---NON SPOILER---
Novi Suisajd Skvod je govno neopevano.
Medjutim tu nije kraj.
Svako ko zna gde je Dzejms Gan počeo i sa kakvim filmovima, zna da mu je upala kašika u med sa Gardijansima. Linija izmedju njega danas i nekog geeky trash reditelja koji možda više ne bi ni imao zanimanje reditelja je IZUZETNO TANKA LAJNA. Ne želim da kažem da je išta tamo puka sreća ali prosto nema mesta za sve. Za takve kao on maltene i ne postoji. Al eto čudo se desilo i koliko je njegov uticaj danas veliki svedoči pa možda najbolje ovaj film.
Za razliku od prethodnog Skvoda na koji je doveden jedan po meni reditelj prve klase Dejvid Ajer i koji je imao jasno definisanu viziju na svim nivoima kako treba da izgleda NJEGOV FILM to prosto tada DC nije smeo da pusti, pa je sa timom stručnjaka premontirao iskusno film u jedan od najgorih ikada. Ajer je bio odlično plaćen da nam svima maže oči kako ne postoji nikakav njegov kat i kako je to što smo gledali ono što je želeo i smislio UZ POMOĆ STUDIJA.
Postoji još jedna tužnija priča a to je sudbina Dzoš Trenka sa Fantastičnom Četvorkom ali nemam srca o tome da kucam bkv.
Dalje, nekada su jedan Sem Rejmi i Piter Dzekson prelazili u blokbastere i u istim menjali svoje stilove do neprepoznatljivosti u odnosu na ono po čemu su bili poznati in the first place. To je tada bilo najviše mučno njihovim fanovima dok bioskopska publika kao i fanovi tih propertija nisu marila puno. Ali može se reći da su bili neki prvi baš bolni primeri kako sistemi i franšize gutaju vanserijske talente da se bave stvarima koje uz budzet i ekipu može da pravi više manje bilo ko.Da budem pošten Piter Dzekson jeste malo uneo svog duha u Gospodare ali se nikada nije vratio više SEBI, ostao je tamo zarobljen.
Odličan primer je takodje MCU gde se tek sad u 4. fazi lobira sa dovodjenjem nekih malo AUTORSKIJIH IMENA (izmedju ostalog baš i Sem Rejmija za Doktor Strejndza ok). Rvati se sa rediteljima koji imaju svoje ja, je skupo i jako nezgodno ako studio nije spreman na to.
Otud moram da skinem kapu Dzejms Ganu koliko je Suisajd Skvod NJEGOV. Uz sve minuse i užase koje sam istrpeo dok sam ga gledao pa čak razmatrao i da ga gasim kada je odsviran kraj ostao sam zatečen koliko ovde niko nije smeo da kaže NE za jednu jebenu stvar. Ok, naravno da ja koji sam nagledan ASIA SHOCK CINEMA TARTAN DVD etc sam prevrnuo očima više puta, pizdeo na užasne dijaloge, pitao se GDE SU JEBOTE NEKE KOREOGRAFISANE AKCIJE. Al što reče neko danas, ne znam gde, JEBEŠ MENE. POGLEDAJ ŠTA ČOVEK BEZ BLAMA IZVODI u Mejnstrim filmu po stripu gde su mnogi pre njega pali i bili vraćeni U SOBU ZA MONTAŽU. Ovo prosto nemaš kome da daš ni da ga premontira, dosnimi, preuredi, možeš da sisaš djoku (čak i da ga vidiš mid spoiler). Kako i zašto je to sve tako predlažem Ganovim fanovima pre svega da ASAP gledaju. Ali rekao bi samo da sam ostao bez teksta u samom finalu gde je Gan bukvalno skinuo gaće i piša po DC producentima a oni se smeju presrećni mažu se rukama po faci itd. Ovo je bkv maks keširan trash film-mejking, dete iza kuće se zajebava sa AAA glumcima i provodi se ekstra.
Stavio bi za kraj Ganov njegov Tvit u kojem odgovara na pitanje koji mu je omiljeni film na kojem je radio :

was the most fun. This was the result of making creativity my ultimate priority. In the past I’d let my perfectionism or my people pleasing or my fear of not making a hit too much a part of my inner conversation. I let creativity fully take the reigns.
Svaka čast, vidi se. Suisajd Skovd mi je bio užasan ali Dzejms Gan ima puno pravo da ga smatra svojim remek delom.