio da proverim da li low, medium ili heavy load utiču na skok kao što utiču na roll.
Osim toga, pozitivno utiče i na level dizajn, sad ima malo više vertikalnosti, možeš da preskačeš stvari, kul je to. I bitno je što su dosta povećali visinu sa koje se dešava fall dmg tako da može slobodnije da se istražuje.

- Nakon običnog bloka postoji counter na R2 koji pravi solidan dmg i stagger. Logično treba ga tajmirati posle poslednjeg udarca u protivnikovoj seriji, inače sledi kazna, znači nema neki super armor. Kul stvar za heavy buildove koji se više oslanjaju na blok nego na roll.

- Zanimljivo je što su equipment load prebacili da zavisi od strength stata, mislim da će učiniti heavy buildove zanimljivijim.

- Animacije su malo updateovane, mač npr. nema više par običnih napada koji se ponavljaju kada mlatiš R1, već uradi combo od 3-4 udarca i zada završni, pa tek onda ide ispočetka.
- Ne znam da li je to samo zbog testa, ali imaš gomilu stamine. Na mom liku je bila samo 11, ali sam mogao baš dosta udaraca sa bastard swordom da izvedem, a da mi ne zafali. Sa druge strane, to je balansirano time da dosta protivnika ima duže comboe gde vezuju gomilu napada, tako da je ta stamina potrebna da bi se sve to izblokiralo ili izbeglo. Takođe, opasnije je ako ostaneš bez nje ili ti neko slomi guard, stagger je duži nego ranije.

- Igra je, kao što svi znamo open world. Ja generalno više volim fokusiranu iskustvo tako da nisam nešto posebno oduševljen, ali ko voli biće mu ok. Ovo je demo oblast tako da ne znam šta da očekujem u full igri, da li će dodavati još stvari ili šta. Ima contenta, ali nije preterano gusto raspoređen. Ima raznovrsnosti što je bitno. Onih sranja za kraftovanje ima na sve strane, cveće, životinje, svakakve gluposti koje sam sakupljao sam radi reda. Ono što malo fali je taj osećaj opasnosti. Desi se da upadneš u opasnu zonu gde te dočeka zaseda ili zajeban protivnik, ali ako nisi u situaciji da se boriš, uglavnom je vrlo lako pobeći jer je konj prilično brz, a neprijatelji te ne jure dugo. Ima npr. onaj deo kod bare gde veliki zmaj sleti i počne da pravi haos, ali ako ne ide u borbi, možeš samo da se okreneš i odeš. Upao sam onda u neku močvaru gde lete neke meduze i gomila skeleta sa kopljima koji se respawnuju kad ih ubiješ, kada je vrag odneo šalu, samo sam skočio na konja i lagano oko njih projahao. Izuzetak su džinovi, pogotovo u jednoj oblasti gde ih je više jer mogu da koriste roar koji se ponaša kao brzi projektil koji lako može da obori sa konja i kreću se iznenađujuće brzo.
Vantage point postoji u vidu nekih durbina koji te prebacuju u viewpoint kao da gledaš sa velike visine, ali ne obeležava stvari kao u drugim igrama. Tamnice su solidno sakrivene, nisam ih baš tako lako nalazio. Uspeo sam da nađem 3 ili 4 posle dosta istraživanja, ali znam iz iskustva drugih da ih ima bar još toliko. Podsećaju na kratke chalice dungeone, treba da se počisti par prostorija, možda pronađe tajni prolaz i većina ima nekog mini bossa na kraju. Nagrade su razne, oružje, magija, ashes of war, itd., tako da deluje da vredi posetiti ih.

- Konj nije savršen, ali dobra vest je da nije sranje. Većina igara koje sam probao koji imaju konje varijaju od lošeg do katastrofa tako da je ovo uspeh. Dobro se kreće, a dupli skok je genijalna stvar, jer i ako se desi da se zaglaviš negde, lako možeš da se izvučeš. Borba je prilično jednostavna, ima samo light i heavy napad, L i R da menjaš strane sa koje udaraš. Heavy je kul jer može da se drži i ore protivnike, ima različiti efekat u zavisnosti od tipa oružja.
Deluje mi op za većinu ovih ranih protivnika jer ako ne stojiš kao debil i samo udaraš, teško će te bilo ko udariti. To su malo nadomestili time da konj ne može da istrpi puno udaraca i ako te neko obori sa njega, potrebno je baš dosta vremena da ustaneš, a u tom periodu nisi invincible. Isto važi i za protivnike koji jašu.
Sa druge strane, neki protivnici deluju nemoguće kada si bez konja, napadi imaju ogroman domet i dmg, teško se izbegavaju, skidaju gomilu stamine ako blokiraš... Ali sa konjem može da se manevriše oko tih napada.
Konj može da se resurrectuje jednom healing bocom, što mi je često delovalo kao bolji izbor od healovanja, jer si sa konjem u dosta boljoj poziciji.
Naravno, konj nije dostupan u tamnicama.
I konj može da skoči sa solidne visine, a da ne popije dmg, ali fora da skočiš sa ogromne visine i onda da uradiš dupli skok malo pre nego što udariš tlo da ublažiš pad ne funkcioniše, završava se smrću. Ali dizajn je često takav da možeš da se snađeš, npr. ima jedna visoka litica koja gleda na plažu u koju su ugrađeni neki stubovi sa platformama, pa sam uz malo snalažljivosti uspeo da se spustim. Nisam našao neki drugi put dole, ali me ne bi iznenadilo da je baš to bio način na koji je predviđeno da se to uradi.

-Ekvivalenti bonefirea su relativno česti, ima ih dosta, i u svakom trenutku možeš sa bilo kojeg dela mape da se teleportuješ do bilo kojeg. Čak i kada si u nekom dungeon-u. Pored toga, ima dosta i onih marika checkpointa, možeš da biraš da li ćeš kod njih da se resurrectuješ ili poslednji bonfire, samo ne možeš da koriguješ equipment kod njih.

- Ashes of War je kul mehanika. Pretpostavljam da su oni napadi na L2 koji troše plavi bar stvar iz DS3, tako da to verovatno nije novo, ali sada ti skillovi mogu da se menjaju između oružja. Nije totalno slobodno jer su neki vezani baš za jedno konkretno oružje ili tip oružja, verovatno da bi sprečili op kombinacije. Ali osim što menjaju taj L2 skill, utiču i na osobine oružja. Tipa ono što si ranije radio sa različitim titanite shardovima da bi nekom oružju dao bolji scalling za strength ili magic i sl. sada možeš da uradiš sa ovim ashom (nije obavezno jer kad selektuješ postoji standard varijanta i taj koja menja scalling. I to ne zaključava oružje za taj tip scallinga jer možeš da ga skineš sa oružja. Neka mogu da se stave i na štitove, ali onda naravno onemogućuju parry. Kul je što sa leve strane iznad quick menija piše šta je trenutno aktivno u zavisnosti u kojoj ruci šta držiš, tipa parry, neki skill itd.

- Broj healing boca može da se balansira u odnosu na one koje pune FP bar (čini mi se da ovo nije novo, bilo je u DS3?). Ono što mislim da je novo je novi tip boce koji sam otključao nakon jednog mini bossa. Imaš samo jednu i u njoj možeš da miksuješ dva različita efekata. Od efekata koje sam našao bili su lečenje 50% healtha, regenerisanje 20% fp bara, povećanje stamine na određeni period i eksplozija (pojma nemam šta ovo radi).

- Equipment ima po 3 slota za svaku ruku i 10 quick slotova. Ne znam da li je ovo novo, još četiri itema mogu da se stave na poseban dpad meni koji se aktivira kada držiš trougao. Umesto prstenja sada su tu talismani, samo dva slota.
Nisam se zezao sa craftovanjem, jer me nije zanimalo. Napravio sam neki item koji dodaje fire dmg na oružje i par noževa za bacanje i to je to. Ne deluje mi kao nešto esencijalno da bi se prešla igra. Potrebno je nalaziti recepte da bi se napravilo nešto.
Inače, ima interesantnih itema koji mogu u quick slot da idu i koji se ponašaju kao magije za koje ne postoji Int ili Faith requirement, ali troše FP. Bacio sam neki meteorite fragment koji je imao efekat kao zemljotres i pravi solidan dmg. Druga stvar su spirit ashes, tj. summoni. Bacio sam ih samo jednom na nekog većeg protivnika, zaokupili su ga na duže vreme, mislim da bi ga ubili i bez moje pomoći. Deluje mi da će biti nešto najbliže easy modu za bossove, ali nisam proverio njihovu efektivnost za to. Postoji očigledno još neki requirement da se koriste ili su ograničeni da ne možeš svuda da ih koristiš, jer sam probao da ih bacim jednom u zamku i nisam mogao.
Strele i magije nisam koristio, ali ono što sam video deluje kul.

- Umesto crystal guštera, sada su tu neka kotrljajuća stvorenja i pored upgrade materijala ostavljaju još neke stvari, tipa ashes of war i refill healing boca.

- Ono što su sjebali je što su interact dugme stavili na trougao, koji se koristi i za prebacivanje oružja u obe ruke. Sada moraš da držiš trougao pa da pritisneš R1 ili L1 da izabereš koje ćeš da uzmeš u obe ruke, ali ako se nalaziš pored nečega sa čim možeš da interactuješ, to uzima prioritet. Zeznulo me par puta kod bossa jer sam bio iznad onih hintova koje ostavljaju drugi igrači.

- Kamera kao da je regresirala, baš se pogubila nekoliko puta.

- Multiplayer nisam probao, jbg, ne interesuje me toliko. Ali me je invadeovao neki NPC fantom koji je pravio lud dmg i koristio svakakve magije. Ubio bi me, ali mi je u pomoć pritekao prijateljski NPC fantom koji ga je lagano ubio.

- Na kraju, težina. Igra ima dosta više quality of life opcija, checkpointi su češći, van borbe se ne troši stamina, generalno se manje troši u borbi, pogotovo kada trčiš, healing boce se same regenerišu kada očistiš neku oblast ili ubiješ jakog protivnika, možeš da se teleportuješ gde hoćeš i kad hoćeš (nisam siguran da li će ovako ostati u finalnoj verziji igre, ne sviđa mi se, ranije si gubio duše za takvu stvar ako nemaš pravi item) i konj je jak protiv manjih protivnika. Bez konja deluje mi slično Soulsu, ali je delimično olakšano jer imaš više opcija u borbi. Obične protivnike sam uglavnom lako ubijao, ali su to nadomestili time da ih ima puno tako da moraš da se dobro pozicioniraš da te ne opkole. Generalno protivnici imaju veći repertoar napada, raznovrsniji su, i što sam već rekao, često imaju duže comboe, tako da treba voditi računa. U nekim lokacijama imaju i neke svoje gimmicke, ima nekih goblina koji se penju po zidovima, ima letećih protivnika koje je teško udariti (orlovi sa sabljama privezanim na noge, lol), kosturi koji oživljavaju. Džinovi su vrlo zajebani bez konja.
Stealth je tu i funkcioniše slično Sekiru, ali izgleda da nema onih plunging napada, bar ja nisam uspevao da ih izvedem. Koristan je da se smanji broj protivnika u kampu.
Ubio sam 5-6 mini bossova, i variraju od lakih do solidno teških. Generalno, većina je imala mali health, ali ih od ostalih protivnika odvaja repertoar udaraca. Uglavnom, opet slično chalice tamnicama. Bio je jedan na konju kojeg je dok sam na konju bilo relativno lako manevrisati, kada me je oborio, jedva sam uspevao da ga udarim. Bio je jedan džin u pećini koji je imao sumanut tomet sa toljagom i mlatio kao besan na sve strane. Zadao mi je najviše problema od svih, ali sam uspeo posle 5-6 pokušaja da ga ubijem. Bio je jedan zanimljiv boss koji se kretao vrlo eratično, imao čudne animacije udaraca, teleportovao se na sve strane i nanosio bleed efekat.
Pored zmaja od kojeg sam pobegao, jedini main boss je bio Margit The Fell Omen. S obzirom da je ovo verovatno prvi main boss u igri, vrlo je težak. Kombinacija Gundira i Gascoignea, brz je, ima ogroman repertoar poteza koji imaju vrlo različite tajminge, dobar domet, može da kazni healovanje sa bilo koje distance, i udara jako. Prvog dana kada sam pokušavao sa teškim mačem me je pola sata otkidao pa sam odustao. Posle sam se vratio sa nečim sličnim katani što više odgovara mom stilu igre i 6 levela jači, i opet mi je trebalo nekoliko pokušaja da ga ubijem. Ono što pomaže je što je moguće parirati većinu regularnih udaraca, što je verovatno znak da igra želi da te nauči da će ti to trebati i da je ovo skill check boss, što opet povlači paralelu sa Gascoigneom. Ja sam sad kao neki Souls i BB veteran, ali je teži od većine bossova koje sam tamo pobio.
Uglavnom, i pored svih quality of life stvari, kome je Dark Souls težina bila problem, sumnjam da će se usrećiti ovde. Ima više opcija, ali ima i zajebanijih protivnika. Ne znam koliko su oni ash summoni efektivni protiv Margita, to bi manje iskusnim igračima mogla da bude jedina nada :LOL:

Last edited:
Inače, neko je uspeo da se izglitchuje kroz barijeru koja je na samom početku u tutorial oblasti, i našao ogromne podzemne prolaze.

Code:
https://imgur.com/gallery/SVaZTyB

Code:
https://imgur.com/gallery/RCdOhlg

Omni, insajder sa ere, je teasovao da igra ima ogroman underworld sa povezanim prolazima ispod cele mape, ovo bi mogla da bude potvrda 😁

Koliko zauzima igra, ovako u ovoj demo verziji? Najavili su da će cela biti oko 150 gb.

15-ak gigabajta koliko se sećam.

Ovo ti je deo mape koji smo videli u onom gameplayu pre neki dan, plavo uokvireno je ono što je bilo u testu. To su ukupno dve main oblasti, a kažu da ih ima šest, tako da 150GB zvuči realno.

8l8qL4w.jpg

Na Eri su spominjali da jedan od itema u svom description-u spominje veliki podzemni grad. Na samom startu demoa pre izlaska u openworld ima par arch-ova koji su zasticeni sa plavim force field-om, to mora da je to.

A velicina igre ne zavisi od fizicke velicine celog sveta, Skyrim je bio malo jaci od 6gb na x360, Daggerfall 150MB. :D Instalacija zavisi da li su fajlovi kompresovani, koliko ima razlicitih objekata, ima li FMV-ova i audio lokalizacija. Ovaj podzemni grad verovatno zauzima bas malo prostora na disku, sa 20tak vrsta hodnika i soba bi mogli napraviti beskrajno velik metro sistem. :D

edit-

Last edited:
Koliko zauzima igra, ovako u ovoj demo verziji? Najavili su da će cela biti oko 150 gb.
Nisu to najavili. Taj podatak dolazi sa Steam stranice igre, ali se očito radilo o placeholderu, jer su bili identični podatci kao za RDR2. Trenutačno to više ne piše na Steamu (sada stoji samo TBD).
Stvarna veličina će biti oko 50 GB, tolika je barem verzija za Xbox. Informacija piše na Xbox storeu (trenutačno još uvijek tako piše).

Last edited:
Dobro sad je malo jasnije. I što kaže DieH@rd, onoliki Skyrim je zauzimao 4,5 gb na hdd-u što je bilo smešno i u ono vreme...
Ali i dalje mi je neobično kako su zaboravili da izbace taj podzemni grad iz demoa.

Jedan lik sa reddita je izasao i iza forcefieldova gore na openworld-u, ali iskljucena je kolizija na zemlji pa ne moze da se istrazuje van demo mape.

Back
Top Bottom